78681
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- manek (109.238.42.8) --- 27. 10. 2018
kyselina šťavelová
Zajímal by mě váš názor,chlapi,na aplikaci kys.šťavelové sublimací,ale v zimě,v prosinci.
-----------------------------------------------
Takže jeden chlap Vám odpovídá toto:staré přísloví včelařů praví abys na podzim zahodil klíče od včelína a znovu jej našel až na jaře.
------------------------------------------------------------
Dnes včelíny již ve velké míře nejsou,mnoho se změnilo za posledních asi 50 let,ale jsme taky vzdělanější ohledně chovu včel díky osvětě,kterou nám za ta léta poskytoval náš
ČSV buď prostřednictvím přednášek našich předních chovatelů a ve velké míře i náš časopis VČELAŘSTVÍ.
Můžeme být hrdí na to,že jsme tam dnes kde jsme.
-----------------------------------------------------
Pavel a taky mnozí jiní novátoři to zajisté myslí dobře,o tom není pochyb,hledat novou metodu při léčení včel. Jenže ti staří včelaři,kterých je naprostá většina to asi aplikovat nebudou.Je to na mladých,kteří to asi vyzkouší.Držíme jim palce že svými pokusy posunou včelaření zase o trochu dál a je to taky moc zapotřebí.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 72238
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - JosPr (46.135.28.44) --- 27. 10. 2018
Re: kyselina šťavelová
Polovinu clenu mam mladych,vekovy prumer ZO soustavne klesa,ted je pod 59 let,i kdyz letos skoncilo nekolik krajsky-dotacne zacinajicich "vcelaru",pac zjistili,ze vcelareni je taky kus prace.Pro mladsi generaci je ten "nas"svaz spis k smichu a k podiveni pro svoje zakonzervovane mysleni,nez by mu meli byt za neco vdecni a Vcelarstvi jako "odborny" casopis skoro k nicemu.Dnes je to spis prezentace zasluh funkcionaru,spolecenska kronika a odbornost se vytratila.Tam se o pokapu nebo sublimaci kys.stavelovou nedoctou nicehoz nic,pokud prednaska,tak nekdo z mladych prednasejicich,ne ze zaslouzile stare gardy,kteri leta omilaji stale stejne veci z dob sveho mladi.
K sublimaci,osobne uprednostnuji pokap misto sublimace.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 72240
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - PavelA (31.30.13.118) --- 28. 10. 2018
Re: kyselina šťavelová
-----------------------------------------------------
Pavel a taky mnozí jiní novátoři to zajisté myslí dobře,o tom není pochyb,hledat novou metodu při léčení včel. Jenže ti staří včelaři,kterých je naprostá většina to asi aplikovat nebudou.Je to na mladých,kteří to asi vyzkouší.Držíme jim palce že svými pokusy posunou včelaření zase o trochu dál a je to taky moc zapotřebí.
No,novátor zrovna nejsem.Ale jsou včelaři,kteří to praktikují a mě zajímalo jestli se nějaký neozve.
Prostý selský rozum napovídá,že sublimace v zimě do relativně studeného úlu/tím myslím zařízení úlu/ s sebou nutně nese vysrážení zbytků kyseliny.Ta tam pak zůstává už do jara nebo první oblevy.
Ostatně toho potvrdil i R.Polášek v příspěvku výše.
Je to dozajista ovlivněno stanovištěm a úly jako takovými.V nížině je tepleji a včely to snáz vyvětrají než pod horami,kde při prudkém ochlazení mám u česen rampouchy.
V podstatě používám kyseliny/KM/ jako sezónní léčivo a na podzim věřím Varidolu.
Celoroční používání kyselin,jakožto jediných léčiv, je spíš dnešní móda.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 72241
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - JosPr (46.135.24.70) --- 28. 10. 2018
Re: kyselina šťavelová
Novator je clovek,ktery zavadi nove veci,tyhle jsou davno bezne,jen v CR jsou nebo spis byly tabu.Vzpominam na jednu prednasku dr.Kamlera,ktery vcelarum tvrdil,ze stavelka je nelegalni a v ramci jednotnych postupu bude jako rezerva az vznikne rezistence na amitraz.(volne receno).Bohuzel si neuvedomil,ze on neni ten,ktery rozhoduje o ceskem vcelarstvi,s odstupem let to byla zvlastni politika.Dnes je Dol pouze jednim z vyrobcu pouzivanych leciv a stavelku velka vetsina diky temto nahledum i diky clankum ve Vcelarstvi nezna a pouzivat neumi.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 72242
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - JosPr (46.135.91.132) --- 29. 10. 2018
Re: kyselina šťavelová
A prece ji pouziva cimdal vic vcelaru.Osveta zadna,trebas i to "nase" Vcelarstvi mohlo k spravne a bezpecne aplikaci prispet.V dnesnim cisle pouze opet foto aerosoloveho vyvijece jako "spravneho"leceni.Tam je taky potreba respirator,rukavice atd.Zkuste se itrazu naslukovat,staci si sluknout u fumigace.Co je bezpecne nebo neni je otazka.V dnesni dobe pesticidu v potravinach a mikroplastu je otazka casu,kdy se skoro vsichni potkame na onkologii,nekdo driv,nekdo pozdeji.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 72246
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (90.178.51.173) --- 30. 10. 2018
Re: kyselina šťavelová
"Ano,KŠ byla údajně v minulosti považována za jed.A dnes se jí dostalo milosti k léčení včel.
Zoufalá doba asi vyžaduje zoufalé činy."
-------------
Kyselina šťavelová byla v minulosti za socíku zvlášť nebezpečný jed. Dnes je to "jenom" jed. Co jsem se díval na internet, KŠ LD50 na potkanech je dost velké, cca 400 mg na kilogram živé váhy. Což je tak 30 gramů na člověka.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 72248
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (93.92.52.23) --- 3. 11. 2018
Re: kyselina šťavelová
Ale přeci sublimace má několik stadií podle právě probíhající teploty. I pára z vody není jen jedna.
>
PavelA (93.90.164.80) --- 30. 10. 2018
Re: kyselina šťavelová (72238) (72241) (72242) (72243) (72248)
taky jsem na to mrknul a překvapilo mě,že zahříváním KŠ vzniká KM a oxid uhelnatý...
pokud vím,někteří zahřívají KŠ na jakési pánvičce/elektricky/ v úlech po dobu cca 3min,a to až do úplného odpaření...
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 72250
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (90.178.51.173) --- 4. 11. 2018
Re: kyselina šťavelová
Záleží jaká to je kyselina šťavelová. Běžně to je dihydrát, ten taje při nějak 101 st C a odpařuje se při asi 157 st C. Pokud to je bezvodá kyselina šťavelová, ta má podle údajů sublimovat při teplotě kolem těch 157 st C. Přirozeně dávkování musí být taky rozdílné.
Jinak při té teplotě varu či sublimace dochází zřejmě k částečnému rozkladu a částečně se do vzduchu dostává přímo kyselina šťavelová. Jak moc, záleží na podmínkách toho ohřevu. Jednak na teplotním spádu neboli teplotě, na jakou se zahřívá to odpařovací místio a potom na příměsích, které v kyselině jsou a na materiálu odpařovacího zařízení. Některé materiály mohou rozklad kyseliny šťavelové iniciovat, takže se do vzduchu dostane kyseliny šťavelové méně.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 72253
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu