78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- (e-mailem) --- 16. 11. 2012
Re: Re: Re: Re: med na vaÄš?enÄ? a peĂ??enÄ?Â
V tom Polsku je to pod názvem Honey may. Zea may je kukuřice. což pak značí volně přeloženo kukuřičný med. na výrobku se uvádí že je to určeno jen pro pekařské účely. Vyrábí se to z kukuřičného škrobu.
---------- Původní zpráva ---------- Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz> Datum: 16. 11. 2012 Předmět: Re: Re: Re: med na vaĹ?enĂ a peÄ?enĂ "možná dobře v tomto mmomentu citovat zákon- Vyhl 76/2003 říká:
§7 písm. k) pekařským medem (průmyslovým medem) - med určený výhradně pro průmyslové použití nebo jako složka do jiných potravin; může mít cizí příchuť nebo pach, může vykazovat počínající kvašení nebo mohl být zahřát.
Radek ---------- Původní zpráva ---------- Od: KaJi <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 11. 2012 Předmět: Re: Re: med na vaĹ?enĂ a peÄ?enĂ "V Polsku také lze koupit pekařský med který má s medem společný jen ten název a jde o různě ochucené výrobky z různých cukrů a škrobů.
Pepan -------
Asi jakou nás pomazánkové máslo, taky nemá s máslem nic společného. Jen ochucená zakysaná smetana. :-)
Ale mám dojem že označení MED je povoleno v celé EU jen pro MED, takže to by asi se chtělo bavit o konkrétním medu a jeho analýze.
Osobně dávám taky doma méně kvalitní medy na stranu a skončí na pečení a jinde kde se to vaří nebo ohřívá. Nevím proč by si zákazník měl kupovat na pečení zrovna med za 150.
Pokud při zpracování zpracovatelé něco vyřadí nebo pokazí, tak to snad můžou prodat na pečení? Když to deklarují jako med na pečení a vyhovuje to normě medu na pečení?
Karel""
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59411
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - KaJi (88.101.45.181) --- 16. 11. 2012
Re: Re: Re: Re: med na vaÄš?enÄ? a peĂ??enÄ?Â
V tom Polsku je to pod názvem Honey may. Zea may je kukuřice
----------
gOOGLU SE NĚJAK NEDAŘÍ.
U nás je to jen v kosmetice, ale to je spíše něco jiného:
http://www.krasnedarky.cz/claremont-may-honeyvanilla-difuzer-s-drivky-p201072?ref=zbozi.cz
Že kukuřice je zea tuším, ale ZEA MAY?
Možná něco s MAYAMA a nebo Májou.
http://www.facebook.com/pages/Zea-Mays-Kitchen/224761360939826
http://www.zeamayskitchen.com/our_story.html
Takže asi ta původní odrůda:
Zea mays Genome
http://www.plantgdb.org/ZmGDB/
Ale myslím, že i označení Honey se v PL může použít jen pro med. Asi tam nemají tolik kontrol, a nebo je to PL včelařům fuk.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59414
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (193.179.175.210) --- 16. 11. 2012
Re: Re: Re: Re: med na vaÄš?enÄ? a peĂ??enÄ?Â
Pánové, s tím Honey may, to bude asi úplně jinak!! Kukuřice neni zea may, ale zea mays. Takže ten polský med s označením Honey may, bude nejspíše náš květový med a Zea mays - kukuřice setá, bude mít něco společného s božstvy a s kmenem mexických indiánů, dalo by se říci, že by to mohla být Majská bohyně. Tato rostlina byla uctívána domorodci jako božstvo.
J.P.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59432
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 17. 11. 2012
Re: Re: Re: Re: med na vaÄš?enÄ? a peĂ??enÄ?Â
Pánové, s tím Honey may, to bude asi úplně jinak!! Kukuřice neni zea may, ale zea mays. Takže ten polský med s označením Honey may, bude nejspíše náš květový med a Zea mays - kukuřice setá, bude mít něco společného s božstvy a s kmenem mexických indiánů, dalo by se říci, že by to mohla být Majská bohyně. Tato rostlina byla uctívána domorodci jako božstvo.
A není jednodušší se podívat na etiketu, jaké tam udávají složení než se tady dohadovat?
Ono potravinářská technologie se obrovsky rozvíjí a dneska není problém "namodelovat" velice chutný med jen z cukerných náhražek a příchutí. A pozná se to až v laboratoři. A přitom jeho výroba, když se z toho vynechají včely a včelař, může být mnohem levněji než za kolik se prodává včelí med. A na pečení tkový "med" může být i lepší než včelí med, protože po upečení může mít vpečivu výraznější medovou chuť než ten pravý.
Jestli to má něco společného s kukuřicí, tak asi byl při výrobě použit kukuřičný fruktózový sirup.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59446
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu