78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- (e-mailem) --- 13. 10. 2008
Re: Fumigace
asi to fiünguje i v podmetu včera jsem fumigoval a dnes ráno kontoloval všechny jsem dělal ve svislé poloze v podmetu nebo na rámcíh za okénkem u MU Pod tacovákem kde je nízký podmet jsem použi ono položené V. Ve všech úlech byl spad od 3 do 50 jen v tom tachováku to bylo několik stovek raděj jsem to ani nepočítal
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Gustimili?n Pazderka <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Fumigace > Datum: 12.10.2008 22:57:42 > ---------------------------------------- > Nemusím být specialista nebo nějaký fyzik, abych věděl, jak co vydává teplo > při hoření plamenem a při doutnání. Pyrolýza zkrátka probíhá minimálně. > Reakce včelstva při fumigacích podle návodu (kolem 10 °C) je okamžitá. Když > vezmu teplotu při odpařování, při které se má léčivo uvolňovat, je jedno > jestli se uvolní vodorovně nebo svisle. Není jedno, jestli při doutnání je > omezen přísun vzduchu nebo je zvýšená vlhkost doutnajícího materiálu. > Poloha cigarety je také irelevantní, zkrátka doutná a uvolňuje nikotin. > Pokud je problém toto pochopit, potom je dobré se zaměřit na ty doprovodné > vlatnosti knotu jako vlhkost a přístup vzduchu. > > .......... > Radim Polášek:>Teplota doutnajícího knotu je takových 500 - 700 st C podle > barvy "uhlíku" > knotu. Pokud je knot zavěšený svisle a hoří, správně bych měl napsat pro > Tebe doutná zespoda nahoru, teplota na kapce léčiva se v ustáleném proudění > začne zvětšovat, když je oheň asi tak 2 - 3 centimetry pod kapkou. Takže > trvá 20 - 30 sekund, po kterých se v proudu teplého kouře léčivo odpařuje. > Druhá věc je potom, že jak léčivo zasáhne včely a ty začnou intenzívně > větrat, z ustáleného laminárního proudění daného rozdílem teploty kouře z > doutnajícíhi knotu a okolní teploty se stane proudění turbulentní, které > fouká všemi možnými směry, potom zbytek léčiva, které do té doby na knotu > zůstane, už není odpařováno teplým kouřem, ale až teplotou při > bezprostřední > blízkosti ohně knotu, část léčiva se ohřeje na vysokou teplotu rozloží se. > Dá se říct, že to je taková samoregulace množství odpařeného léčiva. > Když je knot umístěn vodorovně a doutnání taky probíhá vodorovně, teplý > kouř > jde vzhůru mimo nakapané léčivo. Vyšší teplota se potom dostane k léčivu až > v bezprostřední blízkosti ohně, tak 1 - 3 milimetry a to hoří jen pár > sekund. Kapka je navíc ochlazována ještě tím, že za ty 1 - 3 sekundy se > musí > vedle pár mikrogramů léčiva odpařit na každou kapku asi 30 miligramů > rozpouštědla, takže množství léčiva se dostane milimetr i blíž k uhlíkům o > teplotě těch 500 - 700 st C a ohřeje se na dost vysokou teplotu a zničí > se.< > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 32017
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Stonjek (213.151.87.64) --- 13. 10. 2008
Re: Fumigace
Asi před 2 roky jsem napsal, že se že fumigace horem se mi zdá účinější. Hned se našlo pár výzkumníků, kteří mě poučili, že se hluboce mýlím. Já pro to nijaké důkazy neměl, jednalo se pouze o pocit, na který ale já dost dám. Pepa Křapka, kterého zdravím si ale dal práci a počítal a počítal, až se k něčemu podobnému dopočítal také. I když dávání knotu odspodu trochu práce ušetří, přesto se jedná o dost pracnou operaci. Naši sousedé už používají různá udělátka která tuto operaci až blbuvzdorně zjednodušují a urychlují. Začali s tím v Itálii - vyvíječ Fuerto, a už se podobné napodobeniny vyrábí v Maďarsku Polsku a Slovensku. Pouze u nás rádi ucpáváme česna a podobné nesmysly a zapomínáme, že už je 21 století. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 32021
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu