| - (e-mailem) --- 13. 1. 2010
Re: Zimn? krmen?
Jednoduše řečeno . Ze sacharózy včely vyrobí směs jednoduchých cukrů obdobného složení jako je med. Tutoj zpracovávají stejným způsobem jako každou jinou přinesenou sladinu, jen bez různých těh příměsí a látek které obsahuje nektar a medovice.
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Zimn? krmen? > Datum: 13.1.2010 07:56:40 > ---------------------------------------- > "I kdyby to tak nebylo a docházelo by k dokonalému míchání, tak co to je 20 > kilo zimních zásob namíchaných do 130kilového pytle." > Nejedná se o "namíchání" zimních zásob do 120 kil celkového výnosu, ale o > namíchání zimních zásob do medu z prvního vytáčení. Případně pokud jsou > zásoby hodně zkrystalované, část se jich nevytočí a pokud jsou plásty > prostě přidány včelstvu, ocitne se část zimních zásob ještě v medu z > druhého vytáčení. Pokud je tedy první snůška slabá, může i poměrně malé > množství zbylých zimních zásob, pár kilo, způsobit, že v medu z první > snůšky jsou až desítky procent zimních zásob. K tomu se ale určitě žádný > včelař nepřizná. > "To spíš běžná praxe klasiků (v knížkách), kde se doporučuje vytočit > květový med z medníku, nasadit sklenici s cukrem aby včely doplnily zásoby > a čekat na další snůšku a podle situace přikrmovat. " > To by mě zajímalo, v kterých knížkách to je. Od 70 let mám načteno hodně > včelařských knížek a nikde jsem neviděl přímo předepsáno doplňovat mezi > snůškami včelám zásoby cukrem. Když už, je tam vždy současně napsáno o > nutnosti tyto zásoby před začátkem snůšky bezpodmínečně vybrat a uschovat > na zimu nebo je jinak použít. Maximálně tam je napsáno podněcovat tak, aby > množství zásob neklesalo. Snad jedině nějaká novodobá knížka pro takzvané > "včelařské podnikatele" , něco s nadpisem ve smyslu " Jak dobýt z včelstev > s co nejmenšími náklady co nejvíc peněz" > Jinak o cukru v zásobách se diskutovalo, je to rok nebo dva roky na podzim > a z toho vyšlo, že včely řepný cukr už při prvním zpracování na podzim až > na nevýznamné zbytky rozloží na glukózu a fruktózu a tudíž cukr v medu je > obtížně identifikovatelný. A vzhledem k zákonitostem rozvoje včelstva na > jaře, potřebě neustálých zásob, je bez podtržení jarního rozvoje včelstva > prakticky nemožné zabránit, aby nějaké zbytky zimních zásob nepřešly do > medu z prvního vytáčení. Záleží pak jenom na včelaři, jestli většinu > zimních zásob oddělí a použije jinde a potom bude mít v prvním medu nějaká > procenta ze zimních zásob nebo do medometu napere všechny zavíčkované > plásty, které ve včelách uvidí a potom to může být skutečně "cukrový" med. > Spíš bych viděl jako důležitější informace, co v zimních zásobách vadí, > jestli se v nich nachází třeba nějaký pozůstatek reziduí z léčení nebo > jestli díky dlouhodobému "skladování" v plástech nemají třeba nějaký vyšší > obsah HMF nebo se nějak výrazně jinak něčím odlišují od regulérního prvního > jarního medu. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 39906
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |