78192

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


havlík --- 20. 5. 2004
med

Za jak dlouho bude med zralý k vytáčení,když mám zavíčkováno průměrně ze 1/4 až 1/3 plástu?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5943


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jakub ©merda --- 20. 5. 2004
Re: med

Ja testuji zralost medu tim, ze trnu plastem ve vodorovne poloze. Pokud med vystrikuje z plastu je nezraly, pokud drzi, tak lze vytacet. Vickovani plastu byva nespolehlive, zvlaste kdyz byva slabsi snuzka.

Kuba

================= Původní zpráva =================
Od (From): "havl?k" <e-mail/=/nezadan>
Komu (To): "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Kopie (Cc):
Předmět (Subject): med
Datum (Date): 20. 5. 2004 8:16
==================================================

> Za jak dlouho bude med zralý k vytáčení,když mám zavíčkováno průměrně ze
> 1/4 až 1/3 plástu?

____________________________________________________________
5 důvodů, proč se připojit k internetu přes seznam.cz
http://ad.seznam.cz/clickthru?spotId=73730&section=/

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5944


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Ducháč. --- 20. 5. 2004
Re: med

Pozor,pozor, med musí mít do 18% (čes.norma) vody a to se nechá zjistit refraktometrem. Odhadem bych nedoporučoval. Potom budete zklamáni až vám med změří výkupce a bude mít 20%, nebo vám bude kynout v konvích, nebo kysnout ve sklenicích. Před dvěma lety v silné snůšce měl i zavíčkovaný řepkový až med 21% vody i tento med ztuhne ale později kyne jako těsto, takže opatrně s vytáčením. Zdraví Vašek Ducháč.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5948


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
havlík --- 20. 5. 2004
Re: med

Řepka je daleko, a refraktometr použít nehodlám.Jednak ho nemám,ale pro jeho použití bych musel nejdříve nějaký vytočit, a pak by již bylo vlastně pozdě.Takže se mi jedná spíše o rychlé zhodnocení situace.V každém případě všem dík za jejich zkušenosti a rady.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5952


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Tomáš Ustohal --- 20. 5. 2004
Re: med

Zralost medu kontroluji trhnutím plástu ve vodorovné poloze.Pokud med nevystřikuje ven z buněk je zralý a lze vytáčet.Tento způsob kontroly se mi osvědčil.S vytáčením medu bych nespěchal.Je to asi 4 roky nazpět už taky byly plásty z 1/3 zavíčkované, tak jsem je vytočil a hle med měl obsah 21% vody.Ale i potom se dá sjednat náprava, ale je to zase práce navíc. Přeju p2kný den. Tomáš.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5955


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu