78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Ladislav Dlouhý (212.158.130.210) --- 9. 9. 2005
Prospívá med našemu zdraví?

Přátelé,
v týdeníku SONDY, č.35/2005. rubrika Lékařský rádce byl uveřejněn článek o medu. Je v něm řada polopravd a proto se domnívám, že by se měl k němu někdo kompetentní vyjádřit. Zrovna nedávno jsem četl brožurku paní doktorky Hajduškové (tuším Med očima lékaře) a tam se píše něco úplně jiného.

Zde je přesné znění článku:

"Prospívá med našemu zdraví?

Dotaz:
Tchyně mne neustále nutí, abych dětem mazala med na chleba, dávala jim ho do čaje, atd. Tvrdí, že med neškodí zubům, že chrání před různými nemocemi atd. Já osobně med moc nemusím a děti o něj také nestojí. Připouštím však, že na tvrzení tchýně o prospěšnosti medu možná přece jen něco je. Neměla bych ho dětem tedy dávat? J.T., Boskovice

Odpověď:
Med je složen z různých cukrů a vody. Obsahuje nepatrná množství acetylcholinu, enzymů, minerálních látek (mj. draslík a fosfor), stopově též vitamínů. Na sromatu se podílí ještě asi 200 dalších látek. I když je med v porovnání s rafinovaným cukrem „přírodnější“ potravinou, nemá ani zdaleka všechny ty uzdravující nebo zdraví udržující vlastnosti, které jsou mu připisovány. Například není pravda, že med nepodporuje vznik zubních kazů, že uklidňuje nervy, zlepšuje prokrvování srdce, chrání játra, podporuje tvoření žaludečních šťáv a chrání organizmus před nenmocemi z nachlazení atd. Navíc v důsledku celkového zněčištění přírody se v medu mohou vyskytnout olovo, kadmium nebo rtuť. (MČ)"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12190


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Čáp (e-mailem) --- 9. 9. 2005
Medový ocet

Přátelé,

vyrábíte si někdo doma medový ocet? Pokud, ano, jakou technikou?

Honza Čáp

P.S.
Letmým rozhlédnutím po Internetu jsem zjistil, že mezi "fajnovými" octy
patří medový k těm 'nejceněnějším'.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12195


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 9. 9. 2005
Re:Medový ocet

Jan Čáp:
> vyrábíte si někdo doma medový ocet? Pokud, ano, jakou technikou?
........
O octu něco vím.
Potřebuješ na to systém - ocetnici, kvalitní a vhodné hoblovačky, kvalitní octovou kulturu, medovinu. A můžeš se do toho pustit i ve velkém. ;-) Technologie výroby octa jsou přístupné i v knihovnách.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12196


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Jan Čáp (e-mailem) --- 9. 9. 2005
Re:Medový ocet

> Potřebuješ na to - ocetnici, kvalitní a vhodné hoblovačky, kvalitní
octovou
> kulturu, medovinu.

Měl jsem na mysli spíš tradiční řemeslné postupy, než klasickou průmyslovou
biotechnologii. Zkrátka postup který by tomu octu dal víc než jen konverzi
etanolu na kyselinu octovou.

Lít medovinu do ocetnice mi připadá nesmyslné, protože ocetnice (a další
podobná průmyslová zařízení) jsou konstruovaná na co nejrychlejší a
nejefektivnější výrobu lihového octa a ne na "přidanou hodnotu" v podobě
aromatu či vzácnějších kyselin.

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12199


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 9. 9. 2005
Re:Medový ocet

> Lít medovinu do ocetnice mi připadá nesmyslné, protože ocetnice (a další
> podobná průmyslová zařízení) jsou konstruovaná na co nejrychlejší a
> nejefektivnější výrobu lihového octa a ne na "přidanou hodnotu" v podobě
> aromatu či vzácnějších kyselin.
.......

Takže sorry, ale jiná přirozená technologie na kvalitní výrobu třeba také i v malém množství octa (malá ocetnice) s podmínkou dodržení stálé jakosti mi není známa.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12204


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 9. 9. 2005
Re: Re:Medový ocet

Stačí zapomenout na pár měsiců medovinu někde v kyblíku. Za chuť ale
neručím.

Kdysi se ocet vyráběl překapáváním přes bukové hobliny.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Čáp" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, September 09, 2005 1:49 PM
Subject: Re:Medový ocet


> > Potřebuješ na to - ocetnici, kvalitní a vhodné hoblovačky, kvalitní
> octovou
> > kulturu, medovinu.
>
> Měl jsem na mysli spíš tradiční řemeslné postupy, než klasickou
průmyslovou
> biotechnologii. Zkrátka postup který by tomu octu dal víc než jen konverzi
> etanolu na kyselinu octovou.
>
> Lít medovinu do ocetnice mi připadá nesmyslné, protože ocetnice (a další
> podobná průmyslová zařízení) jsou konstruovaná na co nejrychlejší a
> nejefektivnější výrobu lihového octa a ne na "přidanou hodnotu" v podobě
> aromatu či vzácnějších kyselin.
>
> Honza
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12202


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
pan Josef Menšík (e-mailem) --- 9. 9. 2005
Re: Re:Medov? ocet

výroba octu je podobná jako u medoviny, základem je medovina která nesmí mít
více jak 8% alkoholu tato se naočkuje octovými kvasinkami (těch je ve
vzduchu dostatek ) které přemění alkohol na ocet Proto také vina s nízkým
procentem alkoholu téměř vždy zoctovatí

pepan

----- Original Message -----
From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, September 09, 2005 2:04 PM
Subject: Re: Re:Medov? ocet


> Stačí zapomenout na pár měsiců medovinu někde v kyblíku. Za chuť ale
> neručím.
>
> Kdysi se ocet vyráběl překapáváním přes bukové hobliny.
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "Jan Čáp" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Friday, September 09, 2005 1:49 PM
> Subject: Re:Medový ocet
>
>
> > > Potřebuješ na to - ocetnici, kvalitní a vhodné hoblovačky, kvalitní
> > octovou
> > > kulturu, medovinu.
> >
> > Měl jsem na mysli spíš tradiční řemeslné postupy, než klasickou
> průmyslovou
> > biotechnologii. Zkrátka postup který by tomu octu dal víc než jen
konverzi
> > etanolu na kyselinu octovou.
> >
> > Lít medovinu do ocetnice mi připadá nesmyslné, protože ocetnice (a další
> > podobná průmyslová zařízení) jsou konstruovaná na co nejrychlejší a
> > nejefektivnější výrobu lihového octa a ne na "přidanou hodnotu" v podobě
> > aromatu či vzácnějších kyselin.
> >
> > Honza
> >
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12205


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 9. 9. 2005
Re: Re:Medov? ocet

J. Menšík napsal:
> výroba octu je podobná jako u medoviny, základem je medovina která nesmí
mít

Výroba octa je další stupeň po výrobě medoviny. Rozdíl je ten, že na
medovinu se nesmí dostat vzduch, na ocet musí.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "pan Josef Menšík" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, September 09, 2005 2:24 PM
Subject: Re: Re:Medov? ocet


> výroba octu je podobná jako u medoviny, základem je medovina která nesmí
mít
> více jak 8% alkoholu tato se naočkuje octovými kvasinkami (těch je ve
> vzduchu dostatek ) které přemění alkohol na ocet Proto také vina s nízkým
> procentem alkoholu téměř vždy zoctovatí
>
> pepan
>


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12207


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
zak (e-mailem) --- 9. 9. 2005
RE: Prosp?v? med naemu zdrav??

Bohužel neexistuje med, který by obsahoval jen pozitiva. Jako přírodní
produkt musí obsahovat příměsy životu prospěšné, méně prospěšné i jedy (není
ale smysluplné použití jedu základem některých léků ?).

V podstatě každou i ekologickou potravinu lze napadnout, záleží jen na míře
jak hluboko budeme zkoumat složení.

Osobně nepovažuji publikování návodu na výrobu "průmyslového" medu za
pohoršující. Hlavním problémem dle mého je, zda udržíme skupinu zákazníků,
kteří si rádi dají "přírodní" med za cenu přijatelnou i pro nás. A pokud
budou lidé, kteří rozliší druhy medu, chtějí ten neupravovaný přírodní tak
dokážeme svoje přebytky prodat. V tomto případě se ale asi bude jednat o
drobný prodej, který vyžaduje i čas.

Pak bude existovat druhá skupina, která "přírodní" med nepoznala,
nekonzumuje, nebo je konzumentem svého typu medu (třeba i odvaru z
pampelišek, nebo kupovaného v hypermarketu). Pro tutu skupinu asi naše
diskuse o kvalitě medu bude absolutně nezajímavá a na rohlík je pro ni
zdravější namazat nutelu a po snídani si dát vitamínový přípravek dle
dnešních požadavků. I zdraví je a stvále více bude záležitostí obchodní.

Pokud se podíváte na současný stav zemedělství ( srovnejte výkupní ceny
zemědělců ) a potravinářské výroby, tak se trh s medem až tak moc
neodlišuje. Ale ruku na zákaznické srdce, kdo by dnes koupil jogurt, který
má trvanlivost 2 dny ?

PS: Toto je ale pohled včelaře, který v oboru nepodniká a včelaří (přesněji
pomáhá otci) spíše pro radost, než pro finanční výsledek a medem zásobujeme
rodinu a prodáváme jen okrajově.

Pokud bych chtěl v této oblasti podnikat, asi bych se musel zaměřit na
spolupráci s ekoprodejnami, nebo najít ekonomickou cestu jak zásobovat
druhou skupinu za podmínek, které definuje trh.


Je to jako s návštěvou sklepa na Moravě. Já preferuji vinaře, který víno
skutečně vyrábí, popovídá o tom jak se povedlo, nebo ne ... .
Nebo mohu jít do naleštěného komerčního skepa, kde mi dají vybrat ze sta
druhů světových vín ...

K. Žák, Jihlava



-----Original Message-----

Přátelé,
v týdeníku SONDY, č.35/2005. rubrika Lékařský rádce byl uveřejněn článek o
medu. Je v něm řada polopravd a proto se domnívám, že by se měl k němu
někdo kompetentní vyjádřit. Zrovna nedávno jsem četl brožurku paní doktorky
Hajduškové (tuším Med očima lékaře) a tam se píše něco úplně jiného.

Zde je přesné znění článku:

"Prospívá med našemu zdraví?

Dotaz:
Tchyně mne neustále nutí, abych dětem mazala med na chleba, dávala jim ho
do čaje, atd. Tvrdí, že med neškodí zubům, že chrání před různými nemocemi
atd. Já osobně med moc nemusím a děti o něj také nestojí. Připouštím však,
že na tvrzení tchýně o prospěšnosti medu možná přece jen něco je. Neměla
bych ho dětem tedy dávat? J.T., Boskovice

Odpověď:
Med je složen z různých cukrů a vody. Obsahuje nepatrná množství
acetylcholinu, enzymů, minerálních látek (mj. draslík a fosfor), stopově
též vitamínů. Na sromatu se podílí ještě asi 200 dalších látek. I když je
med v porovnání s rafinovaným cukrem "přírodnější" potravinou, nemá ani
zdaleka všechny ty uzdravující nebo zdraví udržující vlastnosti, které jsou
mu připisovány. Například není pravda, že med nepodporuje vznik zubních
kazů, že uklidňuje nervy, zlepšuje prokrvování srdce, chrání játra,
podporuje tvoření žaludečních šťáv a chrání organizmus před nenmocemi z
nachlazení atd. Navíc v důsledku celkového zněčištění přírody se v medu
mohou vyskytnout olovo, kadmium nebo rtuť.       (MČ)"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12203


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radek Kruina (e-mailem) --- 15. 9. 2005
Re: Prospívá med naemu zdraví?

Ladislav Dlouhý napsal:
>Přátelé,
>v týdeníku SONDY, č.35/2005. rubrika Lékařský rádce
>byl uveřejněn článek o medu. Je v něm řada polopravd
>a proto se domnívám, že by se měl k němu někdo kompetentní
>vyjádřit. Zrovna nedávno jsem četl brožurku paní doktorky
>Hajduškové (tuším Med očima lékaře) a tam se píše něco
>úplně jiného.

Kompetentní odborník nejsem. Možná by to mohl být podnět pro vedení ČSV
nechat pro své členy kromě letáku na propagaci medu zpracovat ucelenou
brožuru o vlastnostech medu s uvedením zdrojů informací (vědecké práce,
studie, porovnání).

Připojuji pár odkazů z internetu o vlivu medu na zdraví, které už možná
znáte:

http://www.doktorka.cz/run/redsys/zdravi/r-art.asp?id=2237

http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/vcely/med.htm

http://www.hobbyzahrada.cz/data/clanek.asp?id=645&nadpis=TIPY%20PRO%20ZDRAV
%CD:%20Med%20%96%20pokrm%20boh%F9%20a%20z%E1ruka%20zdrav%ED

http://www.magazinzdravi.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=496

http://www.pramenyzdravi.cz/?c=356


Zdravím

Radek Krušína

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12282


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Poláek (e-mailem) --- 15. 9. 2005
Re: Prospívá med naemu zdraví?

Mně to připadá, jako by autorovi toho článku nutili v dětství každý den
med,
takže se mu silně zprotivil a nenávidí ho. Fakt je, že i pro propagaci medu
se často píšou nesmysly. Například to, že po medu se tloustne méně než po
cukru je nejspíš tím, že med se dává do čaje a maximálně do nějakých
medových bonbónů, zatímci cukr je prakticky ve všem sladkém od čokolády po
slazené minerálky.
Z vlastní zkušenosti si myslím, že med v čaji s citrónem má uklidňující
účinek na mírně podrážděný žaludek. Taky je dobrý na spáleniny, možná
lepší
než tradiční máslo. Ale ještě mnohem lepší je mast na spáleniny z lékárny.

Radim Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12287


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 15. 9. 2005
Re: Prospívá med naemu zdraví?

Zkouška, zprávy poslané mailem se neobjevují v konferenci. Pokud se tato
objeví, neplatí to.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "R. Poláek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 15, 2005 10:43 AM
Subject: Re: Prospívá med naemu zdraví?


> Mně to připadá, jako by autorovi toho článku nutili v dětství každý den
> med,
> takže se mu silně zprotivil a nenávidí ho. Fakt je, že i pro propagaci
medu
> se často píšou nesmysly. Například to, že po medu se tloustne méně než po
> cukru je nejspíš tím, že med se dává do čaje a maximálně do nějakých
> medových bonbónů, zatímci cukr je prakticky ve všem sladkém od čokolády po
> slazené minerálky.
> Z vlastní zkušenosti si myslím, že med v čaji s citrónem má uklidňující
> účinek na mírně podrážděný žaludek. Taky je dobrý na spáleniny, možná
> lepší
> než tradiční máslo. Ale ještě mnohem lepší je mast na spáleniny z lékárny.
>
> Radim Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12288


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Karel (e-mailem) --- 16. 9. 2005
Re: Prospívá med naemu zdraví?

> Po medu se tloustne stejně jako po cukru .....
To jeden z příkladů, jak se zde někdo někde ptal, co by měl tedy ČSV dělat.
Shromáždit fakta, zdroje, atd. tedy normální rešerži, tak jak se má dělat.
V rozpočtu je na všeobecněprospěšnou a vzdělávací činnost vydáváno asi 12
miliónů korun. Snad by se našlo několi desítek tisíc na sponozorování např.
studentských prací na daná téma. Jedná se jen o rešerži, ne o výskum -
ideální start pro studenty (a možná i někdy budoucího včelaře).
K dané otázce - nejsem chemik, ale chemici mi to potvrzovali.
Po medu a cukru se netloustne snadno. K uložení kila tuku tělu prý stačí
něco přes kilo tuku v potravě. Ale cukrů prý několi kilo, protože tam je
velká ztráta při přeměně. Cukry dodávají tělu okamžitou energii, ale tělo
je neukládá na dlouhou dobu. Na to má tuky. Samozřejmě, když máme dost
cukru, nemusí tělo odbourávat tuky a nehubnem.
Je to bez záruky, v chemii nejsem příliš vzdělán.
karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12302


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radek Hubač (e-mailem) --- 15. 9. 2005
Re: Prosp?v? med naemu zdrav??

Nevim, jestli jsem uplne kompetentni, ale jako MUDr. a vcelar snad trochu. Novinari si toho hodne vymysli, nevim, co je tydenik sonda, zvlaste pak jestli to je neco co vydava nejaka firma s prirodni kosmetikou, nebo neco pro léčitele a jiné podivíny, kazdopadne by tam melo byt napsano, kdy kdo a v jake laboratori v jakem medu neco nasel. Je to nespis vyplod fantazie nivinářské a není nutno se tím vůbec zabývat, pokud mi zaplatite, budu psat treba o raketoplanech, i kdyz o nich nevim nic.
S pozdravem Radek Hubac

> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Ladislav Dlouh? <ldlouhy/=/velveta.cz>
> Predmet: Prosp?v? med naemu zdrav??
> Datum: 09.9.2005 13:07:38
> ----------------------------------------
> Přátelé,
> v týdeníku SONDY, č.35/2005. rubrika Lékařský rádce byl uveřejněn článek o
> medu. Je v něm řada polopravd a proto se domnívám, že by se měl k němu
> někdo kompetentní vyjádřit. Zrovna nedávno jsem četl brožurku paní doktorky
> Hajduškové (tuším Med očima lékaře) a tam se píše něco úplně jiného.
>
> Zde je přesné znění článku:
>
> "Prospívá med našemu zdraví?
>
> Dotaz:
> Tchyně mne neustále nutí, abych dětem mazala med na chleba, dávala jim ho
> do čaje, atd. Tvrdí, že med neškodí zubům, že chrání před různými nemocemi
> atd. Já osobně med moc nemusím a děti o něj také nestojí. Připouštím však,
> že na tvrzení tchýně o prospěšnosti medu možná přece jen něco je. Neměla
> bych ho dětem tedy dávat? J.T., Boskovice
>
> Odpověď:
> Med je složen z různých cukrů a vody. Obsahuje nepatrná množství
> acetylcholinu, enzymů, minerálních látek (mj. draslík a fosfor), stopově
> též vitamínů. Na sromatu se podílí ještě asi 200 dalších látek. I když je
> med v porovnání s rafinovaným cukrem „přírodnější“ potravinou, nemá ani
> zdaleka všechny ty uzdravující nebo zdraví udržující vlastnosti, které jsou
> mu připisovány. Například není pravda, že med nepodporuje vznik zubních
> kazů, že uklidňuje nervy, zlepšuje prokrvování srdce, chrání játra,
> podporuje tvoření žaludečních šťáv a chrání organizmus před nenmocemi z
> nachlazení atd. Navíc v důsledku celkového zněčištění přírody se v medu
> mohou vyskytnout olovo, kadmium nebo rtuť.       (MČ)"
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12284


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim PolĂĄĹĄek (e-mailem) --- 15. 9. 2005
Re: Prosp?v? med naemu zdrav??

Mně to připadá, jako by autorovi toho článku nutili v dětství každý den med,
takže se mu silně zprotivil a nenávidí ho. Fakt je, že i pro propagaci medu
se často píšou nesmysly. Například to, že po medu se tloustne méně než po
cukru je nejspíš tím, že med se dává do čaje a maximálně do nějakých
medových bonbónů, zatímci cukr je prakticky ve všem sladkém od čokolády po
slazené minerálky.
Z vlastní zkušenosti si myslím, že med v čaji s citrónem má uklidňující
účinek na mírně podrážděný žaludek. Taky je dobrý na spáleniny, možná lepší
než tradiční máslo. Ale ještě mnohem lepší je mast na spáleniny z lékárny.

Radim Polášek

----- Original Message -----
From: "Radek Hubač" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 15, 2005 9:49 AM
Subject: Re: Prosp?v? med naemu zdrav??


Nevim, jestli jsem uplne kompetentni, ale jako MUDr. a vcelar snad trochu.
Novinari si toho hodne vymysli, nevim, co je tydenik sonda, zvlaste pak
jestli to je neco co vydava nejaka firma s prirodni kosmetikou, nebo neco
pro léčitele a jiné podivíny, kazdopadne by tam melo byt napsano, kdy kdo a
v jake laboratori v jakem medu neco nasel. Je to nespis vyplod fantazie
nivinářské a není nutno se tím vůbec zabývat, pokud mi zaplatite, budu psat
treba o raketoplanech, i kdyz o nich nevim nic.
S pozdravem Radek Hubac

> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Ladislav Dlouh? <>
> Predmet: Prosp?v? med naemu zdrav??
> Datum: 09.9.2005 13:07:38
> ----------------------------------------
> Přátelé,
> v týdeníku SONDY, č.35/2005. rubrika Lékařský rádce byl uveřejněn článek
o
> medu. Je v něm řada polopravd a proto se domnívám, že by se měl k němu
> někdo kompetentní vyjádřit. Zrovna nedávno jsem četl brožurku paní
doktorky
> Hajduškové (tuším Med očima lékaře) a tam se píše něco úplně jiného.
>
> Zde je přesné znění článku:
>
> "Prospívá med našemu zdraví?
>
> Dotaz:
> Tchyně mne neustále nutí, abych dětem mazala med na chleba, dávala jim ho
> do čaje, atd. Tvrdí, že med neškodí zubům, že chrání před různými
nemocemi
> atd. Já osobně med moc nemusím a děti o něj také nestojí. Připouštím
však,
> že na tvrzení tchýně o prospěšnosti medu možná přece jen něco je. Neměla
> bych ho dětem tedy dávat? J.T., Boskovice
>
> Odpověď:
> Med je složen z různých cukrů a vody. Obsahuje nepatrná množství
> acetylcholinu, enzymů, minerálních látek (mj. draslík a fosfor), stopově
> též vitamínů. Na sromatu se podílí ještě asi 200 dalších látek. I když je
> med v porovnání s rafinovaným cukrem „přírodnější“ potravinou, nemá ani
> zdaleka všechny ty uzdravující nebo zdraví udržující vlastnosti, které
jsou
> mu připisovány. Například není pravda, že med nepodporuje vznik zubních
> kazů, že uklidňuje nervy, zlepšuje prokrvování srdce, chrání játra,
> podporuje tvoření žaludečních šťáv a chrání organizmus před nenmocemi z
> nachlazení atd. Navíc v důsledku celkového zněčištění přírody se v medu
> mohou vyskytnout olovo, kadmium nebo rtuť. (MČ)"
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12286


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu