78400
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- gupa (93.92.52.23) --- 31. 10. 2012
Re: Dekrystalizátor medu
T.Polách (93.99.69.80) --- 31. 10. 2012
Dekrystalizátor medu
Můžete to upřesnit co přesně máte na mysli?_gp_
-------------------------------
včelařství 11/2012 str.337
Máte s tímto výrobkem prosím Vás někdo zkušenost.
Nějak mi uniká pointa celého procesu k čemu že to vlastně je.
Děkuji za rady a reakce.
T.P
-------------------------------
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59179
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - T.Polách (93.99.69.80) --- 1. 11. 2012
Re: Dekrystalizátor medu
Mám na to podobný pohled jako Gustav.
Přemýšlím a pokládám si otázku proč rozbíjet řepkový med z 200l sudu nebo z jakéhokoli jiného soudku dekrystalizátorem když to jde jinak a hlavně jednodušeji.
Tento dekrystalizační krok považuji za nějaký mezikrok od převezení medu ze skladu do termokory. Tedy práci navíc a hlavně čas navíc.
Jen teoreticky:
I kdyby se dekrystalizátor prokopal na dno řepkového sudu, JAK tuto kaši nebo co s toho za medium vznikne bude např.prof. včelař vybírat -půl dne žufánkem ? :-)
To bude produktivita práce
Pokud v dekr. komoře rozpustím kryst. květ med při teplotě 45 C 45kg za 24 hodin ,možná něco málo přes a sud při stejné teplotě za 4 dny potom opravdu hledám pointu v tomto řetězovém přístroji na omítkové směsi a stavební lepidla.
Jde o to ,že přítel nepochopil(a to nemyslím nijak zle) ,že včelař si práci potřebuje zjednodušit a ne si ji ještě na hřbet přiložit.
------------
díky všem za všechny předešlé reakce
T.P
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59187
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 1. 11. 2012
Re: Dekrystalizátor medu
Podle mně se to s ohřevem doplňuje.
Když chci "frézovat" tuhý med, nepoužiji to na sud, který jsem právě přivezl z venku z mrazu, ale nechám ten sud pár dnů v teple v místnosti 20 st C nebo ho třeba ještě ohřeji k třicítce, aby med teplem trochu změkl.
Když chci med udělat právě tekutý, aby právě tekl ale co nejméně se teplem poškodil, nadstavím teplotu o 10 nebo tak nějak méně stupnů nebo med ohřívám kratší dobu a ten napůl ztuhlý med potom rozfrézuji, takže bude tekutý za nižší teploty.
A "frézovat" úplně tuhý med za nízkých teplot a mít nato jen cca 500 watt elektrického výkonu, zvláště když levné motorky v levném nářadí mají při 500 watt celkového výkonu mechanického výkonu třeba jen 250 - 300 watt, zbytek přemění v teplo, tak to je absolutně nedostatečné. Buď to půjde strašně pomalu nebo to bude přetěžováno.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59189
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu