78404
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Libor (62.168.45.106) --- 31. 10. 2009
dřevěná nádoba na med
Pěkný večer vinšuju, chtěl bych se zeptat, pokud budu med skladovat v dřevěné nádobě, např. v novém vinařském sudu, pak med zřejmě pojme vůni dřeva....jak velký to může být problém? Věřím, že jímání vůně dřeva do medu by se dalo zabránit třeba vylitím vnitřku sudu včelím voskem...ale jak to udělat tak, aby se po stěně rozlila tenounká vrstvička vosku, pěkně držela a netvořila tlusté stejkance při rychlém chladnutí vosku? Nebo vnitřek sudu vytřít propolisem rozpuštěným v alkoholu? To by asi přenosu pachů do medu nezabránilo....máte prosím nějaké nápady, případně zkušenosti? Díky, Libor.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 38412
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - KaJi (88.103.157.154) --- 31. 10. 2009
Re: dřevěná nádoba na med
pokud budu med skladovat v dřevěné nádobě, např. v novém vinařském sudu, pak med zřejmě pojme vůni dřeva..
No pachuti ze sudu od whisky, nebo koňaku bych se nebránil.
Ale když u toho jsme, na nádoby ke skladování medu jsou dotace. Volil bych něco s atestem.
Skladování medu v sudu je zmniňováno i v pohádce o Chytré horákyni. On se med asi v něčem jiném dřív neskladoval.
Viz častý obrázem medvěda se sudem medu.
Takže bych si na med dal ještě cedulku BIO EKO a SELSKÝ. To pro případ, že by nějakou chuť chytil. :-)
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 38414
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Cervenka (e-mailem) --- 1. 11. 2009
Re: dřevěná nádoba na med
Dne Saturday 31 of October 2009 22:04:40 Libor napsal(a): > Pěkný večer vinšuju, chtěl bych se zeptat, pokud budu med skladovat v > dřevěné nádobě, např. v novém vinařském sudu, pak med zřejmě pojme vůni > dřeva....jak velký to může být problém?
dobry den, trochu z jineho pohledu, pokud ho tam budete chtit pouze skladovat, asi problem nebude, ale pokud nebude mit moznost otevreni jednoho boku, tak jsem zvedav, jak ho dostanete ven :) (pokud se nejedna o akat) .
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 38420
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (83.208.54.27) --- 1. 11. 2009
Re: dřevěná nádoba na med
Pravděpodobně s tím už nikdo praktické zkušenosti nemá. Z literatury vím, že se dřevěné sudy, třeba na pivo, vysmolovaly. Do sudu se nalila výpustním otvorem horká smola a válením sudu se dostala na celý vnitřek sudu. Potom se sud narazil výpustním otvorem dolů na jehlu s horkou párou a tou se sud vypařil. Smola zatekla do pórů dřeva a zbytek smoly ztekucené tou párou vytekl. Dřevěný sud jsem snad ještě viděl s pivem z místního pivovaru v 70 letech?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 38424
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 1. 11. 2009
Re: d?ev?n? n?doba na med
Již jen úvaho o skladování v dřevěných sudech tě vrací o 100 let zpět vhodné materiály na skladování medu jsou kamenina, hliník, sklo, nerez. potravinářské plasty, a nádoby s úpravou pro styk s potravinami. Vinařské sudy již pro svůj obsah jsou asi málo vhodné kvůli manipulaci s nimi.
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Libor <libor/=/humlak.cz> > Předmět: d?ev?n? n?doba na med > Datum: 31.10.2009 22:04:44 > ---------------------------------------- > Pěkný večer vinšuju, chtěl bych se zeptat, pokud budu med skladovat v > dřevěné nádobě, např. v novém vinařském sudu, pak med zřejmě pojme vůni > dřeva....jak velký to může být problém? Věřím, že jímání vůně dřeva do medu > by se dalo zabránit třeba vylitím vnitřku sudu včelím voskem...ale jak to > udělat tak, aby se po stěně rozlila tenounká vrstvička vosku, pěkně držela > a netvořila tlusté stejkance při rychlém chladnutí vosku? Nebo vnitřek sudu > vytřít propolisem rozpuštěným v alkoholu? To by asi přenosu pachů do medu > nezabránilo....máte prosím nějaké nápady, případně zkušenosti? Díky, Libor. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 38434
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu