78079

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


gupa (93.92.52.23) --- 5. 6. 2020
Re: odlévání mezistěn

Separátor je mezivrstva, pokud by měla nějak prostupovat dostran, byl by to špatný separátor a pozná se podle toho, že přestává fungovat a vrstvy se lepí. Pokud dáš Jar do kelímku a jde o clean verzi bez aditiv a parfémů, vyschne docela vysoká vrstva na nepatrný flek. No a oto v dotazu jde, proto se dotazuji co to je za saponát, protože jarem se často nazývá i to co jar není a jaký má odstín, jak voní, jak je starý atp. To jak je starý je důležitý protože se neustále mění kvůli šetření receptury.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 74187


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
gupa (93.92.52.23) --- 5. 6. 2020
Re: odlévání mezistěn

Dalším problémem může být použitá voda, pevné částice ve vodě mohou také způsobit zflekatění mezistěn.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 74188


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (90.178.51.173) --- 5. 6. 2020
Re: odlévání mezistěn

Detergenty mají dlouhou molekulu, jeden její konec je lipofilní neboli lne k tukům a druhý její konec je hydrofilní neboli má afinitu k vodě. Proto mohou ulpívat na vosku a tam vadit včelám, případně i když se jich použije velmi málo, mohou místně, třeba na povrchu toho vosku, , vytvořit nějakou velmi vysokou koncentraci.
Na jedné straně se potom nadává, že zemědělci a znečištěnéí životního prostředí do včel láduje všemožnou chemii a na druhé straně takhle sami včelaři strkají do včel další chemii z těch detergentů. Což jsou potencionálně dost zrádné látky.
Ty detergenty se potom přes mezistěny mohou dostat do medu a pokud zůstanou ve vosku, mohou, pokud vydrží teplotu varu vody při jeho vyvařování buď způsobit pěnění vosku nebo místo pevného koláče vytváření ztuhlé voskové emulze.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 74189


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu