76981

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Jura --- 2. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

jeste k alkoholu v medovině, správně je zde napsáno, že měřit to hustoměrem je hloupost, protože jde o složitou směs vody, cukru, lihu, kyselin a dalších látek. Kromě destilační metody se dá použít i spektroskopie. Teď s jedním přístrojem začínám pracovat, tak možná časem zkusím i medovinu a pokud to půjde dobře dám vědět.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8498


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Eman --- 2. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

>.. .se dá použít i spektroskopie
Ano, to je založeno na nepřímém měření hustoty pomocí lomu světla. Celý vtip je ve zjištění "ztraceného" nezdravého cukru, který se přemění na mnohem zdravější (v malých dávkách) líh :-). Gusta se ptal na přesnost metody. Záleží jak přesně vážíš a jak přesně odměříš např. 1 litr. Můžeš si to ocejchovat změřením směsi vody, cukru a lihu v určitém přesném poměru. 1 kg cukru se přemění asi na 0.6 l lihu. Výsledek jsou objemová procenta lihu, kterých je víc než váhových. Jestli kecám, tak mě opravte, mám to z hlavy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8499


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R.Stonjek --- 2. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

V podstatě máš pravdu, kdyby kvasinky pracovaly se 100% účinností. Žel poslední dobou mám k Dolským kvasinkám silné výhrady, roztok nijak výrazně nebublá a konečný výsledek je hodně sladký a alkoholu je málo. Kdyby se jednalo jen o mě tak si řeknu že umím ..., ale děje se tak i u mých známých a tak nevím co si o tom myslet. To i obyč. droždí vyrobilo v dřívějších pokusech víc stupňů. Jaký je váš názor??? Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8500


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Nezbeda Martin ( alias NezMar ) --- 2. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

Právě ten problém řeším - vyčítám si, že jsem nezajistil dost vysokou
teplotu.
Ale i když jsem vyráběl kvas tak se mi nechtěl rozjet i když byl v
laboratorním
termostatu. Tak to chci napravit nějakými obyčejnými kvasinkami.
uvídíme ...
a co vy ?



> V podstatě máš pravdu, kdyby kvasinky pracovaly se 100% účinností. Žel
> poslední dobou mám k Dolským kvasinkám silné výhrady, roztok nijak výrazně
> nebublá a konečný výsledek je hodně sladký a alkoholu je málo. Kdyby se
> jednalo jen o mě tak si řeknu že umím ..., ale děje se tak i u mých
> známých
> a tak nevím co si o tom myslet. To i obyč. droždí vyrobilo v dřívějších
> pokusech víc stupňů. Jaký je váš názor??? Zdraví R. Stonjek
>
>
> --
> Příchozí zpráva neobsahuje viry.
> Zkontrolovßno Antivirovým systémem AVG.
> Verze: 7.0.289 / Virová báze: 265.8.2 - datum vydání: 28.1.2005
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8502


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Antonín Podhájecký --- 3. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

Vařil jsem 2x 50litrů v jeden den. Použil jsem 2x stejně rozkvašené Dolské kvasinky. Teplotu jsem měl řízenou termostatem a kontroloval dig. záznamovým teploměrem (max. +a-).
Jedna várka bujně kvasila a druhá jenom slabě pěnila, ale bublinky nešly. Po kvašení jsem tedy obě várky spojil. Říkal jsem si taky kde jsem udělal chybu, když jsem postupoval úplně stejně i časově u obou várek. Navíc mi v Dolu řekli, že ta vysoká teplota se nemusí dodržet. Že stačí 20 stupňů. Začal jsem taky pochybovat o kvasinkách.

>poslední dobou mám k Dolským kvasinkám silné výhrady, roztok nijak výrazně
nebublá a konečný výsledek je hodně sladký a alkoholu je málo.
Tonda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8507


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Dušan --- 3. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

Túto sezónu som s dobrými výsledkami použil chladnomilné hlbokoprekvášajúce kvasinky zakúpené v špecializovanom obchode s vinárskymi potrebami(doporučená teplota kvasenia nad 14 st. C - v skutočnosti bola aj 12 st. C). Búrlivé kvasenie malo nádherný priebeh - šumenie šampanského bez tvorby peny. Odpadli mi problémy s dodržiavaním teploty. Obsah alkoholu je aj pri degustácii cítiť, že je vyšší (potvrdené meraním hustoty).

Dušan.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8509


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Havlík --- 3. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

Tak něco podobného jsem letos zažil taky.Měl jsem 2 várky.Jednu v 10l a druhou v 5l demižonech.Ta první krásně bublala a ta druhá měla občas řetízek z bublin.Kvas byl rozmíchaný najednou.Je fakt, že nebylo již zrovna nejtepleji,ale ta co hodně bublala je spíš limonáda než medovina.Nejvíc mne překvapil ten rozdíl!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8511


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Jan Čáp --- 3. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

> ta co hodně bublala je spíš limonáda než medovina.

Takže je z části cukru něco jiného než etanol .. co? kyseliny jako u Tibi
(vodního kefíru)?

Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8512


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
HUBAČ Radek --- 3. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovin?

Mel jsem podobnou zkusenost, kterou jsem odstranil nakupem granulovanych
kvasinek, se kterymi se i lip dela. Dodava Schimanski,
http://www.schimansky.cz/ pro 500l za cca 300kc, kdyz si je
namnozite-usetrite nechci delat reklamu, ale proste je pouzivam k plne
spokojenosti.
Radek

----- Original Message -----
From: "Anton?n Podh?jeck?" <a.podhajecky/=/seznam.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, February 03, 2005 6:54 AM
Subject: Re: obsah alkoholu v medovin?


> Vařil jsem 2x 50litrů v jeden den. Použil jsem 2x stejně rozkvašené Dolské
> kvasinky. Teplotu jsem měl řízenou termostatem a kontroloval dig.
> záznamovým teploměrem (max. +a-).
> Jedna várka bujně kvasila a druhá jenom slabě pěnila, ale bublinky nešly.
> Po kvašení jsem tedy obě várky spojil. Říkal jsem si taky kde jsem udělal
> chybu, když jsem postupoval úplně stejně i časově u obou várek. Navíc mi v
> Dolu řekli, že ta vysoká teplota se nemusí dodržet. Že stačí 20 stupňů.
> Začal jsem taky pochybovat o kvasinkách.
>
>>poslední dobou mám k Dolským kvasinkám silné výhrady, roztok nijak výrazně
> nebublá a konečný výsledek je hodně sladký a alkoholu je málo.
> Tonda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8521


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Eman --- 2. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

>V podstatě máš pravdu, kdyby kvasinky pracovaly se 100%
>účinností. Žel poslední dobou mám k Dolským kvasinkám
>silné výhrady,

Už jsem 2 roky dolské kvasinky nekupoval. Vždy jsem použil kal z medoviny a rozkvasil ho. Moc důležitá je teplota a živiny a trochu okyselit citronem. Ta teplota je asi problém většiny amatérských výrobců. 0hřej si demižon na 25- 30 C, když je venku 10-15. Každý si myslí, že je to s medovinou jednoduché jako s obyčejným vínem, ale není. Ta se musí hlídat jako miminko. Když to nechce bublat, tak míchat, ředit, ohřívat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8504


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Jan Vencl --- 3. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

Jsem opravdu velký začátečník, ale loni se mi medovina z dolských kvasinek
povedla a letos to stálo za prd. Je pravda že jsem se tomu nevěnoval, ale
asi stejně jako loni a vyšel mi z toho úžasný ocet. Aspoň jsem se ale poučil
z chyb. A navíc asi příště vyzkouším ty kvasinky chladnomilné. Tak uvidím...

> V podstatě máš pravdu, kdyby kvasinky pracovaly se 100% účinností. Žel
> poslední dobou mám k Dolským kvasinkám silné výhrady, roztok nijak výrazně
> nebublá a konečný výsledek je hodně sladký a alkoholu je málo. Kdyby se
> jednalo jen o mě tak si řeknu že umím ..., ale děje se tak i u mých
známých
> a tak nevím co si o tom myslet. To i obyč. droždí vyrobilo v dřívějších
> pokusech víc stupňů. Jaký je váš názor??? Zdraví R. Stonjek
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8516


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
eman --- 3. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

>Jsem opravdu velký začátečník

To jsme tady asi všichni :-). Profíci se nám asi smějí. Doporučuji Knihu o medovině, nedávno vyšla. Pár odpovědí o kvasinách je na:
http://www.oks.cz/ingredience/napoje/vino/kvasinky1
a tamtéž se dají koupit ty chladnomilné kvasinky. Otázka je jestli nebudou mít nějaké jiné nežádoucí vlastnosti pro medovinu. Nic není dokonalé. Je to alchymie.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8517


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu