78210

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Ludva (80.188.217.8) --- 25. 9. 2009
medovina

Potřebuji poradit.Už leta si nakládám medovinu a vždy si skvěle pochutnám. Jen jednou, loni jsem medovinu 50 l stočil při druhém stáčení do plastových kanistrů a nechal v bláhovém domění, že bude jako ve skle. Nebyla, samozřejmě se zřejmě okysličovala a dokvášela. Po zjištění jsem ji ihned stočil do skla. Teď je medovina mírně hořčí než normálně a samozřejmě málo sladká. Lze takovou medovinu ještě nějak napravit? Je stará 2 roky,čirá dalo by se říci stabilní. Další medoviny mám 100l 1 rok starou ve skle ok. diky za radu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 37857


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
G.Pazderka (80.78.156.8) --- 26. 9. 2009
Re: medovina

To, co by mohlo pomoci, tak tomu se říká zcelování. Plast je "teplejší" než sklo a v tom vidím ten problém. V prostředí teplejším jak 15 stupňů jsou potom obrovské rozdíly v chutích a dokvašení. Jak jsem napsal v úvodu, jak zcelováním vín (kvalitní s méně kvalitním) tak také u medoviny to bude to samé. Jde o poměry horší a lepší složky pro zcelování, následné podmínky uchovávání, možnost přidat dalších stabilizačních látek atp.

Pro nejkvalitněji možný průběh kvašení jsou dnes ke koupi nádoby s výměníkem. Pokud je rmut moc teplý, tak se ochlazuje, pokud je podchlazený, tak se přihřívá. Také se musí zvládnout křivka temperace v průběhu kvasu. Pro zjednodušení představy jde o nereznádoby na kterých je napovrchu ze stran je navařena desková nádoba (nebo více)- něco jak přivařený nerez radiátor, nebo dvouplášťové v případě asi nad 5000 litrů.

V případě pro 50l demižony se používá akvarijní František, který se nastaví a jede podle termostatu.

_gp_

.........
Ludva (80.188.217.8) --- 25. 9. 2009
medovina

>Potřebuji poradit.Už leta si nakládám medovinu a vždy si skvěle pochutnám. Jen jednou, loni jsem medovinu 50 l stočil při druhém stáčení do plastových kanistrů a nechal v bláhovém domění, že bude jako ve skle. Nebyla, samozřejmě se zřejmě okysličovala a dokvášela. Po zjištění jsem ji ihned stočil do skla. Teď je medovina mírně hořčí než normálně a samozřejmě málo sladká. Lze takovou medovinu ještě nějak napravit? Je stará 2 roky,čirá dalo by se říci stabilní. Další medoviny mám 100l 1 rok starou ve skle ok. diky za radu.<

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 37863


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 9. 2009
Re: medovina

Zdravím z Budapešti,
nebál bych se experimentu. \záleží na tom, čeho chceš dosáhnout. |Pokud jde o doslazení, zkus na menším množství hmotnost medu, který bude vyhovovat Tvijí chti, pokud je medovina suchá, očekával bych mezi 2-5 kg na 100l. Při tomto doslazení je třeba postupovat, jak byloojiž vícekrát publikováno, zahřát menší množství medoviny a rozpustit v ní celkové množství medu a potom zamícht do medoviny. Musíš počít s opětovným zákalem tak na půl roku, který ovšem chuti nevadí.
Mnoho příjemných chvil s medovinou přeje
Radek Hubač
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ludva <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: medovina
> Datum: 25.9.2009 21:49:05
> ----------------------------------------
> Potřebuji poradit.Už leta si nakládám medovinu a vždy si skvěle pochutnám.
> Jen jednou, loni jsem medovinu 50 l stočil při druhém stáčení do plastových
> kanistrů a nechal v bláhovém domění, že bude jako ve skle. Nebyla,
> samozřejmě se zřejmě okysličovala a dokvášela. Po zjištění jsem ji ihned
> stočil do skla. Teď je medovina mírně hořčí než normálně a samozřejmě málo
> sladká. Lze takovou medovinu ještě nějak napravit? Je stará 2 roky,čirá
> dalo by se říci stabilní. Další medoviny mám 100l 1 rok starou ve skle ok.
> diky za radu.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 37864


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu