78389
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Anton Turcani (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Pálení medoviny
Od doby (asi 10 dní) ako som sa prihlásil do Konferenci včelařu, prečítal som všetky otázky a jednotlivé odpovede a poviem vám pravdu, bolí ma z toho hlava. Predsa však napíšem niečo k téme o pálení ovocného alebo trebárs medového kvasu, čiže medoviny. Každý kvas musí byť s dostatkom cukrov (glukózy, fruktózy alebo sacharózy) t.j. minimálne 21-22% na liter kvasu. Po prekvasení bude kvas obohatený o 11-12° alkoholu a to je cieľom. Príprava ovocného kvasu pozostáva z premerania obsahu cukrov a ak ich má málo, musí kvas dosladiť kryštálovým cukrom alebo medom na spomínaných 21-22° a viac, medový zákvas určený na pálenie je z obsahom 1 kg medu (akéhokoľvek) na 4 litre vody, plus kvasinky npr. aj dolské. Čo je dôležité, každý kvas musí byť vykvasený a to je vtedy, keď je kvas bez cukrov (vtedy by mal byť s obsahom 12° alkoholu). Každý kvas má inú dobu kvasenia, preto najlepšie mať muštomer a zmerať zbytok cukru v kvase a podľa toho sa riadiť. Medovina kvasí (mnohí máte skúsenosti) najdlhšie, ale oplatí sa. Destaláciu je najvhodnejšie robiť v obecných péleniciach, ale za určitého rizika (zákon) i v domácej pálenici, ale len vtedy keď je do zostavy zaradený deflegmátor (ten je v každej pálinici) na oddelenie kyselín a zlého metylalkoholu. Tohoto roku sme boli na trojdňovom zájazde s maďarskými včelármi u poľskýchvčelárov v Novom Sonči. Ako je zvykom, mužská časť sa rada chváli svojimi destilačnými výsledkami a kolovali medzi nami všelijaké značky. Ale všetci chodili na priateľovu medovicu- medovec, ktorá vynikajúco chutila Mala dobrých 53° Anti
----- Original Message ----- From: "Martin Černý" <e-mail/=/nezadan> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, October 21, 2005 7:35 AM Subject: Pálení medoviny
> Také už jsem uvažoval o přepálení medoviny. Nevíte někdo, v jakém stavu > musí být medovina dána k přepálení? Musí být vykvašená a odležená, nebo > stačí jen rozkvasit? Martin
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12765
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu