78406
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vaeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vdy vyplnili kolonku "téma".
V případě, e reagujete na některý ji uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle kadého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro kadý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, e budete dbát výe uvedených pokynů.)
Zběné zobrazeníArchiv Včelařské konference
Příspěvky do konference:
(nejnovějí jsou hned zde nahoře)
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 10. 1. 2007
Budte fit s Hypernovou a Albertem - takto se propaguje panove med
Váení, k aktuálnímu letáku Hypernovy z 10.1.2007 - 16.1.2007
Je mi líto a je mi smutno, e podporu konzumu medu u nás začali brát skutečně váně společné akce v letácích, "které znamenají obchod".
Myslím, e si vzpomínáte na slova, které jsem psal, e je potřeba aby ČSV s baliči spolupracovalo, ale idle ve skoro úředních místnostech Křemencovky jsou zřejmě tak dotované, e necítí potřebu se poníit, vzít sluební osobní auto ČSV a začít tu velmi "osobní" a svízelnou, ale dost perspektivní cestu pro výslednou dobrou spolupráci se zpracovateli či baliči.
Ono po otevření aktuálního letáku Hypernovy se mi po zaostření zraku pěkně rozjela právě učesaná pěinka.
Váení proberte se s programy propagace medu nebo prohrajete. Máte obrovskou a jednu z posledních výhod.Breitsammer zaútočil a mě to nenechává klidným, protoe klid znamená mnohdy i prohru.
Jde oto, e v letáku jsou pouity bez souvislostí k akčnímu nabízenému medu minipojednání o hodnotě a výhodnosti konzumovat med a také receptura na "Vitamínovou bombu" ... samozřejmě s medem.
To je to, co jsem zmiňoval kdysi zde, e je moné zkloubit propagaci medu bez přímé propagace určité značky.
Tak má vypadat účinná propagace medu, bohuel ne českého baliče.
Prohra včelařů se blíí, jestli nenastoupí milionové přístroje na prokázání skutečné kvality.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20080
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (82.99.163.242) --- 10. 1. 2007
Re: poèasà (20061) (20064) (20066) (20074)
Mám neuteplené úly 3/4 langstroth se zasíovanými celými dny. Podloka je asi 2 cm pod dnem. Jak jsem psal, měli málo.
Tonda
>Já osobně mám větinu vč. v neuteplených úlech se těrbinou po obvodě podloek na sběr zimní měli o celkové ploe min 2 dm2.
Dnes jsem prohlíel několik podloek a řekl bych, e na nich bylo méně měli ne jiná léta touto dobou.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20076
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Tomá Jaa (80.79.28.155) --- 9. 1. 2007
Re: poèasà (20061) (20064) (20066)
Zdravím ve spolek.
Taky se pokusím o několik postřehů na toto téma.
Za prvé, ke grantům vúvč a se vyjadřuje někdo jiný. Nejlépe někdo z jednatelů. Já osobně si myslím, e by to nátěr plodu mohl zvládnout.
Já bych se pokusil toto téma nasměrovat trochu jinam.
Jak kdo máte otevřená dna???
Já osobně mám větinu vč. v neuteplených úlech se těrbinou po obvodě podloek na sběr zimní měli o celkové ploe min 2 dm2.
Dnes jsem prohlíel několik podloek a řekl bych, e na nich bylo méně měli ne jiná léta touto dobou. Pohledem z vrchu přes folii u polovičky včelstev ani není přes zásoby vidět včely a u poloviny jsou ji u stropu a okolo nich je dostatek zásob.
Nechci nikomu vnucovat svůj názor. Ale nemyslíte, e jsou pudy rozumnějí ne nae rozumy. Okolo slunovratu snad poznají, e by měla být zima, kdy je krátký den tak proč blbnout s plodem. A teď e plodují za těchto podmínek, kdy jím tak vydatně pomáhá jihozápadní proudění s topením. Vdy by byly skoro hloupé, kdyby ne. Ale zas je to o pudech.
Ale abych se vrátil k tomu větrání. Já si myslím, e vydatné větrání a tím i ochlazování alespoň v noci, je dostatečně odrazuje od nějakého výrazného blbnutí s nadbytkem plodu.
Z jiného soudku. Osobně jsem to neviděl, e prý v Polabí nakvétá řepka. A včely dneska nosily pyl. Je to pravda?
Co se týká plodu. Rád se zítra podívám a dám vědět.
Tomá Jaa
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20074
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 9. 1. 2007
Re: počasí (20061) (20064) (20066) (20068) (20072)
My to tak v okrese Chrudim máme. Na kadém papíru o léčení, kde jsou počty, datumy a podpisy včelařů dopisujeme dolů
"komise: a k tomu tři podpisy". Ta komise je ale bohuel jenom na papíře. Ve skutečnosti se to moc nedodruje. Dodruje se pouze tam, kde jsou pochybnosti o léčení, nebo sběru meli.
Tonda
>Myslím, e na opatření proti roztočům se komise nestanovují, na opatření proti moru ano.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20073
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek Kruina (195.39.121.166) --- 9. 1. 2007
Re: počasí (20061) (20064) (20066) (20068)
Karel napsal:
>Já to ve vyhláce nenael. Čtu tam, e musím léčit a odevzdat vzorky.
>Zákon tam ukládá povinnost včelaři. Ten si za to zodpovídá. Někdo četl někde něco jiného?Karel
............
Myslím, e na opatření proti roztočům se komise nestanovují, na opatření proti moru ano.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20072
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 9. 1. 2007
Re: poèasà(20061) (20064) (20066) (20068)
ne nic jinĂŠho neplatĂ jinĂĄ vÄc je jestli si to v ZO nezavedli sami
> ------------ PĹŻvodnĂ zprĂĄva ------------ > Od: Karel <karel.jirus/=/seznam.cz> > PĹedmÄt: Re: poèasĂ > Datum: 09.1.2007 12:21:22 > ---------------------------------------- > sbÄr mÄli a lĂŠÄenĂ je pĹeci komisionelnĂ a to je dĂĄno vyhlĂĄĹĄkama SVS > ..... > JĂĄ to ve vyhlĂĄĹĄce nenaĹĄel. Ätu tam, Ĺže musĂm lĂŠÄit a odevzdat vzorky. ZĂĄkon > tam uklĂĄdĂĄ povinnost vÄelaĹi. Ten si za to zodpovĂdĂĄ. NÄkdo Äetl nÄkde nÄco > jinĂŠho? > Karel > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20071
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 9. 1. 2007
Re: poèasà (20061) (20064)
TeÄ vĂĄm z podmetu nic nevemou pokud chcete pĹikrmovat tak jen placku z hora a jiĹž nesmĂte pĹestat jelikoĹž tak simulujete zaÄtek snĹŻĹĄky Jinak jsou to zbyteÄnĂŠ obavy ZaÄĂĄtkem sedumdesĂĄtĂ˝ch let byla obdobnĂĄ zima do jara ani nezamrzlo . Tehdy jsme zimovali jen v budeÄĂĄcĂh na sedmi aĹž osmi rĂĄmcĂch a neuhynuli ani jedny
Pepan
> ------------ PĹŻvodnĂ zprĂĄva ------------ > Od: A.Podh?jeck? <e-mail/=/nezadan> > PĹedmÄt: Re: poèasĂ > Datum: 09.1.2007 10:58:53 > ---------------------------------------- > MÄl jsem z toho taky strach, ale pĹi ÄiĹĄtÄnĂ podloĹžek zaÄĂĄtkem ledna pro > sbÄr tam bylo mÄli mĂĄlo. To znamenĂĄ, Ĺže hodnÄ zĂĄsob nemohly odvĂÄkovat. > RoztoÄe jsem vidÄl dva na 53 vÄelstev. Asi to nebude tak horkĂ˝. PĹĂroda si > asi zase poradĂ sama. > Tonda > > >Na naĹĄĂ vĂ˝b. schĹŻzi minulĂ˝ tĂ˝den, jsem s hrĹŻzou zjistil, Ĺže jsem nedocenil > vliv poÄasĂ na stav mĂ˝ch vÄelstev. KolegovĂŠ tam pĹiĹĄli s informacemi, Ĺže > nÄkterĂĄ silnĂĄ vÄelstva nepĹestala od podzimu plodovat. DĂĄl se diskutovalo > co to mĹŻĹže mĂt za nĂĄsledky. > VÄelstva budou potĹebovat pro toto plodovĂĄnĂ zĂĄsoby > V plodovĂ˝ch buĹkĂĄch se budou rozmnoĹžovat roztoÄi > Nakonec jako nejrozumÄjĹĄĂ bylo pĹijato, Ĺže nejpozdÄji cca 1 bĹezna je nutno > zkontrolovat stav zĂĄsob a eventeuelnÄ dokrmit hladovĂĄ vÄelstva.NejlĂŠpe > pastovanĂ˝m medem ve vaniÄkĂĄch v podmetu. Kdo mĂĄ zĂĄsobnĂ souĹĄe se zĂĄsobama > je KrĂĄl. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20070
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 9. 1. 2007
Re: poèasĂ (20061) (20063) (20065)
Od: Radek Krusina
> Na to ale zřejmě pamatuje stávající metodika. > Tam kde budou roztoči ve vzorcích, budou na jaře opatření - nátěr plodu, v > místech s případnou rezistencí moná něco jiného (formidol...) > > Myslím, e ten kdo léčí podle návodů a metodiky, bude mít zřejmě včely do > dalí sezony taky v pořádku.
> Ale to u by dotyční včelaři zřejmě teď vědeli - úly se zásobami bez včel > (popřípadě v těchto teplých dnech u moná i bez těch zásob). .........
Radku sám a asi nevědomky jsi dobře popsal to, co není slučitelné v tom, e není kvůli reinvazi moné mít nakonec úspěch v dokonalém potírání roztoče Vd při jarním potírání (aplikaci potěrem plodu) a likvidaci nadměrného zavíčkovného plodu.
Důvod? Včela "nezapomene" ve snůkově omezené době(hlavně podletí), a to i přes zimu a zimování příleitostný a hlavně "zajímavý pro včelu" zdroj snůky. Prostě jestli se tvoje včely někde účastnily loupee v podletí je jisté, e během proletů po zimním slunovratu se budou včely účastnit loupee dále. Proto si myslím, e je moná reinvaze roztočů nejen v podletí ale hlavně i na jaře, kdy vytáhne skleničku a tětec a pracně natírá a myslí si, e vyhrává.
Hodně zdraví po Novém roce nejen Tobě.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20067
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 9. 1. 2007
Re: poèasà (20061) (20064)
Od: A.Podhajecky:
> Měl jsem z toho taky strach, ale při čitění podloek začátkem ledna pro > sběr tam bylo měli málo. To znamená, e hodně zásob nemohly odvíčkovat. > Roztoče jsem viděl dva na 53 včelstev. Asi to nebude tak horký. Příroda si > asi zase poradí sama. .......
Myslím si, e spad roztočů při stejných postupech léčení na mnoha stanovitích včelstev v terénu je velmi relativní záleitost.(nejen roztočů, ale i mrtvolek, měli atp.) Prostě to,co je vidět na podlokách jednoho stanovistě není pravidlem, e by odpovídající pohled byl i na druhém, třetím ...
A mohu potvrdit, protoe mám postupy při léčení včelstev vude stejné, e i při stejném postupu lze dosáhnout při takových vlivech stanovitě různých výsledků z pozorování počtu roztočů na podlokách jednoho od druhého. To bych byl rád, kdyby jste mi to někdo z léčebných komisí potvrdily nebo vyvrátily, protoe v případě komisionolního léčení je moné takových výsledků dosáhnout a zjistit to. (sběr měli a léčení je přeci komisionelní a to je dáno vyhlákama SVS)
Také to zmiňuji z důvodu moné metody "stopování" (monitoringu) divokých a neléčených včelstev.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20066
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek Kruina (195.39.121.166) --- 9. 1. 2007
Re: počasí (20061) (20063)
Gustimilián Pazderka napsal:
>To samozřejmě hodnotíte a řeíte pouze zásoby, ale ne roztoče varrou.
>Kadopádně jsem rád, e se odhodlá sem někdo takové téma napsat a to i přesto, e ijeme prý v nejlepích podmínkách vědění a snad i jediném státě na světě,
>kde se s varroou (varroázou) dokáovu s pomocí VÚ Dol Libčice naprosto perfektně vypořádat.
.............
Roztoči můou jistě problém být.
Pokud včely plodovaly (nebyly zaručeny podmínky pro vysokou účinnost fumigace či aerosolování), a přitom při fumigaci po gabonech padaly stovky roztočů, potom je moné e v některých včelách se namnoí přeiví roztoči.
Na to ale zřejmě pamatuje stávající metodika.
Tam kde budou roztoči ve vzorcích, budou na jaře opatření - nátěr plodu, v místech s případnou rezistencí moná něco jiného (formidol...)
Myslím, e ten kdo léčí podle návodů a metodiky, bude mít zřejmě včely do dalí sezony taky v pořádku.
Jedna věc by to mohla zřejmě patně ovlivnit - tam kde by byla případná rezistence na gabon a včelaři neléčili v podletí kyselinou mravenčí (která je tuím zatím vude jen nepovinná). To by mohlo naruit výchovu zimní generace.
Ale to u by dotyční včelaři zřejmě teď vědeli - úly se zásobami bez včel (popřípadě v těchto teplých dnech u moná i bez těch zásob).
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20065
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 9. 1. 2007
Re: počasí (20061)
Měl jsem z toho taky strach, ale při čitění podloek začátkem ledna pro sběr tam bylo měli málo. To znamená, e hodně zásob nemohly odvíčkovat. Roztoče jsem viděl dva na 53 včelstev. Asi to nebude tak horký. Příroda si asi zase poradí sama.
Tonda
>Na naí výb. schůzi minulý týden, jsem s hrůzou zjistil, e jsem nedocenil vliv počasí na stav mých včelstev. Kolegové tam přili s informacemi, e některá silná včelstva nepřestala od podzimu plodovat. Dál se diskutovalo co to můe mít za následky.
Včelstva budou potřebovat pro toto plodování zásoby
V plodových buňkách se budou rozmnoovat roztoči
Nakonec jako nejrozumějí bylo přijato, e nejpozději cca 1 března je nutno zkontrolovat stav zásob a eventeuelně dokrmit hladová včelstva.Nejlépe pastovaným medem ve vaničkách v podmetu. Kdo má zásobní soue se zásobama je Král.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20064
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 9. 1. 2007
Re:poèasà (20061)
Knopf :
> 20034 > Na naí výb. schůzi minulý týden, jsem s hrůzou zjistil, e jsem nedocenil > vliv počasí na stav mých včelstev. Kolegové tam přili s informacemi, e > některá silná včelstva nepřestala od podzimu plodovat. Dál se diskutovalo > co to můe mít za následky. > Včelstva budou potřebovat pro toto plodování zásoby > V plodových buňkách se budou rozmnoovat roztoči > Nakonec jako nejrozumějí bylo přijato, e nejpozději cca 1 března je nutno > zkontrolovat stav zásob a eventeuelně dokrmit hladová včelstva.Nejlépe > pastovaným medem ve vaničkách v podmetu. Kdo má zásobní soue se zásobama > je Král. ......
To samozřejmě hodnotíte a řeíte pouze zásoby, ale ne roztoče varrou.
Kadopádně jsem rád, e se odhodlá sem někdo takové téma napsat a to i přesto, e ijeme prý v nejlepích podmínkách vědění a snad i jediném státě na světě, kde se s varroou (varroázou) dokáovu s pomocí VÚ Dol Libčice naprosto perfektně vypořádat.
Řekl bych, e je potřeba vznést obavy k rukám VÚ z nadměrného přeívání roztoče VD v zimním plodu no a jako ZO je poádat nejlépe písemně k vyjádření (opět písemně - to kvůli přesnosti sdělení). Také by jste se měli přesně zeptat, jak se takové zimování s vyím teplotním průměrem řeí jinde ve světě, protoe nejsme sami na světě v České republice s Varroa destructorem.
Snad kvůli takovému případu s např. výkyvem zimním výkyvem teplot tu máme v republice VÚ Vč se svými projekty které jako řeitel vyhrává a řeí. Má dokonce probíhající a nemalou dotaci (od 2004 - 2008 projekt - Komplexní zabezpečení funkcí včelařství v podmínkách světové krize způsobené varroázou ) přímo jako projekt, který jako řeitel VÚ vyhrál v soutěi, které jako vědecké cíle pořádají a jsou vyhlaovately různá oborová důleitá státní uskupení.(větinou MZe)
Take sepite dotaz jako ZO (máte vlastní subjektivitu) na VÚ, který právě na výe zmíněný projekt právě čerpá u cca 2 roky ty nemalé finanční prostředky a měl by také odpovídat na vzneené dotazy z řad organizačních sloek ČSV. (nemusí být ve řeeno jen přes vedení a sekretariát)
Byl bych rád kdyby jste takovou případnou zpětnou odbornou odpověď zveřejněnily např. ve Včelařských novinách, kde příspěvky berou např. i jako sken dopisu myslím bez problémů.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20063
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (194.138.39.52) --- 9. 1. 2007
Re: počasí (20061)
Já mám výčitky, e jsem se ke kontrole dosud nedostal. A v nejbliích dnech bez detě na to chci vyrazit. Nevím jestli je rozumné to nechávat na březen. Jednak u můe být pozdě, taky můe v březnu mrznout. Zásoby je moné kontrolovat v tomto počasí kdykoli.
Kdy jsem zjistil malér a neměl zásobní soue, dával jsem svůj zkrystalizovaný med ve skelnici nad včelstvo.
Je třeba posoudit stav medu, aby ten nevytekl. Buď jej obalit látkou a včely napřed odeberou přes textil tekutou část a pak je vpustit dovnitř. Nebo pouít proděravěná víčka.
Letos potřebuji sniovat stavy, tak já budu spojovat, pokud to půjde.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20062
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Knopf (83.148.42.241) --- 8. 1. 2007
počasí
20034
Na naí výb. schůzi minulý týden, jsem s hrůzou zjistil, e jsem nedocenil vliv počasí na stav mých včelstev. Kolegové tam přili s informacemi, e některá silná včelstva nepřestala od podzimu plodovat. Dál se diskutovalo co to můe mít za následky.
Včelstva budou potřebovat pro toto plodování zásoby
V plodových buňkách se budou rozmnoovat roztoči
Nakonec jako nejrozumějí bylo přijato, e nejpozději cca 1 března je nutno zkontrolovat stav zásob a eventeuelně dokrmit hladová včelstva.Nejlépe pastovaným medem ve vaničkách v podmetu. Kdo má zásobní soue se zásobama je Král.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20061
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Mireki (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: (no subject)
http://www.sweb.cz/JJVCELA/bezpecny_zdroj.htm
pořizovací náklady skutečně prakticky 0,-
M. Suchý
> ----- Original Message ----- > From: "ondrej" <xondrej/=/centrum.cz> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Monday, January 08, 2007 5:52 PM > Subject: (no subject) > > >> Napíe mi někdo parametry, které ma zatavovač mezistěn? Děkuji >> >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20060
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jakub Dolínek (e-mailem) --- 8. 1. 2007
VYZVA: pripominkove rizeni k (novym) dotacim ala 197/2005
Zdravim vsechny.
V poslednim MV byla uvedena (na str. 8) zminka o pripominkovem rizeni k pripravovanym zmenam programu podpory vcelarstvi, ktery bude platit od roku 2008. Jedna se de facto o navaznost na podporu, ktera v soucasnosti probiha podle narizeni vlady cislo 197/2005 Sb. Pro pripomenuti - jedna se o podporu techto opatreni: technická pomoc, boj proti varroáze, racionalizace kočování včelstev, úhrada nákladů na rozbory medu, obnova včelstev. Plne zneni narizeni vlady je napr. na http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj=sb05197&cd=76&typ=r
Mali-nekdo nejake vyhrady - anebo lepe konstruktivni pripominky - k teto podpore, ma tak jedinecnou sanci pokusit se neco zmenit. Podle MV lze pripominky podavat do unora 2007.
Kdyz vstoupilo v platnost narizeni vlady cislo 197/2005 Sb. ozyvalo se spousta kritiky. Ted je spravny cas se rozpomenout, vse formulovat, nabidnout jine reseni a zaslat je kompetentni osobe.
Nize preposilam kontakt na pani Kovarovou, ktera odpovedela na muj obecny dotaz k pripominkovemu rizeni. Predpokladam, ze ma toto na MZE na starost.
S pozdravem
JD
____________________________________- Váený pane Dolínku,
v současné době se připravuje obdobný včelařský program, jako v minulém programovacím období. EU zvauje úpravy současného nařízení Rady č. 797/2004 na jeho základě se včelařský program vytváří. Tyto změny by samozřejmě byly následně zapracovány. Za případné připomínky k současnému nařízení vlády č.197/2005 Sb., předem děkuji
Ing. Hana Kovářová odbor rybářství, myslivosti a včelařství tel. 00420221812311, fax. 00420221912980 e-mail: hana.kovarova/=/mze.cz
____________________________________- Váená paní, váený pane, obracím se na Vás s ádostí o poskytnutí informací o připravovaných dotacích pro včelaře, které vstoupí v platnost v roce 2008, a o probíhajícím připomínkovém řízení k návrhu těchto dotací.
(Nejedná se o dotace podle opatření 1D - spíe o obdobu dotací podle nařízení vlády číslo 197/2005).
Děkuji a jsem s pozdravem
Jakub Dolínek ____________________________________- ____________________________________-
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20058
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Baudis Jan (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re[2]: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20031) (20048) (20052)
Z přednáky ve Výzkumném ústavu včelařském:
----------------------------
Ohledně HMF. Vzniká působením zvýené teploty v průběhu času (tedy mnoství HMF = teplota krát čas). HMF svým způsobem zapisuje historii medu (co vechno má daný vzorek medu za sebou).
Důleitá není jen zvýená teplota, ale i čas, po který tato teplota působí. Např. krátké zahřátí na 60 stupňů nezpůsobí skoro ádný vzestup HMF. Dlouhé skladování při "bezpečných" 40 stupních zvedne obsah HMF u během několika týdnů citelně (pozor na skladování medu někde na půdách apod.) Vdy s ním do chladu (ing. Kamler minule říkal, e skladujeme-li med při teplotě kolem 8 stupňů, ani po dvou letech ádná laboratoř nepozná, jak je starý).
Podle normy, která začne platit v EU v srpnu 2003 (110/EC) se bude stanovovat zvlá fruktoza a glukoza (součet obsahu) a sacharoza.
Bude se tedy (jako ukazatel kvality dle nových norem) sledovat i sacharoza v medu. Problém to můe být u čerstvého akátového medu. Jene sacharoza je při skladování medu enzymaticky těpena. Za pár týdnů je pryč.
Zrueno je zjiování popela (bylo aktuální dříve, kdy se med získával nejen vytáčením, ale i drcením a lisováním plástů apod.)
Součástí zjiované kvality bude podle nové normy také aktivita enzymů (klesá při neetrném zacházení) (dříve se sledovala diastáza, nyní to bude invertáza.
Hladina enzymů zůstává při správném skladování zachována několik let. Enzymy jsou bílkoviny a při zahřátí nad 60 stupňů se (podobně jako bílek ve vajíčku) denaturují. Jinak je vak enzym v medu dobře chráněn (malým obsahem vody).
Mikrovlná trouba med zabíjí okamitě.
Otázka přidávání medu do horkého čaje (resp. zda nedojde k jeho znehodnocení teplotou čaje) - med se můe do horkého nápoje přidávat bez obav. I pro denaturaci enzymů platí to, co pro HMF, - působí nejen teplota, nýbr i čas. Čaj má za chvíli od vyluhování nějakých 80 stupňů, pak se tam přidá med, rychle to chladne, během pár minut klesne teplota na 60 stupňů - a za 20 minut u je to vypité - enzymy se nestačí zdenaturovat.
-------------
Zápisky z celé přednáky jsou na adrese:
http://www.vcely.or.cz/files/racionalizace-a-med.htm
J. P. Baudi
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20057
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Ivan Cerny (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20031) (20048) (20052) (20055)
Jak napsal P.K. a potom i Gusta:
PK> hloubky fyziky a jde kadý posvém sám),toto "studené"kmitání za prvé PK> degraduje(trhá vazby)jednotlivých sacharidů a enzymů co dělají med medem,a
GP> popálení, průnik přes neorganické látky a ohřev organických, atd.
moná u mikrovln nejde jen o ohřev vody a vznik HMF. Nevím, co mikrovlny dělají se sloitějími organickými molekulami - ty právě dělají hodnotu medu - jestli je třeba neohřívají mnohem rychleji ne vodu nebo dokonce neroztrhají.
Ne najdu závěry nějakého hodnověrného výzkumu, pro sebe se drím předběné opatrnosti a med do mikrovlnky nedávám.
Ahoj Ivan
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20056
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20031) (20048) (20052)
Od: Radim Polasek:
> Asi by bylo nejlepí se shodnout na tom, e med se v mikrovlnce rozehřívat > můe, maximálně pokud to je med určený třeba do pečiva nebo moná do > medoviny. Med určený přímo k jídlu ne. A teorie nechat výzkumníkům. ..........
Nesouhlasím, potom by muselo jít celkově o omyl s rozehříváním a ztekucováním medu jako takovým.
Radime ádný vědec ani výzkumník se nevezme na triko takový povrchní názor, protoe u vynálezu jakým je ohřev potravin magnetronem v uzavřeném kovovém prostoru a jeho následná komercionalizace měla jasné mylenky. Úspora elektrické energie, etrnějí úprava potravin a mení vliv na ztráty výivných látek a obsahy vitamínů atp., vysoká uivatelská bezpečnost proti popálení, průnik přes neorganické látky a ohřev organických, atd. atd.
Pro zájemce o tuto problematiku je heslo pro vyhledávače: magnetron
Jde o regulaci a podmínky takového ohřevu medu magnetronem a to je názor, který se vytříbil u ztekucování a ohřevu medu jako veobecně, dostatečně hluboko. Nejsem ochoten se vrátit k ohniti před chatrč jako do minulých dob vývoje člověka, stejně jako konzument medu, který vyaduje tekutý med. Nejsem ochoten se krčit před nějakým názorem, který mě bude přesvědčovat jak je mikrovlnka kodlivá, kdy batí mouku místo párků, víno z vody a přípravků, zvoní mu v kapse mobilní telefon, hledí do TV, uívá si energie z jaderných paliv atd, atd. Nejsem demagog.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20055
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Zdeněk Dukát (82.208.37.229) --- 8. 1. 2007
Dotace a 40 včelstev
Váení ,,obyvatelé,,vč. konference,nedávno jsem kliknul na Vae,,obydlí,,a zjistil jsem,e se přete o dotace,a včelstva do počtu 40ks a nad 40 ks.Já včelařím z podstatné části 2 matečným způsobem vesměs z důvodu přebytku matek.V podletí nevím mnohdy,s kolika včelstvy půjdu do zimy.Take problematiku do40 a nad 40 včelstev znám. Řídím se Zprávou o č.a h. Č svazu včelařů v r 2004 zveřejněné v časopisu Včelařství č. 5 20005Str 1 přílohy..Cituji:Velmi důleitou změnou pro zájmové včelaře je novela zák.č.438/2003Sb o daních z příjmu,která z účinností od 1.1. 2004osvobodila od daní zájmové včelaře,kteří nechovají více jak 40 včelstev a ty včelaře,kteří mají více ne 40 včelstev,ale jejich skutečné příjmy z příle.činnosti nepřesáhnou 20000Kč!!!Čili je naprosto zbytečné se bavit o počtu včelstev,ale o příjmu do 20 000tis.a nad 20 000tis.. Tato diskuse můe utvrdit včelaře ,kteří nečtou ani tento spolkový tisk Včelařství v zaité inf. o 40 včelstvech.Bohuel jsem si ji zvyknul od éfredaktora,nevčelaře, ,p. Prokee,e nedovede členit podstatné a nepodstatné právě pro včelaře.s pozdravem Zdeněk Dukát včelař disident
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20054
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (194.138.39.55) --- 8. 1. 2007
Re: počasí (20034) (20041) (20047)
pokud jste nael nové silné čáry z měli,tak včelstvo vyuilo venkovních teplot a riskantně se přesunulo do vedlejích uliček ,kde hladově po vypráení odvíčkovávali(moje doměnka)
......
V tomto případě se asi nejednalo o přesun chomáče, ale o "rabování" v dolním nástavku. Ta měl přibyla právě ve vech uličkách u česna, tedy tam, kde u včely normálně seděly a odvíčkovávaly.
Jetě v dobách začátků, kdy jsem měl almárky na teplou stavbu, jsem chodil do včel co chvíli. A v tomto lednovém období jsem býval zpočátku okován zmizením zásob z plástů za okénky. Měl jsem obavy, e jim doly zásoby. Pak jsem zjistil, a mnohdy i viděl, e kolem vánoc, nebo po nich při nějakém oteplení (teploty vystoupily k nule) se včely rozlezou, vyhřejí prostor a snáejí si zásoby do hnízda. Potvrzovaly mi to pak i stopy na podlokách. Později jsem byl spíe nervózní, kdy zásoby zůstaly za okénkem.
Příčiny úhynů u sebe v loni vidím v tom, e loňská zima jim toto neumonila. Bylo nepřetritě pod minus deset a víc. Úly byly trvale promrzlé.
Je celkem zajímavé v literatuře sledovat, jak se postupně měnil/mění pohled na chování chomáče v zimě. Jestli se nepletu, tak v dávném počátku se mělo za to, e ten se "chodí občas najíst", pak se přelo na kontinuální pomalý pohyb a poslední, co jsem zaregistroval je pulsní zvýení teploty a mikrokrůček asi v denním intervalu. Co se mi zdá i nejlogičtějí.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20053
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Michal Pol (e-mailem) --- 7. 1. 2007
RE: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20031) (20048)
Je zajímavé, e se tohoto problému jetě nechopil ádný výzkumník. Stačilo by přece dát sklenici zkrystalizovaného medu do mikrovlnky a poté změřit HMF.
Minimálně bychom zjistili, o kolik HMF stoupne a jestli je tedy argument o místním přehřátí pravdivý.
mp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20051
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- P.K. (195.39.10.34) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20026) (20046)
prosím vás,med do mikrovlnky nepatří,je tu teplo a teplota,to tu prosím nemotejte dohromady,
princip chápu akorát u to neumím solidně okecat:
mikrovlně rozkmitaná částice při stejné teplotě kmitá rychleji(protoe je k tomu vybuzená obrovskou energii-proto vám třeba maso rozmrzne za chvilu ani by z mikrovlnky lehali plameny,nebo zkuste jen tak troku ohřát domácí mazlíčka,nebo pokud by nebyla mikrovlnka zabiják medu ,tak proč nemáte doma mikrovlnné vytápění,) ,ne částice rozkmitaná pouze teplem(do hloubky fyziky a jde kadý posvém sám),toto "studené"kmitání za prvé degraduje(trhá vazby)jednotlivých sacharidů a enzymů co dělají med medem,a ničí jak já říkám ivou včelí vibraci,která také propůjčuje medu léčivou sílu a dělá med medem-z ivého medu je med mrtvý a degradovaný,ostatně mikrovlnné záření tak působí na vechno jídlo,
a TEPLOMĚR má málokterá mikrovlnka......
pokud se na rozputěném a následně ztuhlém medu udělá olejnetá vrtstva ,tak je bez dohad místně přehřátý,tchán mi rozpoutěl med od televize,tak vím jak to vypadá...
místo té mikrovlnka zkuste zavařovací hrnec,ani nálepky se nesloupnou,má teploměr,pokud si myslíte e voda-pára se dostane do medu ,tak se to nestane ,mám to odzkouený,momentálně mě napadlo ten hrnec zahřívat olejem ,ale ten má nií tepelnou kapacitu...,ale to by zas mohlo být rychleji...
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20050
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re:poèasà (20034)
ty od jara jeĹĄtÄ kvĂŠst nepĹestaly ale jĂĄ si dnes vĹĄiml nÄÄeho jinĂŠho JasmĂn nahokvÄtĂ˝ zaÄĂnĂĄ rozkvĂŠtat o vĂĄnocĂch a DĹĂn ( Cornus mas) od ledna do bĹezna podle teplot ALE STĂLE SE NIC NEDÄJE . ZĹejmÄ se na ton nepodepsala nepĹĂtomnost mrazu? VĹĄak v podstatÄ na vegetaÄnĂ cyklus nemĂĄ vliv tak teplota jako dĂŠlka dne. Defakto vegetaÄnĂ klid je v naĹĄich ĹĄĂĹkĂĄch fakticky ukonÄen jiĹž zaÄĂĄtkem prosince. Proto lze jiĹž Ĺezat a rychlit barborky PĹED TĂMTO TERMĂNEM JE NUTNĂ VYVOLAT JAROVIZACI JINĂMIYUMÄLĂMY ZPĹŽSOBY. A myslĂm si Ĺže dĂŠlka dne a výťka postavenĂ slunce pĹi proletu mĂĄ vliv i na poÄĂĄtek rozvoje vÄestva NevÄĹĂm, Ĺže za to mohou teploty
Pepan
> ------------ PĹŻvodnĂ zprĂĄva ------------ > Od: P.K. <e-mail/=/nezadan> > PĹedmÄt: poèasĂ > Datum: 07.1.2007 17:15:10 > ---------------------------------------- > pokud se nĂĄm teÄ v tom teple vÄely rozplodujĂ tak se na jaĹe ukĂĄĹže kdo jak > a kolik zakrmil.... > > dnes sem vidÄl rozkvetlĂŠ sedmikrĂĄsky. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20049
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20031)
v návodu od mikrovlnky mám napsáno . ELEKTRO MAGNETISKÉ VLNĚNÍ ROZKMITÁVÁ MOLEKULY VODY A OD NICH SE NÁSLEDNÉ OHŘÍVAJÍ DALÍ LÁTKY A chseteli ohřát bezvodné látky je nutné tuto navlhčit nebo k ní vedle postavit nádobku s vodou.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz> > Předmět: Re: med a mikrovlnka > Datum: 07.1.2007 17:06:11 > ---------------------------------------- > Pomalejí ohřev v mikrovlnce bude určitě etrnějí, ale já si myslím, e tam > můe docházet k místnímu soustředění té energie do velice malého objemu > vodivé kapaliny a tudí se tam mohou místně na velmi krátkou dobu vyskytnout > teploty a na bodu varu vody nebo i klidně víc. Jednak ta kapalina je > uzavřena mezi krystaly, take i kdyby se nějaký mikroobjem dostal na teplotu > varu, dřív ne bude schopen uniknout nebo ty krystaly roztrhnout, ochladí se > o ně zpátky. Taky voda ve směsi s cukrem nemá nějakou pevně stanovenou > teplotu varu, ale při zvyování teploty se zvyuje obsah cukrů ve vodě, a > tam je prakticky roztavený cukr. V praxi asi k takovému zvýení teploty a na > tak dlouhou dobu, e by vznikal viditelně třeba nějaký karamel asi > nedochází, ale ty mikroohřevy pravděpodobně stačí k zničení cenných látek v > medu. Analogie můe být to, kdy se do mikrovlnky dostane talíř s pokoveným > vodivým proukem. Dříve, ne se stačí případné jídlo na talíři začít > ohřívat, kovový prouek hoří, protoe je mikrovlnami zahřát na velmi vysokou > teplotu. > > R. Poláek > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20048
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- P.K. (195.39.10.34) --- 7. 1. 2007
Re: počasí (20034) (20041)
ano začínají plodovat normálně u i ke konci ledna ,ale tyto teploty, kdy mají prolety a vynáí měl,můou přispět k tomu,e zaloí plod na větí ploe ne za mrazů a pak kdy ten mráz opravdu přijde tak prověří nae-jejich zásoby
zatím jsou úly suché,zvlátní e v jednom sem měl taky kalu ,ale pokud si čichnu pod folii,řekl bych e se s tím u některý nemazlí a min.plodují
jsem toho názoru ,e teď včely zásoby pouze spotřebovávají,na přenáení nemají sílu ,podporovalo by o nosematózu.....
včelstvo osciluje(natahuje se) kolem pomyslného středu z.chomáče v těch uličkách, v kterých se zrovna nachází,pokud jste nael nové silné čáry z měli,tak včelstvo vyuilo venkovních teplot a riskantně se přesunulo do vedlejích uliček ,kde hladově po vypráení odvíčkovávali(moje doměnka)
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20047
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20026)
K této teorii bych se sám přiklonil. Osobně úspěně pouívám mikrovnku k desinfekci výsevného substrátu pro výsev zvlátě drahých a choulostivých semen
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Petr Lokvenc <lokvenc.petr/=/volny.cz> > Předmět: Re: med a mikrovlnka > Datum: 07.1.2007 16:46:34 > ---------------------------------------- > Tak nevím, přátelé. > Někde jsem četl, e mikrovlnka ničí léčivé látky medu "ji na molekulární > úrovni". Netuím sice, co ten termín ve skutečnosti znamená, domnívám se > ale, e by bylo v tomhle případě lépe nechat si vysvětlit problematiku medu > a mikrovlnky od některého skutečného odborníka- například z výzkumáku v > Dole - ne ířit vlastní teorie. Netvrdím, e musejí být chybné, pokud ale > náhodou jsou, mohlo by jejich akceptování jinými včelaři napáchat dost > kody. > S přátelským pozdravem a prosbou o nekamenování :-) > Petr. > > ----- Original Message ----- > From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Sunday, January 07, 2007 4:24 PM > Subject: Re: med a mikrovlnka > > > Myslím, e v tom > zbytkovém roztoku jsou rozputěny vechny cenné látky medu. Mikrovlné > záení > ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, take dochází > nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek. > R. Poláek > .... > To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto > "mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor > přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Nae > mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle > zvuku v pulzním reimu, tedy dá se usuzovat, e k odvodu tepla je > dostatečný čas. > Druhá otázka, která se naskýtá je, e nic neprobíhá okamitě a i degradační > procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokáu odhadnout, jestli se > jedná o ms nebo o sekundy. > Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i dalí ohřevy, > kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejími 50st. To bude asi i případ > oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, e její povrch i v > medu dosáhne vyí teploty. > Jinak o HMF jsem dosud četl, e je jedovatá jen pro včely. lidem ne. > > Kdy nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem, > tak pouívám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle > velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, e nějaká > lokální ohniska významně vyích teplot nevznikají. A ke vemu jsem to > dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez > cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-) > Karel > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20046
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka - med bez cukru (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025)
med bez cukru. To je stejná blbost jako otázka, proč včelaři dělají ten med tak moc sladký nebo proč se med porodává tak draho kdy ho včely přece nosí zadarmo To jsou zase výroky lidí které publikovala média
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Karel <karel.jirus/=/seznam.cz> > Předmět: Re: med a mikrovlnka > Datum: 07.1.2007 16:25:04 > ---------------------------------------- > Myslím, e v tom > zbytkovém roztoku jsou rozputěny vechny cenné látky medu. Mikrovlné > záení > ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, take dochází > nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek. > R. Poláek > .... > To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto > "mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor > přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Nae > mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle > zvuku v pulzním reimu, tedy dá se usuzovat, e k odvodu tepla je > dostatečný čas. > Druhá otázka, která se naskýtá je, e nic neprobíhá okamitě a i degradační > procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokáu odhadnout, jestli se > jedná o ms nebo o sekundy. > Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i dalí ohřevy, > kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejími 50st. To bude asi i případ > oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, e její povrch i v > medu dosáhne vyí teploty. > Jinak o HMF jsem dosud četl, e je jedovatá jen pro včely. lidem ne. > > Kdy nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem, > tak pouívám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle > velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, e nějaká > lokální ohniska významně vyích teplot nevznikají. A ke vemu jsem to > dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez > cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-) > Karel > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20045
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- M. Václavek (213.29.160.5) --- 7. 1. 2007
Re: ANKETA - ÚLY. (2453) (20017) (20018) (20019)
Chtělo by to nějakou podobnou anketu znovu provést.
Přidal bych tam dalí otázky.
Zajímavé by bylo zjitění např.
-%včelařů chovající matky
-v čem včelaři včelaří
-průměrný výnos ze včelstva
-snůkové poměry
-průměrné mnoství zimního krmiva ( med,cukr )na včelstvo
-otázka ,,tenkostěnné úly nebo uteplené úly ???,,
-průměrná rojivost ( %včelstev za rok )
zdravím.....M. Václavek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20044
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: poeasí (20034) (20041)
Tohle neni Zima to je atrapa podzimu...... ----- Original Message ----- From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, January 07, 2007 6:04 PM Subject: Re: poeasí
> pokud se nám teď v tom teple včely rozplodují tak se na jaře ukáe kdo jak > a kolik zakrmil.... > ..... > Dnes jsem prohlíel podloky asi v 25 včelstvech. prokazatelné stopy po > plodování jsme neviděl. V jednom byla malá kalu vody, ale nejsem > zastáncem > tvrzení, e vlhkost prokazuje (jednoznačně) plodování. Některá včelstva > létala. Taky bude otázka, jak která včelstva vyuijí situace a natahají > si > k sobě zásoby ze vzdálenějích plástů. Jen v jednom včelstvu jsem viděl > vysoké závěje měli, zřejmě po onom odvíčkovávání a přenáení zásob. > Jinak leden je měsíc, kdy včelstva začínají plodovat i za mrazů, take > uvidíme jak to bude letos. > Já mám radi plynulou a dlouhou zimu co neláká včely ven, ne náhlé závány > jara po kterých přicházejí mrazy. > Karel > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20043
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: počasí (20034)
pokud se nám teď v tom teple včely rozplodují tak se na jaře ukáe kdo jak a kolik zakrmil....
......
Dnes jsem prohlíel podloky asi v 25 včelstvech. prokazatelné stopy po plodování jsme neviděl. V jednom byla malá kalu vody, ale nejsem zastáncem tvrzení, e vlhkost prokazuje (jednoznačně) plodování. Některá včelstva létala. Taky bude otázka, jak která včelstva vyuijí situace a natahají si k sobě zásoby ze vzdálenějích plástů. Jen v jednom včelstvu jsem viděl vysoké závěje měli, zřejmě po onom odvíčkovávání a přenáení zásob.
Jinak leden je měsíc, kdy včelstva začínají plodovat i za mrazů, take uvidíme jak to bude letos.
Já mám radi plynulou a dlouhou zimu co neláká včely ven, ne náhlé závány jara po kterých přicházejí mrazy.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20041
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20027) (20033) (20037) (20039)
mno tam je to cely voda...... :-))) hřeju mu to jen v noci a vyrobce to i doporučuje :-)))) Stejnak bych byl radi kdyby si manelka uvedomila, e mliko je pro deti nejlepí přomo ze zdroje :-)))) ----- Original Message ----- From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, January 07, 2007 5:56 PM Subject: Re: med a mikrovlnka
> to by jsme mleli donekonečna, jestli se ta voda ohřeje na 50 nebo 100stC. > A > v Sunaru pro svitě se neničí ty vzácné látky? :-)) > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20040
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20027) (20033)
Nene nemyslím, a se to vaří, ale bodově v tom medu se ta voda ohřeje na 100°C :-))) Pokud se mi med ohřeje na 30°tak mu tu teplotu něco muselo dat a to voda ktera se musi ohřat tim padem na vyí teplotu ne 30°(tu teplotu uvadim jako přiklad) a protoe tam je voda rozptylena v malem po skupinkach, tak se ohřeje rych, spi by se dalo řict e i vysublimuje. To je jako bys porovnaval jak rychle se ohřeje 1 litr vovy a jeden mililitr.
Ted ohřívám sunar pro svite, přijatelnou teplotu ma tech 120ml cca za 20 vteřin, ale kdy si ohřiva vepřo zelo knedlo, tak to trva 3 minuty a to budou knedlici jak tak a omačka horka..... ----- Original Message ----- From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, January 07, 2007 5:10 PM Subject: Re: med a mikrovlnka
> Take se ta voda v mistech ohřeje a k bodu > varu. A styk se 100° C uděla s medem co???? > Madra > ........ > Jak se tam těch 100st udělá? To přeci záleí na intenzitě pole a ohřevu > (pulsy - střída). > Samozřejmě, pokud někdo dá 1/2kg medu do mikrovlnky a pere do toho naplno > 2kW a to "vaří", tak o tom je zbytečné diskutovat. Stejně tak, jako kdy > dá někdo hrnec s medem na sporák zapnutý naplno. O takovýchto extrémech je > zbytečné diskutovat. > Ale pokud k pomalému kontrolavanému ohřevu pouijeme mikrovlnku, nebo > třeba > ponornou spirálu, je to asi stejné. > Zatím jsem se nesetkal s jediným vysvětlením, kromě lokálních uzlů se > zvýenou teplotou. To ale řeí otáčení a regulace výkonu mikrovlnky. Moná > lépe ne uvedená spirála, která se neotáčí, jen propadá. > Karel > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20037
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Poláek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: poeasí (20034)
Taky jsem u je viděl, u o svátcích. Na zahradě raí semena květin, co jinak raí a na jaře tak v dubnu. Jakási brukvovitá rostlinka s fialovými květy, jméno teď nevím, co se íří sama semeny a akorát ji protrháváme tam, kde nemá být. A určitě i jiné. Pochybuji, e přeijí do skutečného jara.
R. Poláek
----- Original Message ----- From: "P.K." <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, January 07, 2007 5:14 PM Subject: poeasí
> pokud se nám teď v tom teple včely rozplodují tak se na jaře ukáe kdo jak > a kolik zakrmil.... > > dnes sem viděl rozkvetlé sedmikrásky.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20036
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Poláek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20027) (20033)
Úroveň mikroohřevů záleí na geometrických tvarech uvnitř mikrovlnky. Mikrovlny se pohybují v prostoru přímočaře. Vypozoroval jsem, e v potravinách pronikají tak do hloubky asi 2 cm, hlouběji u neohřívají. Představuji si, e mikrovlnné záření vycházející ze zdroje v mikrovlnce se chová podobně jako proud vody rozpraovaný z hadice, řekněme v úhlu okolo 60 - 30 stupnů. Potom mikrovlny působí vdy jen na malou část medu a z té jsou zase větina objemu nevodivé krystaly. Take v tuhém medu můe celý výkon mikrovlnky působit třeba jen na několik gramů roztoku a to jetě nepravidelně rozloeného v mezerách mezi krystaly, Take klidně nějaká desetina, setina mililitru roztoku můe v desetine setině sekundy schytat tepelný výkon třeba o velikosti jednotek wattů, co můe od oka stačit na jejich ohřátí na velmi vysokou teplotu. Případně se mohou nějaké "ilky" vodného roztoku uzavřeného mezi krystaly chovat jako anténa a mikrovlnami rozkmitat, potom v uzlech takové "antény" bude docházet taky k ohřevu.
R. Poláek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20035
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20027)
Take se ta voda v mistech ohřeje a k bodu
varu. A styk se 100° C uděla s medem co????
Madra
.........
Jak se tam těch 100st udělá? To přeci záleí na intenzitě pole a ohřevu (pulsy - střída).
Samozřejmě, pokud někdo dá 1/2kg medu do mikrovlnky a pere do toho naplno 2kW a to "vaří", tak o tom je zbytečné diskutovat. Stejně tak, jako kdy dá někdo hrnec s medem na sporák zapnutý naplno. O takovýchto extrémech je zbytečné diskutovat.
Ale pokud k pomalému kontrolavanému ohřevu pouijeme mikrovlnku, nebo třeba ponornou spirálu, je to asi stejné.
Zatím jsem se nesetkal s jediným vysvětlením, kromě lokálních uzlů se zvýenou teplotou. To ale řeí otáčení a regulace výkonu mikrovlnky. Moná lépe ne uvedená spirála, která se neotáčí, jen propadá.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20033
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Eman (84.244.110.98) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016)
Tolik nepřesností (hloupostí) v jednom příspěvku se jen tak nevidí. HMF vzniká i při teplotě 20 st.C a jedovatý není pro člověka (kuchyňská sůl je ostatně taky jed), ale pro včely. 50°C se uvádí z čistě praktických důvodů a není to tak, e nad 50°C se med nějak fatálně zkazí. Je to ve funkcí teploty a času. Co dokáe teplota 20°C za půl roku, to dokáe 50°C za týden (nechytejte mě za slovo, to je pro představu). I "přehřátý" med má pro člověka a jeho zdraví pozitivní význam a tvrdit, e med zahřátý nad 50°C je zcela znehodnocený, je nesmysl. Zrovna tak bych neodsuzoval mikrovlnku. Určitě ohřev v mikrovlnce kvalitě medu nijak nepřidá, ale dělat z toho takové drama nemá smysl. Tímto jsem chtěl hlavně sdělit, e se zbytečně ohřev medu dramatizuje a jsou lidi, co si nedají med ani do horkého čaje. Je to zbytečná obava. Medem si můete uvařený čaj osladit a o nic nepřijdete.
A není pravda, e med v supermarketech nemá ádnou cenu. Některé medy byly pokozeny, jak zjistila SZPI, ale neplatí to pauálně.
Doporučoval bych příteli Václavkovi, aby si tyhle věci nastudoval a neířil tady bludy.
A jetě správně je Hydroxymethylfurfural a ne hydroximethylfulfural.
Neútočím na přítele, ale chci "jen pravdu a nic ne pravdu".
Eman
M.Václavek napsal:
> Ohřevem medu nad cca 50°C se ničí vekeré léčivé látky medu.Vzniká tím HMF
> ( hydroximethylfulfural ), co je vlastně jedovatá látka, tím z medu
> vytváříme lehce ( nepatrně ) jedovatý produkt.Dále se mění chuové
> vlastnosti medu ........karamelizuje.
> Takové med není med,ale spíe kontaminovaný invert!!!
> Med v supermarketech větinou nemá ádnou cenu, protoe jde větinou o med
> pasterizovaný ( případně falovaný ).
> HMF se také nepatrně uvolnuje vlivem stárnutí medu ( velikost tohoto
> uvolnování je dána tím, v jakých podmínkách je med
> skladovaný....oslunění,teplota........... vdy vak se daleko více HMF
> uvolní při zahřívání medu nad cca 50°C )
> Pří rozpoutění medu na to musíme dávat pozor!Jsou metody jak bezpečně
> rozpustit med....např. vodní lázen,ponorná spirála s termostatem,....
> Rozhodně bychom neměly při rozpoutění medu překračovat 50°C.
> Nedělejme z léku jed.
> Med a mikrovlnka.......ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>
> zdravím........M. Václavek
>
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20032
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Poláek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025)
Pomalejí ohřev v mikrovlnce bude určitě etrnějí, ale já si myslím, e tam můe docházet k místnímu soustředění té energie do velice malého objemu vodivé kapaliny a tudí se tam mohou místně na velmi krátkou dobu vyskytnout teploty a na bodu varu vody nebo i klidně víc. Jednak ta kapalina je uzavřena mezi krystaly, take i kdyby se nějaký mikroobjem dostal na teplotu varu, dřív ne bude schopen uniknout nebo ty krystaly roztrhnout, ochladí se o ně zpátky. Taky voda ve směsi s cukrem nemá nějakou pevně stanovenou teplotu varu, ale při zvyování teploty se zvyuje obsah cukrů ve vodě, a tam je prakticky roztavený cukr. V praxi asi k takovému zvýení teploty a na tak dlouhou dobu, e by vznikal viditelně třeba nějaký karamel asi nedochází, ale ty mikroohřevy pravděpodobně stačí k zničení cenných látek v medu. Analogie můe být to, kdy se do mikrovlnky dostane talíř s pokoveným vodivým proukem. Dříve, ne se stačí případné jídlo na talíři začít ohřívat, kovový prouek hoří, protoe je mikrovlnami zahřát na velmi vysokou teplotu.
R. Poláek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20031
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Poláek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20023)
Vedle toho,e se energie spotřebuje na prostý ohřev hmoty, spotřebuje se taky na rozpoutění krystalů cukru. Co takhle dát vedle sebe na talíř mikrovlnky jeden hrnek s vodou a cukrem jako předchozí a jeden hrnek jen s čistým suchým krystalovým cukrem. Bude se ten hrnek s krystalovým cukrem zahřívat?
R. Poláek
----- Original Message ----- From: "Gustimilián Pazderka" <gupa/=/seznam.cz> To: "Včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, January 07, 2007 4:04 PM Subject: Re: med a mikrovlnka
Jednoduchý postup v praxi.
Vzal jsem si hrnek (zaručeně suchý - porcelánový
dal jsem do něj čtyři kávové lice čisté bílé sacharózy a čtyři ličky vody.
Teplota na mikrovlnce je nastavena na maximum mikr. ohřevu (800W) a je obsaen otáčivý talíř.
1x 15s znamená ohřátí z cca 15 na 35°C plus dalích 15s znamená ohřátí z cca 35 na 45°C dalích 15 s zamená ohřátí cca 45 na 53°C
Z toho usuzuji, e nejde o čistotu cukerného roztoku ale koncentraci a ohřev probíhá hlavně také v sacharidové sloce vedle jiných příměsí v případě medu. Jde o čas, obsah vody a ohřívané mnoství při určitém výkonu, a oto, jestli má mikrovlnka rozloený ohřev a je s pohyblivým talířem nebo zářiči. Je asi výhodnějí ohřívat pohyblivě ne nepohyblivě a to právě kvůli přepalování v jednom místě, jak prostě vychází záření ze zářiče.
Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20030
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20026)
Od: Petr Lokvenc: > Tak nevím, přátelé. > Někde jsem četl, e mikrovlnka ničí léčivé látky medu "ji na molekulární > úrovni". Netuím sice, co ten termín ve skutečnosti znamená, domnívám se > ale, e by bylo v tomhle případě lépe nechat si vysvětlit problematiku medu > a mikrovlnky od některého skutečného odborníka- například z výzkumáku v > Dole - ne ířit vlastní teorie. ..........
Já myslím, e v Dole nemají ani náladu ani ponětí ani chtíč něco takového zkoumat. Prostě by lo v tomto případě o kolegiální výpomoc a zvednutí telefonu vytočení druhého známého z jiného oboru a zjitění coto vlastně ohřev teoreticky je. Potom nějaký tlumočený projev a tím by to haslo. Ono by se muselo vynaloit na takový perfektní odborný postoj k takovému problému dosti poznatků a to v případě medu a jeho rozmanitosti není a tak banální záleitost.
Pamatuji si ze základky z fyziky, e jakýkoli ohřev, a je pouita jakákoli technologie je věc molekulární úrovně.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20029
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka
Pokud by ohřaslo elektricky vodive hmoty, ohřeje ti i vydličku a nu :-))))))
Jinač se zbytkem souhlasim :-)))
Madra ----- Original Message ----- From: "Radim Polá?ek" <polasek/=/e-dnes.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, January 07, 2007 1:41 PM Subject: Re: med a mikrovlnka
> Mikrovlny ohřívají pouze elektricky vodivé hmoty, nevodivými procházejí. > Zkrystalizovaný med se skládá z převáné části z krystalů cukrů, které > jsou > nevodivé a v pórech mezi nimi je vodivý zbytkový roztok. Myslím, e v tom > zbytkovém roztoku jsou rozputěny vechny cenné látky medu. Mikrovlné > záení > ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, take dochází > nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek. > > R. Poláek > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20028
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013)
Mno mikrovlnama se zvusobuje pohyb molekul vody, pohybem vznika třenía tření zpusobuje teplo (proto se neohřívá talíř, neobsahuje v sobě vodu, ohřeje se a od jidla). Jeden ze zákonů o teple říká, e teplejí věci předávají teplo studenějím. Take se ta voda v mistech ohřeje a k bodu varu. A styk se 100° C uděla s medem co????
Muete ho dat rovnou vařit na plotnu napřimo vyjde to nastejno..... ----- Original Message ----- From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, January 07, 2007 9:51 AM Subject: Re: med a mikrovlnka
> Ono i samotný poučení o medu veřejnosti pomůe, jako potravinář jsem měl > problémy vysvětlik elektrotechnikovy, e med co se ohřeje v mikrovlnce je > tak dobrej akorat na zdvyení cukru v krvi :-))) > ...... > u to tady bylo před víc jak rokem a ptal jsem se, PROĆ? Myslím, e kromě > dohadů jsme se k ničemu nedopracovaly. Moná se nae znalosti mezitím > posunuly. > Take otázka: čím kodí ohřev mikrovlnce medu? > Díky Karel > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20027
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Petr Lokvenc (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025)
Tak nevím, přátelé. Někde jsem četl, e mikrovlnka ničí léčivé látky medu "ji na molekulární úrovni". Netuím sice, co ten termín ve skutečnosti znamená, domnívám se ale, e by bylo v tomhle případě lépe nechat si vysvětlit problematiku medu a mikrovlnky od některého skutečného odborníka- například z výzkumáku v Dole - ne ířit vlastní teorie. Netvrdím, e musejí být chybné, pokud ale náhodou jsou, mohlo by jejich akceptování jinými včelaři napáchat dost kody. S přátelským pozdravem a prosbou o nekamenování :-) Petr.
----- Original Message ----- From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, January 07, 2007 4:24 PM Subject: Re: med a mikrovlnka
Myslím, e v tom zbytkovém roztoku jsou rozputěny vechny cenné látky medu. Mikrovlné záení ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, take dochází nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek. R. Poláek .... To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto "mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Nae mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle zvuku v pulzním reimu, tedy dá se usuzovat, e k odvodu tepla je dostatečný čas. Druhá otázka, která se naskýtá je, e nic neprobíhá okamitě a i degradační procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokáu odhadnout, jestli se jedná o ms nebo o sekundy. Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i dalí ohřevy, kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejími 50st. To bude asi i případ oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, e její povrch i v medu dosáhne vyí teploty. Jinak o HMF jsem dosud četl, e je jedovatá jen pro včely. lidem ne.
Kdy nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem, tak pouívám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, e nějaká lokální ohniska významně vyích teplot nevznikají. A ke vemu jsem to dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-) Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20026
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021)
Myslím, e v tom
zbytkovém roztoku jsou rozputěny vechny cenné látky medu. Mikrovlné záení
ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, take dochází
nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
R. Poláek
.....
To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto "mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Nae mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle zvuku v pulzním reimu, tedy dá se usuzovat, e k odvodu tepla je dostatečný čas.
Druhá otázka, která se naskýtá je, e nic neprobíhá okamitě a i degradační procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokáu odhadnout, jestli se jedná o ms nebo o sekundy.
Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i dalí ohřevy, kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejími 50st. To bude asi i případ oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, e její povrch i v medu dosáhne vyí teploty.
Jinak o HMF jsem dosud četl, e je jedovatá jen pro včely. lidem ne.
Kdy nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem, tak pouívám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, e nějaká lokální ohniska významně vyích teplot nevznikají. A ke vemu jsem to dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-)
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20025
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20023)
> Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.
a myslím, e takové mikové rozpoutění cukrových roztoků lze nazvat při dalím postupu s náhlým ochlazením také pasterizací. To zmiňuji proto, protoe pasterovaný (pasterizovaný) med je termín, který je a běně ve světě existuje.
Nemluvě o včelařích s filipem, kde po malých dávkách mohou nachystat za pomocí toho nejkratího ohřevu v mikrovlnce pasterovaný a dokonalý sirup pro doplňování zimních zásob. Také při přidání kyseliny např. vinné nebo mravenčí (ve spojitosti s radou v jednom Včelařství od taj. Peroutky, která je ovem převzata odjinut) také kupomoci částečné inverzi na jednoduché cukry a příprava roztoku nebo těst k jarnímu podněcování bez medu, kde hrozí hlavně i u slabích včelstev k přenosu a pozdějích propuknutí různých chorob, ... moru nevyjímaje.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20024
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021)
Jednoduchý postup v praxi.
Vzal jsem si hrnek (zaručeně suchý - porcelánový
dal jsem do něj čtyři kávové lice čisté bílé sacharózy a čtyři ličky vody.
Teplota na mikrovlnce je nastavena na maximum mikr. ohřevu (800W) a je obsaen otáčivý talíř.
1x 15s znamená ohřátí z cca 15 na 35°C plus dalích 15s znamená ohřátí z cca 35 na 45°C dalích 15 s zamená ohřátí cca 45 na 53°C
Z toho usuzuji, e nejde o čistotu cukerného roztoku ale koncentraci a ohřev probíhá hlavně také v sacharidové sloce vedle jiných příměsí v případě medu. Jde o čas, obsah vody a ohřívané mnoství při určitém výkonu, a oto, jestli má mikrovlnka rozloený ohřev a je s pohyblivým talířem nebo zářiči. Je asi výhodnějí ohřívat pohyblivě ne nepohyblivě a to právě kvůli přepalování v jednom místě, jak prostě vychází záření ze zářiče.
Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.
_gp_ http://vindex.ic.cz
Od: Radim Polasek: > Mikrovlny ohřívají pouze elektricky vodivé hmoty, nevodivými procházejí. > Zkrystalizovaný med se skládá z převáné části z krystalů cukrů, které jsou > nevodivé a v pórech mezi nimi je vodivý zbytkový roztok. Myslím, e v tom > zbytkovém roztoku jsou rozputěny vechny cenné látky medu. Mikrovlné záení > ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, take dochází > nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20023
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016)
Otázka zněla proč ne mikrovlnka Já se také dočítám jen TO NE a to o vech potravinách ale nikde se nedovídám proč a co se tam děje KDY TO HLEDÁM NA INTERNETU TAK JSOU TAM JEN ROZPORUPLNÉ INFORMACE Z NOVINOVÝCH ČLÁNKŮ
PEPAN
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: M. V?clavek <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: med a mikrovlnka > Datum: 07.1.2007 10:31:13 > ---------------------------------------- > Ohřevem medu nad cca 50°C se ničí vekeré léčivé látky medu.Vzniká tím HMF > ( hydroximethylfulfural ), co je vlastně jedovatá látka, tím z medu > vytváříme lehce ( nepatrně ) jedovatý produkt.Dále se mění chuové > vlastnosti medu ........karamelizuje. > Takové med není med,ale spíe kontaminovaný invert!!! > Med v supermarketech větinou nemá ádnou cenu, protoe jde větinou o med > pasterizovaný ( případně falovaný ). > HMF se také nepatrně uvolnuje vlivem stárnutí medu ( velikost tohoto > uvolnování je dána tím, v jakých podmínkách je med > skladovaný....oslunění,teplota........... vdy vak se daleko více HMF > uvolní při zahřívání medu nad cca 50°C ) > Pří rozpoutění medu na to musíme dávat pozor!Jsou metody jak bezpečně > rozpustit med....např. vodní lázen,ponorná spirála s termostatem,.... > Rozhodně bychom neměly při rozpoutění medu překračovat 50°C. > Nedělejme z léku jed. > Med a mikrovlnka.......ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > > zdravím........M. Václavek > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20022
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Poláek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016)
Mikrovlny ohřívají pouze elektricky vodivé hmoty, nevodivými procházejí. Zkrystalizovaný med se skládá z převáné části z krystalů cukrů, které jsou nevodivé a v pórech mezi nimi je vodivý zbytkový roztok. Myslím, e v tom zbytkovém roztoku jsou rozputěny vechny cenné látky medu. Mikrovlné záení ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, take dochází nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
R. Poláek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20021
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Celkem je ve Včelařské konferenci ji 78406 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 20021 do č. 20081)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference.
Pro zobrazení starích příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno,
které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, e nejstarí
jsou nahoře a novějí dole). Ve frontě příspěvků je monost se pohybovat příslunými povely
(pro začátek kliknětě na
"nejstarí", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimi konference začíná, a pak klikejte na "novějí",
čím se Vám vdy zobrazí várka novějích 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na
tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starí) a postupovat směrem dolu (kde jsou novějí).
Nejnovějí - Novějí - Starí - Nejstarí
Klikněte sem pro nápovědu