78183

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



G.Pazderka (80.78.156.8) --- 26. 9. 2009
Re: medovina (37857)

To, co by mohlo pomoci, tak tomu se říká zcelování. Plast je "teplejší" než sklo a v tom vidím ten problém. V prostředí teplejším jak 15 stupňů jsou potom obrovské rozdíly v chutích a dokvašení. Jak jsem napsal v úvodu, jak zcelováním vín (kvalitní s méně kvalitním) tak také u medoviny to bude to samé. Jde o poměry horší a lepší složky pro zcelování, následné podmínky uchovávání, možnost přidat dalších stabilizačních látek atp.

Pro nejkvalitněji možný průběh kvašení jsou dnes ke koupi nádoby s výměníkem. Pokud je rmut moc teplý, tak se ochlazuje, pokud je podchlazený, tak se přihřívá. Také se musí zvládnout křivka temperace v průběhu kvasu. Pro zjednodušení představy jde o nereznádoby na kterých je napovrchu ze stran je navařena desková nádoba (nebo více)- něco jak přivařený nerez radiátor, nebo dvouplášťové v případě asi nad 5000 litrů.

V případě pro 50l demižony se používá akvarijní František, který se nastaví a jede podle termostatu.

_gp_

.........
Ludva (80.188.217.8) --- 25. 9. 2009
medovina

>Potřebuji poradit.Už leta si nakládám medovinu a vždy si skvěle pochutnám. Jen jednou, loni jsem medovinu 50 l stočil při druhém stáčení do plastových kanistrů a nechal v bláhovém domění, že bude jako ve skle. Nebyla, samozřejmě se zřejmě okysličovala a dokvášela. Po zjištění jsem ji ihned stočil do skla. Teď je medovina mírně hořčí než normálně a samozřejmě málo sladká. Lze takovou medovinu ještě nějak napravit? Je stará 2 roky,čirá dalo by se říci stabilní. Další medoviny mám 100l 1 rok starou ve skle ok. diky za radu.<

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 37863


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Radek Hubač - Re: medovina
Předchozí:G.Pazderka - Re: včelíny


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu