78406
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
| - Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka
Od: Radim Polasek:
> Asi by bylo nejlepší se shodnout na tom, že med se v mikrovlnce rozehřívat > může, maximálně pokud to je med určený třeba do pečiva nebo možná do > medoviny. Med určený přímo k jídlu ne. A teorie nechat výzkumníkům. ..........
Nesouhlasím, potom by muselo jít celkově o omyl s rozehříváním a ztekucováním medu jako takovým.
Radime žádný vědec ani výzkumník se nevezme na triko takový povrchní názor, protože u vynálezu jakým je ohřev potravin magnetronem v uzavřeném kovovém prostoru a jeho následná komercionalizace měla jasné myšlenky. Úspora elektrické energie, šetrnější úprava potravin a menší vliv na ztráty výživných látek a obsahy vitamínů atp., vysoká uživatelská bezpečnost proti popálení, průnik přes neorganické látky a ohřev organických, atd. atd.
Pro zájemce o tuto problematiku je heslo pro vyhledávače: magnetron
Jde o regulaci a podmínky takového ohřevu medu magnetronem a to je názor, který se vytříbil u ztekucování a ohřevu medu jako všeobecně, dostatečně hluboko. Nejsem ochoten se vrátit k ohništi před chatrč jako do minulých dob vývoje člověka, stejně jako konzument medu, který vyžaduje tekutý med. Nejsem ochoten se krčit před nějakým názorem, který mě bude přesvědčovat jak je mikrovlnka škodlivá, když baští mouku místo párků, víno z vody a přípravků, zvoní mu v kapse mobilní telefon, hledí do TV, užívá si energie z jaderných paliv atd, atd. Nejsem demagog.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20055
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Ivan Cerny (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka
Jak napsal P.K. a potom i Gusta:
PK> hloubky fyziky ať jde každý posvém sám),toto "studené"kmitání za prvé PK> degraduje(trhá vazby)jednotlivých sacharidů a enzymů co dělají med medem,a
GP> popálení, průnik přes neorganické látky a ohřev organických, atd.
možná u mikrovln nejde jen o ohřev vody a vznik HMF. Nevím, co mikrovlny dělají se složitějšími organickými molekulami - ty právě dělají hodnotu medu - jestli je třeba neohřívají mnohem rychleji než vodu nebo dokonce neroztrhají.
Než najdu závěry nějakého hodnověrného výzkumu, pro sebe se držím předběžné opatrnosti a med do mikrovlnky nedávám.
Ahoj Ivan
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20056
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Baudis Jan (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re[2]: med a mikrovlnka
Z přednášky ve Výzkumném ústavu včelařském:
----------------------------
Ohledně HMF. Vzniká působením zvýšené teploty v průběhu času (tedy množství HMF = teplota krát čas). HMF svým způsobem zapisuje historii medu (co všechno má daný vzorek medu za sebou).
Důležitá není jen zvýšená teplota, ale i čas, po který tato teplota působí. Např. krátké zahřátí na 60 stupňů nezpůsobí skoro žádný vzestup HMF. Dlouhé skladování při "bezpečných" 40 stupních zvedne obsah HMF už během několika týdnů citelně (pozor na skladování medu někde na půdách apod.) Vždy s ním do chladu (ing. Kamler minule říkal, že skladujeme-li med při teplotě kolem 8 stupňů, ani po dvou letech žádná laboratoř nepozná, jak je starý).
Podle normy, která začne platit v EU v srpnu 2003 (110/EC) se bude stanovovat zvlášť fruktoza a glukoza (součet obsahu) a sacharoza.
Bude se tedy (jako ukazatel kvality dle nových norem) sledovat i sacharoza v medu. Problém to může být u čerstvého akátového medu. Jenže sacharoza je při skladování medu enzymaticky štěpena. Za pár týdnů je pryč.
Zrušeno je zjišťování popela (bylo aktuální dříve, kdy se med získával nejen vytáčením, ale i drcením a lisováním plástů apod.)
Součástí zjišťované kvality bude podle nové normy také aktivita enzymů (klesá při nešetrném zacházení) (dříve se sledovala diastáza, nyní to bude invertáza.
Hladina enzymů zůstává při správném skladování zachována několik let. Enzymy jsou bílkoviny a při zahřátí nad 60 stupňů se (podobně jako bílek ve vajíčku) denaturují. Jinak je však enzym v medu dobře chráněn (malým obsahem vody).
Mikrovlná trouba med zabíjí okamžitě.
Otázka přidávání medu do horkého čaje (resp. zda nedojde k jeho znehodnocení teplotou čaje) - med se může do horkého nápoje přidávat bez obav. I pro denaturaci enzymů platí to, co pro HMF, - působí nejen teplota, nýbrž i čas. Čaj má za chvíli od vyluhování nějakých 80 stupňů, pak se tam přidá med, rychle to chladne, během pár minut klesne teplota na 60 stupňů - a za 20 minut už je to vypité - enzymy se nestačí zdenaturovat.
-------------
Zápisky z celé přednášky jsou na adrese:
http://www.vcely.or.cz/files/racionalizace-a-med.htm
J. P. Baudiš
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20057
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jirka Pochop (217.115.253.145) --- 12. 1. 2007
Re: Re[2]: med a mikrovlnka
Nyní jsem si letmo pročítal diskuzi k tématu med a mikrovlnka a různé názory přispívajících. Možná to tu již padlo a píšu zbytečně, ale přečetli jste si také "pojednání o mikrovlnných troubách " na stránkách se soubory http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Je to zajímavé. Nyní je však odkaz nedostupný, ale proč to nevím. Má-li někdo zájem, mám to stáhnuté a mohu to zaslat správci konference aby to obnovil.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20120
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Karel (194.138.39.53) --- 12. 1. 2007
Re: Re[2]: med a mikrovlnka
Možná to tu již padlo a píšu zbytečně, ale přečetli jste si také "pojednání o mikrovlnných troubách " na stránkách se soubory http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Je to zajímavé. Nyní je však odkaz nedostupný, ale proč to nevím
.....
Pokud je to ten dokument, který si pamatuji, tak si jej pamatuji právě pro typické manipulační techniky. Citace odborníků bez uvozovek, které pokračují samovolnýmí soudy autora a vypadají jako citace odborníků atd.
Nevím jestli to je přesně ten (s těmito manipulacemi) co jsem vloni při této diskuzi o mikrovlnách studoval, ale ten co jsem tady v downlodech četl mi to nevysvětlil.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20123
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 12. 1. 2007
RE: Re[2]: med a mikrovlnka
Ověřil jsem právě nyní, že odkaz je funkční. A.Bojanovský
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of Karel Sent: Friday, January 12, 2007 10:45 AM To: V?ela?sk? mailing list Subject: Re: Re[2]: med a mikrovlnka
http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Nyní jevšak odkaz nedostupný, ale proč to nevím ....
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20129
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 12. 1. 2007
Re: Re[2]: med a mikrovlnka
Jestli to je ten odkaz, co tam byl už zhruba před dvěma roky, tak to je podle mně snůška nesmyslů. Zkrystalizovaný med je zvláštní potravina, jednak se vyšší teplotou znehodnocuje, ale to spousta zeleniny, ovoce i dalších potravin se znehodnocuje varem. Ale hlavně většina jeho objemu - ty krystaly je materiál k mikrovlnám netečný a mikrovlnami prostupný bez účinku. A zbylá malá část, která na mikrovlny reaguje, je v tom medu víceméně nerovnoměrně rozložena a tudíž možnost místního přehřátí je velká. Nenapadá mně žádná jiná podobná potravina.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Jirka Pochop" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, January 12, 2007 10:01 AM Subject: Re: Re[2]: med a mikrovlnka
> Nyní jsem si letmo pročítal diskuzi k tématu med a mikrovlnka a různé > názory přispívajících. Možná to tu již padlo a píšu zbytečně, ale přečetli > jste si také "pojednání o mikrovlnných troubách " na stránkách se soubory > http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Je to zajímavé. Nyní je > však odkaz nedostupný, ale proč to nevím. Má-li někdo zájem, mám to > stáhnuté a mohu to zaslat správci konference aby to obnovil.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20124
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Baudis Jan (e-mailem) --- 12. 1. 2007
Re[4]: med a mikrovlnka
Odkaz ve "files" je opět funkční. Spolu s tím jsem to tam překontroloval a opravil i další odkazy. Problém byl od loňské havárie serveru, kdy se při obnovování obsahu webu změnila velká písmena v názvech souborů na malá (tj. odkaz, který obsahuje nějaká velká písmena v názvu souboru, pak přestane fungovat). Už by to snad mělo být všechno v pořádku. Kdybyste někdo narazil na nějaký nefunkční odkaz, dejte zprávu.
Díky
J. P. Baudiš
> Nyní jsem si letmo pročítal diskuzi k tématu med a mikrovlnka a různé > názory přispívajících. Možná to tu již padlo a píšu zbytečně, ale přečetli > jste si také "pojednání o mikrovlnných troubách " na stránkách se soubory > http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Je to zajímavé. Nyní je > však odkaz nedostupný, ale proč to nevím. Má-li někdo zájem, mám to > stáhnuté a mohu to zaslat správci konference aby to obnovil.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20126
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 12. 1. 2007
Re: Re[2]: med a mikrovlnka
Od: Jirka Pochop :
> Nyní jsem si letmo pročítal diskuzi k tématu med a mikrovlnka a různé > názory přispívajících. Možná to tu již padlo a píšu zbytečně, ale přečetli > jste si také "pojednání o mikrovlnných troubách " na stránkách se soubory > http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Je to zajímavé. Nyní je > však odkaz nedostupný, ale proč to nevím. Má-li někdo zájem, mám to > stáhnuté a mohu to zaslat správci konference aby to obnovil. .........
Respekt samozřejmě nelze u takových frekvenčních technologií opomenout, ale když to čtu, mám chvilkově klamavý pocit hluboké propasti. Nepovažuji takové články za alfu ani omegu. Jde o značně povrchní texty, které mi připomínají reklamu na prací prášek nebo přípravek proti usazování vodního kamene v pračkách.
Prosím Vás, buďte trochu hloubaví a když jsem se dozvěděl, že se takovou nějakou podobnou technologií během poslední doby (cca 14 dnů) použila laparoskopicky u nás v ČR frekvenční palička zhoubnýho nádoru ledvin u nás jako u prvních v Evropě, vždy dojdu k rozumnému závěru, že mikrovlny jsou dobrý sluha, ale zlý pán. A jestli se dělají nějaké závěry z nepoužitelnosti krve k transfůzi po ohřátí v mikrovlnce a spojuje se to s nebezpečím, je nutné chápat takovou informaci znovu v širších souvislostech které jaksi automaticky u takového pojednání chybí. Jde o zanedbání.
A jestli mám informace o transfúzích krve, která se neohřála vůbec, znovu kvůli zanedbání povinností nemocničního personálu, taková trombotických stav z ledové krve je dost velkej problém a znamená smrtelné nebezpečí při operacích např. porodech císařským řezem.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20133
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Otakar Neruda (e-mailem) --- 12. 1. 2007
Re: Re[2]: med a mikrovlnka
Divím se, že autor článku o mikrovlných troubách neuvedl, že požívání jimi zahřátých potravin způsobuje také poruchy erekce. (Zvěřina a Uzel: Studie sexuální aktivity důchodců). S pozdravem důchodce
> > Nyní jsem si letmo pročítal diskuzi k tématu med a mikrovlnka a různé > > názory přispívajících. Možná to tu již padlo a píšu zbytečně, ale přečetli > > jste si také "pojednání o mikrovlnných troubách " na stránkách se soubory > > http://www.vcely.or.cz/files/Radiacni-trouby.doc . Je to zajímavé. Nyní je > > však odkaz nedostupný, ale proč to nevím. Má-li někdo zájem, mám to > > stáhnuté a mohu to zaslat správci konference aby to obnovil. > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20134
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Vita (80.250.1.238) --- 12. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka
Přátelé,
proč to tolik řešíte?
Existuje nějaký pádný důvod PRO ohřev medu v mikrovlnce? Já o žádném nevím.
Důvody proti jsou naopak nasnadě:
A) med velmi dobře pohlcuje mikrovlny a ty se nedostanou do hlobky => med se na povrchu snadno přehřeje, mikrovlnku je třeba nastavit na minimální výkon a pak rozpouštění trvá poměrně dlouho a ztrácí se jediná výhoda mikrovlnky oproti ostatním způsobům.
B)je absolutní nesmysl med (jakkoliv!) rozehřívat. Tím nemám na mysli, že se přitom znehodnocuje (šetrný ohřev je OK), ale hlavně není to vůbec praktické. Je to spousta práce navíc pro včelaře a mnoho upatlaných stolů u konzumentů. Naučte se pastovat a mikrovlnka vás přestane strašit!
Vita
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20135
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 13. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka
Od: Vita:
> Přátelé, > proč to tolik řešíte? > Existuje nějaký pádný důvod PRO ohřev medu v mikrovlnce? Já o žádném nevím. ......
Hlavním je: Včelaři, kteří třeba nevědomky a dlouhodobě rozehřívají med na přímém slunci a nechci domýšlet co vše se děje u takového medu za "zlomy". Také jsem viděl spousty hliníkových odspodu opálených konví od "včelařského odborného rozehřívání". Také různé rozehřívání medu na sporáku, kde se do ponořené nádoby s medem derou pachy z místnosti a hlavně i vlhkost, která také není to pravé ořechové pro zachování původních vlastností medu.
Další .. Vývoj nové metody ohřevu medu, kde za použití přesného odrazu může být med rozehřán za menších energetických ztrát a také nároků na provozní výdaje. Mluvím hlavně i o větších provozech a novém směru ve vývoji ohřevu medu, který má podle mého nárok na posouzení a experimentální prozkoumání.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20157
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 1. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany
Takže jsou prý nové metody ohřevu medu ve světě prozkoumány. Nemám přístup do plného zdroje, ale nalezl jsem na internetu práci, podle kterých je možné tyto alternativní metoty pojat za běžné, doporučené(konvenční).
Více v novince:
http://vindex.ic.cz/index.php?view=article&id=838%3Amikrovlnnemu-zpracovani-medu-sviti-zelena&Itemid=1&option=com_content
.......
Vita:
Přátelé,
proč to tolik řešíte?
Existuje nějaký pádný důvod PRO ohřev medu v mikrovlnce? Já o žádném nevím.
Důvody proti jsou naopak nasnadě:
A) med velmi dobře pohlcuje mikrovlny a ty se nedostanou do hlobky => med se na povrchu snadno přehřeje, mikrovlnku je třeba nastavit na minimální výkon a pak rozpouštění trvá poměrně dlouho a ztrácí se jediná výhoda mikrovlnky oproti ostatním způsobům.
B)je absolutní nesmysl med (jakkoliv!) rozehřívat. Tím nemám na mysli, že se přitom znehodnocuje (šetrný ohřev je OK), ale hlavně není to vůbec praktické. Je to spousta práce navíc pro včelaře a mnoho upatlaných stolů u konzumentů. Naučte se pastovat a mikrovlnka vás přestane strašit!
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24786
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Ivan Cerny (212.24.152.55) --- 1. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany
GP> ...nalezl jsem na internetu práci, podle kterých je možné tyto alternativní metoty pojat za běžné, doporučené(konvenční).
Byl bych opatrnější s doporučením a běžností metody. V anglickém abstraktu nic takového není (http://www.informaworld.com/smpp/content~content=a769955655~db=all~jumptype=rss)
Vyzkoumali, že když v medu je tolik vody, že kvasí, tak mikrovlnkou se kvasinky nejrychleji zredukují (=zabijí).
Takže komu kvasí med, šup s ním do mikrovlnky a dobrou chuť. Brrr.
Ivan
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24790
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 1. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany
Ivan:
>Nemám. Na tom webu za něj chtějí 32 dolarů + DPH, a tak ho ani mít nebudu<
Jo a kdo si to dílo prohlíží, tak právě podle jiného webu ušetřil 30 dolarů. viz -
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=MImg&_imagekey=B6T8J-483SSH4-G-G&_cdi=5088&_user=10&_orig=search&_coverDate=11%2F30%2F2003&_sk=999399998&view=c&wchp=dGLzVlz-zSkWA&md5=4bcf00bf2bc63414b6509a87cdcc5f3a&ie=/sdarticle.pdf
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24794
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Tomáš Heřman (e-mailem) --- 10. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany
je absolutní nesmysl med (jakkoliv!) rozehřívat. Tím nemám na mysli, že > se přitom znehodnocuje (šetrný ohřev je OK), ale hlavně není to vůbec > praktické. Je to spousta práce navíc pro včelaře a mnoho upatlaných stolů u > konzumentů. Naučte se pastovat a mikrovlnka vás přestane strašit!
Zdravim opozdene bych se zeptal, jak presne je to mysleno s tim naucte se pastovat. Ja se vzdy, ale zatim teprve podruhe pokousel o pastovany med a podle me a ohlasu docela uspesne (pravda je ze jsem zadny jiny neochutnal). Jeden kyblik pastovaneho medu jsem nezvladl rozlit do sklenic takze predpokladam, ze stim budu mit problem (nezda se mi zatim, ze bude med tect pri pokojove teplote). Nevim jestli to nedelam blbe??? Vas pastovany med je i po delsi dobe tekuty tak aby sel plnit do sklenic? Muj jde pouze hezky roztirat a neni zkrystlizovany ale o tom ze by tekl pri pokojove teplote se neda hovorit. Ja stim mam zatim je malou zkusenost a vzdy jsem pospichal ho vcas nalit i kdyz na to v sezone neni vubec cas, takze kazdou praktickou radu jak plnit na podzim a pres zimu bych velice ocenil :-))
Diky
T.H.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24958
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Karel (194.138.39.60) --- 10. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany
Jeden kyblik pastovaneho medu jsem nezvladl rozlit do sklenic takze predpokladam, ze stim budu mit problem (nezda se mi zatim, ze bude med tect pri pokojove teplote). Nevim jestli to nedelam blbe??? Vas pastovany med je i po delsi dobe tekuty tak aby sel plnit do sklenic? Muj jde pouze hezky roztirat a neni zkrystlizovany ale o tom ze by tekl pri pokojove teplote se neda hovorit.
------
Tak to má byť,.... :-) Máš to správně. Stáčet se dá jen do určité chvíle, pak už je konzistentní jak Perla, co se dobře roztírá, skvěle chutná a na rozdíl od ní není tak laciný:-)
Já jsem jednou nestačil jeden pastovaný stočit, a tak jsem jej tou spirálou na vrtačce (NArex, kovová převodovka, 2 stupně) postupně rozvrtěl a tekl. A manželka obsluhovala ventil a já to tam tou spirálou k němu naháněl. Ale to rozočení jsem v 50kg nádobě dělal na několikrát.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24961
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Stonjek (213.151.87.64) --- 10. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany
To, že chladný pastovaný med nejde stáčet je normální a naopak správné. Stačí ho prohřát na 30 stupňů, ještě jednou prohnat hranolem a už se přes střihací ventil stáčí jedna radost. Zrovna před chvílí jsem vylezl z medárny a na 1 g medu 2 hodiny spotřeba času. Jde to o dost pomaleji než s tekutým, ale zatím jsem na nic lepšího nepřišel. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24965
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 11. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany
To je opravdu pomalé a asi i nepohodlné. Každopádně kdyby byly finance navíc tak se na pastování u mne už dávno pracuje. Takže mám pouze takovou otázku zanesenou do svých plánů v dobudoucnu.
Jde v podstatě o jednoduchý stroj, který by plnil linkové - kontiunální kritéria a hlavně to není zapravovačka vzduchu do medu, což je normální u takových míchaček a i šneků, které snižují kvalitu medu, lépeřečeno trvanlivost.
Samozřejmostí takového stroje jsou i nízké energetické nároky (spotřeba el.), které jsou podstatným nákladem rentability hlavně dobudoucna.
.......
R.Stonjek:>Zrovna před chvílí jsem vylezl z medárny a na 1 g medu 2 hodiny spotřeba času. Jde to o dost pomaleji než s tekutým, ale zatím jsem na nic lepšího nepřišel.<
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24967
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Stonjek (213.151.87.64) --- 11. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany
No někdo o voze a někdo o koze. Kolega, zřejmě začínající s pastováním a kterého jsem tak odhadl na max. 15 včelstev se ptal jek ho nejlépe dostat do lahví. Odpověděl jsem a lze tak pohodlně dostat do lahví od 30 kg do několika tun a náklady jsou pouze pořizovací tzn několik stokorun a energie. Naproti tomu úvahy o lince na kontinuální zpracování pastovaného medu, která navíc neexistuje mu jistě výrazným způsobem letos pomohou. V oboru dávkovacích strojů pracuje kamarád a tak jsme trochu kreslili a počítali a také jsme toho dost rychle nechali. Finanční náklady vysoko přesáhly 100 000 kč a to bychom museli zkoušet a předělávat. Je to všechno o počtu včelstev a ekonomice, ale o tom už někdo zajímavě psal asi před měsícem, že zdvojnásobením včelstev dosáhl místo navýšení zisku prodělku. Tak to je. U včel se prostě musí počítat. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24979
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 11. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany
opravdu je nejlepší plnit pokud je ještě částečně tekutý. PAK JIŽ JE TAM PRÁCE A VÝDAJE NAVÍC
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Tomáš Heřman <Herman.T/=/seznam.cz> > Předmět: Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany > Datum: 10.9.2007 15:08:02 > ---------------------------------------- > > je absolutní nesmysl med (jakkoliv!) rozehřívat. Tím nemám na mysli, že > > se přitom znehodnocuje (šetrný ohřev je OK), ale hlavně není to vůbec > > praktické. Je to spousta práce navíc pro včelaře a mnoho upatlaných stolů u > > konzumentů. Naučte se pastovat a mikrovlnka vás přestane strašit! > > Zdravim > opozdene bych se zeptal, jak presne je to mysleno s tim naucte se pastovat. Ja > se vzdy, ale zatim teprve podruhe pokousel o pastovany med a podle me a ohlasu > docela uspesne (pravda je ze jsem zadny jiny neochutnal). Jeden kyblik > pastovaneho medu jsem nezvladl rozlit do sklenic takze predpokladam, ze stim > budu mit problem (nezda se mi zatim, ze bude med tect pri pokojove teplote). > Nevim jestli to nedelam blbe??? Vas pastovany med je i po delsi dobe tekuty tak > aby sel plnit do sklenic? Muj jde pouze hezky roztirat a neni zkrystlizovany ale > o tom ze by tekl pri pokojove teplote se neda hovorit. Ja stim mam zatim je > malou zkusenost a vzdy jsem pospichal ho vcas nalit i kdyz na to v sezone neni > vubec cas, takze kazdou praktickou radu jak plnit na podzim a pres zimu bych > velice ocenil :-)) > > Diky > > T.H. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24969
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Kamil (89.24.5.99) --- 11. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany
Já pastovaný řepkový med v květnu, plním do sklenic v srpnu celou nádobu pastovaného medu dám ven a letos při 35 stupních ve stínu to šlo jedna radost, je jasné že při 20 stupních to nejde a hlavně v případě řepkového medu jde někdy doslova o hodiny večer ještě teče a ráho je jak beton.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24975
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu