78210

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(e-mailem) --- 19. 9. 2013
Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou

 No stejně dospějeme tam, kam naši sousedi Němci. Znovu pálí celá
stanoviště.
 Vím to od příbuzné která tam dělá veterinární praxi s manželem.

pepan



---------- Původní zpráva ----------
Od: frantaboys/=/seznam.cz
Datum: 19. 9. 2013
Předmět: Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou

"Přesně tak má pravdu, jak by to mohlo být jednoduché, kdyby blbci neměli
funkce. To by jsme dnes ani nebyly celosvětová rarita a neměly několik
desetiletí mimořádná veterinární opatření na něco, na co si všude už zvykli.

 

Franta 


---------- Původní zpráva ----------
Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz
Datum: 19. 9. 2013
Předmět: Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou

"mám také ten dojem.

pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: vsusicky <e-mail/=/nezadan>
Datum: 19. 9. 2013
Předmět: Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou

"To neví, mně prolink fungoval. Mně článek nepřipadne špatný. Myslím, že je
rekací zejména na dění kolem přípravy vyhlášky SVS k moru včelího plodu.O
vlastní spolkové činnosti se v něm moc nemluví, o váznamu a postavení svazu
ve vztahu k orgánům státní sporávy si myslím, že má pravdu."""

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62389


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 19. 9. 2013
Re: Sn?en? Optimal n?stavku

Již před 150 roky pan Langstroth stanovil včelí mezeru 8mm
Tu včely snadno překonávají a neprostavují.  proto není nutné nic vymýšlet
stačí používat poznatky již dávno ověřené.

pepan



---------- Původní zpráva ----------
Od: nasepenze/=/volny.cz
Datum: 19. 9. 2013
Předmět: Re: Sn?en? Optimal n?stavku

"Zdravím!
Já na svých "bedýnkách" mám včelí mezeru jen dole.To znamená,že horní loučka
je ve stejné výši jako horní okraj nástavku.Tím pádem mají holky svoji
mezeru jen mezi spodní loučkou rámku a horním horizontem níže položené části
úlu.Pro mě to má tu výhodu,že mezi stropní folií a rámky v nejhořejším
nástavku je minimum vosku( divoké stavby).A včelám těch 7-10 mm vyhovuje.
Tedy abych byl přesný.Nenadávají mi a jen vyjímečně tuto mezeru prostaví.
Standa

----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Petr Zbránek" <e-mail/=/nezadan>
Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Sn?en? Optimal n?stavku
Datum: 7.3.2013 - 18:39:14

> Výška Optimal nástavku je 180mm, výška rámku je 170mm. Mezera nad rámkem
je
> 6mmm a pod 4mm. Mezera mezi rámky dvou nástavků je proto 10mm.
>
> Ve skutečnosti je mezera ještě o několik milimetrů větší díky tomu, že
> horní a dolní hrany nástavku se vlhkostí kroutí a to při jejich šířce 25mm
> způsobí že nástavek má reálně o 2 až 4 mm víc.
>
> To se mi zdá příliš mnoho a může to bránit matce ve vertikálnímu pohybu
> mezi rámky a způsobovat zastavování prostoru mezi rámky dílem (což
> nechceme, ale asi to naopak usnadňuje přechod matky mezi nástavky).
>
> Rád bych omezil zastavování mezery dílem a následné mačkání včel které se
> nahrnou na roztržené buňky s medem.
>
> Proto uvažuju ubrat z výšku nástavku 4mm.
>
> Zajímal by mne názor zkušenějších."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62388


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 19. 9. 2013
Re: Sn?en? Optimal n?stavku (60776)

Zdravím!
Já na svých "bedýnkách" mám včelí mezeru jen dole.To znamená,že horní loučka je ve stejné výši jako horní okraj nástavku.Tím pádem mají holky svoji mezeru jen mezi spodní loučkou rámku a horním horizontem níže položené části úlu.Pro mě to má tu výhodu,že mezi stropní folií a rámky v nejhořejším nástavku je minimum vosku( divoké stavby).A včelám těch 7-10 mm vyhovuje.Tedy abych byl přesný.Nenadávají mi a jen vyjímečně tuto mezeru prostaví.
Standa

----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Petr Zbránek" <e-mail/=/nezadan>
Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Sn?en? Optimal n?stavku
Datum: 7.3.2013 - 18:39:14

> Výška Optimal nástavku je 180mm, výška rámku je 170mm. Mezera nad rámkem je
> 6mmm a pod 4mm. Mezera mezi rámky dvou nástavků je proto 10mm.
>
> Ve skutečnosti je mezera ještě o několik milimetrů větší díky tomu, že
> horní a dolní hrany nástavku se vlhkostí kroutí a to při jejich šířce 25mm
> způsobí že nástavek má reálně o 2 až 4 mm víc.
>
> To se mi zdá příliš mnoho a může to bránit matce ve vertikálnímu pohybu
> mezi rámky a způsobovat zastavování prostoru mezi rámky dílem (což
> nechceme, ale asi to naopak usnadňuje přechod matky mezi nástavky).
>
> Rád bych omezil zastavování mezery dílem a následné mačkání včel které se
> nahrnou na roztržené buňky s medem.
>
> Proto uvažuju ubrat z výšku nástavku 4mm.
>
> Zajímal by mne názor zkušenějších.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62387


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 19. 9. 2013
Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou


Přesně tak má pravdu, jak by to mohlo být jednoduché, kdyby blbci neměli
funkce. To by jsme dnes ani nebyly celosvětová rarita a neměly několik
desetiletí mimořádná veterinární opatření na něco, na co si všude už zvykli.

 

Franta 


---------- Původní zpráva ----------
Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz
Datum: 19. 9. 2013
Předmět: Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou

"mám také ten dojem.

pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: vsusicky <e-mail/=/nezadan>
Datum: 19. 9. 2013
Předmět: Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou

"To neví, mně prolink fungoval. Mně článek nepřipadne špatný. Myslím, že je
rekací zejména na dění kolem přípravy vyhlášky SVS k moru včelího plodu.O
vlastní spolkové činnosti se v něm moc nemluví, o váznamu a postavení svazu
ve vztahu k orgánům státní sporávy si myslím, že má pravdu.""

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62386


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 19. 9. 2013
Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou

mám také ten dojem.

pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: vsusicky <e-mail/=/nezadan>
Datum: 19. 9. 2013
Předmět: Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou

"To neví, mně prolink fungoval. Mně článek nepřipadne špatný. Myslím, že je
rekací zejména na dění kolem přípravy vyhlášky SVS k moru včelího plodu.O
vlastní spolkové činnosti se v něm moc nemluví, o váznamu a postavení svazu
ve vztahu k orgánům státní sporávy si myslím, že má pravdu."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62385


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 19. 9. 2013
Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou (62380)

Nevím, nejprve píše p. doktor Švamberk o zcelování, na druhou stranu potápí a dělí svůj Svaz a komunikaci slovy jako:

zástupci ČSV ( RNDr. Švamberk, Dr. Ing. Kamler, Mgr. Machová - versus Ing. Přidal za předkladatele )

Takže je už po několika jeho napsaných slovech naprosto jasné, že se p. předseda skrývá za slovíčka otom druhém co ten nebo ten, ale sám je bez chyb, což je úsměvné a smutné zároveň, protože je v podstatě víc rozporuplná osoba, než jsem si myslel. Jaký versus? Buď se jedná o možných zněních aktivně dohromady a titul netitul, nebo budeme řešit jakousi cituji: "úroveň jednání; versus; kdo co jak, atp."

Je to opravdu špatné a nevím jestli Peroutka nebyl lepší tady v tomto. Ten se alespoň ptal na možná řešení jak to udělat a také to např. tu trojí aplikaci varidolu podle mého přesvědčení protlačil během měsíce.

Psát jak za Staré Republiky do Včely moravské nebo jako Maurice Maeterlinck a přirovnávat něco lidského ke včele, je pěkné, ale prodlužuje to stať a vlastně nic v pilířích a o pilířích nového nebylo sděleno, nejde to číst, od předsedy bych čekal trochu jinou filozofii přístupu.

Asi by to chtělo nezávislého arbitra, protože jestli se tam při jednání u Pondělíčka dohadují o kravinách a přitom dole to lidi zase odpracují nějakýma novýma formulářama a jinýma nesmyslama pro včelaře nebo inspektorySVS, opravdu je úpřimně lituji také. Ty intelektuální a politické výše a funkce a prachy hodně lidi změní často od základu.

Pardon za nízkou úroveň příspěvku.

_gp_






....
>Více zde: http://vaclav-svamberk.webnode.cz/blog/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62384


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.25) --- 19. 9. 2013
Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou (62380) (62381) (62382)

To neví, mně prolink fungoval. Mně článek nepřipadne špatný. Myslím, že je rekací zejména na dění kolem přípravy vyhlášky SVS k moru včelího plodu.O vlastní spolkové činnosti se v něm moc nemluví, o váznamu a postavení svazu ve vztahu k orgánům státní sporávy si myslím, že má pravdu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62383


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J.P. (193.179.175.210) --- 19. 9. 2013
Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou (62380) (62381)

Chtěl jsem si to přečíst. Počítač bohužel hlásí stránka nenalezena. Připadá mi to nějaké divné a známé. Nebo chce Švamberk oblbovat lidi, tak jako Kalouskova banda. O nějakých pilířích mohou hovořit v daleké budoucnosti jen historikové. Když se staví dnes a hodně se okolo toho kecá, tak v každém případě z toho kouká nějaká čertovina.

J.P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62382


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (88.101.45.181) --- 19. 9. 2013
Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou (62380)

Když jsme u těch včelařských paralel -

ČSV vznikl jako obří smetenec co jej vytvořil poměrně brutální včelař - vše na stanovišti smetl do jedné bedny a jště tam po stranické linii měnil matky. A že to byla opravdu dobrá linije.

A pak tomu 40 let nedovolovali rojit ani tichou výměnu, matky měněny jen když bylo nejhůř, navíc chovné kritérium -poslušnost. Výkonost nebyla potřebná.

A nyní opravdu život ukáže zda přežijí roje, a jakmile stát přestane do obřího smetence cpát cukr bez ohledu na návratnost- výnos, tak pak bude zajímavé sldovat kam tato selekce došla. Já tipuji že bylo vytvoženo včelstvo co nezvládne samo o ani tichou výměnu.

:-)

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62381


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.49) --- 18. 9. 2013
Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou

Pokud pan Svamberk vidi spolkovou cinost takhle,tak to je mi ho uprimne lito...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62380


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: TĹ?i sloupy Ä?eskĂŠho vÄ?elaĹ?stvĂ­ (62378)


Citace: " Některé roje mohou uspět, jiné nikoli, některé další ztratí brzy
matky a jejich dělnice se vrátí a někdy i vžebrají zpět. Takové jsou již
zákony přírody, někdy nikoli podobné těm společenským."

 

 

No jo, jenomže včely mají královnu, tak mají  med, ale ve svazu mají včelaři
 Švamberka, tak budou mít hovno. Protože takové zlodějiny co se odehrávají
ve včelařství, jak tento člověk postupně střídá vedoucí pozice, nemá za dobu
 od vzniku včelařských spolků  obdobu. A nestydí se na historii zakládání
včelařských spolků ještě odvolávat.

Jen churavý na rozumu by se vracel a dokonce vžebrával zpět do svazu. To je
jen toužebné přání předsedy. A ať si nechá hloupé řeči jak nečte internetové
diskuze do pohádek pro děti. V několika jeho posledních článcích na blogu
nepíše o ničem jiném, než o tom co se řeší na internetu.

 

Franta


---------- Původní zpráva ----------
Od: vcelka1978/=/centrum.cz
Datum: 18. 9. 2013
Předmět: Tři sloupy českého včelařství

"http://vaclav-svamberk.webnode.cz/blog/ <http://vaclav-svamberk.webnode.cz/
blog/>
 
-   Tři sloupy českého včelařství  -"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62379


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 18. 9. 2013
TĹ?i sloupy Ä?eskĂŠho vÄ?elaĹ?stvĂ­

http://vaclav-svamberk.webnode.cz/blog/ <http://vaclav-svamberk.webnode.cz/blog/>
 
-   Tři sloupy českého včelařství  -

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62378


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 18. 9. 2013
TĹ?i sloupy Ä?eskĂŠho vÄ?elaĹ?stvĂ­

 
http://vaclav-svamberk.webnode.cz/blog/ <http://vaclav-svamberk.webnode.cz/blog/>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62377


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: registraÄ?nĂ­ pokladny

 
Pardon, registrační pokladnou (ne prodejnou). 
 
U medu (prvovýroba) do 2 tun
 
U prodeje medoviny (na trhu apod) - musí být schválen provoz, jelikož už nejde o prvovýrobu !  Zatímco sankce u FO jsou v řádku desetitisíc u PO jsou v řádku desetitisíců. T:P
-----------------------------
 
 
(e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: registraÄ?nĂ­ pokladny... kontrolní činnost složek ze strany státu je chabá, at už jde o ty nebo támty. Nevšimnul jsem si FÚ kontrolujícího malovčelaře nebo takto předvolaného na kontrolu paragonů, kolik že prodal medu na jarmarku za rok 2013 :-)S těma pokladnama. Mě osobně by nevadily, velké podniky by se necítily diskriminovány a na jarmak by chodily prodávat prodejci jen s registrační prodejnou. T:P
------------------------------
(e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: registraÄ?nĂ­ pokladny (62371)ty pokladny jsou jen politický humbuk Nic to nenpraví Chyba se nchází v 
kontrolních mechanizmech státu akorupci. Střední a velci obchodníci je 
stejně všichni mají neb jim to nesmírně usnadňuje jejich každodenní práci. 

pepan
 
 
 

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62376


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: Radim spravne Ä?Ä?

Je potřeba si však všechno dobře rozmyslet. Je to důležité zejména kvůli
ostatním technickým zařízením která pak následně přechody mezi technologiemi
značně omezují. Takový medomet býval dřív v univerzálním provedení dnes to
bývá následně problém  některé jsou stavěny jen na určitý typ rámků přídavná
zařízení pak nelze prohazovat atd.  nebo se musí nákladně upravovat.

pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: e-mail/=/nezadan
Datum: 18. 9. 2013
Předmět: Re: Radim spravne ĄĄ

"Nie.
Nech si ponechá kúpené úle, v nich by sa mal naučiť včeláriť a
rozširovanie včelnice - ak sa mu to podarí – už bude robiť do nových úľov.
Staré úle môže postupne zlikvidovať."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62375


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: Radim spravne Ä?Ä?


Nástavkové včelaření je od toho, že se včelaří nástavkově a s nízkými
nástavky se nemusí naučit včelařit s jednotlivými rámky. Tak jak je vidět z
reakcí nejen na tohle téma. S nízkými nástavky mnohem snadněji odstraní
přebytečné zásoby na začátku snůšky a nasadí medník. Mnohem snadněji obmění
dílo celým podsazeným nebo nasazeným nástavkem, podle toho jaký bude mít
rozvoj, sílu včelstev a na co si troufne. Ušetří si hodně času a místo
přehrabování rámků ve vysokém nástavku, bude mít čas na pozorování a lepší
pochopení včel. V medárně na odvíčkování ať použije nůž a odvíčkuje na hrotu
nebo hranolku položeném přes bednu kam padají víčky a bude mít úrodu z
jednoho úlu odvíčkovanou mnohem dřív než vidličkou vysoké rámky a vytáčení v
radiálním koši je také mnohem rychlejší.

Zatím rozumná rada, která tu zazněla byla o možnosti volby i kratší míry.
Kromě toho, že snadněji sežene medomet na míru 39, tak také včely mají
raději komín. A bude mít snadnější přechod.

 

Franta


---------- Původní zpráva ----------
Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz
Datum: 18. 9. 2013
Předmět: Re: Radim spravne ĄĄ

"Nemyslete že ale vís rámků je víc medu. Je to mnohem víc práce a delší doba

vytáčení. Taky jsem s tím začal  a tyto rámky již nechávám je dosluhovat
nové úly na 17 již nedělám.

pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Re: Radim spravne ĄĄ

"A pokud se mu nevejdou domedometu , tak 39x17 Radek


---------- Původní zpráva ----------

Od: vladimir <vl.kremlicka/=/seznam.cz>

Datum: 17. 9. 2013

Předmět: Radim spravne ĄĄ


"Pritel zacina vcelarit. Kopil si 4 vcelstva na ramkove mire 39 x 24. Na

jare je prelozi do novych ulu.Doporucil jsem mu,aby pokracoval ve vcelarine

v uzmenilech typu OPTIMAL s tim ze zmeni ramkovou miru za vyhodnejsi 42x17

cm."""

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62374


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(178.40.215.58) --- 18. 9. 2013
Re: Radim spravne ˇˇ (62362)

Nie.
Nech si ponechá kúpené úle, v nich by sa mal naučiť včeláriť a rozširovanie včelnice - ak sa mu to podarí – už bude robiť do nových úľov. Staré úle môže postupne zlikvidovať.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62373


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: registraÄ?nĂ­ pokladny (62371)

ty pokladny jsou jen politický humbuk Nic to nenpraví Chyba se nchází v
kontrolních mechanizmech státu akorupci. Střední a velci obchodníci je
stejně všichni mají neb jim to nesmírně usnadňuje jejich každodenní práci.

pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: vcelka1978/=/centrum.cz
Datum: 18. 9. 2013
Předmět: Re: registrační pokladny

"... kontrolní činnost složek ze strany státu je chabá, at už jde o ty nebo
támty. Nevšimnul jsem si FÚ kontrolujícího malovčelaře nebo takto
předvolaného na kontrolu paragonů, kolik že prodal medu na jarmarku za rok
2013 :-)S těma pokladnama. Mě osobně by nevadily, velké podniky by se
necítily diskriminovány a na jarmak by chodily prodávat prodejci jen s
registrační prodejnou. T:P--------------------------------------------------
-----R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 18. 9. 2013
Re: RegistraÄ?nĂ­ pokladny (62363) (62364)"Jak na to budeš mít živnostenský
list tak asi ano 

pepan" 
Spíš je otázka, jestli za parazita Mládka nebude dovoleno prodávat na
jarmarcích pouze lidem s živnostenským listem.
------------------
 
(e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: RegistraÄ?nĂ­ pokladny (62363)Jak na to budeš mít živnostenský list tak
asi ano

pepan
--------------------
 
Döme Roman (193.17.251.25) --- 17. 9. 2013
Registrační pokladnyDobrý den 
Mohl by mi někdo prosím vysvětlit zda když pujdu po volbách 
prodávat na jarmark med jako malovčelař budu muset používat také registračí
pokladnu s pamětí jak to slibuje ČSSD 
děkuji 
Döme
---------------------------
 
 "

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62372


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: registraÄ?nĂ­ pokladny

... kontrolní činnost složek ze strany státu je chabá, at už jde o ty nebo támty. Nevšimnul jsem si FÚ kontrolujícího malovčelaře nebo takto předvolaného na kontrolu paragonů, kolik že prodal medu na jarmarku za rok 2013 :-)S těma pokladnama. Mě osobně by nevadily, velké podniky by se necítily diskriminovány a na jarmak by chodily prodávat prodejci jen s registrační prodejnou. T:P-------------------------------------------------------R. Polďż˝ek (85.71.180.241) --- 18. 9. 2013
Re: RegistraÄ?nĂ­ pokladny (62363) (62364)"Jak na to budeš mít živnostenský list tak asi ano 

pepan" 
Spíš je otázka, jestli za parazita Mládka nebude dovoleno prodávat na jarmarcích pouze lidem s živnostenským listem.
------------------
 
(e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: RegistraÄ?nĂ­ pokladny (62363)Jak na to budeš mít živnostenský list tak asi ano

pepan
--------------------
 
Döme Roman (193.17.251.25) --- 17. 9. 2013
Registrační pokladnyDobrý den 
Mohl by mi někdo prosím vysvětlit zda když pujdu po volbách 
prodávat na jarmark med jako malovčelař budu muset používat také registračí pokladnu s pamětí jak to slibuje ČSSD 
děkuji 
Döme
---------------------------
 
 

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62371


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă????lÄ???Ä??Ă??nek ? superprohnileEU?

Dík za radu . Dobrý Standa


---------- Původní zpráva ----------

Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>

Datum: 18. 9. 2013

Předmět: Re: Zajímavý Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU?


""Dík za zajímavý postřeh o HMF. Mám kamaráda a ten má doma 35 kg medu

starého

asi 30 let. Ptal se mě jestli to může dát na zimní krmení. Já bych to

neryskoval. Kolik to musí mít HMF. Je prý tvrdý a nekvasi jak ho má v suchu

. Poradte vašimi názory. Standa"

Moje zkušenosti se starými medy jsou takové, že pokud je dobře uskladněný ,

tuhý, mívá potom často velice zajímavou a dobrou chuť. Je potom velice

vhodný na slazení třeba černého čaje nebo na výrobu medových limonád anebo

zkvašených nápojů, kde jeho chuť vynikne. Ať už medoviny za studena anebo

všelijakých kvasů.

Pokud je tekutý, je to horší, i když je vizuálně v pořádku, chytá často

všelijakou pachuť, jakoby mentolovou nebo podobnou jakoby chemickou. Záleží

na míře té chuti, pořád se ještě může hodit jako pekařský med nebo na

výrobu medoviny převařením.

Doporučil bych med rozehřát, sklenice se znatelně horším medem třeba

vyřadit, zbytek po rozehřátí sjednotit a potom se uvidí.

Pokud ta chuť bude dobrá, prodat či využít jako archívní med, pokud horší,

prodat či využít jako ten pekařský med atd.

Včelám na krmení na zimu určitě ne. Maximálně tak na podněcování přes léto.

Mizerný med použít tak do kvasu na pálenku a úplně hnusná medová hmota se

mně kdysi osvědčila v množství pár procent jako zchucující příměs do

vařeného krmení - šrotu pro slepice."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62370


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: Radim spravne Ä?Ä?

Nemyslete že ale vís rámků je víc medu. Je to mnohem víc práce a delší doba
vytáčení. Taky jsem s tím začal  a tyto rámky již nechávám je dosluhovat
nové úly na 17 již nedělám.

pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Re: Radim spravne ĄĄ

"A pokud se mu nevejdou domedometu , tak 39x17 Radek


---------- Původní zpráva ----------

Od: vladimir <vl.kremlicka/=/seznam.cz>

Datum: 17. 9. 2013

Předmět: Radim spravne ĄĄ


"Pritel zacina vcelarit. Kopil si 4 vcelstva na ramkove mire 39 x 24. Na

jare je prelozi do novych ulu.Doporucil jsem mu,aby pokracoval ve vcelarine

v uzmenilech typu OPTIMAL s tim ze zmeni ramkovou miru za vyhodnejsi 42x17

cm.""

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62369


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 18. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU? (62353)

"Dík za zajímavý postřeh o HMF. Mám kamaráda a ten má doma 35 kg medu starého
asi 30 let. Ptal se mě jestli to může dát na zimní krmení. Já bych to
neryskoval. Kolik to musí mít HMF. Je prý tvrdý a nekvasi jak ho má v suchu
. Poradte vašimi názory. Standa"
Moje zkušenosti se starými medy jsou takové, že pokud je dobře uskladněný , tuhý, mívá potom často velice zajímavou a dobrou chuť. Je potom velice vhodný na slazení třeba černého čaje nebo na výrobu medových limonád anebo zkvašených nápojů, kde jeho chuť vynikne. Ať už medoviny za studena anebo všelijakých kvasů.
Pokud je tekutý, je to horší, i když je vizuálně v pořádku, chytá často všelijakou pachuť, jakoby mentolovou nebo podobnou jakoby chemickou. Záleží na míře té chuti, pořád se ještě může hodit jako pekařský med nebo na výrobu medoviny převařením.
Doporučil bych med rozehřát, sklenice se znatelně horším medem třeba vyřadit, zbytek po rozehřátí sjednotit a potom se uvidí.
Pokud ta chuť bude dobrá, prodat či využít jako archívní med, pokud horší, prodat či využít jako ten pekařský med atd.
Včelám na krmení na zimu určitě ne. Maximálně tak na podněcování přes léto.
Mizerný med použít tak do kvasu na pálenku a úplně hnusná medová hmota se mně kdysi osvědčila v množství pár procent jako zchucující příměs do vařeného krmení - šrotu pro slepice.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62368


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 18. 9. 2013
Re: Radim spravne ˇˇ (62362)

"Pritel zacina vcelarit. Kopil si 4 vcelstva na ramkove mire 39 x 24. Na jare je prelozi do novych ulu.Doporucil jsem mu,aby pokracoval ve vcelarine v uzmenilech typu OPTIMAL s tim ze zmeni ramkovou miru za vyhodnejsi 42x17 cm. "
Podle mého názoru je to spíš jedno.Jestli včelařit začíná, tak až se to trochu naučí, stejně začne pokukovat a uvažovat o jiné rámkové míře než má nyní. A případně ji zase změní.
Podstatné je hned od začátku používat moderní současné technologie včelaření než nějak bazírovat na pár centimetrech rámkové míry nebo na nových úlech.
Zadováky vyřadit, ale univerzály klidně jen upravit odřezáním a úpravou dna na současné požadavky a na používání nástavků a provozovat je v čistě nástavkovém režimu s rámky 39x24. Pokud ovšem nechce za každou cenu podoporat nějaké truhlářství vyrábějící nové úly s dotací.
Zadováky a obecně úly se zadním přístupem, pokud jsou v dobrém stavu a nepřekáží, nevyhazovat, protože se velice dobře hodí na oddělky a na odchov matek. Není totiž u nich problém z principu přístupu zezadu odchovat matku třeba jen na odělku na dvou plástech a ten oddělek rozšiřovat po plástech přesně podle toho, jak sílí až do plného počtu 12 plástů 39x24. Taky obvykle mají promyšlený systém česen, kde není problém zužovat průchod na jednu včelu a tím hlavně v podletí ochránit slabší pozdní oddělky od vyloupení.
S Optimalem bych byl opatrný, protože to je stejně česká rámková míra jako 39x24. A tudíž pro chovatele stejná potencionální slepá ulička. Akorát modernější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62367


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 18. 9. 2013
Re: RegistraÄ?nĂ­ pokladny (62363) (62364)

"Jak na to budeš mít živnostenský list tak asi ano

pepan"
Spíš je otázka, jestli za parazita Mládka nebude dovoleno prodávat na jarmarcích pouze lidem s živnostenským listem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62366


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: Radim spravne Ä?Ä? (62362)

A pokud se mu nevejdou domedometu , tak 39x17 Radek


---------- Původní zpráva ----------

Od: vladimir <vl.kremlicka/=/seznam.cz>

Datum: 17. 9. 2013

Předmět: Radim spravne ĄĄ


"Pritel zacina vcelarit. Kopil si 4 vcelstva na ramkove mire 39 x 24. Na

jare je prelozi do novych ulu.Doporucil jsem mu,aby pokracoval ve vcelarine

v uzmenilech typu OPTIMAL s tim ze zmeni ramkovou miru za vyhodnejsi 42x17

cm."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62365


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: RegistraÄ?nĂ­ pokladny (62363)

Jak na to budeš mít živnostenský list tak asi ano

pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: Döme Roman <Dome5/=/seznam.cz>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Registrační pokladny

"Dobrý den
Mohl by mi někdo prosím vysvětlit zda když pujdu po volbách
prodávat na jarmark med jako malovčelař budu muset používat také registračí
pokladnu s pamětí jak to slibuje ČSSD
děkuji
Döme"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62364


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Döme Roman (193.17.251.25) --- 17. 9. 2013
Registrační pokladny

Dobrý den
Mohl by mi někdo prosím vysvětlit zda když pujdu po volbách
prodávat na jarmark med jako malovčelař budu muset používat také registračí pokladnu s pamětí jak to slibuje ČSSD
děkuji
Döme

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62363


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vladimir (90.179.15.35) --- 17. 9. 2013
Radim spravne ˇˇ

Pritel zacina vcelarit. Kopil si 4 vcelstva na ramkove mire 39 x 24. Na jare je prelozi do novych ulu.Doporucil jsem mu,aby pokracoval ve vcelarine v uzmenilech typu OPTIMAL s tim ze zmeni ramkovou miru za vyhodnejsi 42x17 cm.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62362


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.25) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? (62359)

Třeba si jen plete pojmy produkce a prodej :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62361


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.25) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU? (62356)

Asi by bylo zajímavé a stálo by za to udělat rozbor a zjistit kolik HMF skuteně obsahuje

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62360


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ?

Ve výkazech zpracovatele se pak objeví ale je jeden dodavatel který
mimochodem má 10 včelstev a prodává tuny medu. O to tady jde be ohledu na to
jak to pojmenujem.

pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: e-mail/=/nezadan
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ?

"Jestli to nebude způsobeno překupnictvím Tak totiž výkup dnes funguje.
Něktrý větší včelař vykupuje med od menších včelařů a pak jej prodá
zpracovateli pod svým jménem (Schvarzsystém)
A to je vlastně dnešní praxe

pepan

ŠVarcsystém je zaměstnávání na fakturu.

Toto je OBCHOD. Nakoupíš, prodáš. Již 22 let něco poměrně legálního.

Karel"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62359


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Potu?ník Václav (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: Med (62355)

Možná jsem se nesetkal s opravdu stoprocentní melecitozou. Byla to snůška z
jedle. Po čtrnácti dnech jako kámen. A zřejmě také vřes, některý med
nezkrystalizovaný, ale jako lepidlo, v medometu ani kapka. Zde je pár
postřehů:
a) co platí pro jedno včelstvo, neplatí pro sousední
b) některá včelstva to umějí zpracovat lépe
c) pokud to jde točit, vody je cca 15 procent a míň
d) to co jednou ztuhne, včely ihned znovu víčkují
e) pokud se plásty postříkají vodou, některá včelstva je zpracují
f) takový med krystalizuje pomalu a je v něm malinko "písku"

Podle mne je hlavní problém v tom, že štěpení na jednodušší cukry
spotřebovává z medu (sirupu) vodu a med se chová pak jako sádra, voda se
naváže chemicky (pro sacharozu je to asi 5,3 pocenta vody, pro melecitozu
pak dvojnásobek). Včely by musely ukládat med s vlhkostí 25 až 30 procent.

Jde o to, donutit včely zpracovat med opakovaně. Já jsem zatím dosáhl
nejlepšího výsledku tak, že
a) jsem vše odvíčkoval a točil každý víkend co šlo, co ne, lehce porosil
vodou
b) po skončení snůšky jsem nevytočené odvíčkované plásty postříkal vodou
postřikovačem na květiny. Už jsem to tu psal, asi půl deci na plný rámek.
c) úl jsem uspořádal odspodu: plodiště, mřížka, medník, folie s otvorem cca
5cm, nástavky s plásty melicitozy na rozteč cca 50 mm (8 plástů 39x24 v
nástavku na 11 rámků).

Za týden jsem medníky vytočil bez problému. plásty nad folií byly vyčištěné
dosucha. Med 15,5 vlhkosti.
Spotřeba byla cca 1kg medu na 10kg zpracovaných a přenesených zásob.

Pokud někdo máte vykoumáno, jak to černé lepidlo dostat z plodiště, předem
děkuji za radu. Já mám zásoby na zimu cca 10kg medu + 5kg cukru (až v září,
snad do míst po plodu). Jak to dopadne, napíšu na jaře.
Vašek.

----- Original Message -----
> Ale mám dotaz. Včelařím v lokalitě, kde se naštěstí nevyskytuje
> melicitozní
> med. Vím, pokud to včelař podchytí, a má čas, tak se dá průběžně vytáčet.
> Dotaz zní. Jak rychle krystalizuje po vytočení?? A jak je to s obsahem
> vody?? Dík za odpovědi.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62358


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(194.12.35.199) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ? (62349)

Jestli to nebude způsobeno překupnictvím Tak totiž výkup dnes funguje.
Něktrý větší včelař vykupuje med od menších včelařů a pak jej prodá
zpracovateli pod svým jménem (Schvarzsystém)
A to je vlastně dnešní praxe

pepan

ŠVarcsystém je zaměstnávání na fakturu.

Toto je OBCHOD. Nakoupíš, prodáš. Již 22 let něco poměrně legálního.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62357


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU?

Zpracovat na medovinu nebo do pečiva případně prodat pekaři nebo do kuchyně
jako med pekařský. HMF je pro všely škodlivý, lidem však nevadí Je jen
ukazatelem stáří nebo přehřátí medu.

pepan
 


---------- Původní zpráva ----------
Od: Blažena Dvořáková <bl.dvorakova/=/email.cz>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU?

"Dík za zajímavý postřeh o HMF. Mám kamaráda a ten má doma 35 kg medu
starého
asi 30 let. Ptal se mě jestli to může dát na zimní krmení. Já bych to
neryskoval. Kolik to musí mít HMF. Je prý tvrdý a nekvasi jak ho má v suchu
. Poradte vašimi názory. Standa


---------- Původní zpráva ----------

Od: gupa <e-mail/=/nezadan>

Datum: 17. 9. 2013

Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU?


"HMF roste stále. Je přirozenou součástí medu, protože patří k dozrávacím

procesům, co probíhají na časové ose a při určité teplotě. Pokud je med

čerstvý a podíl enzymů a kyselin se ještě nezapojil do procesu zrání, HMF

je nízké až velmi nízké. I velké přehřátí čerstvého medu nezvedne HMF

okamžitě. Jde o chemickou reakci a vše záleží i na čase po přehřátí

nabaleného medu.



Nejsem chemik ale jako helfr vím, že také kupříkladu cement v betonu nebo

hydroxid vápenatý v maltě zraje - probíhá chem. reakce nejrychleji první

měsíc u cementu ale u vápna i roky, tj. podle teploty a množství CO2 který

hydroxid pohlcuje.



EU je v případě norem HMF prohnilá, HMF patří k medu a med s vysokým HMF

nemusí být přehřátý ale může být prostě "archivní".



U takového archivního medu je charakteristická zvyšující se sacharóza. Tz.

během nějakého času se sacharóza zvedá, jde také o zrající element. Prostě

když se udělá u půlročního medu analýza na sacharózu, je jí přirozeně méně

než u toho samého vzorku po třech letech kdy se sacharóza zvedá. A opět

záleží na té teplotě a času. Jedná se o známé tzv vrstvení medu. (viz.

Přidal, skripta)



Takže ať si říká každý co chce, med může obsahovat zvedající se HMF a může

dokonce obsahovat zvedající se sacharózu.



Pokud jde o padělání, EU a její orgány jsou prohlilí. Vymýšlí akorát

papírování, ale když se jedná oto aby se med nemohl prodávat jako

pančovaný, dodnes má EU položku ve své evidenci zboží - Med umělý.



Při zadání hleda do legislativy EU je položka "umělý med"



182 výsledek/výsledky (-ků)







Kupříkladu dokument - rok 2013:



http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:054:0003:01

:CS:HTML



1702 | Ostatní cukry, včetně chemicky čisté laktózy, maltózy, glukózy a

fruktózy, v pevném stavu; cukerné sirupy bez přísad aromatických přípravků

nebo barviva; umělý med, též smíšený s přírodním medem; karamel: | | |











_gp_







.......

Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013

Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?



Ahoj Pepane,

k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál

něco

medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o

100% z 1,8 na 3,6 mg/kg...""

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62356


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.25) --- 17. 9. 2013
Med

Na webu ČSV jsou výsledky kontrol medu ČOI nebo veteriny a je to docela zajímavé.
Ale mám dotaz. Včelařím v lokalitě, kde se naštěstí nevyskytuje melicitozní med. Vím, pokud to včelař podchytí, a má čas, tak se dá průběžně vytáčet. Dotaz zní. Jak rychle krystalizuje po vytočení?? A jak je to s obsahem vody?? Dík za odpovědi.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62355


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?

dodatek
 Věci znalý včelař ví, že létavky přinesený nektar ukládají v plodišti, kde
jej přebírají mladušky a teprv přepracovávají na med. Následně pak ukládají
nad plod. jde naprosto o přirozený proces. Zrovna to samé se děje pak i s
rozškrábanými zásobami v plodišti.

pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: Potužník Václav <vpkt/=/centrum.cz>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"Ještě pár slov k převěšování plodu. Plod je vázán na buňku jak známo 21
dnů. Jediný způsob jak se může přemístit je, že jej včelař vezme a dá někam
jinam. Sirup ze zimního krmení, stejně jako nektar z nárazové snůšky
přenesou včely bez včelařova přičinění. A že to dokážou rychle, o tom ať
nikdo nepochybuje. Pokud potřebují místo pro plod a nejsou to nějaké
rojilky, mám zkušenost, že zvládnou 10 kg za noc. Pravda, zavíčkované zásoby

budou přenášet pomaleji.
A ještě něco k pančování medu. Vůbec nezávidím lidem v laboratoři, když
najdou něco v medu, co tam nepatří a pak hledají co to je. Například nějaké
barvivo. Co napsat do výsledku?
Vašek"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62354


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU?

Dík za zajímavý postřeh o HMF. Mám kamaráda a ten má doma 35 kg medu starého
asi 30 let. Ptal se mě jestli to může dát na zimní krmení. Já bych to
neryskoval. Kolik to musí mít HMF. Je prý tvrdý a nekvasi jak ho má v suchu
. Poradte vašimi názory. Standa


---------- Původní zpráva ----------

Od: gupa <e-mail/=/nezadan>

Datum: 17. 9. 2013

Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU?


"HMF roste stále. Je přirozenou součástí medu, protože patří k dozrávacím

procesům, co probíhají na časové ose a při určité teplotě. Pokud je med

čerstvý a podíl enzymů a kyselin se ještě nezapojil do procesu zrání, HMF

je nízké až velmi nízké. I velké přehřátí čerstvého medu nezvedne HMF

okamžitě. Jde o chemickou reakci a vše záleží i na čase po přehřátí

nabaleného medu.



Nejsem chemik ale jako helfr vím, že také kupříkladu cement v betonu nebo

hydroxid vápenatý v maltě zraje - probíhá chem. reakce nejrychleji první

měsíc u cementu ale u vápna i roky, tj. podle teploty a množství CO2 který

hydroxid pohlcuje.



EU je v případě norem HMF prohnilá, HMF patří k medu a med s vysokým HMF

nemusí být přehřátý ale může být prostě "archivní".



U takového archivního medu je charakteristická zvyšující se sacharóza. Tz.

během nějakého času se sacharóza zvedá, jde také o zrající element. Prostě

když se udělá u půlročního medu analýza na sacharózu, je jí přirozeně méně

než u toho samého vzorku po třech letech kdy se sacharóza zvedá. A opět

záleží na té teplotě a času. Jedná se o známé tzv vrstvení medu. (viz.

Přidal, skripta)



Takže ať si říká každý co chce, med může obsahovat zvedající se HMF a může

dokonce obsahovat zvedající se sacharózu.



Pokud jde o padělání, EU a její orgány jsou prohlilí. Vymýšlí akorát

papírování, ale když se jedná oto aby se med nemohl prodávat jako

pančovaný, dodnes má EU položku ve své evidenci zboží - Med umělý.



Při zadání hleda do legislativy EU je položka "umělý med"



182 výsledek/výsledky (-ků)







Kupříkladu dokument - rok 2013:



http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:054:0003:01

:CS:HTML



1702 | Ostatní cukry, včetně chemicky čisté laktózy, maltózy, glukózy a

fruktózy, v pevném stavu; cukerné sirupy bez přísad aromatických přípravků

nebo barviva; umělý med, též smíšený s přírodním medem; karamel: | | |











_gp_







.......

Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013

Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?



Ahoj Pepane,

k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál

něco

medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o

100% z 1,8 na 3,6 mg/kg..."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62353


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PotuĹžnĂ­k VĂĄclav (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?

Ještě pár slov k převěšování plodu. Plod je vázán na buňku jak známo 21
dnů. Jediný způsob jak se může přemístit je, že jej včelař vezme a dá někam
jinam. Sirup ze zimního krmení, stejně jako nektar z nárazové snůšky
přenesou včely bez včelařova přičinění. A že to dokážou rychle, o tom ať
nikdo nepochybuje. Pokud potřebují místo pro plod a nejsou to nějaké
rojilky, mám zkušenost, že zvládnou 10 kg za noc. Pravda, zavíčkované zásoby
budou přenášet pomaleji.
A ještě něco k pančování medu. Vůbec nezávidím lidem v laboratoři, když
najdou něco v medu, co tam nepatří a pak hledají co to je. Například nějaké
barvivo. Co napsat do výsledku?
Vašek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62352


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU? (62345)

HMF roste stále. Je přirozenou součástí medu, protože patří k dozrávacím procesům, co probíhají na časové ose a při určité teplotě. Pokud je med čerstvý a podíl enzymů a kyselin se ještě nezapojil do procesu zrání, HMF je nízké až velmi nízké. I velké přehřátí čerstvého medu nezvedne HMF okamžitě. Jde o chemickou reakci a vše záleží i na čase po přehřátí nabaleného medu.

Nejsem chemik ale jako helfr vím, že také kupříkladu cement v betonu nebo hydroxid vápenatý v maltě zraje - probíhá chem. reakce nejrychleji první měsíc u cementu ale u vápna i roky, tj. podle teploty a množství CO2 který hydroxid pohlcuje.

EU je v případě norem HMF prohnilá, HMF patří k medu a med s vysokým HMF nemusí být přehřátý ale může být prostě "archivní".

U takového archivního medu je charakteristická zvyšující se sacharóza. Tz. během nějakého času se sacharóza zvedá, jde také o zrající element. Prostě když se udělá u půlročního medu analýza na sacharózu, je jí přirozeně méně než u toho samého vzorku po třech letech kdy se sacharóza zvedá. A opět záleží na té teplotě a času. Jedná se o známé tzv vrstvení medu. (viz. Přidal, skripta)

Takže ať si říká každý co chce, med může obsahovat zvedající se HMF a může dokonce obsahovat zvedající se sacharózu.

Pokud jde o padělání, EU a její orgány jsou prohlilí. Vymýšlí akorát papírování, ale když se jedná oto aby se med nemohl prodávat jako pančovaný, dodnes má EU položku ve své evidenci zboží - Med umělý.

Při zadání hleda do legislativy EU je položka "umělý med"

182 výsledek/výsledky (-ků)



Kupříkladu dokument - rok 2013:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:054:0003:01:CS:HTML

1702 | Ostatní cukry, včetně chemicky čisté laktózy, maltózy, glukózy a fruktózy, v pevném stavu; cukerné sirupy bez přísad aromatických přípravků nebo barviva; umělý med, též smíšený s přírodním medem; karamel: | | |





_gp_



........
Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?

Ahoj Pepane,
k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62351


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?

Radku  pokud jsi si nevšim já ty malé včelaře stále hájím  pokud má někdo
zájem na falšování je to jen konečný zpracovatel V Našem případě nejvíc
průšvihů je u JSG. Musí to být také hodně velký byznys když to firma vydrží.

Pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz>
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"Ahoj Pepane,
 k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg... Asi není třeba komentář, když se v krámu prodává
s HMF do 80... Nevím, co by s tím ten malovčelař musel udělat. Jinak
samozřejmě věřím ve falšování různých šikulů se 20 včelstvy, kteří dávají 2
tuny do výkupu. Zajímala by mě čísla počty včelstev v porovnání s množstvím
do výkupu prodaného medu... Větší včelaři moc času na takové hovadiny
nemají. Mám nyní 86 včelstev při zaměstnání a je to starost je připravit na
zimu....
Radek

---------- Původní zpráva ----------
Od: frantaboys/=/seznam.cz
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu
tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc
medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s
převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních  
zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z
veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého
prodávajícího.

 

Franta


---------- Původní zpráva ----------
Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž
neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On
však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit
nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování
teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak
bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.

pepan
 

---------- Původní zpráva ----------
Od: gupa <e-mail/=/nezadan>
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz
aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v
Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a
hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_
........
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní
koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých
chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává
Peroutka.
"""""

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62350


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?

Jestli to nebude způsobeno překupnictvím Tak totiž výkup dnes funguje.
Něktrý větší včelař vykupuje med od menších včelařů a pak jej prodá
zpracovateli pod svým jménem (Schvarzsystém)
A to je vlastně dnešní praxe

pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz>
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"Ahoj Pepane,
 k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg... Asi není třeba komentář, když se v krámu prodává
s HMF do 80... Nevím, co by s tím ten malovčelař musel udělat. Jinak
samozřejmě věřím ve falšování různých šikulů se 20 včelstvy, kteří dávají 2
tuny do výkupu. Zajímala by mě čísla počty včelstev v porovnání s množstvím
do výkupu prodaného medu... Větší včelaři moc času na takové hovadiny
nemají. Mám nyní 86 včelstev při zaměstnání a je to starost je připravit na
zimu....
Radek

---------- Původní zpráva ----------
Od: frantaboys/=/seznam.cz
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu
tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc
medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s
převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních  
zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z
veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého
prodávajícího.

 

Franta


---------- Původní zpráva ----------
Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž
neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On
však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit
nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování
teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak
bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.

pepan
 

---------- Původní zpráva ----------
Od: gupa <e-mail/=/nezadan>
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz
aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v
Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a
hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_
........
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní
koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých
chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává
Peroutka.
"""""

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62349


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re:

Je to tak
 
pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: KaJi <e-mail/=/nezadan>
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re:

"MartiH:
Staré cukerné zásoby z převěšování při vytáčení jsou zkrystalizované.

-------
Měl jsem dodnes za to že dobře zpracované zásoby nekrystalizují na rozdíl
od medu.


Ale nikdy jsem nad tím nekoumal. :-)
Karel"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62348


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?

Tak tady si dovolím oponovat

1. převěšování je budečáková technologie kde se zimuje na 7 - 10Kg zásob,
tudíž není co převěšovat. a hlavně převěšuje se plod
2. V jarních medech je i cukr povolen v omezeném množství
3. U moderního způsobu s podstavováním nástavků je to ale mnohdy vetší
problém, zvláště při podávání zásob až 25kg cukru na včelstvo 
4. pro veterinární správu se odebírají vzorky u všech prodávajícíh z
ochranných pásem MVP
5. to by musela odebírat na senzorické zkoušky obchodní inspekce
6. Za jeho uvádění na trh je však pak zodpovědný zpracovatel a je to jeho
problém
7. Ten malý včelař s pár úly však ani nemá důvod to falšovat, cukr je
poměrně drahý a k ostatním druhům sladidel a škrobových derivátů má velmi
omezený přístup


1. Zato ti zpracovatelé jsou obchodními řetězci tlačeni k určitému
vzhledu a konzistenci produktu Proto to dobarvování a ty škroby Ty se tam
dávají právě kvůli tomu udržení medu v tekutém stavu delší dobu
2. Proto jsou hlavními prohřešky, barviva, škrobové deriváty, a známky
vysokého stáří a přehřátí.

Pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: frantaboys/=/seznam.cz
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu
tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc
medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s
převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních  
zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z
veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého
prodávajícího.

 

Franta


---------- Původní zpráva ----------
Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž
neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On
však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit
nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování
teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak
bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.

pepan
 

---------- Původní zpráva ----------
Od: gupa <e-mail/=/nezadan>
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz
aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v
Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a
hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_
........
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní
koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých
chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává
Peroutka.
""""

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62347


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 17. 9. 2013
Re: (62344)

"Teoreticky by starý zpracovaný cukr zkrystalizovat neměl, zřejmě je v něm přímes medu a pylu.

Třeba někdo napíše své poznatky ??? "

Teoreticky je včelami zpracovaný řepný cukr půl na půl směs glukózy a fruktózy. Správně zpracovaný cukr na zimu je zahuštěný na cca 18 % vody taková směs musí zatuhnout. Zvláště když přes zimu jsou plásty se zásobami vystaveny nízké teplotě, běžně až pod nulou a kolísání těchto teplot se změnami počasí.
S 18 % vody by nezatuhl jedině tehdy, pokud by obsahoval převahu fruktózy.
Kdo má tedy na jaře zbylé cukerné zásoby tekuté, tak za prvé buď krmil krmením na zimu s kukuřičným sirupem, kde je převaha fruktózy anebo nějakým způsobem udělal to, že včely nestihly ty zásoby zpracovat a zahustit. Možná tím, že krmil velkou dávkou po 10 - 15 kilech roztoku, kdy to ani silné včelstvo nestihlo zahustit a napralo do do zavíčkovaných buněk řídké.
Což ale nutně neznamená, že to je špatně. Pokud se takové zásoby do zimy nezkazí, v zimě potom včely nad takovými zásobami nepotřebují tolik vody.
Kdo krmí cukrem postupně, tak včelky stačí ten zpracovávaný cukr zahustit. Takové zásoby jsou potom tekuté do zimy a tuhnou potom během zimy. Zase ale to není špatně, protože krastalky v těchto zásobách jsou obvykle velmi jemné a včely je tak, na rozdíl od melecitózy, i ve velkých mrazech bez problémů využijí.
Zase potom , zásoby včelstev krmených velkými dávkami, které jsou řidší, se mohou mnohem hůř skladovat přes léto do dalšího podletí, mnohem snadněji se kazí. Spíš je potom musí takový včelař bezpodmínečně nějak zpracovat na jaře.
Dobře zpracované zahuštěné zásoby není problém přes léto uložit a v podletí je přidat zpátky do včelstev.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62346


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?

Ahoj Pepane,
 k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg... Asi není třeba komentář, když se v krámu prodává
s HMF do 80... Nevím, co by s tím ten malovčelař musel udělat. Jinak
samozřejmě věřím ve falšování různých šikulů se 20 včelstvy, kteří dávají 2
tuny do výkupu. Zajímala by mě čísla počty včelstev v porovnání s množstvím
do výkupu prodaného medu... Větší včelaři moc času na takové hovadiny
nemají. Mám nyní 86 včelstev při zaměstnání a je to starost je připravit na
zimu....
Radek

---------- Původní zpráva ----------
Od: frantaboys/=/seznam.cz
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu
tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc
medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s
převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních  
zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z
veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého
prodávajícího.

 

Franta


---------- Původní zpráva ----------
Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž
neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On
však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit
nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování
teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak
bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.

pepan
 

---------- Původní zpráva ----------
Od: gupa <e-mail/=/nezadan>
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz
aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v
Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a
hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_
........
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní
koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých
chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává
Peroutka.
""""

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62345


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin H. (90.177.148.94) --- 16. 9. 2013

KaJi ->

Teoreticky by starý zpracovaný cukr zkrystalizovat neměl, zřejmě je v něm přímes medu a pylu.

Třeba někdo napíše své poznatky ???

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62344


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: (62339) (62341)

Dne Monday 16 of September 2013 21:12:16 KaJi napsal(a):
> MartiH:
> Staré cukerné zásoby z převěšování při vytáčení jsou zkrystalizované.
>
> -------
> Měl jsem dodnes za to že dobře zpracované zásoby nekrystalizují na rozdíl
> od medu.
>
>
> Ale nikdy jsem nad tím nekoumal. :-)
> Karel

aneb jak ziskat akatovou snusku za skaredeho pocasi :)

--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62343


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: (62339)


Zkrystalizuje ti to jedině tam, kde jsou zbytky medu. Když vyřazuji staré
plodiště, tak zbytky zásob odvíčkuji, vytáčím a zkrmuji, takže vím jak
zásoby krystalizují. Třetím rokem krmím Apiinvertem a tam se krystalizace po
necelém roce v plástu neprojevuje stejně jako u cukru a letos jsem na
zkoušku vzal pár kýblů  Apicukru, tak u tohoto výrobce to budu vědět příští
rok.

Až bude kontrola kvality pouze na výkupci, tak věř tomu, že med ve výkupech
uvidíš jen ve výjimečných případech. Kdyby ty kontrolní orgány nebyly, tak
by se kradlo ještě víc, málo kontrolují a málo trestají. Mělo by platit
třikrát a dost a odebrat živnost. To by se jinak vytřídily a mnohem
rychleji.

 

Franta

 

  


---------- Původní zpráva ----------
Od: Martin H. <e-mail/=/nezadan>
Datum: 16. 9. 2013
Předmět:

"Staré cukerné zásoby z převěšování při vytáčení jsou zkrystalizované. Při
odvíčkování to též křupe. Kdyby staré zásoby přece jenom kdokoliv vytočil
úmyslně, má v medu akorát krupici.

Pokud se jedná o takto poškozený med z prodeje ze dvora, nese odpovědnost
včelař a kazí si tím jméno, pokud dává do výkupu, měl by se o kontrolu
kvality zajímat pouze a jen soukromník - výkupce.

To samé se všemi potravinami, za falšování a nekvalitu nepřímo můžou
paradoxně kontrolní orgány, kdyby nebyly, lidé by se časem vytrestali sami
a začali by uvažovat jinak.
Jak ,, kruté " a jedině dlouhodobě účinné."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62342


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (88.101.45.181) --- 16. 9. 2013
Re: (62339)

MartiH:
Staré cukerné zásoby z převěšování při vytáčení jsou zkrystalizované.

-------
Měl jsem dodnes za to že dobře zpracované zásoby nekrystalizují na rozdíl od medu.


Ale nikdy jsem nad tím nekoumal. :-)
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62341


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (88.101.45.181) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ? (62338)

Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu
tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc
medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s
převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních
zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z
veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého
prodávajícího.



Franta
---------

Určitá časová shoda mezi zavedením invertů mezi včelyři a častějšími nálezy invertů v medu inspekcí zde možná je.

Cukr krystal ze zásob inspekce asi neobjeví, ale laciný škrobový invert co našla - to jen blbec použije k falšování medu.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62340


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin H. (90.177.148.94) --- 16. 9. 2013

Staré cukerné zásoby z převěšování při vytáčení jsou zkrystalizované. Při odvíčkování to též křupe. Kdyby staré zásoby přece jenom kdokoliv vytočil úmyslně, má v medu akorát krupici.

Pokud se jedná o takto poškozený med z prodeje ze dvora, nese odpovědnost včelař a kazí si tím jméno, pokud dává do výkupu, měl by se o kontrolu kvality zajímat pouze a jen soukromník - výkupce.

To samé se všemi potravinami, za falšování a nekvalitu nepřímo můžou paradoxně kontrolní orgány, kdyby nebyly, lidé by se časem vytrestali sami a začali by uvažovat jinak.
Jak ,, kruté " a jedině dlouhodobě účinné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62339


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?


Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu
tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc
medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s
převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních  
zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z
veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého
prodávajícího.

 

Franta


---------- Původní zpráva ----------
Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž
neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On
však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit
nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování
teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak
bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.

pepan
 

---------- Původní zpráva ----------
Od: gupa <e-mail/=/nezadan>
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz
aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v
Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a
hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_
........
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní
koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých
chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává
Peroutka.
"""

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62338


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?

On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž
neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On
však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit
nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování
teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak
bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.

pepan
 

---------- Původní zpráva ----------
Od: gupa <e-mail/=/nezadan>
Datum: 16. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?

"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz
aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v
Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a
hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_
........
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní
koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých
chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává
Peroutka.
""

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62337


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 16. 9. 2013
ZajĂ­mavĂ˝ Ä?lĂĄnek ?

 
Stando, pan bývalý tajemník ČSV Peroutka (nyní v RV ČSV) měl na mysli členy CPV při ČSV nebo Komerční včelaře při ČSV  :-))
 T:P
----------------------------------------------------
 
 
BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 15. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ä?lĂĄnek ? (62330)nebo to je naopak Ti co mají větší počty včelstev nemají na nějaké pančování
medu čas. Standa


Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní 
koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých 
chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka.
"
 

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62336


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ä?lĂĄnek ? (62330) (62333)

Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_
.........
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní
koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých
chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka.
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62335


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(213.192.26.250) --- 16. 9. 2013
Medokomerc, JSG, česka

http://byznys.lidovky.cz/seznam-sizenych-medu-v-ceskych-obchodech-na-ktere-si-dat-pozor-p62-/moje-penize.aspx?c=A130227_123422_moje-penize_ase

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62334


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 15. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ä?lĂĄnek ? (62330)

nebo to je naopak Ti co mají větší počty včelstev nemají na nějaké pančování
medu čas. Standa


---------- Původní zpráva ----------

Od: vcelka1978/=/centrum.cz

Datum: 15. 9. 2013

Předmět: Re: Zajímavý článek ?


"Zdroj:http://byznys.lidovky.cz/drsny-konkurencni-boj-ceskych-vcelaru-
zlamana-zebra-i-horici-garaze-111-/firmy-trhy.aspx?c=A130913_153919_firmy-
trhy_mev#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph <http://byznys.
lidovky.cz/drsny-konkurencni-boj-ceskych-vcelaru-zlamana-zebra-i-horici-
garaze-111-/firmy-trhy.aspx?c=A130913_153919_firmy-trhy_mev#utm_source=idnes
&utm_medium=text&utm_campaign=sph>

 

 

Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní
koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých
chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka.
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62333


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (82.100.0.70) --- 15. 9. 2013
Re: vada matky (62318) (62331)

Je z mého chovu,klasické přelarvování. Ostatní matky jsou v pohodě.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62332


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (88.101.45.181) --- 15. 9. 2013
Re: vada matky (62318)

Dobrý den přátelé včelaři,v jednom letošním oddělku mám matku,která sice hodně klade,ale z vajíček se vyvine jen asi 10% plodu.Čím to může být? Zásob mají dost.
----
Zažil jsem to jednou. Bylo to matkou.

Jak jsi k té matce přišel?

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62331


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 15. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ä?lĂĄnek ?

Zdroj:http://byznys.lidovky.cz/drsny-konkurencni-boj-ceskych-vcelaru-zlamana-zebra-i-horici-garaze-111-/firmy-trhy.aspx?c=A130913_153919_firmy-trhy_mev#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph <http://byznys.lidovky.cz/drsny-konkurencni-boj-ceskych-vcelaru-zlamana-zebra-i-horici-garaze-111-/firmy-trhy.aspx?c=A130913_153919_firmy-trhy_mev#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph>
 
 
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62330


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

profík (87.249.131.173) --- 15. 9. 2013
vada matky

Já bych vubec neřek že jde o nemoc plodu,to by bylo někde vidět.Bude to asi nějaká genetická chyba.Já jsem už vyděl klást mnoho tisíc matek a letos poprvé za ty roky se mi stalo že mladá matka v silném včelstvu začala klást ale žádný plod se nikdy nevylíhnul.Prostě vajíčka byla hluchá.Stará nevylíhlá vajíčka včely postupně odstranily a matka kladla nová, nikdy se z nich však nic nevylíhlo.Takto to probíhalo více než mněsíc.Jelikož jsem vyděl zakladeno do včelstva jsem pak dlouho nekoukal.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62329


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78210 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 62329 do č. 62389)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu