78154

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Jiří (213.29.5.4) --- 4. 10. 2006
Lis na ovoce

Prosím, nemá někdo šnekový lis na ovoce? Známý shání dokumentaci na výrobu takového lisu, nebo by i koupil. Díky za každou radu. JS

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18864


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 4. 10. 2006
Re: znaeení matek (18852) (18859) (18860) (18861) (18862)

Když jsem značkoval matky, používal jsem vedle k tomu prodávaných barviček i
obyčejný prodávaný bílý rychleschnoucí email - barvu nitrokombinační na kůži
výrobce Chemolak Smolenice. Koupil jsem ji tehdy proto, protože jako jediná
rychleschnoucí byla tehdy v drogerii v malém balení v plechovce cca 0,2
litru. Email jsem barvil v malém množství v lahvičkách (od Taktiku) na
modro, na žluto a na zeleno nitroemaily, co jsem měl doma, na červeno buď
koupenou barvou na značení matek nebo obyčejným červeným systetickým
emailem, už nevím. Značkoval jsem hlavně v květnu a částečně v červnu a s
úspěchem, ať už jen barvou nebo v několika případech jsem barvou lepil
číselnou značku. Myslím, že jsem ze začátku zkoušel i značkovat matky na
podzim, ale právě kvůli tomu, že bylo obtížné na podzim se trefit do správné
nálady včelstev, kdy označkovanou matku nezabily, jsem toho nechal. V tom
květnu a červnu bylo značkování neuspěšné taky k večeru, stávalo se, že jsem
v zápalu práce ve včelíně s zadováky a s poměrně malými okny a ještě pod
stromy zjistil, že najednou je špatně vidět, že musím svítit baterkou nejen
do zadováku, ale i na rámky v bedně, slunce venku bylo ze 3/4 za obzorem a
zadovák kompletně rozhozený, což obnášelo minimálně další půl hodiny práce
včelstvo složit zpátky. Tak u tohoto včelstva a ještě případně u předchozího
by bylo značení matek s velkou pravděpodobností neúspěšné, podobně tomu
bylo při příchodu bouřky.
Dneska by asi byly velice vhodné pro značkování reflexní emaily, myslím, že
nejsou ve všech potřebných odstínech, tuším modrý reflexní email jsem ještě
neviděl, ale zelený, červený nebo oranžový a bílý by měl být běžně.
Jinak co se týká vodouředitelných barev, asi by byly vhodné taky. V kočovném
včelíně jsem kvůli návratu matek z oplodňování natíral česna vodouředitelnou
směsí složenou z bílého latexu, příslušné tekuté malířské barvy a akrylátové
disperze, zhruba v poměru 1:1:1 . Bylo to za letu včel a občas se nějaké
včely v mokré barvě vyválely. Zdá se, že jim to nijak zvlášť nevadilo,
nabarvené včely se objevovaly ještě dny po nátěru česen. Pravděpodobně by to
nevadilo ani matkám. Já jsem však používal ten nitrokombinační email, ten mi
úplně stačil a myslím si, že značka tím emailem i lépe držela než nějakou
vodouředitelnou barvou.
Jinak po nanesení barvy jsem matku nechal přitisknutou a nehybnou nějakou
desítku sekund, aby se barva zatáhla a přestala lepit a matka si ji
nesetřela při pohybu v klícce a potom jsem matku nechal aspoň 5 minut
normálně běhat v klícce bez včel. Občas to vypadalo, že je značená matka v
šoku, zatímco před značkováním čile pobíhala, po značkování se téměř nehla.
Buď ji neseděl smrad ředidla, páchla po ředidle i desítky minut po
značkování nebo odpařování ředidla, hlavně acetonu ze začátku dost snižuje
teplotu, tak možná to bylo podchlazení. Matku jsem dával do úlu tak na
předposledním rámku, to znamenalo u práce v zadováku že označkovaná matka
byla v klícce i několik desítek minut.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "A.Turcani" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, October 04, 2006 4:07 PM
Subject: Re: znaeení matek (18852)


> Odpoveď Pavlovi, ale i ostatným. Acetónové farby pri značení matiek sú
> nebezpečné v akomkoľvek ročnom čase, preto ich nedoporučujem používať.
> Acetónové farby som používal aj ja v minulosti a neraz som o oplodnenú
> matku prišiel, ale viac som ich úspešne pridal. Treba pri tom len trochu
> trpezlivosti. Po nanesení farebnej značky som matku podržal v prstoch
ľavej
> ruky, prstom pravej ruky z plásta toho istého včelstva som odoberal med a
> pretrel jej celú hruď aj so značkou. Je dobré plást položiť na zem, oprieť
> do šikmej polohy a matku so značkou s medovou vrstvou položiť na zem, aby
> matka mohla pokojne sama vyjsť medzi včely na plást. Matku na pláste
> pozorujem ako z nej včely olizujú vrstvu medu a až potom celý plást vložím
> do úľa.
> Už som raz uviedol moje skúsenosti s bezpečným značením matky (môžete si
to
> nájsť na Vcel.konferenci), napriek tomu to zopakujem. V posledných rokoch
> majú včelári k dispozícii značkovacie ceruzky-tužky, s ktorými sa dá
značka
> rýchlo naniesť na hruď matky (niektoré farby sú dosť nevýrazné), ale i tu
> sa neraz stalo, že včelár neopatrnou manipuláciou o matku prišiel, pretože
> farba zatiekla do vzdušnici na hrudi včely a ju tak udusila. To preto, že
i
> tieto značkovače sú vyrobené na báze chemického riedidla. Spôsob značenia,
> ktorý uplatňujem niekoľko rokov, nezapríčinil ani jednu stratu matky a
> značím ich ročne aj do 150 ks a to i v čase o ktorom niektorí včelári
> tvrdia, že značiť matky sa nemajú, je podľa mňa bezpečnejší ako na jar či
v
> lete. Potrebujete k tomu korečnú farbu AQVA, na ktorú absolútne včely
> nereagujú, pretože je riedená vodou, sú bez zápachu. Rýchlo schnie, no
> matku treba pár sekúnd podržať v ruke aby mierne zaschla a na hrudi sa
> matke zbytočne neroztrela. Po vrátení označenej matky na plást, si včely
> matku vôbec nevšímajú. Túto farbu môžete použiť i ako lepidlo a hneď po
jej
> nanesení na hruď môžete na ňu položiť plastikovú značku a mierne
pritlačiť.
> Korekčnú farbu zakúpite v kancelárskych potrebách (treba si výlučne pýtať
> lak riedený vodou t.j. Aqua, lebo niektoré korekčné farby (od španiel.
> výrobcu vyrábané aj so santetickým riedidlom, na ktorý taktiež včely
> reagujú negatívne, t.j. útočne.Korekekčný lak kúpite v bielom prevedení
> (biele značenie sa používa sa tento rok) aj so štetcom na značenie, ak
> potrebujete žltú farbu (už v budúcom roku ), zamiešate do bielej žltú
> temperu a dobre rozmiešate! Ak značíte ročne len niekoľko matiek, potom si
> pripravte po odobraní bielej do inej vhodnej nádoby aj ďalšie tri farby-
> červenú, zelenú a modrú. Potom bude značenie matiek pre vás hračkou. Možno
> sa nájde šikovný včelár, ktorý vymyslí lepidlo, ktoré bude už vo výrobe
> nanesené na značke a jednoduchým pritlačením značky na hruď sa uchytí na
> hrudných chĺpkoch a neodpadne. Anton


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18863


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

A.Turcani (62.168.124.222) --- 4. 10. 2006
Re: značení matek (18852) (18859) (18860) (18861)

Odpoveď Pavlovi, ale i ostatným. Acetónové farby pri značení matiek sú nebezpečné v akomkoľvek ročnom čase, preto ich nedoporučujem používať. Acetónové farby som používal aj ja v minulosti a neraz som o oplodnenú matku prišiel, ale viac som ich úspešne pridal. Treba pri tom len trochu trpezlivosti. Po nanesení farebnej značky som matku podržal v prstoch ľavej ruky, prstom pravej ruky z plásta toho istého včelstva som odoberal med a pretrel jej celú hruď aj so značkou. Je dobré plást položiť na zem, oprieť do šikmej polohy a matku so značkou s medovou vrstvou položiť na zem, aby matka mohla pokojne sama vyjsť medzi včely na plást. Matku na pláste pozorujem ako z nej včely olizujú vrstvu medu a až potom celý plást vložím do úľa.
Už som raz uviedol moje skúsenosti s bezpečným značením matky (môžete si to nájsť na Vcel.konferenci), napriek tomu to zopakujem. V posledných rokoch majú včelári k dispozícii značkovacie ceruzky-tužky, s ktorými sa dá značka rýchlo naniesť na hruď matky (niektoré farby sú dosť nevýrazné), ale i tu sa neraz stalo, že včelár neopatrnou manipuláciou o matku prišiel, pretože farba zatiekla do vzdušnici na hrudi včely a ju tak udusila. To preto, že i tieto značkovače sú vyrobené na báze chemického riedidla. Spôsob značenia, ktorý uplatňujem niekoľko rokov, nezapríčinil ani jednu stratu matky a značím ich ročne aj do 150 ks a to i v čase o ktorom niektorí včelári tvrdia, že značiť matky sa nemajú, je podľa mňa bezpečnejší ako na jar či v lete. Potrebujete k tomu korečnú farbu AQVA, na ktorú absolútne včely nereagujú, pretože je riedená vodou, sú bez zápachu. Rýchlo schnie, no matku treba pár sekúnd podržať v ruke aby mierne zaschla a na hrudi sa matke zbytočne neroztrela. Po vrátení označenej matky na plást, si včely matku vôbec nevšímajú. Túto farbu môžete použiť i ako lepidlo a hneď po jej nanesení na hruď môžete na ňu položiť plastikovú značku a mierne pritlačiť. Korekčnú farbu zakúpite v kancelárskych potrebách (treba si výlučne pýtať lak riedený vodou t.j. Aqua, lebo niektoré korekčné farby (od španiel. výrobcu vyrábané aj so santetickým riedidlom, na ktorý taktiež včely reagujú negatívne, t.j. útočne.Korekekčný lak kúpite v bielom prevedení (biele značenie sa používa sa tento rok) aj so štetcom na značenie, ak potrebujete žltú farbu (už v budúcom roku ), zamiešate do bielej žltú temperu a dobre rozmiešate! Ak značíte ročne len niekoľko matiek, potom si pripravte po odobraní bielej do inej vhodnej nádoby aj ďalšie tri farby- červenú, zelenú a modrú. Potom bude značenie matiek pre vás hračkou. Možno sa nájde šikovný včelár, ktorý vymyslí lepidlo, ktoré bude už vo výrobe nanesené na značke a jednoduchým pritlačením značky na hruď sa uchytí na hrudných chĺpkoch a neodpadne. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18862


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 4. 10. 2006
Re: znaeení matek (18852) (18859) (18860)

Taky si myslím, že nejlepší doba je ten duben. Teď na podzim se mně zdá, že
včelstva jsou co se týká rozrušení dost kolísavé. Souvisí to jednak se
změnami počasí, taky větrem a asi taky plodem.Nakrmená včelstva a v září,
říjnu rozplodovaná třeba na snůšce z hořčice v průměrně teplém slunečném
bezvětrném dni jsou krásně klidná a matka by se dozajista značila bez
problémů. Pokud je pro jistotu k dispozici i nějaký oddělek s náhradní
matkou, v té době se přidává nová matka snadno, není problém. Včelstva
pozdně krmená a ještě zpracovávající zásoby nebo v intenzívní medovicové
snůšce nebo za větrného podzimního počasí nebo bez plodu nebo v době
přílišného horka nebo náhlého ochlazení, i když je jinak venku slunečno a
krásně, mohou s velkou pravděpodobností tu označenou matku zlikvidovat. Na
jaře na tyto vlivy nejsou tolik háklivé, matku bezprostředně potřebují pro
kladení vajíček, na podzim ne.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jirka" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, October 04, 2006 1:45 PM
Subject: Re: znaeení matek (18852)


> Značení matek ve včelstvech po letním slunovratu - konec snůšky se mi
> neosvědčilo = vyšší riziko ztráty matky.
> Jsou 2 důvody:
> 1. značka - lepidlo překreje vůni matky a včelstvo tuto vracenou matku
> nepovažuje za svou.
> 2. včely mají o vrácenou matku strach, tak ji chrání a sevřou do klubka a
> tím ji poškodí, protože cítí nemožnost výchovy nové plnohodnotné matky.
> Doporučuji počkat se značením na jaro - duben, začátek května včelstva
jsou
> v plném rozvoji a s vrácením matky do včelstva není potíž.
> Jirka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18861


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jirka (194.212.30.39) --- 4. 10. 2006
Re: značení matek (18852) (18859)

Značení matek ve včelstvech po letním slunovratu - konec snůšky se mi neosvědčilo = vyšší riziko ztráty matky.
Jsou 2 důvody:
1. značka - lepidlo překreje vůni matky a včelstvo tuto vracenou matku nepovažuje za svou.
2. včely mají o vrácenou matku strach, tak ji chrání a sevřou do klubka a tím ji poškodí, protože cítí nemožnost výchovy nové plnohodnotné matky.
Doporučuji počkat se značením na jaro - duben, začátek května včelstva jsou v plném rozvoji a s vrácením matky do včelstva není potíž.
Jirka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18860


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel.T (193.108.106.20) --- 4. 10. 2006
Re: značení matek (18852)

Téma se ujalo, děkuji. Přidám tedy ještě pár info. Snad bude mít někdo další zkušenosti...Před rokem jsem vyměnil GEN matky za SINGER. Předchozí GEN byl MIX 20let starý a dost bodavý. Nové jsem rozpěstoval do dalších asi 5 včelstev (letos) a ouha již dvě nepříjemné zkušenosti se ztrátou matky po označení. Přičemž poslední ztráta minulý týden, kdy jsem v jeden okamžik značil stejnou barvou matku Singer a matku tzv. MIX (matky nečísluji, je jich málo). Obě jsem nechal 1/2 hodiny odležet (uschnout barvu) a poté vložil zpět. Vzpoměl jsem si na předchozí ztráty a pozoroval...jak se do té Singer pustily. Udělal jsem přidání jinak a potom zkontroloval jak se daří té "MIX". A kupodivu byla v pohodě. Dneska to budu kontroloval znovu, tak uvidím, ale moje zkušenost je dost zřejmá.
Proč značkuji nyní? Méně včel, matka se lépe hledá a je na to trochu více času. Číslovací terčíky mám, přesto všechny matky u nme mají červeno-žlutou barvu. Proč? Je to zbytek barev smíchaný za léta dohromady a jednou za rok trochu zředěný acetonem. Kupodivu výsledná oranžová je na plástu super vidět. Neprofesionální? Ano, nejsem profesionál.
Děkuji za příspěvky. Pavel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18859


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 3. 10. 2006
Zajimave odborne odkazy



http://vindex.ic.cz/beebookcase

-        Svoboda J., Přidal A.-Vliv rojení na délku věku a rozvoj hltanových žláz včely medonosné       03/10/06 11:30:58       
- Základná organizácia SZV Stupava – Referáty z medzinárodného odborného seminára        - Varroáza 03/10/06 11:30:59       



_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18858


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.138.39.53) --- 3. 10. 2006
Re: značení matek (18852)

Je otázka, jestli v této době(třeba i před měsícem) dělat jakékoli rizikové operace ve včelstvu, včetně značení matky. Zvláště, pokud již neklade.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18857


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 2. 10. 2006
Re: znaeení matek (18852)

V návodu nebo v popisu značkování je uvedeno, že barva se má nechat nějakou
chvilku na vzduchu odpařit, tím zhoustne a obsah ředidel se zmenší. Taky po
značkování se má matka aspoň několik minut nechat a nevracet hned zpátky do
včelstva, v té době se odpaří většina ředidel ze značky. Jako ředidlo do
barev na značení matek, pokud to není disperzní ředidlo, je asi nejlepší
čistý aceton. Velice rychle se odpařuje a i jinak je to relativně přírodní
látka. Toluen by taky neměl být úplně k ničemu, i když to tak přírodní látka
není a taky se odpařuje pomaleji. Ředidly ze značkovací barvy by to mohlo
být způsobeno, pokud byla barva naředěna některými ředidly určenými jinak
pro ředění barev na vzhledově náročnější povrchy a to obvykle pro stříkání.
Tyto ředidla obsahují často řádově procenta vysocevroucích příměsí ( bod
varu nad 200 st C, toluen má bod varu okolo 110 st C) Tyto příměsi
zajišťují, že nastříkaná barva je delší dobu tekutá a tudíž jednotlivé
kapičky barvy mají čas se spojit v souvislou vzhledově kvalitní vrstvu. Ale
trvá mnohem delší dobu než u toluenu nebo acetonu, než tyto vysokovroucí
látky z barvy vyprchají. Navíc mohou být chemicky složitější a mohou více
zapáchat a více dráždit včely než obyčejný toluen nebo aceton.
Jinak ale na ztrátu matky by mohlo stačit, když je úl při značkování
rozrušen a matka je od nějaké rozrušené včely označkována "nepřátelským"
feromonem. Závisí to hodně na konkrétním rozpoložení včelstva. Třeba v
neděli jsem byl ve včelách a byly zrovna poměrně divoké. Jako vždy, když to
podle předpovědi počasí vypadá, že se má počasí zásadně změnit nebo jako
vždy, když oproti standartnímu počasí v tuto dobu je příliš horko nebo i
příliš zima. Nebo možná příliš horko a sucho jako teď.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Pavel.T" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 02, 2006 12:45 PM
Subject: znaeení matek


> Máte někdo zkušenosti se ztrátou matek po označení?
> Pravděpodobně jsem takto přišel už o dvě. V této době je to nepříjemné.
Čím
> se dá ředit značkovací barva? Může být i příčinou aceton nebo toluen?
>
> Děkuji pt
>


----------------------------------------------------------------------------
----


> _______________________________________________
> Konference Vcely
> Vcely/=/v.or.cz
> http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18856


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.17) --- 2. 10. 2006
Značení matek

Myslím, že ztráty matek budou asi v něčem úplně jiném. Lepím na běžnou značkovací acetonovou barvu a nic se neděje. Nejlepší ředidlo na barvu je aceton, který se používá do aerosolu, možná by fungoval i odlakovač na nehty. Jinak se dá dobře značkovat i lakem na nehty, protože některé barevné odstíny jsou výraznější.
Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18855


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Veverka (212.71.138.132) --- 2. 10. 2006
Re: značení matek (18852)

Po těchto chemikáliích se mi to stávalo taky celkem často. Používej obyčejný Herkules.


Myslím teda k přilepení značky s číslem... :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18854


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Veverka (212.71.138.132) --- 2. 10. 2006
Re: značení matek (18852)

Po těchto chemikáliích se mi to stávalo taky celkem často. Používej obyčejný Herkules.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18853


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel.T (193.108.106.20) --- 2. 10. 2006
značení matek

Máte někdo zkušenosti se ztrátou matek po označení?
Pravděpodobně jsem takto přišel už o dvě. V této době je to nepříjemné. Čím se dá ředit značkovací barva? Může být i příčinou aceton nebo toluen?

Děkuji pt

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18852


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol (e-mailem) --- 2. 10. 2006
Re: Vcelarska knihovnicka (18841) (18844) (18846)

To znamená pouze nadpisy?

mp


----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <gupa/=/seznam.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, October 01, 2006 7:21 PM
Subject: Re: Vcelarska knihovnicka


Od: Karel:
> Skvělé.
> Jednou si tam prohlédneme i Včelařství. (Naděje umírá naposled.:-)
......

Pracuje se natom. Ale jde o rámec Autorského zákona.

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18851


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Vcelarska knihovnicka (18841) (18849)

Od: jan :
> Omlouvám se za nechápavost,ale o jaké knihovničce mluvíte?Nenašel jsem
> nikde úvodní příspěvek.Díky za odpověď.Jan
......

Také se omlouvám, ale abych to vysvětlil. Jde o jakýsi nápad, jak nějakým legálním způsobem oživit zájem o četbu včelařské literatury. Jde zatím převážně o díla, která jsou volně dostupná na internetu a jediné co chybí, je jakási internetová knihovna včelařských titulů a dokumentů v odkazech jako kartotéka. Prozatím je podoba taková, ale jakmile bude celá záležitost dotažena dokonce, tak by mohla mít hodnotu pro nové zájemce o včelaření, resp. o "stabilní" vytisklé nebo podobné včelařské informace.

Kdo má nebo pracuje s nějakým knižním systémem s přijatelnou licencí( zdarma :-) ), tak uvítám radu.

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18850


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jan (83.208.170.43) --- 1. 10. 2006
Re: Vcelarska knihovnicka (18841)

Omlouvám se za nechápavost,ale o jaké knihovničce mluvíte?Nenašel jsem nikde úvodní příspěvek.Díky za odpověď.Jan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18849


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18832) (18839) (18840) (18843) (18845)

Med je surovina získaná od včel Tvá sklenice medu je sice výrobek ale její složení je právě ta sklenice a med. výrobek z medu je medovina, perník a td.
Ale tady je krom této logiky logika úřednická a ta se neshoduje s jazykem, jak je všeobecně známo

pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Medové pivo
> Datum: 01.10.2006 19:19:53
> ----------------------------------------
> > Od: dedula 164410:
> > ...
> > K otázce 2.
> > Ta má z mého hlediska dva aspekty. Jednak nemůžu napsat, že v hyprmarketu
> > Tomatom je pivo Toato úplně k ničenu. Nechci být zbytek života popotahován.
> > Druhak Vy zde občas prezentujete znalost různých předpisů, tedy určitě
> > dobře víte, že v zákoně o potravinách je uvedeno, že při prodeji musí být
> > dostupné zákazníkovi složení výrobku.
> > ...
> .......
>
> No má znalost předpisů má hranice a ta je dána mou ochotou ty změny ještě
> přijímat jako informaci.
>
> Já ještě doplním. Složení výrobku na etiketě a obalu s medem být nemusí. Kdo tam
> to složení dá(nechá natisknout), je to jaksi nad rámec sdělení .(toliko
> veterinární zákon, který složení nevyžaduje)
>
> _gp_
> http://vindex.ic.cz
> _______________________________________________
> Konference Vcely
> Vcely/=/v.or.cz
> http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18848


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HUBAČ (e-mailem) --- 1. 10. 2006
RE: Krmení (18829)

Je dost lidí, kteří med nechávají a bývá to převážně řepkový med, prostě
to nevytočí. Včelám to nevadí.

MUDr. Radek Hubač
drh/=/seznam.cz
mobil: 774 028 601


-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of
Jakub
Sent: Friday, September 29, 2006 11:25 PM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Krmení

Zdravím přátelé,
máte někdo zkušenost s krmením směsí řepkový med + cukr v poměru 1:1?
Slyšel jsem, že někdo to používá ale nemám žádné konkrétní a hodnověrné
údaje. Jedná se mi o to, zda lze využít při nadbytku řepkového medu aniž
by
to mohlo způsobit v zimě nějaké problémy jako s obtížně zpracovatelným
řepkovým medem samotným a dále použití v sezoně na způsob zde svého času
zmiňované medné komory. Díky za názory!


__________ Informace od NOD32 1.1454 (20060321) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18847


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Vcelarska knihovnicka (18841) (18844)

Od: Karel:
> Skvělé.
> Jednou si tam prohlédneme i Včelařství. (Naděje umírá naposled.:-)
......

Pracuje se natom. Ale jde o rámec Autorského zákona.

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18846


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18832) (18839) (18840) (18843)

> Od: dedula 164410:
> ...
> K otázce 2.
> Ta má z mého hlediska dva aspekty. Jednak nemůžu napsat, že v hyprmarketu
> Tomatom je pivo Toato úplně k ničenu. Nechci být zbytek života popotahován.
> Druhak Vy zde občas prezentujete znalost různých předpisů, tedy určitě
> dobře víte, že v zákoně o potravinách je uvedeno, že při prodeji musí být
> dostupné zákazníkovi složení výrobku.
> ...
.......

No má znalost předpisů má hranice a ta je dána mou ochotou ty změny ještě přijímat jako informaci.

Já ještě doplním. Složení výrobku na etiketě a obalu s medem být nemusí. Kdo tam to složení dá(nechá natisknout), je to jaksi nad rámec sdělení .(toliko veterinární zákon, který složení nevyžaduje)

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18845


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.228.168.209) --- 1. 10. 2006
Re: Vcelarska knihovnicka (18841)

Skvělé.
Jednou si tam prohlédneme i Včelařství. (Naděje umírá naposled.:-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18844


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

dedula 164410 (193.165.75.141) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18832) (18839) (18840)

***
Zeptám se na dvě věci:

Co je to CKT ?

Jak v souvislosti s neznalostí piva, tak v souvislosti chutí umělého medu a poctivostí ... , který si zákazník koupí a prostě mu chutná, protože je levný. Jak tedy může spotřebitel rozlišit "kvalitu" podle svého jazyka , když neví ani co jí(pije)?

*****
1.
CylindroKónickýTank. Svislá válcová nádoba obvykle z nerezi o poměrně velkém obsahu. V ní probíhá celá výroba piva po uvaření, t.j. kvašení a ležení. Pivo je celou dobu uzavřené v nádobě. Vaří se pivo jednotné stupňovitosti, např. 12 st. a na nižší stupňovitost se dořeďuje vodou. Jde o základní princip výroby v moderních velkých pivovarech.

Na rozdíl od původní zde ustálené výroby. Pivo se vaří - slad, sladina, chmelí - mladina. Následují dvoupatrové chlazené sklepy. Vyšší patro - spilka, široké otevřené kádě, mladina se tam samospádem spouští a kvasí při asi 5 st. C. Po vykvašení se spouští do spodního patra, ležácký sklep, jsou tam ležácké sudy - (tanky) ležácké - naležato. Ty se uzavřou a pod tlakem tam pivo leží, čím vyšší stupňovitost, tím déle při teplotě zhruba 2 st. C.
Tolik můžu o výrobě, nejsem kvasinkový odborník.


K otázce 2.
Ta má z mého hlediska dva aspekty. Jednak nemůžu napsat, že v hyprmarketu Tomatom je pivo Toato úplně k ničenu. Nechci být zbytek života popotahován.
Druhak Vy zde občas prezentujete znalost různých předpisů, tedy určitě dobře víte, že v zákoně o potravinách je uvedeno, že při prodeji musí být dostupné zákazníkovi složení výrobku. Tedy zákazník VÍ co jí, nebo pije.
To, jak mu ta břečka (pivo, med) chutná je jeho čistě subjektivní pocit.

A ještě, i když to je odpověď na jinou otázku, jak je to s tím cukrem. Cukr se do piva přidává a sice proto, aby se dosáhlo vyšší stupňovitosti a ušetřil drahý slad. Také proto, že silné pivo jen ze sladu by nemělo dobrou chuť.
Podívejte se, opakuju, na etikety některých piv, a tam ten cukr najdete.

Tak, jdu si otevřít jednu dvanáctku a na zdraví!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18843


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Lejčar (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Vcelarska knihovnicka (18841)

Dobrý nápad. Trochu jste si u mne zlepšil renomé.
Lejčar

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18842


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Vcelarska knihovnicka

Co naní říkáte?

Nebyly by takové seznamy vhodné pro začátečníky při probíjení se v začátcích včelařství a zvýšit tak zájem o včelaření?

UPOZORNĚNÍ: Kdo byl včera zklamán, že nemůže se dostat dále ze seznamu na titul, tak problém by měl být vyřešen.

Ještě odkaz:
http://vindex.ic.cz/beebookcase/

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18841


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18832) (18839)

dedula 164410 :
> Přiliš jsem to zkrátil, tedy: Napsal mi kdosi odpověď mi že kecám, že se
> pivo vaří ze sladu. V tom má pravdu. Ale stejně nekecám cukr se přidává.
> Jak kde, jak kdy. Podrobnosti vynechám. Jinak v současné době se výroba
> piva dělí velmi zhruba - prosím nechytat za slova - na dva základní
> způsoby. 1. Klasická výroba: varna - spilka - ležácký sklep - expedice. 2.
> moderní výroba: varna - CKT - expedice.
> Jestli se kde prodává poctivé či nepoctivé pivo si musí zjistit každý sám,
> podle svého jazyka(ku).
......

Zeptám se na dvě věci:

Co je to CKT ?

Jak v souvislosti s neznalostí piva, tak v souvislosti chutí umělého medu a poctivostí ... , který si zákazník koupí a prostě mu chutná, protože je levný. Jak tedy může spotřebitel rozlišit "kvalitu" podle svého jazyka , když neví ani co jí(pije)?


_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18840


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

dedula 164410 (193.165.75.141) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18832)

Přiliš jsem to zkrátil, tedy: Napsal mi kdosi odpověď mi že kecám, že se pivo vaří ze sladu. V tom má pravdu. Ale stejně nekecám cukr se přidává. Jak kde, jak kdy. Podrobnosti vynechám. Jinak v současné době se výroba piva dělí velmi zhruba - prosím nechytat za slova - na dva základní způsoby. 1. Klasická výroba: varna - spilka - ležácký sklep - expedice. 2. moderní výroba: varna - CKT - expedice.
Jestli se kde prodává poctivé či nepoctivé pivo si musí zjistit každý sám, podle svého jazyka(ku).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18839


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18834)

Jestli čistě fruktózový sirup, tak to nebude z řepného cukru - sacharózy,
protože ta je složená půl na půl z fruktózy a glukózy. Fruktózový sirup
tuším se vyrábí nějakým postupem z kukuřice. Je to tuším asi 15 let, co po
uvolnění hranic byl dokonce tehdy nabízen jako alternativní krmivo pro
včely. S tím protlačováním výroby těch sirupů se mně to zdá ještě
"zajímavější" existují nejen kvóty pro výrobu cukru, ale taky pokud vím
minimální nařízené ceny cukrové řepy a cukru neboli v porovnání se světem
vyrábějí naše cukrovarnické spolky cukr snad dvakrát, třikrát dráž. No a
různé tekuté sirupy se dovážejí v nádržích ještě snadněji než nějaké tuhé
cukry. Takže nejspíš mají li podniky v EU používat i tady vyráběné cukrové
sirupy, budou muset být i ty chráněny cly stejně jako bílý cukr. Jedinou
naději ve snížení ceny vidím v tom, že tyto suroviny používané jako
polotovary v potravinářském průmyslu nemusí být tak moc vyčištěny jako bílý
cukr, do spousty výrobků bude možno použít sirup o čistotě na úrovni
afinovaného cukru nebo dokonce na úrovni melasy jen za cenu toho, že dodá
vedle sladkosti určitou dodatečnou příchuť. takže jejich použití může být
skutečně levnější než použití bílého rafinovaného cukru.Taky štěpení
sacharózy na glukózu a fruktózu je mnohem jednodušší a levnější operace než
čištění sacharózy. Ta příchuť ale může být i docela příjemná, třeba kdysi
když jsem krmil afinovaným cukrem, tak jeho chuť byla v podstatě úplně
stejná jako chuť takzvaného přírodního cukru, který se dnes prodává zájemcům
v obchodem s zdravou výživou čtvrt kila okolo 20 korun. S troškou fantazie
tato chuť připomíná chuť karamel. Taky někdy v té době byly v obchodech
levný švestkový kompot původem tuším z Albánie, tam byl taky na zavařování
podle chuti použit nějaký afinovaný cukr nebo možná spíše dokonce i melasa.
Ovšem v kombinaci se švestkami to chutnalo dobře. Taky do nějakého levného
piva se asi nebude přidávat rafinovaný bílý cukr, ale nějaký afinovaný cukr
nebo sirup typu melasy, což múže být spíše cukrovarnický odpad než produkt,
ale v pivu může tato příchuť zřejmě dost dobře nahradit příchuť sladu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, September 30, 2006 9:25 PM
Subject: Re: Medové pivo


dedula 164410:

> Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se
na
> etikety ruznych piv a precist si slozeni.
........

Já pivo nepiju. Co je zajímavého na pivní etiketě? ;-)

Co vím, tak to, že se všemožně cukrovarnické spolky snaží protlačit
přepracování sacharózy (klasického cukru) na štěpené sirupy pro konzervárny
a výrobce alkoholu, protože tím se efektivně obejdou výrobní kvóty na cukr a
zvýší se tím výroba. Prostě cukrovary dochází nato, že cukr budou štěpit a
nabízet sirupy, které nemají definici cukru. (podle EU) Resp. jde o
"dokonale biologický" fruktózový sirup - sorbitol.

Takže radujme se veselme. Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen
podobu sypaného cukru, ale čím dál více např. i piva, bonbónů, sirupů,
limonád,umělého medu (pozn. to je definice dle třídění EU!!), zmrzlin,
náplní oplatku, zákusků, výživ pro děti, atd,atd.

Opravdu výrobu sacharózy máme v Evropě do které jsme spadli dávno
limitovanou.


_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18838


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek (203.211.69.173) --- 1. 10. 2006
Re: Literatura k inseminaci vcelich matek (18828)

Pokud neni na obtiz anglictina, pak v knihovne CSV pred lety meli knihu: Ruttner F, (1976) The instrumental insemination of the queen bee.

Pri hledani presneho nazvu pomoci googlu jsem nasel i zajimavy odkaz na stranky s citaci dalsich zajimavych clanku ke slechteni vcel, varroa toleranci aj. Dost je toho citovano v casopisech, co by snad meli mit v knihovne CSV.

Odkazy byly na adrese:
http://members.aol.com/queenb95/bibliog.html

Urcite by se toho dali najit na internetu i vice (anglicky).

S pozdravem

Radek Kobza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18837


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18834) (18835)

> Od: Karel:
> Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru
>
> .......
> Teď je to trošku mimo, protože cena cukru šla ve světě trochu nahoru. Dřív
> jsem trochu přemýšlel, jestli by se nedal onen Honey-suggar kterým se prý
> dá jen obtížně odlišit od medu dovážet jako krmení pro včely.
> Při současné nákazové situaci s morem by už jen to stálo za to -
> medocukrové těsto, pokud by se dal sehnat mimo cenovou regulaci a pod
> regulovanou cenou cukru, tak by to mohlo být zajímavé.
> Nezná někdo cenové relace.
........
Cenové relace cukru nejsou stabilní a to ze zcela pochopitelných důvodů. (a to už delší dobu)

Každopádně na serveru http://szif.cz se nachází zprávy otom, kolik jakýho cukru skladujeme, a kolik ho vyvezeme a nakoupíme jako ČR.

Jedná se ve správách i o smetky, které se dají z cukrovaru získat. (známá má známé a ty mají strýčka .... atp.) Smetky jsou vlastně po úklidu nebo jinak dnes řečeno "likvidací starých zásob". Lze na takový cukr narazit a ceny jsou nesmírně zajímavé. Kvalita (příměsy "ze země") - se ale různí. Od parádního cukru po cukr vzhledově našedlý "pepř a sůl" (drobky hlíny a písku)
_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18836


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.228.166.93) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18834)

Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru

........
Teď je to trošku mimo, protože cena cukru šla ve světě trochu nahoru. Dřív jsem trochu přemýšlel, jestli by se nedal onen Honey-suggar kterým se prý dá jen obtížně odlišit od medu dovážet jako krmení pro včely.
Při současné nákazové situaci s morem by už jen to stálo za to - medocukrové těsto, pokud by se dal sehnat mimo cenovou regulaci a pod regulovanou cenou cukru, tak by to mohlo být zajímavé.
Nezná někdo cenové relace.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18835


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831)

dedula 164410:

> Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se na
> etikety ruznych piv a precist si slozeni.
........

Já pivo nepiju. Co je zajímavého na pivní etiketě? ;-)

Co vím, tak to, že se všemožně cukrovarnické spolky snaží protlačit přepracování sacharózy (klasického cukru) na štěpené sirupy pro konzervárny a výrobce alkoholu, protože tím se efektivně obejdou výrobní kvóty na cukr a zvýší se tím výroba. Prostě cukrovary dochází nato, že cukr budou štěpit a nabízet sirupy, které nemají definici cukru. (podle EU) Resp. jde o "dokonale biologický" fruktózový sirup - sorbitol.

Takže radujme se veselme. Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru, ale čím dál více např. i piva, bonbónů, sirupů, limonád,umělého medu (pozn. to je definice dle třídění EU!!), zmrzlin, náplní oplatku, zákusků, výživ pro děti, atd,atd.

Opravdu výrobu sacharózy máme v Evropě do které jsme spadli dávno limitovanou.


_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18834


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva (18815) (18816) (18823)

Stonjek napsal(a):
> .. pak už záleží na dávkování a štěstí. Zdraví R. Stonjek
>
No vždycky si můžeš vybrat - buď se učit zálady řemesla a nebo se modlit
za návštěvu štěstěny.

Pivovarskej pozdrav "Dej bůh štěstí!" určitě vznikl dávno před Poupětem.

Honza
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18833


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831)

dedula 164410 napsal(a):
> Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se na
> etikety ruznych piv a precist si slozeni.
>
Je otázka, v čem ten omyl spočívá, jestli v neznalosti etiket, anebo v
předpokladu, že v lahvích v supermarketech je poctivý pivo.

Honza
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18832


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

dedula 164410 (193.165.75.141) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812)

Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se na etikety ruznych piv a precist si slozeni.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18831


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re:Literatura k inseminaci vèelích matek (18828)

Od: Pavel K.
>
> Měl bych zájem o literaturu, která se zabývá inseminací včelích matek.
> Může mi někdo poradit, kde nebo na koho se obrátit? Předem děkuji a přeji
> hezký podvečer. Pavel K.
.....

Inseminace včelích matek je dokonale popsána v publikacích VÚ Vč. Dol. Doporučuji prohlédnout jeho nabídku literatury(ceník), popř. oslovit jejího ředitele. Bohužel není možné dát tuto novodobou literaturu bez svolení volně k četbě na web.(jde o poměrně nové tituly)

Jinak pro zájemce starých titulů jsem pokusně vytvořil a tvořím jmenný seznam volné české včelařské literatury na webu. Prostě co jde přečíst z internetu!

http://vindex.ic.cz/beebookcase/

Jakýkoli nápad, námět a nový linky na volnou včelařskou literaturu vítám na gupa/=/seznam.cz nebo zde na diskuzi.

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18830


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jakub (83.240.32.254) --- 29. 9. 2006
Krmení

Zdravím přátelé,
máte někdo zkušenost s krmením směsí řepkový med + cukr v poměru 1:1? Slyšel jsem, že někdo to používá ale nemám žádné konkrétní a hodnověrné údaje. Jedná se mi o to, zda lze využít při nadbytku řepkového medu aniž by to mohlo způsobit v zimě nějaké problémy jako s obtížně zpracovatelným řepkovým medem samotným a dále použití v sezoně na způsob zde svého času zmiňované medné komory. Díky za názory!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18829


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel K. (213.192.21.67) --- 29. 9. 2006
Literatura k inseminaci včelích matek


Měl bych zájem o literaturu, která se zabývá inseminací včelích matek. Může mi někdo poradit, kde nebo na koho se obrátit? Předem děkuji a přeji hezký podvečer. Pavel K.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18828


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

kozlík (194.212.232.6) --- 29. 9. 2006
Re: Vaření medového piva (18815) (18816) (18823)

Vždycky jsem si myslel, že právě chmel je v pivu-snad kromě alkoholu , tím konzervantem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18827


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan (85.135.97.142) --- 29. 9. 2006
Re: Medové nápoje (18822)

Velmi zajímavé jsou stránky o medovině na www.medovina.sk
Milan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18826


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Löffelmann (e-mailem) --- 29. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva (18815)

Mohu Vam teke doporucit MEDOVINOVEpivo vyrabene klasterem v Zelive svrchnim
kvasenim. Je moc dobre a silne 15stupnu.
jan
----- Original Message -----
From: "Stonjek " <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 28, 2006 9:58 AM
Subject: Vaoení medového piva


> Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů,
> chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad
> nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole
> nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr
> ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s
> natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té
> práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku
> v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo
> bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí,
> určitě
> bych na něj občas zašel.
> Zdraví R. Stonjek
>


--------------------------------------------------------------------------------


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18825


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jaroslav Malý (e-mailem) --- 29. 9. 2006
(no subject)




Dobrý den přátelé,
není to tak dlouho,co se na konferenci rozvířila debata o panu Trundovi. Je-li to tentýž,který nabízí i
výrobu etiket musím říci,že já s ním mám opakovaně dobrou zkušenost. Je s ním možná dohoda o
možných změnách do tisku a pokud kdosi uváděl,že se na něho nemůže dovolat tak nevím,ale mně
se to nestalo. To píši proto,že naše zkušenosti nemusí být vždy stejné.
Vše jen dobré
J.Malý
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18824


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.17) --- 28. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva (18815) (18816)

Já opravdu nejsem na vaření piva odborník a zřejmě ho nikdy vařit nebudu, ale rozdíl je v použití pivovarských kvasnic a použití chmele pro navození hořké pivní chutě a pak už záleží na dávkování a štěstí. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18823


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Medové nápoje

Zrovna minulý týden jsem získal 88 let starou knížečku pro hospodyňky.

...
Je tam následující řazení:

Kapitola VI:
Medoviny

Kapitola VII.
Medové víno

Kapitola VIII.
Medové limonády

Kapitola IX.
Medové pivo

Kapitola X.
Medové likéry a lihoviny

titul: Med a jeho zpracování v domácnosti

Josef Kadlčák, v Praze 1918

- - -

Zajímavé jsou právě ty limonády (a i pivo), protože v době 1918 se ještě za limonádu považovalo něco jako dnešní vinný burčák. Jde o přirozenou bouřlivě kvasící směsici (konzumace 8 den ).





_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18822


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 28. 9. 2006
RE: Vaření medového piva (18818) (18819)

Viz: http://www.volvox.cz/knihy/mandragora/mandragora.php#posvatna
(cena 150 Kč)

-----Original Message-----
From: vcely-bounce On Behalf Of Jan Čáp
Sent: Thursday, September 28, 2006 3:16 PM
Subject: Re: Vaření medového piva

"Posvátná a léčivá bylinná piva* - Tajemství prastarého kvašení ",
za už přijatelných 100,- (nebo 150,- ?) Kč. Je tam i pár receptů na piva
použitím medu ..


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18821


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ivan Cerny (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva (18818) (18819)

Ta kniha by se klidně mohla jmenovat i "Drogy legálně, snadno a
rychle" a v Praze je za 105,-. Koho zajímá, proč se dnes do piva
přidává hlavně chmel, a kdo má rád recepty i několik století staré,
tak neváhejte.
Ivan

JČ> tak spoustu inspirace najdeš v překladu knihy "Posvátná a léčivá
JČ> *bylinná* *piva* - Tajemství prastarého kvašení ", která letos v létě
JČ> konečně dorazila do sítě "Levné knihy" za už přijatelných 100,- (nebo
JČ> 150,- ?) Kč. Je tam i pár receptů na piva použitím medu ..



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18820


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva (18818)

No mně právě spíše vyhovuje takové méně alkoholické pití jako desítka pivo,
> co se pije spíše na žízeň. .. Chuť by se mohla na rozdíl od piva doplnit třeba bylinkami.
>
> R. Polášek
>
Jestli Ti Radime nebude ti vadit, že to tradiční pivo moc nepřipomíná,
tak spoustu inspirace najdeš v překladu knihy "Posvátná a léčivá
*bylinná* *piva* - Tajemství prastarého kvašení ", která letos v létě
konečně dorazila do sítě "Levné knihy" za už přijatelných 100,- (nebo
150,- ?) Kč. Je tam i pár receptů na piva použitím medu ..

Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18819


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva

No mně právě spíše vyhovuje takové méně alkoholické pití jako desítka pivo,
co se pije spíše na žízeň. Co se týká trvanlivosti, muselo by se konzervovat
stejně jako to pivo, to znamená přetlakem oxidu uhličitého nebo u
průmyslového výrobku i pasterizací či jak se to pivo vlastně stabilizuje.
Chuť by se mohla na rozdíl od piva doplnit třeba bylinkami.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Čáp" <>
To: "Včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 28, 2006 11:53 AM
Subject: Re: Vaření medového piva


Radim Polášek napsal(a):
> Pokd se slad úplně nahradí medem, čím se potom takové medové pivo liší od
> medoviny
Sleský rozum mi říká, že takové "pivo" se bude od medoviny lišit nižším
obsahem alokohlu a tím i nižší trvanlivostí (leda že by tam dal Ruda
toho medu hodně, jako do medoviny a pak to bude chmelená medovina jako
každá jiná z medu a chmele).

Oproti pivu to zase bude daleko méně plné (řídká vodička, kde není co
"kousat") a nebude to chutnat po sladu, čili úplně jinak než pivo.


Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18818


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva (18815) (18816)

Radim Polášek napsal(a):
> Pokd se slad úplně nahradí medem, čím se potom takové medové pivo liší od
> medoviny
Sleský rozum mi říká, že takové "pivo" se bude od medoviny lišit nižším
obsahem alokohlu a tím i nižší trvanlivostí (leda že by tam dal Ruda
toho medu hodně, jako do medoviny a pak to bude chmelená medovina jako
každá jiná z medu a chmele).

Oproti pivu to zase bude daleko méně plné (řídká vodička, kde není co
"kousat") a nebude to chutnat po sladu, čili úplně jinak než pivo.


Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18817


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva (18815)

Pokd se slad úplně nahradí medem, čím se potom takové medové pivo liší od
medoviny?

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 28, 2006 9:58 AM
Subject: Vaoení medového piva


> Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů,
> chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad
> nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole
> nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr
> ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s
> natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té
> práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku
> v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo
> bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí,
určitě
> bych na něj občas zašel.
> Zdraví R. Stonjek
>


----------------------------------------------------------------------------
----


> _______________________________________________
> Konference Vcely
> Vcely/=/v.or.cz
> http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18816


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.17) --- 28. 9. 2006
Vaření medového piva

Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů, chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí, určitě bych na něj občas zašel.
Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18815


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan krokavec (195.91.125.126) --- 27. 9. 2006
Re: barevné mezistěny (18773)

Farebné medzistienky vyrábajú v SR napr. vo Výrobni medzistienok - Želovce.
Tel. neviem, skúste napísať na :info/=/tapersk.sk
Krokavec

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18814


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812)

No slad dodává jednu z aroma a chuti piva. Nahradit ho úplně cukrem nebo
medem, tak z toho nevyjde pivo, ale něco jako medovina. Částečný přídavek
buď vytváří originální chuť u zvláštních piv nebo může ve velkovýrobě asi to
pivo zlevnit, nějaký cukr, případně dokonce afinovaný nebo i možná v melase
tomu dodá stejná procenta alkoholu a je určitě levnější než cukry z výtažku
ze sladu.
Ale dnes v době nadbytku medu medové pivo mně moc nezní. Já bych navrhoval
to nazývat z opačné strany něco jako pivní, pivovou nebo pivařskou medovinu,
ani jeden z názvů mně nesedí, ale lepší mně teď nenapadá. Prostě nápoj, kde
hlavní cukerná a lihutvorná složka je tvořena medem a sladový výtažek je tam
přidáván v menším množství hlavně k úpravě chuti, aby výsledný nápoj získal
trošku pivní chuť. A aby to nebyl ulepený a přeslazený likér, jako je
medovina prodávaná na stáncích, kde si člověk dá jeden kalíšek a má toho
dost, ale nápoj, u kterého je možné posedět a pít ho případně i na žízeň a
který by tedy mohl být alternativou piva.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: <>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 27, 2006 9:05 PM
Subject: Re: Medové pivo


KECÁŠ! Tam se vařením sladu škrob štěpí na cukry a se následné kvasí. viz
http://infowebz.com/pivo/vyroba.htm

pepan



_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18813


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807)

KECÁŠ! Tam se vařením sladu škrob štěpí na cukry a se následné kvasí. viz http://infowebz.com/pivo/vyroba.htm

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: dedula 164410 <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Medové pivo
> Datum: 27.9.2006 13:53:45
> ----------------------------------------
> >>jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza z
> cukrovaru) nedává?
>
> Dava, ale nikomu se to nerika ....
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18812


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Löffelmann (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805) (18808) (18809) (18810)

Chapu a rozumim, ale neda se nic delat. Konkretneji uz to neumim ale na
rozdil od Vas se nebojim napsat Paroubkova stylu. Mne by naopak zajimalo co
si myslite o moji retorice a k jakemu stylu je podobna. Ja bych si dovolil
ji prirovnat k stylu Petera Bothy nebo Mose Kohena.
Dekuji jan
----- Original Message -----
From: "KOZLÍK" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 27, 2006 5:01 PM
Subject: Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou?


> Příteli Löffelmanne ani ve Vašem příspěvku jsem kromě rétoriky ,nechci
> říkat koho, nic nenalezl.Díky Petr
>


--------------------------------------------------------------------------------


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18811


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KOZLÍK (194.212.232.6) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805) (18808) (18809)

Příteli Löffelmanne ani ve Vašem příspěvku jsem kromě rétoriky ,nechci říkat koho, nic nenalezl.Díky Petr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18810


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Löffelmann (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805) (18808)

Pr. Kozliku,
zkuste priste pouzit argumenty a fakta a ne retoriku politiku Paroubkova
stylu..........
dekuji jan
----- Original Message -----
From: "KOZLÍK" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 27, 2006 3:55 PM
Subject: Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou?


> Určitě ho zlikvidovali.Za peníze z Předboje najali Mrázkova řidiče, fakt
> slzšel jsem to od souseda v hospodě a ten má zaručený informace z
> mysliveckého spolku, že to nějaký strýc v noci slyšel pod posedem povídat
> si dva medvědy!
>


--------------------------------------------------------------------------------


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18809


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KOZLÍK (194.212.232.6) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805)

Určitě ho zlikvidovali.Za peníze z Předboje najali Mrázkova řidiče, fakt slzšel jsem to od souseda v hospodě a ten má zaručený informace z mysliveckého spolku, že to nějaký strýc v noci slyšel pod posedem povídat si dva medvědy!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18808


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

dedula 164410 (193.165.77.29) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793)

>>jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza z cukrovaru) nedává?

Dava, ale nikomu se to nerika ....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18807


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Löffelmann (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805)

Dobry den Gustou,
s pr. Preslickou to nejspis dopadne tak jako s kazdym, kdo je nepohodlny
sefum CSV. Nejdriv bude ocernen a pospinen a pak se na nej jako na cernou
ovci zapomene a kdyz bude chtit neco pro vcelare delat, tak kazda jeho akce
bude svazem bojkotovana. Tak jako se to stalo mne, kdyz jsme delali akci
Chvala medu - propagace ceskeho medu, tak casopis Vcelarstvi a ani svaz
nebyl ochoten se o akci ani bavit. Podle nekterych clenu UV CSV kteri prisli
nas na akci Chvala medu podporit, pry PUV nechalo odhlasovat nepodporu teto
akce. Docela bych byl rad kdyby se k tomu nekdo z PUV zde na konferenci mohl
vyjadrit jestli je to pravda. Pokud je to pravda tak potom se uz nedivim ze
sefum svazu projde uplne vsechno, vcetne krachu Vcely Predboj. Muzou vsechno
a beztrestne......................
jan
----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <gupa/=/seznam.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 27, 2006 11:52 AM
Subject: Jak to dopadlo s pr. Preslickou?


Protože nemám další čísla Včelařství k dispozici, nevíte jak dopadl p.
Přeslička, kterého jednatel x PS a Protocol Servisů a holdingů a nevím
jakých společností o dvouch jménech s až miliónovými vklady?

Jedná se o 3/2006/66;67

1)Nechápu, proč nad jménem Jitky Slukové jsou nepravdivé údaje o neexistenci
společnosti Protocol Service s.r.o.,(je 27.9.2006 a podle ARESU daná
společnost funguje)

2)Zda-li pan Nezmar - jednatel společností udělal konečně něco pro
Včelařství, nebo jen vede a chválí své společnosti

3) Jestli čte tyto řádky p. Přeslička a utrpěl nějakou újmu, protože měl
"otázky" vůči vedení ČSV a (PS)společnosti, tak mu přeji aby vydržel a dal
třeba i zde vědět (nebo ve VN) jak to vidí dnes. (po půl roce)

Musím říct, že mi je přítele Přesličky líto, když čtu jeho "otázky". Protože
se nelze nijak bránit proti slovům, které píše "šéfredaktor" (příspěvek
vpravo dole) MGR. PROKEŠE. Myslel jsem si, že jeho postavení šéfredaktora je
stát za včelaři a zájmu ve včelařství a ne jít proti nim. Není mu hanba?

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18806


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Jak to dopadlo s pr. Preslickou?

Protože nemám další čísla Včelařství k dispozici, nevíte jak dopadl p. Přeslička, kterého jednatel x PS a Protocol Servisů a holdingů a nevím jakých společností o dvouch jménech s až miliónovými vklady?

Jedná se o 3/2006/66;67

1)Nechápu, proč nad jménem Jitky Slukové jsou nepravdivé údaje o neexistenci společnosti Protocol Service s.r.o.,(je 27.9.2006 a podle ARESU daná společnost funguje)

2)Zda-li pan Nezmar - jednatel společností udělal konečně něco pro Včelařství, nebo jen vede a chválí své společnosti

3) Jestli čte tyto řádky p. Přeslička a utrpěl nějakou újmu, protože měl "otázky" vůči vedení ČSV a (PS)společnosti, tak mu přeji aby vydržel a dal třeba i zde vědět (nebo ve VN) jak to vidí dnes. (po půl roce)

Musím říct, že mi je přítele Přesličky líto, když čtu jeho "otázky". Protože se nelze nijak bránit proti slovům, které píše "šéfredaktor" (příspěvek vpravo dole) MGR. PROKEŠE. Myslel jsem si, že jeho postavení šéfredaktora je stát za včelaři a zájmu ve včelařství a ne jít proti nim. Není mu hanba?

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18805


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KOZLÍK (194.212.232.6) --- 27. 9. 2006
článek

Nějak mi asi nefunguje konference.V novém Včelařství byl článek s novou ministriní zemědělství za ODS paní Vicenovou.Zatím jsem neslyšel ani zmínku o panu Prokešovi-jak za nás pěkně lobuje.Takže jsem také zůstal ušetřen výlevů, že je to nechutné, takhle se zviditelňovat "před volbami".Třeba se ještě ozvou zase s nějakou peticí?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18804


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78154 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 18804 do č. 18864)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu