78508

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



J.Horký (212.158.145.17) --- 22. 10. 2005
Luční med

Teď jsem viděl v Lidlu luční med 900 g za 69,90 Kč

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12772


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J.Horký (212.158.145.17) --- 22. 10. 2005
Luční med

Teď jsem viděl v Lidlu luční med 900 g za 69,90 Kč

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12771


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756)

Netvrdím, že u biovčelaření nelze kočovat přiznám se, že to ani nevím, jen jsem odpovídal Emanovi na jeho přízpěvek v kterém si myslel že Krřkonoše jsou včelařský bioráj a přidal jsem k tomu to co vím od P. Skrbka. V Obřím dole se včelkám moc nedařilo sluníčko tam začíná svítit v létě okolo 11 a ve 14 už se zas schovává na druhé straně a tím dlouho a brzo chladno a na Studniční hoře kromě vysokohorského vřesu nic moc nekvete, a zase léto tam začíná v červenci a končí babím létem v půlce září a to měl štěstí že si toho nevšimli ochranáři ještě by měl problémy, že tam uměle chované včelky nepatří.

Vláďa

> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz>
> Predmet: Re: Re:
> Datum: 21.10.2005 12:29:39
> ----------------------------------------
> U biovčelaření nejde kočovat? Přezimovat dole, chytit jarní snůšku a na
> konci května přemístit na další jarní snůšku do těch Krkonoš. Nebo se pro
> biovčelaření dá použít jen biokočování s úlem v bioruksaku na zádech?
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "Vladimír Navrkal" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, October 20, 2005 11:59 PM
> Subject: Re: Re:
>
>
> Ten má mimořádné stanoviště je dost vysoko a přitom není zas tak vysoko aby
> včelky nenašli dostatečné množství snůžky a hlavně je obklopen horami ze
> všech stran a má pro včelky široké údolí Špindlu. V naší ZO se o něco
> podobného pokouší P.Skrbek z koušel chovat včelky v Obřím dole pod Sněžkou ,
> v nejpřísnější rezervaci kam směl jen on jako hajnej, další včelky vynesl na
> zádech až na Studniční horu .a pro med si přišel ke mě a doma manželce
> ukazoval co toho vytočil pro klid v rodině.
> Vláďa
> > ------------ Puvodni zprava ------------
> > Od: Petr Lokvenc <>
> > Predmet: Re: Re:
> > Datum: 21.10.2005 00:02:55
> > ----------------------------------------
> > A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ...
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "Vladimír Navrkal" <>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM
> > Subject: Re: Re:
> >
> >
> > Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že
> > mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a
> koukám
> > mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy nejsou jistý
> i
> > ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do rezervace ata je zas
> tak
> > vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys je musel krmit.. Vláďa
> >
> >
> >
> >
> >
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12770


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756) (12764)

Od: Jan Cervenka
> Tusimze i v
> Italii chovaji kranky.
..........

Mozna neco malo. V Italii jsou lingustiky,(vlasky) a na Sicilii sicilianky. Je tam docela jiny problem v souvislosti s ekomedem a to je stale plodovani nepreruseny vyvoj destruktora. "Ekologicke" tam jsou pouze kyseliny ( formic a osalic) a vedle toho, a to pry neni ekologicke uz zanechava pach v medu, ty etericke smesice. Pyretroidy jsou v Italii mimo zakon.

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12769


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (62.84.141.151) --- 21. 10. 2005
Medovec - výroba.

Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na dně otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází gumovou zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů se musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality, protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře. Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12768


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (62.84.141.151) --- 21. 10. 2005
Medovec - výroba.

Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na dně otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází gumovou zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů se musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality, protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře. Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12767


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (213.235.142.205) --- 21. 10. 2005
Re: Re: Med v krkonoších (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747)

" V naší ZO se o něco podobného pokouší P.Skrbek z koušel chovat včelky v Obřím dole pod Sněžkou , v nejpřísnější rezervaci kam směl jen on jako hajnej, další včelky vynesl na zádech až na Studniční horu .a pro med si přišel ke mě a doma manželce ukazoval co toho vytočil pro klid v rodině.
".........

To je zajímavé, v učených knihách se uvádí, že smrk meduje hlavně ve svých přirozených polohách nad 500mnm.
To ani tam už není medovice?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12766


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Anton Turcani (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Pálení medoviny (12748)

Od doby (asi 10 dní) ako som sa prihlásil do Konferenci včelařu, prečítal
som všetky otázky a jednotlivé odpovede a poviem vám pravdu, bolí ma z toho
hlava. Predsa však napíšem niečo k téme o pálení ovocného alebo trebárs
medového kvasu, čiže medoviny. Každý kvas musí byť s dostatkom cukrov
(glukózy, fruktózy alebo sacharózy) t.j. minimálne 21-22% na liter kvasu. Po
prekvasení bude kvas obohatený o 11-12° alkoholu a to je cieľom. Príprava
ovocného kvasu pozostáva z premerania obsahu cukrov a ak ich má málo, musí
kvas dosladiť kryštálovým cukrom alebo medom na spomínaných 21-22° a viac,
medový zákvas určený na pálenie je z obsahom 1 kg medu (akéhokoľvek) na 4
litre vody, plus kvasinky npr. aj dolské. Čo je dôležité, každý kvas musí
byť vykvasený a to je vtedy, keď je kvas bez cukrov (vtedy by mal byť s
obsahom 12° alkoholu). Každý kvas má inú dobu kvasenia, preto najlepšie mať
muštomer a zmerať zbytok cukru v kvase a podľa toho sa riadiť. Medovina
kvasí (mnohí máte skúsenosti) najdlhšie, ale oplatí sa. Destaláciu je
najvhodnejšie robiť v obecných péleniciach, ale za určitého rizika (zákon) i
v domácej pálenici, ale len vtedy keď je do zostavy zaradený deflegmátor
(ten je v každej pálinici) na oddelenie kyselín a zlého metylalkoholu.
Tohoto roku sme boli na trojdňovom zájazde s maďarskými včelármi u
poľskýchvčelárov v Novom Sonči. Ako je zvykom, mužská časť sa rada chváli
svojimi destilačnými výsledkami a kolovali medzi nami všelijaké značky. Ale
všetci chodili na priateľovu medovicu- medovec, ktorá vynikajúco chutila
Mala dobrých 53° Anti


----- Original Message -----
From: "Martin Černý" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 21, 2005 7:35 AM
Subject: Pálení medoviny


> Také už jsem uvažoval o přepálení medoviny. Nevíte někdo, v jakém stavu
> musí být medovina dána k přepálení? Musí být vykvašená a odležená, nebo
> stačí jen rozkvasit? Martin

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12765


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756)

Dne pátek 21 října 2005 11:29 Radim Polášek napsal(a):
> U biovčelaření nejde kočovat? Přezimovat dole, chytit jarní snůšku a na
> konci května přemístit na další jarní snůšku do těch Krkonoš. Nebo se pro
> biovčelaření dá použít jen biokočování s úlem v bioruksaku na zádech?

Dobry den,

nebo je taky mozne vcelstva nelecit, na zimu bud vysirit, nebo prevest na
"klasicke" stanoviste, nebo prodat a na jare dovest BIO pakety. Tusimze i v
Italii chovaji kranky. Sice uz to asi neni to prave vcelareni, natoz pak
BIO , ale do zakona se to vejde. (inspirovano clanky ve vc. prekladech, kde v
USA vcelari, aby usetrili za krmeni vcelstva na zimu utrati a na jare dovezou
z jihu pakety - osobne bych nebyl zastancem takoveto metody)

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12764


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: P?len? medoviny (12748) (12749) (12752) (12755) (12762)

Já myslím, že pokud na pálení bude kvalitní pitelná medovina, dělaná tak,
aby po dokvašení měla řekněme těch cca 8 % alkoholu a k destilaci bude
zbavená kvasinek třeba slitím vrchu a filtrací spodku s rozvířenými
kvasinkami, tak stačí úplně jen jedna destilace. Po takové destilaci bude
procento alkoholu jednoznačně vyšší než 20, odhaduji okolo 30 %, což úplně
stačí, aby se to nekazilo a aroma při jedné destilaci nebude tolik oslabeno
jako při dvou destilacích. Nebo je možné medovinu s 8 % alkoholu, která
vykvasí o dost rychleji než výšeprocentní, polovinu dvě třetiny vypálit a
tím vypáleným alkoholem dorovnat procenta alkoholu ve zbytku medoviny na 20
%, kdy medovina vydrží a nekazí se.

Co se týká kvašení ovoce, jen bych dodal, čím více se přidá do ovoce řepného
cukru, tím více se rozředí aroma ovoce. Zase tím více tam je potom kvasinek,
které když se kvas nechá dlouho ležet, hnijí a dodávají do kvasu nežádoucí
příchutě. Zase cca do 8 % alkoholu v kvasu je kvas hodně náchylný k
přemnožení nežádoucích mikroorganismů, mohou se třeba přemnožit vedle
octových bakterie mléčného kvašení nebo "myšiny" atd a 8 % alkoholu v kvasu
se dosáhne jen někdy s ideálně zralým ovocem..

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "zak" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 21, 2005 2:54 PM
Subject: RE: P?len? medoviny


> Je to nejen záležitost kvasinek, ale i typu cukrů, které jsou v kvašeném
> materiálu.
>
> Sám jsem zkoušel medovinu jen dvakrát, jednou z běžného světlého květového
> medu, podruhé jsem podlehl reklamám o chutných tmavých medovinách - ze
> staršího medovicového (částečně jedlový les je cca 200 m od včel, černý
jak
> bota). Možná to byla i chyba procesu, ale z medovicového i když jsem ho
dal
> méně, byla příliš aromatická, prostě silná. Rodina měla raději tu světlou.
> Asi tak jak zde již bylo o % alkoholu řečeno, pijeme v rodině raději
medové
> pivo.
>
> Ještě k technologi kavašení ovoce z vlastní i když jen tříleté zkušenosti,
> bude tedy platit obecně i pro medovinu a typ medu, každý má jiné složení:
>
> Fajnšmekři nedoporučují kupovaný řepný cukr do kvasné směsi přidávat (více
> složitějších alkoholů ve výsledku kvašení). Z druhé strany, ale pokud
> amatér
> přidá cukr, tak směs lépe kvasí, vytvoří vyšší procento alkoholu, čímž
> chrání kvasný roztok proti zoctovatění a může jej nechat bez obav řádně
> dokvasit. A pokud se při destilaci konec nepoužije na pití, tak je
> výsledek
> obdobný.
>
> Jednotlivé druhy alkoholů nelze oddělit v pěstitelském pálení na 100%,
> velmi
> malá část příměsí přechází i do pálenky , proto záleží kolik "vypáleného"
> materiálu se využije na pití. Doporučuji ale pálenici vhodně vybírat,
lepší
> je osobní účast při pálení. Z tohoto důvodu doporučuji přivést na
dohodnutý
> termín směs zcela prokvašenou.
>
>
> K. Zak

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12763


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

zak (e-mailem) --- 21. 10. 2005
RE: P?len? medoviny (12748) (12749) (12752) (12755)

Je to nejen záležitost kvasinek, ale i typu cukrů, které jsou v kvašeném
materiálu.

Sám jsem zkoušel medovinu jen dvakrát, jednou z běžného světlého květového
medu, podruhé jsem podlehl reklamám o chutných tmavých medovinách - ze
staršího medovicového (částečně jedlový les je cca 200 m od včel, černý jak
bota). Možná to byla i chyba procesu, ale z medovicového i když jsem ho dal
méně, byla příliš aromatická, prostě silná. Rodina měla raději tu světlou.
Asi tak jak zde již bylo o % alkoholu řečeno, pijeme v rodině raději medové
pivo.

Ještě k technologi kavašení ovoce z vlastní i když jen tříleté zkušenosti,
bude tedy platit obecně i pro medovinu a typ medu, každý má jiné složení:

Fajnšmekři nedoporučují kupovaný řepný cukr do kvasné směsi přidávat (více
složitějších alkoholů ve výsledku kvašení). Z druhé strany, ale pokud amatér
přidá cukr, tak směs lépe kvasí, vytvoří vyšší procento alkoholu, čímž
chrání kvasný roztok proti zoctovatění a může jej nechat bez obav řádně
dokvasit. A pokud se při destilaci konec nepoužije na pití, tak je výsledek
obdobný.

Jednotlivé druhy alkoholů nelze oddělit v pěstitelském pálení na 100%, velmi
malá část příměsí přechází i do pálenky , proto záleží kolik "vypáleného"
materiálu se využije na pití. Doporučuji ale pálenici vhodně vybírat, lepší
je osobní účast při pálení. Z tohoto důvodu doporučuji přivést na dohodnutý
termín směs zcela prokvašenou.


K. Zak


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12762


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Lokvenc (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745)

Neměl jsem na mysli podávání zimních zásob, ale přikrmování místo medobraní
:-).
Petr


> Petr Lokvenc napsal(a):
>
>> A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ...
>>
>> ----- Original Message ----- From: "Vladimír Navrkal"
>> <drevotrans/=/seznam.cz>
>> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
>> Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM
>> Subject: Re: Re:
>>
>>
>> Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že
>> mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a
>> koukám mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy
>> nejsou jistý i ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do
>> rezervace ata je zas tak vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys
>> je musel krmit.. Vláďa
>>
>>
> Nevim, ja kdyz jsem u neho byl naposledy, tak mi nejaka krmitka ukazoval,
> ale treba od te doby zase postoupil. ;-]
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12761


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756) (12757) (12759)

nemůžete srovnáva ameriku (USA) se střední evropou tam se pohybuje hustata
osídlení od 1 na x km2 až po několi set a to platí i pro zemnědělství

pepan

----- Original Message -----
From: "Havl?k" <e-mail/=/nezadan>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 21, 2005 1:22 PM
Subject: Re: Re:


> Američani jsou mimozemšťani.Na ně se normální zákony a i část fyzikálních
> nevztahují a jejich antibiotika a hormony v potravinách neškodí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12760


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756) (12757)

Američani jsou mimozemšťani.Na ně se normální zákony a i část fyzikálních nevztahují a jejich antibiotika a hormony v potravinách neškodí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12759


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lukas (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746)

Petr Lokvenc napsal(a):

> A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ...
>
> ----- Original Message ----- From: "Vladimír Navrkal"
> <drevotrans/=/seznam.cz>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM
> Subject: Re: Re:
>
>
> Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si ,
> že mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby
> a koukám mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy
> nejsou jistý i ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do
> rezervace ata je zas tak vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě
> bys je musel krmit.. Vláďa
>
>
>
>
Nevim, ja kdyz jsem u neho byl naposledy, tak mi nejaka krmitka
ukazoval, ale treba od te doby zase postoupil. ;-]

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12758


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756)

Biomed u nás je definitivně zabitá záležitost díky našim veterinárním předpisům. Mohl bych se cítit diskriminován jako včelař v EU.
Koupit si ho ale tady můžete - dovezený z Itálie
http://www.probio.cz/vyrobky/med-kvetovy-bio.htm

Na všech těch předpisech mě zaráží možnost preventivního ošetřování mimo sezonu (nejpozději 30 dní před začátkem) antibiotiky oxytetracycline (terramycin) v USA. Asi to mají nějak ověřený, že se to pak nedostane do medu, nebo nevím. Tak tedy naše skvělé léky z Dolu NE a tolik tady proklínaná antibiotika ANO. Není to divné? Vyplývá mi z toho, že naši veterinární odborníci a jejich výzkumy nejsou kompatibilní se světem. Neříkám horší nebo lepší, to nevím.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12757


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747)

U biovčelaření nejde kočovat? Přezimovat dole, chytit jarní snůšku a na
konci května přemístit na další jarní snůšku do těch Krkonoš. Nebo se pro
biovčelaření dá použít jen biokočování s úlem v bioruksaku na zádech?

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Vladimír Navrkal" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, October 20, 2005 11:59 PM
Subject: Re: Re:


Ten má mimořádné stanoviště je dost vysoko a přitom není zas tak vysoko aby
včelky nenašli dostatečné množství snůžky a hlavně je obklopen horami ze
všech stran a má pro včelky široké údolí Špindlu. V naší ZO se o něco
podobného pokouší P.Skrbek z koušel chovat včelky v Obřím dole pod Sněžkou ,
v nejpřísnější rezervaci kam směl jen on jako hajnej, další včelky vynesl na
zádech až na Studniční horu .a pro med si přišel ke mě a doma manželce
ukazoval co toho vytočil pro klid v rodině.
Vláďa
> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Petr Lokvenc <>
> Predmet: Re: Re:
> Datum: 21.10.2005 00:02:55
> ----------------------------------------
> A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ...
>
> ----- Original Message -----
> From: "Vladimír Navrkal" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM
> Subject: Re: Re:
>
>
> Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že
> mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a
koukám
> mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy nejsou jistý
i
> ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do rezervace ata je zas
tak
> vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys je musel krmit.. Vláďa
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12756


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Pálení medoviny (12748) (12749) (12752)

Eman napsal:
> To je pak meruňkovice a ta obsahuje vyšší alkoholy, metyl, butyl a kdovíco
> a to já nemusím pít. Medovec je čistý pití - výsada včelařů a jejich

Vedle toho, co kvasí to přece záleží i na tom, jak a jakými kvasinkami to
kvasí. I v medovině tyhle látky jsou a destilací se dostávají do destilátu.
A taky určují výslednou chuť. Rozdíl je v tom, že ve špatné pálence ze
špatného kvasu je těchto látek hodně a v takovém složení, že výsledná chuť
nestojí za nic, nemluvě o kocovině. Pálenka z medoviny nebo z vína je ale
obvykle čistší, protože mrtvé kvasinky usazené na dně, které jsou taky
zodpovědné za hodně nežádoucích látek a pachutí v pálence, se do kotle
nedávají. U kvasů z ovoce to oddělit nejde.
Taky hodně záleží, jestli se při pálení šetří a smíchá se kompletně všechno
co vyteče z přístroje nebo se vezme jen střední podíl a první podíl, ve
kterém je hodně metylu a podobného "lehkého svinstva" a poslední podíl, ve
kterém je hodně vyšších alkoholů a podobného "těžkého svinstva" se dá zvlášť
a nechá třeba na mazání nohou nebo na propolisovou tinkturu. To platí pro
klasickou destilaci, kde se obvykle pálí dvakrát, při prvním pálení se
získává surový destilát, který se přepaluje ještě jednou. Ale viděl jsem
nedávno v televizi i pálenici s destilační kolonou, tam se pálí jen jednou a
ty děje uvnitř jsou trochu složitější.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 21, 2005 10:06 AM
Subject: Re: Pálení medoviny


> >já jsem ji dal dohromady s meruňkami..
>
> To je pak meruňkovice a ta obsahuje vyšší alkoholy, metyl, butyl a kdovíco
> a to já nemusím pít. Medovec je čistý pití - výsada včelařů a jejich
> přátel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12755


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Mirek (147.229.152.64) --- 21. 10. 2005
ekovcelareni

Je me lito, ze jsem vas tak rozhodil. Mam to z prednasky pana Vydry z Brna na tema podminky ekovcelareni.Taky jsem chtel ekovcelarit ale po ni me to preslo.
Mirek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12754


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Mirek (147.229.152.64) --- 21. 10. 2005
ekovcelareni

Je me lito, ze jsem vas tak rozhodil. Mam to z prednasky pana Vydry z Brna na tema podminky ekovcelareni.Taky jsem chtel ekovcelarit ale po ni me to preslo.
Mirek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12753


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 21. 10. 2005
Re: Pálení medoviny (12748) (12749)

>já jsem ji dal dohromady s meruňkami..

To je pak meruňkovice a ta obsahuje vyšší alkoholy, metyl, butyl a kdovíco a to já nemusím pít. Medovec je čistý pití - výsada včelařů a jejich přátel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12752


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Lokvenc (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718)


----- Original Message -----
From: "pan Josef Menšík" <Josef.Mensik/=/seznam.cz> ...

> PODLE VŠECH TĚCHTO MOUDROSTÍ které jsem si an toto téma tady přečetl tak
> jediný spůsob jak u nás může zákazník přijít k nzávadnému medu je, že mu
> ho
> do huby vymačkám přímu na včelnici ,nebo si to dokonce bude muset udělat
> sám
> Tenhle přístup k normě je typický pro byrokraty v každém případě hledají
> proč to či ono nejde

Pokud ovšem včelaříte na nějaké chemicky neošetřované oáze někde uprostřed
Sahary .... :-))))

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12751


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718)

PODLE VŠECH TĚCHTO MOUDROSTÍ které jsem si an toto téma tady přečetl tak
jediný spůsob jak u nás může zákazník přijít k nzávadnému medu je, že mu ho
do huby vymačkám přímu na včelnici ,nebo si to dokonce bude muset udělat sám
Tenhle přístup k normě je typický pro byrokraty v každém případě hledají
proč to či ono nejde

----- Original Message -----
From: "Ing. Arnošt Hrdina" <arnost.hrdina/=/ais.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, October 20, 2005 10:27 AM
Subject: Re: Re:


> No a přesto, ač je to paradox, tak u nás ekologičtí zemědělci jsou a
fungují
> :)!
> Mají své odběratele a svoje výstavy ...
> Někdy věci jsou naprosto v rozporu s tím, co si o dané věci myslíme :)!
>
> Arnošt
>
> ----- Original Message -----
> From: "Radim Poláek" <polasek/=/e-dnes.cz>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, October 20, 2005 9:57 AM
> Subject: Re: Re:
>
>
> Kdyby někteří zemědělci přestali s chemií, pořád by to nemohli prodat jako
> ekopotraviny. Takže by to museli prodávat za stejnou cenu jako ostatní a
> protože by měli třeba poloviční úrodu, skutečně by rychle zkrachovali.
Takže
> proto musí "švihat těmi chemickými biči" ty pole pořád bez ohledu na to,
že
> půda je čím dál horší a bez ohledu na to, že vypěstovaných plodin je
stejně
> přebytek. A bez ohledu na to, že díky tomuto přebytku, jsou ceny tak
nízké,
> že většina zemědělců nemá žádné rezervy a tudíž možnost radikálně něco
> změnit, třeba přejít na ekologické zemědělství je pro ně utopie. A doufat,
> že až dojde k nějakému kolapsu, tak padne soused, který je třeba o
trošičku
> horší než on. Já myslím, že to je výsledek dotací EU do zemědělství, které
> mají zajistit víceméně plošné zemědělství všude.
>
> R. Polášek
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12750


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

emil (85.160.186.42) --- 21. 10. 2005
Re: Pálení medoviny (12748)

Medovina by měla být úplně prokvašená,já jsem ji dal dohromady s meruňkami a je to výborné pití.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12749


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin Černý (80.83.67.77) --- 21. 10. 2005
Pálení medoviny

Také už jsem uvažoval o přepálení medoviny. Nevíte někdo, v jakém stavu musí být medovina dána k přepálení? Musí být vykvašená a odležená, nebo stačí jen rozkvasit? Martin

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12748


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746)

Ten má mimořádné stanoviště je dost vysoko a přitom není zas tak vysoko aby včelky nenašli dostatečné množství snůžky a hlavně je obklopen horami ze všech stran a má pro včelky široké údolí Špindlu. V naší ZO se o něco podobného pokouší P.Skrbek z koušel chovat včelky v Obřím dole pod Sněžkou , v nejpřísnější rezervaci kam směl jen on jako hajnej, další včelky vynesl na zádech až na Studniční horu .a pro med si přišel ke mě a doma manželce ukazoval co toho vytočil pro klid v rodině.
Vláďa
> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Petr Lokvenc <lokvenc.petr/=/volny.cz>
> Predmet: Re: Re:
> Datum: 21.10.2005 00:02:55
> ----------------------------------------
> A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ...
>
> ----- Original Message -----
> From: "Vladimír Navrkal" <drevotrans/=/seznam.cz>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM
> Subject: Re: Re:
>
>
> Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že
> mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a koukám
> mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy nejsou jistý i
> ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do rezervace ata je zas tak
> vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys je musel krmit.. Vláďa
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12747


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Lokvenc (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745)

A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ...

----- Original Message -----
From: "Vladimír Navrkal" <drevotrans/=/seznam.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM
Subject: Re: Re:


Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že
mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a koukám
mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy nejsou jistý i
ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do rezervace ata je zas tak
vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys je musel krmit.. Vláďa


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12746


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729)

Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a koukám mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy nejsou jistý i ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do rezervace ata je zas tak vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys je musel krmit.. Vláďa
> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Eman <e-mail/=/nezadan>
> Predmet: Re: Re:
> Datum: 20.10.2005 12:04:03
> ----------------------------------------
> To máš Arnošte pravdu.
> Já se s tím setkal v poslední době. Manželka začala kupovat biomléko a
> světe div se, já ho můžu pít syrové bez následků a vydrží déle. Je dražší,
> ale vím za co si platím. Možná to je náhoda, ale překvapilo mě to. Med mi
> zatím stačí neekologický, na ekochov bych se musel odstěhovat snad do
> Krkonoš. V okolí to nemá šanci.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12745


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HUBAČ (e-mailem) --- 20. 10. 2005
RE: ekovcelareni (12716) (12718)

Mam o ekovcelareni nejake materialy pokud by někdo chtel. V podstate si
to skoro každý vyklada bohužel jinak i v cizine, jinak se mi ale
materialy od RNDr. Šwamberka zamlouvaji. Kazdopadne je nerez hygienicky
nezavadny.
Radek Hubac

-----Original Message-----
From: Eman [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Thursday, October 20, 2005 8:32 AM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re:

Odkud mas ty moudrosti, jak ma vypadat ekovcelareni? (zadne leceni, ani
nerez ??, co je to za nesmysly?)
A jestlize je v zahranici poptavka po ekologickych potravinach (i kdyz
nekolik %), prijde to postupne i sem. Samozrejme je s tim jina prace a
cena
tomu bude odpovidat. Lidi maji penize (nekteri) a jim bychom meli byt
pripraveni neco zaruceneho nabidnout, aby se to nemuselo dovazet. Je
prebytek potravin, obili atd. a porad musi zemedelci do poli cpat
chemii.
Vidim to na mistnim zelinari jak porad jezdi s cisternou: herbicidy,
hnojiva, fungicidy, pesticidy. Pry by to bez chemie mohl zabalit hned.
Prijde mi to trochu postavene na hlavu. Oni snad uz ani klasicky nic
vypestovat nedokazou. Pripada mi komicke, kdyz se tady kdekdo chvasta,
jaky
mame kvalitni med, cesky med, jak mame krasnou a cistou krajinu a pak
kdyz
dojde na vec, tak ekologicky med udelat nemuzeme. Jen jsem do toho chtel
trosku pichnout, protoze ty litanie o cene medu me uz nebavily.

__________ Informace od NOD32 1.1261 (20051019) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12744


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lukas (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: koupím kvalitní med (12722)

Snáilová napsal(a):

>Koupím kvalitní med přímo od včelaře.Děkuji za nabídky
>
>
>
>
Nabim pastovany, nebo lesni. Liberecko nebo Krkonose. Nejlepe osobni odber.
Lukas V.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12743


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin Olsak (e-mailem) --- 20. 10. 2005
RE: vosk (12740) (12741)

Literatura mi rika, ze:
"Pri vyberu nadoby na vyvareni musime ovsem postupovat
opatrne. V zadnem pripade nesmi horky vosk prijit do styku
s zelezem, medi nebo pozinkovanym plechem. Vhodna je pouze
nerezavejici ocel, hlinik, sklo a neporuseny smalt. Pri
nedodrzeni tohoto pozadavku vznikaji za vyssich teplot
sedozelene az cerne slouceniny. Jsou to soli kyselin vceliho
vosku s kovy, z nichz je nadoba vyrobena."
Vesely a kolektiv - Vcelarstvi

Martin

--
No virus found in this outgoing message.
Checked by AVG Anti-Virus.
Version: 7.0.344 / Virus Database: 267.12.4/142 - Release Date: 18.10.2005


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12742


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 20. 10. 2005
Re: vosk (12740)

Používám starší hrnec na slití kousků ze slunečního tavidla, protože tavit v něm celé plásty samozřejmě nejde. Hrnec to nepoškodí , ale na stěně zůstává tenký film z vosku a nečistot, takže na nic jiného již nejde použít.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12741


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Zdeněk (62.77.99.37) --- 20. 10. 2005
vosk

....myšleno toho hrnce.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12740


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Zdeněk (62.77.99.37) --- 20. 10. 2005
vosk

Může mi někdo poradit, zda v případě použití běžného hrnce k vyvaření vytaveného vosku dojde k jeho poškození?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12739


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jan.jindra (84.244.103.226) --- 20. 10. 2005
Re: (12733)

Vznikne lahodná pálenka = MEDOVEC. Protože nelze v pálenici ale pálit jiný kvas než z ovoce, může být problém - musí se uvést jako kvas ovocný nikoli medovina. Nedaleko od nás má jeden včelař soukromý lihovar a svůj med prodává ve formě skvělé pálenky. Produkty z pálenic jsou jen pro svou vlastní spotřebu = nesmí se prodávat. Jsou zatíženy nižší spotřební daní než výrobky z lihovarů.
Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12738


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: Bedn??sk? spoje (12621) (12656) (12658) (12675) (12676) (12678) (12680) (12694) (12724)

to je ono na to jsem se snažil upozornit . Ta hmatová lišta tam plní stejnou
funkci jako obruč na sudu. tento způsov je krásně uveden v knize moderní
včelaření

pepan

----- Original Message -----
From: "Karel" <e-mail/=/nezadan>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, October 20, 2005 9:41 AM
Subject: Re: Bedn??sk? spoje


> Nemám už moc času. tak rychle.
> Dřevotřísková deska, dole střešní lať, na bocích kolmo dvě lišty s
osazením
> - tím vznikne polodrážka.
> Vniřní, kratší, dělám vodorovně, vložím je mezi dolní užší boky, na ně
> kolmo dávám nařezané kousky. Kdzž mám, natřu disperkolem, a tluču 22mm
> dlouhými hřeby (pomáhá mi 4letý kluk)
> Na to staí pokosová pilka, je bezva.
> Když udělám čela i boky, vezmu cirkulku, nastavím správnou výšku a očistím
> to.
> Stloukám tak, že díl sdrážkou (jo tu dělám tak, že ke střešní lati přidám
> latičku správné šířky.) dávám dovnitř a k nim z boku přiložím bočnice. +
> lepidlo + vruty.
> Je tam dvojitý schod a docela to drží. Já mám rád hmatové lišty a těma
> tvrdím muziku. Dávám je přesto, takže na čelech je vlastně trojitý schod
> (drážka).
> Spěchám, kdyžtak to někde nefotím později.
> Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12737


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: koup?m kvalitn? med (12722)

nabízím pastovaný 85/kg osobní odběr



----- Original Message -----
From: "Sn?ilov?" <msnasilova/=/seznam.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, October 20, 2005 9:35 AM
Subject: koup?m kvalitn? med


> Koupím kvalitní med přímo od včelaře.Děkuji za nabídky

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12736


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: Odpov?? obchodn?ka (12719)

>Pan Peroutka tak vědomě,
nebo z neznalosti lže, <

lhát lze jen vědomě lež le vědomé uvádění někoho v omyl

pepan

----- Original Message -----
From: "Ladislav pa?ek" <med.spacek/=/tiscali.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, October 20, 2005 8:40 AM
Subject: Odpov?? obchodn?ka


> Pan Peroutka odpovídal na dotaz redaktora agrowebu na situaci v českém
> včelařství. V odpovědi pan Peroutka vyzývá obchodníky, aby odpověděli,
proč
> klesla výkupní cena medu. Tady je odpověď jednoho z obchodníků:
>
> Jsem velice rád, že se konečně objevilo oficiálně číslo 8 tisíc tun jako
> celková produkce medu v ČR. Doufám, že už se nebude dále psát, že průměrná
> produkce z jednoho včelstva je v ČR 12 kg, ale že toto číslo ČSV o 50%
> navýší. Potom opravdu na exportující obchodníky zbývá pouhých 25% medné
> produkce ČR. Pak ale nemá co prošetřovat Úřad pro ochranu hospodářské
> soutěže. Ten se bude spíš zabývat podněty podanými na ČSV, který svými
> články ve Včelařství přímo vyzývá prodávat 75% české medné produkce za 100
> a více korun, což je kartelová dohoda. Spíš Úřad pro hospodářskou soutěž
> obchodníky vyzve, aby med vykupovali za ceny nižší, protože když mají
> obchodníci ze své činnosti ztráty, tak svým způsobem hospodářskou soutěž
> taky porušují. Buď med přeplácí, nebo mají velké režijní náklady. To druhé
> měla Včela Předboj a podle toho dopadla. Její režijní náklady byly
> každoročně tak vysoké, že při podobných výkupních cenách vykázala ztrátu,
> zatímco jiní obchodníci zisk. Kdyby na Včelu někdo dříve podal podnět na
> Úřad pro hospodářskou soutěž, tak by ji takovou činnost dávno zakázal. Za
> posledních 10 let činnosti nahromadila ztrátu téměř 40 mil. Kč z běžné
> činnosti. Při výkupu 500 tun ročně to je příspěvek 8,- Kč k výkupní ceně.
> Tento příspěvek se hradil z rozpočtu ČSV a z akcií akcionářů. O to ale
> dostali včelaři méně z přidělených státních dotací. Holt museli zaplatit
> nekřesťanské členské příspěvky.
> Protože pan Peroutka odmítá spolupracovat s obchodníky, tak ani neví, že
se
> za poslední půlrok vyvezlo více baleného medu, jak surového. ČSV by měl
být
> na tuto situaci pyšný, že se začíná dařit vyvážet balený med oproti
> surovému. Radost kazí jen průměrná prodejní cena, která za poslední tři
> měsíce klesla na 48,- Kč. Balený se vyváží za 56,- Kč, surový jen za 42,-
> Kč. To už se ale od čísel pana Peroutky lišíme o 16,- Kč/kg, což je silná
> káva, takhle manipulovat se včelařskou veřejností. Pan Peroutka tak
vědomě,
> nebo z neznalosti lže, což by si v osobě tajemníka ČSV neměl dovolit. Za
> 6-8/2005 se vyvezlo pouze 222 tun surového medu, naproti tomu za 6-8/2004
> se vyvezlo 1.187 tun surového medu. To je víc, jak 5 x méně. Při
odhadované
> produkci 8.000 tun medu to jsou jen 3% vyprodukovaného medu. Baleného medu
> se za uvedené tři měsíce vyvezlo v roce 2005 156 tun, naproti tomu v roce
> 2004 pouze 67 tun. Znamená to, že prodej baleného medu stoupl meziročně o
> 132%.
> Surový med z letošní sklizně se tedy skoro nevyváží. Med je na skladech
> obchodníků, kterým se nedaří ho prodat. Současný světový vývoj prodeji
také
> moc nepomáhá. Jestli má pan Peroutka pravdu, že pro český med světová cena
> medu neexistuje, okamžitě mu náš med prodám se slevou 15,- Kč/kg oproti
> jeho proklamované prodejní ceně, nebo jej ve firmě ihned zaměstnám za
> podstatně vyšší honorář, než je jeho asi slušný plat na ČSV.
> Proč Včelpo Obora, podnik v 100%-ním vlastnictví ČSV nenakupovalo a v
> současnosti nenakupuje med za vyšší výkupní ceny a med výhodně neprodává,
> když je dle tvrzení pana Peroutky tak dobře prodejný. Není to třeba tím,
že
> i Včelpo má odbytové problémy a dostalo se do ztráty jako ostatní
> obchodníci? Proč ČSV ve zveřejněné uzávěrce za rok 2004 nezveřejnil
> hospodářské výsledky Včelpa, které jinak byly každoročně zveřejňovány.
> Je to smutné čtení. Za to pan Peroutka se všude vychloubá, jak někoho
> požádal o prošetření na Úřad pro hospodářskou soutěž, jak podal na toho
> žalobu, jak na onoho podal trestní oznámení. Nikde ale neodpovídá, Proč
> Včela padla, kde jsou prohospodařené svazové miliony, proč je nízká cena
> medu a proč místo nesmyslného intervenčního nákupu medu se ČSV nezabývá
> navýšením dotace na opylování o 20%, což je naprosto legitimní krok v
rámci
> pravidel EU.
> Včelaři, myslím si, že pohár trpělivosti již přetekl a že je třeba konat.
> Na letošním sjezdu jsou pro to dobré předpoklady.
> Ladislav
> Špaček

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12735


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (193.165.217.66) --- 20. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729)

"To máš Arnošte pravdu.
Já se s tím setkal v poslední době. Manželka začala kupovat biomléko a světe div se, já ho můžu pít syrové bez následků a vydrží déle. Je dražší, ale vím za co si platím. Možná to je náhoda, ale překvapilo mě to. Med mi zatím stačí neekologický, na ekochov bych se musel odstěhovat snad do Krkonoš. V okolí to nemá šanci.
"

V jedné vesnici okolo je zemědec, co se od samého začýtku vykašlal na mlékárny. napřed mléko rozvážel v lahvích ve staré Škodovce, dneska má asi tři Oply a na mlékárny si nestěžuje.
Vozí (dnes již jeho zaměstanaci) mléko, smetanu, jogurt, tvaroh, sýry,..
V láhvi je druhý den cm šlehačky. Cena je asi 17/litr, tedy asi rozhodně víc jak v supermarketu, ale to mléko boxuje v jiný váhový kategorii.
Nezajímá mě, jestli má nebo nemá nějaký přívlaastek BIO, EKO, Stačí mi, když vím, kde se mu pasou krávy a jak se o ně stará. Pokud se jedná o přímý prodej, tak tam jde především o důvěru. Atesty potřebuji když prodávám přes obchodní síť.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12734


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stano (62.168.127.183) --- 20. 10. 2005

Má niekto skúsenosť,že sa medovina dá do pálenice vypáliť,
alebo podobný spôsob palenia čo z toho vznikne ? Stano

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12733


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (193.165.217.66) --- 20. 10. 2005
Re: podložka (12725)


Zajdi do nejbližší tiskárny - ofsetové tiskové desky jsou z hliníku asi 03mm. Prohnutím, nebo lemem se dají vyztužit, ale mně pod úly drží v drážkách v pohodě.
Použité mají cenu šrotu - asi 30/kg.
Já je používám mnoho let a jsou bezva. na nových se dají výborně počítat brouci + světlé dílo.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12732


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stano (62.168.127.183) --- 20. 10. 2005
Re: podložka (12725)

dobrá podložka je tvrdený polystyrén sú rôzne hrúbky
je bielej farby všetok spad dobre vydno! Stano

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12731


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

fskalsky (195.113.155.3) --- 20. 10. 2005
Historie-Brnenskeho spolku 1920-1930

9.4.1919 ZUSV zemske ustredi spolku vcelarskych v Brne
Predseda Dolezal navrhuje,zriditi v Brne zvlastni spolek z primych clenu cele Moravy,ktery by mel takova prava,jako spolky pobocne.
Prohlaseni predsednictva:Zrusenim primych clenu,kteri byli zakladem brnenskeho spolku nynejsiho ustredniho nema nikterak byti ublizeno dosavadnim clenum.Nepociti ujmy po strance spolecenske a dosahnou hned nahrady za utrpenou ztratu.Mame zato ze touto premenou neutrpi a jen ziskaji

7.11.1919 Ustavujici valna hromada Spolku Brno

ZUSV 26.2.1920 Delegat brnenskeho spolku F.Konsel zada o subvenci do zacatku,nebot maji jiste povinnosti
ZU:Vyhovi se dle moznosti.Ve spolkovem dome konany budou kursy a podobne jako dosud.

Schuze spolku poradany v hospode u/A.Pally/u Klimesu Veveri 83
1921 Delegati oznamili ze ZU zakoupi spolku lis na mezisteny a medomet,zadal se i vyrak od ktereho se ustoupilo

1923 ZUSV Vcela Moravska:
K zadosti o Subvenci budiz uvedeno:pocet clenu/nejmene 25/,vykaz spolkove cinnosti,kolik podilu upsanych na zrizeni Druzstva .Pri prideleni varaku je nutno si 50Kc priplatiti.
Uvedene podminky/budiz/zaslany i od spolku ktere jiz o nejakou subvenci zadali.L.Dolezal starosta
Predseda sdeluje:spolky jez zadaly/subvenci/at pockaji,az tyto veci budou lacinejsi./ZU zadrzuje obdrzene subvence od r.1916/

Spolek Brno mist.predseda a kontrolor plemeneho chovu F.Palcik navazal styky se spravou plem.chovu v Cechach,smluvily se jednotne tiskopisy a vzajemna soucinnost.
1925 v srpnu poradan kurs chovu matek pri 47 ucastniku.Teoreticka cast v mestanske skole na Krenove vede predseda F.Valka,praktickou cast v Babicich F.Palcik a A.Havlicek vcelmistr.

Pro vypovezeni z najmu novym majitelem pozemku/kde bude koupaliste/nabidnuta Babicka stanice ZU k prevzeti.

Jako na zavolanou byla tato nabidka.V tomto roce byla zahrada/vcelin/spolkoveho domu pretata sbernym kanalem,kde je projektovana hlavni ulice k nadrazi.
27.2.1929 ustredni vybor vsemi hlasy schvalil.

Plemena stanice premistnena na pozemek Vysoke skoly zemedelske polesi-Jezirka-v udoli Svitavy o 250 metru ve smeru na Adamov.
ZUSV28.5.1931 ustredni vybor stanice bude prevzata za odhadni cenu

Brnensky spolek po dohode s Druzinou pratel plem.chovu na Morave porada kurs.Teoreticka cast 26.7.je v Kurimi,prakticka 27.-28.8.1931 v Babicich

28.11.1931 ZUSV Ucet vcelmistra Havlicka 3000 Kc vyplacen ihned,ostatni cast uctu predana komisi,ktera vse vysetri-zaplaceni az po zprave komise.
Bylo zjisteno ze ucetni Rozvaha za r.1930 nevykazuje majetek ZUSV,nybrz jsou to jen sverene obnosy clenstvem.

Podzimni konference Druziny pratel plem.chovu 300ucastniku
Vystavovan ul pro prezimovani matek tzv.mnozarna,pozdeji prekrten na Vceli komoru jak byly puvodne prevzate ze stanice v Babicich.

franta

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12730


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 20. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728)

To máš Arnošte pravdu.
Já se s tím setkal v poslední době. Manželka začala kupovat biomléko a světe div se, já ho můžu pít syrové bez následků a vydrží déle. Je dražší, ale vím za co si platím. Možná to je náhoda, ale překvapilo mě to. Med mi zatím stačí neekologický, na ekochov bych se musel odstěhovat snad do Krkonoš. V okolí to nemá šanci.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12729


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing. Arnošt Hrdina (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718)

No a přesto, ač je to paradox, tak u nás ekologičtí zemědělci jsou a fungují
:)!
Mají své odběratele a svoje výstavy ...
Někdy věci jsou naprosto v rozporu s tím, co si o dané věci myslíme :)!

Arnošt

----- Original Message -----
From: "Radim Poláek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, October 20, 2005 9:57 AM
Subject: Re: Re:


Kdyby někteří zemědělci přestali s chemií, pořád by to nemohli prodat jako
ekopotraviny. Takže by to museli prodávat za stejnou cenu jako ostatní a
protože by měli třeba poloviční úrodu, skutečně by rychle zkrachovali. Takže
proto musí "švihat těmi chemickými biči" ty pole pořád bez ohledu na to, že
půda je čím dál horší a bez ohledu na to, že vypěstovaných plodin je stejně
přebytek. A bez ohledu na to, že díky tomuto přebytku, jsou ceny tak nízké,
že většina zemědělců nemá žádné rezervy a tudíž možnost radikálně něco
změnit, třeba přejít na ekologické zemědělství je pro ně utopie. A doufat,
že až dojde k nějakému kolapsu, tak padne soused, který je třeba o trošičku
horší než on. Já myslím, že to je výsledek dotací EU do zemědělství, které
mají zajistit víceméně plošné zemědělství všude.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12728


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re:koup?m med (12723)

Není problém dej na sebe kontakt.
Vláďa
> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Sn?ilov? <msnasilova/=/seznam.cz>
> Predmet: koup?m med
> Datum: 20.10.2005 10:37:12
> ----------------------------------------
> Koupím kvalitní med přímo od včelaře.Děkuji za nabídku
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12727


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718)

Kdyby někteří zemědělci přestali s chemií, pořád by to nemohli prodat jako
ekopotraviny. Takže by to museli prodávat za stejnou cenu jako ostatní a
protože by měli třeba poloviční úrodu, skutečně by rychle zkrachovali. Takže
proto musí "švihat těmi chemickými biči" ty pole pořád bez ohledu na to, že
půda je čím dál horší a bez ohledu na to, že vypěstovaných plodin je stejně
přebytek. A bez ohledu na to, že díky tomuto přebytku, jsou ceny tak nízké,
že většina zemědělců nemá žádné rezervy a tudíž možnost radikálně něco
změnit, třeba přejít na ekologické zemědělství je pro ně utopie. A doufat,
že až dojde k nějakému kolapsu, tak padne soused, který je třeba o trošičku
horší než on. Já myslím, že to je výsledek dotací EU do zemědělství, které
mají zajistit víceméně plošné zemědělství všude.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, October 20, 2005 8:31 AM
Subject: Re:


> Odkud mas ty moudrosti, jak ma vypadat ekovcelareni? (zadne leceni, ani
> nerez ??, co je to za nesmysly?)
> A jestlize je v zahranici poptavka po ekologickych potravinach (i kdyz
> nekolik %), prijde to postupne i sem. Samozrejme je s tim jina prace a
cena
> tomu bude odpovidat. Lidi maji penize (nekteri) a jim bychom meli byt
> pripraveni neco zaruceneho nabidnout, aby se to nemuselo dovazet. Je
> prebytek potravin, obili atd. a porad musi zemedelci do poli cpat chemii.
> Vidim to na mistnim zelinari jak porad jezdi s cisternou: herbicidy,
> hnojiva, fungicidy, pesticidy. Pry by to bez chemie mohl zabalit hned.
> Prijde mi to trochu postavene na hlavu. Oni snad uz ani klasicky nic
> vypestovat nedokazou. Pripada mi komicke, kdyz se tady kdekdo chvasta,
jaky
> mame kvalitni med, cesky med, jak mame krasnou a cistou krajinu a pak kdyz
> dojde na vec, tak ekologicky med udelat nemuzeme. Jen jsem do toho chtel
> trosku pichnout, protoze ty litanie o cene medu me uz nebavily.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12726


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kamil (212.27.199.39) --- 20. 10. 2005
podložka

Nevíte někdo kde sehnat nebo jaký materiál použít na samonosnou podložku, která se zasouvá pod zasíťované dno
u optimálu. Nechci používat dřevem vystužený sololit.

Děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12725


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (193.165.217.66) --- 20. 10. 2005
Re: Bedn??sk? spoje (12621) (12656) (12658) (12675) (12676) (12678) (12680) (12694)

Nemám už moc času. tak rychle.
Dřevotřísková deska, dole střešní lať, na bocích kolmo dvě lišty s osazením - tím vznikne polodrážka.
Vniřní, kratší, dělám vodorovně, vložím je mezi dolní užší boky, na ně kolmo dávám nařezané kousky. Kdzž mám, natřu disperkolem, a tluču 22mm dlouhými hřeby (pomáhá mi 4letý kluk)
Na to staí pokosová pilka, je bezva.
Když udělám čela i boky, vezmu cirkulku, nastavím správnou výšku a očistím to.
Stloukám tak, že díl sdrážkou (jo tu dělám tak, že ke střešní lati přidám latičku správné šířky.) dávám dovnitř a k nim z boku přiložím bočnice. + lepidlo + vruty.
Je tam dvojitý schod a docela to drží. Já mám rád hmatové lišty a těma tvrdím muziku. Dávám je přesto, takže na čelech je vlastně trojitý schod (drážka).
Spěchám, kdyžtak to někde nefotím později.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12724


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Snášilová (83.208.186.87) --- 20. 10. 2005
koupím med

Koupím kvalitní med přímo od včelaře.Děkuji za nabídku

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12723


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Snášilová (83.208.186.87) --- 20. 10. 2005
koupím kvalitní med

Koupím kvalitní med přímo od včelaře.Děkuji za nabídky

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12722


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (193.165.217.66) --- 20. 10. 2005
Re: Odpověď obchodníka (12719)

Jednak vítám zapojení obchodníků do diskuze.

Bude dobré, když diskuze bude pracovat více s fakty než s emocemi.


Ad - kartelová dohoda
Nesouhlasil jsem s argumantací vedení, že nemůže "určovat" cenu, za kolik mají prodávat med. Jednak to po nich nikdo rozumný nechtěl, chtěli jsme, aby pouze šířili ekonomickou gramotnost mezi členy. Dle hesla Kdo umí umí, kdo neumí učí.:-)
Na druhou stranu rozhodně žádný zákon nezakazuje diskutovat o nákladech, rentabiltě a optimálních cenách, i rozpětí mezi cenami (výkupními surového medu, velkoobchodních baleného cenu i maoobchodních) i k tomu dávat doporučení.
KARTELOVÁ DOHODA jak z názvu deliktu vyplývá, je dohoda - musí tedy dojít k DOHODĚ hosp.subjektů. O té nic nevím, a bohužel konání vedení ČSV má daleko k tomu, co jsem uvedl výše a co je dle mne legální. To by se dali zavřít i představitelé agr. komor, když vybízejí své členy, aby např. neprodávali obilí pod xxx/tunu a počkali na cenu yyy/tunu. A toho jsem zatím svědkem. A dělají to i ve veřejných sděl. prostředcích. Taktéž doporučení burzovních analytiků by bylo nelegální např. o cílových cenách akcií , či komodit..

K hospodářským výsledkům.
Tady upozorňuji na ustanovení obch. zákoníku o inf. povinostech, kam patří mimo jiné povinnost ukládat listiny s hosp. výsledky na obchodní rejstřík, kde jsou z definice obch. rejstříku přístupné každému, kdo o ně požádá. (od roku 1997). Alespoň já žiji v této "iluzi". Nehledě na to, že většina firem, které chtějí býti vnímány pozitivně, je šíří na vlastní náklady - na internetu, tiskem, můžete si je vyzvednout v podatelnách a některé Vám je i pošlou, případně je dávají na vědomí svým obch. partnerům. Své obchodní partnery si totiž vybíráme na vlastní riziko, a ti solidní se snaží nic neskrývat.

Takže, pokud některý ze čtenářů této konference navštěvuje okolí obch. rejstříků v krajských městech, mohl by se tam zastavit a o našich zájmových firmách nás informovat. Pokud to tyto neučiní sami. Podotýkám, že to se týká právnických osob - sro,as. atd.


A na závěr si myslím, že snahu prodávat med co nejdráž, tedy nikoli "jen" za 100,- by měli snad vítat i obchodníci,
protože je dle mého zbaví "nekolegiální" dampingové konkurence. Pokud chtějí čeští včelaři dostávat za český med více ve výkupu, je to jediná cesta - přesvědčit zákazníky, že český med má vyšší hodnotu a tím i cenu. Dosažení vnímání dvou kategoríí medu na trhu je v zájmu všech - laciný dovozový do akcí (cenových) a český dávat jen do akcí vedoucích k vyšší ceně (například 2kg +1kg atd.)
Ale to už je mlácení prázdné slámy, protože to by chtělo opravdovou spolupráci všech zainteresovaných.

Takže ještě jednou děkuji za příspěvek.
Karel Jiruš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12721


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 20. 10. 2005
Re: Bedn??sk? spoje (12709)

Bohužel dna byla i lepená, jak jsem se přesvědčil na starém soudku na zelí, který byl upravený na květináč a po rozpadnutí jsem měl možnost si to okouknout.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12720


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ladislav Špaček (85.70.22.122) --- 20. 10. 2005
Odpověď obchodníka

Pan Peroutka odpovídal na dotaz redaktora agrowebu na situaci v českém včelařství. V odpovědi pan Peroutka vyzývá obchodníky, aby odpověděli, proč klesla výkupní cena medu. Tady je odpověď jednoho z obchodníků:

Jsem velice rád, že se konečně objevilo oficiálně číslo 8 tisíc tun jako celková produkce medu v ČR. Doufám, že už se nebude dále psát, že průměrná produkce z jednoho včelstva je v ČR 12 kg, ale že toto číslo ČSV o 50% navýší. Potom opravdu na exportující obchodníky zbývá pouhých 25% medné produkce ČR. Pak ale nemá co prošetřovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten se bude spíš zabývat podněty podanými na ČSV, který svými články ve Včelařství přímo vyzývá prodávat 75% české medné produkce za 100 a více korun, což je kartelová dohoda. Spíš Úřad pro hospodářskou soutěž obchodníky vyzve, aby med vykupovali za ceny nižší, protože když mají obchodníci ze své činnosti ztráty, tak svým způsobem hospodářskou soutěž taky porušují. Buď med přeplácí, nebo mají velké režijní náklady. To druhé měla Včela Předboj a podle toho dopadla. Její režijní náklady byly každoročně tak vysoké, že při podobných výkupních cenách vykázala ztrátu, zatímco jiní obchodníci zisk. Kdyby na Včelu někdo dříve podal podnět na Úřad pro hospodářskou soutěž, tak by ji takovou činnost dávno zakázal. Za posledních 10 let činnosti nahromadila ztrátu téměř 40 mil. Kč z běžné činnosti. Při výkupu 500 tun ročně to je příspěvek 8,- Kč k výkupní ceně. Tento příspěvek se hradil z rozpočtu ČSV a z akcií akcionářů. O to ale dostali včelaři méně z přidělených státních dotací. Holt museli zaplatit nekřesťanské členské příspěvky.
Protože pan Peroutka odmítá spolupracovat s obchodníky, tak ani neví, že se za poslední půlrok vyvezlo více baleného medu, jak surového. ČSV by měl být na tuto situaci pyšný, že se začíná dařit vyvážet balený med oproti surovému. Radost kazí jen průměrná prodejní cena, která za poslední tři měsíce klesla na 48,- Kč. Balený se vyváží za 56,- Kč, surový jen za 42,- Kč. To už se ale od čísel pana Peroutky lišíme o 16,- Kč/kg, což je silná káva, takhle manipulovat se včelařskou veřejností. Pan Peroutka tak vědomě, nebo z neznalosti lže, což by si v osobě tajemníka ČSV neměl dovolit. Za 6-8/2005 se vyvezlo pouze 222 tun surového medu, naproti tomu za 6-8/2004 se vyvezlo 1.187 tun surového medu. To je víc, jak 5 x méně. Při odhadované produkci 8.000 tun medu to jsou jen 3% vyprodukovaného medu. Baleného medu se za uvedené tři měsíce vyvezlo v roce 2005 156 tun, naproti tomu v roce 2004 pouze 67 tun. Znamená to, že prodej baleného medu stoupl meziročně o 132%.
Surový med z letošní sklizně se tedy skoro nevyváží. Med je na skladech obchodníků, kterým se nedaří ho prodat. Současný světový vývoj prodeji také moc nepomáhá. Jestli má pan Peroutka pravdu, že pro český med světová cena medu neexistuje, okamžitě mu náš med prodám se slevou 15,- Kč/kg oproti jeho proklamované prodejní ceně, nebo jej ve firmě ihned zaměstnám za podstatně vyšší honorář, než je jeho asi slušný plat na ČSV.
Proč Včelpo Obora, podnik v 100%-ním vlastnictví ČSV nenakupovalo a v současnosti nenakupuje med za vyšší výkupní ceny a med výhodně neprodává, když je dle tvrzení pana Peroutky tak dobře prodejný. Není to třeba tím, že i Včelpo má odbytové problémy a dostalo se do ztráty jako ostatní obchodníci? Proč ČSV ve zveřejněné uzávěrce za rok 2004 nezveřejnil hospodářské výsledky Včelpa, které jinak byly každoročně zveřejňovány.
Je to smutné čtení. Za to pan Peroutka se všude vychloubá, jak někoho požádal o prošetření na Úřad pro hospodářskou soutěž, jak podal na toho žalobu, jak na onoho podal trestní oznámení. Nikde ale neodpovídá, Proč Včela padla, kde jsou prohospodařené svazové miliony, proč je nízká cena medu a proč místo nesmyslného intervenčního nákupu medu se ČSV nezabývá navýšením dotace na opylování o 20%, což je naprosto legitimní krok v rámci pravidel EU.
Včelaři, myslím si, že pohár trpělivosti již přetekl a že je třeba konat. Na letošním sjezdu jsou pro to dobré předpoklady.
                                                        Ladislav Špaček

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12719


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 20. 10. 2005
Re: (12716)

Odkud mas ty moudrosti, jak ma vypadat ekovcelareni? (zadne leceni, ani nerez ??, co je to za nesmysly?)
A jestlize je v zahranici poptavka po ekologickych potravinach (i kdyz nekolik %), prijde to postupne i sem. Samozrejme je s tim jina prace a cena tomu bude odpovidat. Lidi maji penize (nekteri) a jim bychom meli byt pripraveni neco zaruceneho nabidnout, aby se to nemuselo dovazet. Je prebytek potravin, obili atd. a porad musi zemedelci do poli cpat chemii. Vidim to na mistnim zelinari jak porad jezdi s cisternou: herbicidy, hnojiva, fungicidy, pesticidy. Pry by to bez chemie mohl zabalit hned. Prijde mi to trochu postavene na hlavu. Oni snad uz ani klasicky nic vypestovat nedokazou. Pripada mi komicke, kdyz se tady kdekdo chvasta, jaky mame kvalitni med, cesky med, jak mame krasnou a cistou krajinu a pak kdyz dojde na vec, tak ekologicky med udelat nemuzeme. Jen jsem do toho chtel trosku pichnout, protoze ty litanie o cene medu me uz nebavily.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12718


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Mirek (147.229.152.64) --- 20. 10. 2005

A to jsem zapomnel na cukr ten tam take nesmi pri krmeni.
Na zimu jen to co si sami prinesou.
Mirek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12717


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Mirek (147.229.152.64) --- 20. 10. 2005

Zamente na ekomed, nejsme schopni prodat med normalni. Cena ekomedu by byla tak min.500 Kč za kg a to nikdo neda. Kdyz pominu, ze bych med nesmel vytacet ale nechat vykapat z plastu, protoze nesmi prijit do styku s kovem a to ani s nerezem. V ulu zadna mrizka, zadne dratkovani,vsechno ze dreva,zadne leceni, zadne mezisteny z prodejny a nejspis kazde 2 roky novy ul atd. a porad kontroly.
Mirek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12716


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: Biomed - Organic honey? (12664) (12666) (12669) (12670) (12682) (12696)

Třeba Chráněná krajinná oblast Beskydy má necelých 120 tisíc hektarů, takže
pokud nebudou včely zrovna na okraji, rozhodně nebudou létat mimo. Jenže do
této chráněné oblasti jsou zahrnuty i intenzívně obdělávaná pole a navíc
snad více než polovina oblasti tvoří obyčejné hospodářské lesy, kde taky za
určitých podmínek může dojít k chemickému ošetření. Takže to tak jednoduché
nebude.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Ivan Cerny" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, October 19, 2005 10:32 PM
Subject: Re: Biomed - Organic honey?


My o vlku a zákon za dveřmi.
Cituji z http://www.agroweb.cz/projekt/clanek.asp?pid=2&cid=22313
----
...I včelaři budou mít nárok na dotaci, když vyrobí ekologický med. Nárok
na tuto ochranou známku bude mít pouze med, který pochází z chovů v
národních parcích a chráněných krajinných oblastech. Někteří poslanci
ale dnes vyjádřili pochybnosti a poukázali na dolet včel. Zpochybnili,
zda lze garantovat, že takový med z těchto oblastí je nezávadný.
Příspěvek se nevztahuje na podnikatele, ale na lidi, kteří se
včelařství věnují ve volném čase.
----

Pátrám, co vlastně schválili. Třeba to některým z nás pomůže.
Ivan




Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12715


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ivan Cerny (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: Biomed - Organic honey? (12664) (12666) (12669) (12670) (12682) (12696) (12710) (12712) (12713)

Gusto, díky za odkaz. Asi si počkám na úplné znění, z tohoto mi není
jasné, jestli ze zákona zmizela ta věta o léčení, která u nás biomed
zatlouká.
I.



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12714


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 19. 10. 2005
Re: Biomed - Organic honey? (12664) (12666) (12669) (12670) (12682) (12696) (12710) (12712)

Od: Ivan Cerny:
> Pátrám, co vlastně schválili. Třeba to některým z nás pomůže.
> Ivan
...............

Patrej patrej, a zkus:
http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?C=1920&T=k2002psp4t&E=doc

A potom mi rekni, kde neni ta podpora pro podnikajici? Protoze podle me se jedna oto, jak spis zpristupnit podporu vedle ekopodnikajicich neekopodnikajicim zajemcum a to primo hobby vcelarum, kteri se budou moct zaregistovat jako ekochovatel a pod peruti poverene spolecenske organizace (schvalne kdo to asi je) bude moct pobirat ekoprachy za ekobastu. :-)



_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12713


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ivan Cerny (e-mailem) --- 19. 10. 2005
Re: Biomed - Organic honey? (12664) (12666) (12669) (12670) (12682) (12696) (12710)

My o vlku a zákon za dveřmi.
Cituji z http://www.agroweb.cz/projekt/clanek.asp?pid=2&cid=22313
----
...I včelaři budou mít nárok na dotaci, když vyrobí ekologický med. Nárok
na tuto ochranou známku bude mít pouze med, který pochází z chovů v
národních parcích a chráněných krajinných oblastech. Někteří poslanci
ale dnes vyjádřili pochybnosti a poukázali na dolet včel. Zpochybnili,
zda lze garantovat, že takový med z těchto oblastí je nezávadný.
Příspěvek se nevztahuje na podnikatele, ale na lidi, kteří se
včelařství věnují ve volném čase.
----

Pátrám, co vlastně schválili. Třeba to některým z nás pomůže.
Ivan



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12712


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78508 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 12712 do č. 12772)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu