78123

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Antonín Podhájecký --- 3. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

Vařil jsem 2x 50litrů v jeden den. Použil jsem 2x stejně rozkvašené Dolské kvasinky. Teplotu jsem měl řízenou termostatem a kontroloval dig. záznamovým teploměrem (max. +a-).
Jedna várka bujně kvasila a druhá jenom slabě pěnila, ale bublinky nešly. Po kvašení jsem tedy obě várky spojil. Říkal jsem si taky kde jsem udělal chybu, když jsem postupoval úplně stejně i časově u obou várek. Navíc mi v Dolu řekli, že ta vysoká teplota se nemusí dodržet. Že stačí 20 stupňů. Začal jsem taky pochybovat o kvasinkách.

>poslední dobou mám k Dolským kvasinkám silné výhrady, roztok nijak výrazně
nebublá a konečný výsledek je hodně sladký a alkoholu je málo.
Tonda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8507


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Dušan --- 3. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

Túto sezónu som s dobrými výsledkami použil chladnomilné hlbokoprekvášajúce kvasinky zakúpené v špecializovanom obchode s vinárskymi potrebami(doporučená teplota kvasenia nad 14 st. C - v skutočnosti bola aj 12 st. C). Búrlivé kvasenie malo nádherný priebeh - šumenie šampanského bez tvorby peny. Odpadli mi problémy s dodržiavaním teploty. Obsah alkoholu je aj pri degustácii cítiť, že je vyšší (potvrdené meraním hustoty).

Dušan.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8509


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Havlík --- 3. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

Tak něco podobného jsem letos zažil taky.Měl jsem 2 várky.Jednu v 10l a druhou v 5l demižonech.Ta první krásně bublala a ta druhá měla občas řetízek z bublin.Kvas byl rozmíchaný najednou.Je fakt, že nebylo již zrovna nejtepleji,ale ta co hodně bublala je spíš limonáda než medovina.Nejvíc mne překvapil ten rozdíl!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8511


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jan Čáp --- 3. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovině

> ta co hodně bublala je spíš limonáda než medovina.

Takže je z části cukru něco jiného než etanol .. co? kyseliny jako u Tibi
(vodního kefíru)?

Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8512


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
HUBAČ Radek --- 3. 2. 2005
Re: obsah alkoholu v medovin?

Mel jsem podobnou zkusenost, kterou jsem odstranil nakupem granulovanych
kvasinek, se kterymi se i lip dela. Dodava Schimanski,
http://www.schimansky.cz/ pro 500l za cca 300kc, kdyz si je
namnozite-usetrite nechci delat reklamu, ale proste je pouzivam k plne
spokojenosti.
Radek

----- Original Message -----
From: "Anton?n Podh?jeck?" <a.podhajecky/=/seznam.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, February 03, 2005 6:54 AM
Subject: Re: obsah alkoholu v medovin?


> Vařil jsem 2x 50litrů v jeden den. Použil jsem 2x stejně rozkvašené Dolské
> kvasinky. Teplotu jsem měl řízenou termostatem a kontroloval dig.
> záznamovým teploměrem (max. +a-).
> Jedna várka bujně kvasila a druhá jenom slabě pěnila, ale bublinky nešly.
> Po kvašení jsem tedy obě várky spojil. Říkal jsem si taky kde jsem udělal
> chybu, když jsem postupoval úplně stejně i časově u obou várek. Navíc mi v
> Dolu řekli, že ta vysoká teplota se nemusí dodržet. Že stačí 20 stupňů.
> Začal jsem taky pochybovat o kvasinkách.
>
>>poslední dobou mám k Dolským kvasinkám silné výhrady, roztok nijak výrazně
> nebublá a konečný výsledek je hodně sladký a alkoholu je málo.
> Tonda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8521


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu