78123

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


G.Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re:

p.k.>poctivej včelař nepřemýšlí nad tím jak udělat s cukru med v limitu nějakejch norem,ale kvalitní živočišný-hmyzí produkt k další potřebě a výrobě.... <
........

Poctivej kuchař se také pozná podle kvalitně připraveného jídla. A nic mu nenůže zabránit v tom, že ví jak dokázat připravit náhražku. A to je hodně o profesionální deformaci.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31870


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
lokvenc.petr (e-mailem) --- 6. 10. 2008
Re:

Stejně si myslím, že je tato diskuse místy poněkud ujetá :-). Protože
nerozlišuje cukr nějak "přidávaný do medu" a cukr podávaný včelám. Není to
sice úplně přesně to samé, ale když vyženu krávu na pastvu, také neočekávám
v jejím mléce trávu. A na podzim podávaný cukr přece nakonec není nic
jiného, než krmivo, nutné pro překonání zimního období, a ne surovina pro
med.
S pozdravem Petr

----- Original Message -----
From: "G.Pazderka" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 06, 2008 10:51 AM
Subject: Re:


p.k.>poctivej včelař nepřemýšlí nad tím jak udělat s cukru med v limitu
nějakejch norem,ale kvalitní živočišný-hmyzí produkt k další potřebě a
výrobě.... <
.......

Poctivej kuchař se také pozná podle kvalitně připraveného jídla. A nic mu
nenůže zabránit v tom, že ví jak dokázat připravit náhražku. A to je hodně
o profesionální deformaci.


__________ Informace od ESET NOD32 Antivirus, verze databaze 3495 (20081004)
__________

Tuto zpravu proveril ESET NOD32 Antivirus.

http://www.eset.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31872


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
G.Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujetá diskuze okolo krmení cukrem

Stejně si myslím, že je tato diskuse místy poněkud ujetá :-). Protože
nerozlišuje cukr nějak "přidávaný do medu" a cukr podávaný včelám.
..........
Tak to také nemohu sloužit. Ujetá v tomto případě je potom asi EU a jejich směrnice, protože ona to nerozlišuje. :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31874


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Pepa (90.176.2.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujetá diskuze okolo krmení cukrem

Gusto v celé EU se krmí na podzím včely převážně cukrem. Cena 1 kg cukru a cena 1 kg květového medu je trochu rozdílná. Rozdíl je pouze v tom, kolik budeme na podzím krmit. Krmit více než 20 kg cukru na dva nástavky 39x24 tj. celkem 22 rámků je zcelá zbytečné a pak je opravdu velké nebezpečí, že při převěšování překročíme povolenou hranici. Včeníci mám v 680 m n.v. a zatím nikdy jsem nekrmil více než 15 kg cukru na včelstvo tj. na dva nástavky 39x24. Počítám s tím, že před krmením bylo ještě cca 5 kg vlastních zásob. Nechávat tam med je neekonomické a navíc mohou tam být alespoň z části medovicové zásoby - medy, které jsou pro včely takřka smrtelné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31875


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujetá diskuze okolo krmení cukrem

Pepa:>Gusto v celé EU se krmí na podzím včely převážně cukrem. Cena 1 kg cukru a cena 1 kg květového medu je trochu rozdílná.<
.......

Ale to, že se lije do včel cukr je mi známo a klidně tak dělejte. Já jen našel jednu směrnici, která zakazuje cokoli jiného přidávat do medu. A abych byl přesnější, docela jasná analýza by takové porušení medu prokázala, kdyby cukr obsahoval nějaké množství nějakého koloidního prvku na kg v suchém stavu, který se v medu vůbec nevyskytuje. Co by včelaři dělali, kdyby jejich med obsahoval nějaké množství takové značky? Byly by označeni za padělatele medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31879


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Stonjek (213.151.87.64) --- 6. 10. 2008
Ležany.

Pečlivě jsem je zkoumal a zase jsem toho po pár letech nechal. Nic moc, výnosy také. Manipulace s plásty vysokými 35 cm mizerná a pouze ve vertikální poloze. V medníku musí být plásty černé jak bota a i tak plné medu často nevydrží transport. A když pár hodin 5kg těžké plásty zbavujete včel tak z toho hodně bolí ruce. Hlavně výnosy nic moc. A včely permanentně připravené na rojení! Na druhou stranu včelám se v nich fantasticky daří a nic lepšího na chov a MK jsem nepoznal a tak v nich mám plemené matky. Podle zkušeností úspěšnějších včelařů v nich musí být plásty vyšší 30 cm, jinak to nefunguje. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31880


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Také záleží jak kvalitní překlady čteš nebo jak dobře ovládáš jazyky

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: G.Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
> Datum: 06.10.2008 13:18:38
> ----------------------------------------
> Stejně si myslím, že je tato diskuse místy poněkud ujetá :-). Protože
> nerozlišuje cukr nějak "přidávaný do medu" a cukr podávaný včelám.
> .........
> Tak to také nemohu sloužit. Ujetá v tomto případě je potom asi EU a jejich
> směrnice, protože ona to nerozlišuje. :-)
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31884


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Pepan:>Také záleží jak kvalitní překlady čteš<
.........
Směrnice čtu v Eurlexu - evropském právu (mimo jiné české právo je při změnách a při harmonizaci podřazeno evropskému)

Jinak čtu jen ty garantované, certifikované, odborně přeložené a hlavně zajímavější a hodnotnější abych nebyl až tak velký najivka, když se do mne někdo snaží místo diskuze něco nalít trychtýřem. Potom samozřejmě i jiné, ale tam hodnotím i důvěryhodnost zdroje a ostatní aspekty.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31887


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
sršeň (88.146.207.2) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Vžyť Pepane on se drží jako klíště jedné věty.Ať čte dál,tam je psáno ,že se nesmějí přidávat " POKUD MOŽNO " žádné organické ani anorganické látky,proto je tam ta tolerance 5 % na sacharozu(samotný med ji obsahuje) i víc dle druhu medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31888


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Sršeň:>Vžyť Pepane on se drží jako klíště jedné věty.Ať čte dál,tam je psáno ,že se nesmějí přidávat " POKUD MOŽNO " žádné organické ani anorganické látky,proto je tam ta tolerance 5 % na sacharozu(samotný med ji obsahuje) i víc dle druhu medu.<

.....
No sláva příteli Sršeň. Kde to je přesně napsáno. Děkuji za odpověď.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31891


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Sršeň:>Vžyť Pepane on se drží jako klíště jedné věty.Ať čte dál,tam je psáno ,že se nesmějí přidávat " POKUD MOŽNO " žádné organické ani anorganické látky,proto je tam ta tolerance 5 % na sacharozu(samotný med ji obsahuje) i víc dle druhu medu.<
.........

Já sršni opravím tvůj omyl v přepisu. Ne že se může přidávat, ale obsahovat. První a druhá věta tedy zní:

"Do medu se při uvádění na trh nebo při použití v jakémkoli výrobku určeném pro lidskou spotřebu nesmějí přidávat
žádné potravinové složky, včetně potravinářských přídavných látek, a nesmějí do něj být přidávány ani žádné látky
jiné než med. Med nesmí pokud možno obsahovat cizorodé organické nebo anorganické látky, které nepatří do jeho
složení."

Takže jestli med může obsahovat sacharózu v nějakém limitním množství, nevztahuje mísení s nějakou sacharozou na druhou větu, protože sacharoza patří ke složení medu. Druhá věta je tedy pasé co se týká přidávání něčeho jiného než je med do medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31893


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
(e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Doplnění: "Do medu se při uvádění na trh nebo při použití v jakémkoli výrobku určeném
pro lidskou spotřebu nesmějí přidávat
žádné potravinové složky, včetně potravinářských přídavných látek, a
nesmějí do něj být přidávány ani žádné látky
jiné než med. Med nesmí pokud možno obsahovat cizorodé organické nebo
anorganické látky, které nepatří do jeho
složení."
" A také se z něj nemí odstaňovat " viz. filtrace pylu .

Pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimili?n Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
> Datum: 06.10.2008 22:08:23
> ----------------------------------------
> Sršeň:>Vžyť Pepane on se drží jako klíště jedné věty.Ať čte dál,tam je
> psáno ,že se nesmějí přidávat " POKUD MOŽNO " žádné organické ani
> anorganické látky,proto je tam ta tolerance 5 % na sacharozu(samotný med ji
> obsahuje) i víc dle druhu medu.<
> ........
>
> Já sršni opravím tvůj omyl v přepisu. Ne že se může přidávat, ale
> obsahovat. První a druhá věta tedy zní:
>
> "Do medu se při uvádění na trh nebo při použití v jakémkoli výrobku určeném
> pro lidskou spotřebu nesmějí přidávat
> žádné potravinové složky, včetně potravinářských přídavných látek, a
> nesmějí do něj být přidávány ani žádné látky
> jiné než med. Med nesmí pokud možno obsahovat cizorodé organické nebo
> anorganické látky, které nepatří do jeho
> složení."
>
> Takže jestli med může obsahovat sacharózu v nějakém limitním množství,
> nevztahuje mísení s nějakou sacharozou na druhou větu, protože sacharoza
> patří ke složení medu. Druhá věta je tedy pasé co se týká přidávání něčeho
> jiného než je med do medu.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31898


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Mohl by někdo uvést, kolik je ve zpracovaném cukru na zimu procent sacharózy
a kolik glukózy a fruktózy, čili kolik sacharózy při zpracování zásob na
zimu včely rozštěpí?

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31901


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
G.Pazderka (80.78.156.8) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Materiály o podvodech v oblasti medu
(O neúčinnosti Směrnic 74/409 a o úskalích návrhu nové směrnice v)pracované Komisí
COM 96 /596 dej)
Proč nařlzení neumožňuje účinnou ochranu
medu?
NOll11a není dostatečně precizní, takže neumož-
ňuje, aby med byl chráněn.
Limity obsahu doporučené směrnicí EU, která
má za úkol přesně rozlišit čisté přírodní produkty,
nejsou už v současné době aktuální. Analytická
chemie učinila za posledních třicet let velký krok
vpřed, avšak metody analýzy, uznávané v jednotli-
vých zemích Unie, jsou přesto neúčinné. Na jedné
straně máme nové podmínky produkce, díky nimž
je med opravdu zcela přírodní, ale neodpovídá pře-
depsaným limitům (jednodruhový květový med,
med ze zemí mimo EU, nové zdroje medovice z
metcalfy), na straně druhé přírodní látky, které se
dnes používají k falšování medu, nemohou být
úředně stanovenými metodami analýzy vÍ1bec od-
haleny. Limity složení upřesněné dodatkem směrni-
ce dovolují odhalit falšování pomocí sacharózy,
výrobků bohatých na redukovatelné cukry, inverto-
vaného cukru, melasy. Tyto podvody se však už
dnes nevyskytují, poněvadž jsou snadno identifiko-
vatelné. V některých zemích mimo Evropskou unii,
v nichž ani minimální kontrola není zajištěna, jsou
tyto podvody veelku běžné.

Rozdtly u cukru (Blene č. 1/81). Při zimn(m zakrmen(
jsou lednak rozdny v rozpustnosti rQzn1ch druhQ cukru,
jednak včely odeblraj( alespoň cukr třtlnovf a cukr fep-
nf rQzně rychle, nebo se tak alespoň zdá. Přes rQznou
konzistenci cukernfch molekul se na oba tyto druhy
cukru pohUž( jako na rovnocenně. Nemusej( však včely
přece jen při odeb(rlinl a Invertovánl vynakladat rQz-
nou námahu? Odpověď: Cukr řepnf a cukr třtlnovf jsou
chemicky stejně, Je to dvoucukr "sachar6za". ZpQsoby
vfroby jsou ale rozdnně. Proto oba tyto cukry, jsou-U
špatně raflnovány, obsahuji rl1zně doprovodně látky, na
kterě včely mohou reagovat rQzně. Dnes se však na čls-
totu cukru kladou tak vysokě nároky, že prQmyslov1
cukr, vyroben1 ze třtiny a z cukrovky, Je prakticky
tentfž. Naproto tomu JSou rozdny v zrněni. Normlilně
nebo jemně zrnltf cukr se rozpoušU rychleji než cukr
hrubozrnnf. Pak je rychlost rozpouštěni závislá na tep-
lotě vody a koncentraci roztoku (množstvl cukru na
litr vody). Vliv jakosti vody nen( znAm. Pro včely závlsl
rychlost odběru a zpracováni (zahušťováni a Inverto-
vAn() na koncentraci a teplotě cukerněho roztoktL S
nejvyššr možnou koncentraci 2:1 mal( včely určitě těž-
kosti. Dávaj( přednost koncentrac(m kolem 3:1 až dolQ
ke koncentraci 1:1.


REFERA TY Z XXVII. MEZINÁRODNIHO KONGRESU
APIMONDIE
G. D. Bila, Výzkumný v15elarský ústav, Rybn. SSSR
P15elovodstvo, r. 1980, 15. 6, str. 28-30
J. Bacílek aj. (ČSSR) sledovali kvalitativní i kvan-
titativní r,ozdíly mezi "medy", vywbenými včela-
mi z různých cukerných roztoků f11zného složení
,a koncentrace. Došli k závěru, že čím je z'krmo-
vaný wztok hustší, tím vyšší j,e pak obsah sacha-
rózy ve včelami vyrobeném "medu"; se stoup,ající
koncentrací cukerných 110ztoků stoupají ztráty su-
šiny při př,epr,acovávání těchto r.oztoků. Včely do-
dávají ke zkrmovanému cukernému roztoku inver-
tázu nezávisle na tom, jakého je roztok chemic-
.kéh.o sl.ožení, ale v cU1kerném "medu" je její akti-
vita nižší než v přírodním, a rychle klesá během
uložení zásob. Zkrmování částečně invertovanéh.o
roztoku snižuje ztráty potravy vznikající ,při pře-
pracovávání rozt.oku včelami.

DR, WAL TER BRŮKER, NSR
DER IMKERFREUND, R. 1961, c::. 2, STR. 42 - Včela potřebuje lehce
stravitelný hroznový a ovocný cukr, jež mohou být bez-
prostředně zažity. Tyto cukry najde v nektaru nebo je
získá rozštěpením vyšších cukrů, např. třtinového inver-
tázou. (:ím složitější vazbu cukr má, tím více fermentů
musí být k jeho rozštěpení na jednoduché cukry vytvo-
řeno a spotřebováno. K tomu musí být po ruce potřebné
množství bílkovin a vitamínů.

Dr. RICHARD BUCHNER, ZVROL1;KAn.SKÝ ÚSTAV FRElBURG, NSR
SŮDWESTDEUTSCHER lMKER, 1960, C. 8, S. 239 Štěpení
řepného cukru na cukr invertní je, jako chemický roz-
klad každé látky, reakce, která je závislá na teplotě a
probíhá podle určitých chemických zákonů. Tak zvýšení
teploty o 10 stupňů rychlost reakce zdvojnásobuje. Štěpe-
ní cukru probíhá při 35 st. dvakrát tak rychle jako při
25 st.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31909


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
(e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovice
Pepan
Jdu na to


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: G.Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
> Datum: 07.10.2008 10:10:27
> ----------------------------------------
> Materiály o podvodech v oblasti medu
> (O neúčinnosti Směrnic 74/409 a o úskalích návrhu nové směrnice v)pracované
> Komisí
> COM 96 /596 dej)
> Proč nařlzení neumožňuje účinnou ochranu
> medu?
> NOll11a není dostatečně precizní, takže neumož-
> ňuje, aby med byl chráněn.
> Limity obsahu doporučené směrnicí EU, která
> má za úkol přesně rozlišit čisté přírodní produkty,
> nejsou už v současné době aktuální. Analytická
> chemie učinila za posledních třicet let velký krok
> vpřed, avšak metody analýzy, uznávané v jednotli-
> vých zemích Unie, jsou přesto neúčinné. Na jedné
> straně máme nové podmínky produkce, díky nimž
> je med opravdu zcela přírodní, ale neodpovídá pře-
> depsaným limitům (jednodruhový květový med,
> med ze zemí mimo EU, nové zdroje medovice z
> metcalfy), na straně druhé přírodní látky, které se
> dnes používají k falšování medu, nemohou být
> úředně stanovenými metodami analýzy vÍ1bec od-
> haleny. Limity složení upřesněné dodatkem směrni-
> ce dovolují odhalit falšování pomocí sacharózy,
> výrobků bohatých na redukovatelné cukry, inverto-
> vaného cukru, melasy. Tyto podvody se však už
> dnes nevyskytují, poněvadž jsou snadno identifiko-
> vatelné. V některých zemích mimo Evropskou unii,
> v nichž ani minimální kontrola není zajištěna, jsou
> tyto podvody veelku běžné.
>
> Rozdtly u cukru (Blene č. 1/81). Při zimn(m zakrmen(
> jsou lednak rozdny v rozpustnosti rQzn1ch druhQ cukru,
> jednak včely odeblraj( alespoň cukr třtlnovf a cukr fep-
> nf rQzně rychle, nebo se tak alespoň zdá. Přes rQznou
> konzistenci cukernfch molekul se na oba tyto druhy
> cukru pohUž( jako na rovnocenně. Nemusej( však včely
> přece jen při odeb(rlinl a Invertovánl vynakladat rQz-
> nou námahu? Odpověď: Cukr řepnf a cukr třtlnovf jsou
> chemicky stejně, Je to dvoucukr "sachar6za". ZpQsoby
> vfroby jsou ale rozdnně. Proto oba tyto cukry, jsou-U
> špatně raflnovány, obsahuji rl1zně doprovodně látky, na
> kterě včely mohou reagovat rQzně. Dnes se však na čls-
> totu cukru kladou tak vysokě nároky, že prQmyslov1
> cukr, vyroben1 ze třtiny a z cukrovky, Je prakticky
> tentfž. Naproto tomu JSou rozdny v zrněni. Normlilně
> nebo jemně zrnltf cukr se rozpoušU rychleji než cukr
> hrubozrnnf. Pak je rychlost rozpouštěni závislá na tep-
> lotě vody a koncentraci roztoku (množstvl cukru na
> litr vody). Vliv jakosti vody nen( znAm. Pro včely závlsl
> rychlost odběru a zpracováni (zahušťováni a Inverto-
> vAn() na koncentraci a teplotě cukerněho roztoktL S
> nejvyššr možnou koncentraci 2:1 mal( včely určitě těž-
> kosti. Dávaj( přednost koncentrac(m kolem 3:1 až dolQ
> ke koncentraci 1:1.
>
>
> REFERA TY Z XXVII. MEZINÁRODNIHO KONGRESU
> APIMONDIE
> G. D. Bila, Výzkumný v15elarský ústav, Rybn. SSSR
> P15elovodstvo, r. 1980, 15. 6, str. 28-30
> J. Bacílek aj. (ČSSR) sledovali kvalitativní i kvan-
> titativní r,ozdíly mezi "medy", vywbenými včela-
> mi z různých cukerných roztoků f11zného složení
> ,a koncentrace. Došli k závěru, že čím je z'krmo-
> vaný wztok hustší, tím vyšší j,e pak obsah sacha-
> rózy ve včelami vyrobeném "medu"; se stoup,ající
> koncentrací cukerných 110ztoků stoupají ztráty su-
> šiny při př,epr,acovávání těchto r.oztoků. Včely do-
> dávají ke zkrmovanému cukernému roztoku inver-
> tázu nezávisle na tom, jakého je roztok chemic-
> .kéh.o sl.ožení, ale v cU1kerném "medu" je její akti-
> vita nižší než v přírodním, a rychle klesá během
> uložení zásob. Zkrmování částečně invertovanéh.o
> roztoku snižuje ztráty potravy vznikající ,při pře-
> pracovávání rozt.oku včelami.
>
> DR, WAL TER BRŮKER, NSR
> DER IMKERFREUND, R. 1961, c::. 2, STR. 42 - Včela potřebuje lehce
> stravitelný hroznový a ovocný cukr, jež mohou být bez-
> prostředně zažity. Tyto cukry najde v nektaru nebo je
> získá rozštěpením vyšších cukrů, např. třtinového inver-
> tázou. (:ím složitější vazbu cukr má, tím více fermentů
> musí být k jeho rozštěpení na jednoduché cukry vytvo-
> řeno a spotřebováno. K tomu musí být po ruce potřebné
> množství bílkovin a vitamínů.
>
> Dr. RICHARD BUCHNER, ZVROL1;KAn.SKÝ ÚSTAV FRElBURG, NSR
> SŮDWESTDEUTSCHER lMKER, 1960, C. 8, S. 239 Štěpení
> řepného cukru na cukr invertní je, jako chemický roz-
> klad každé látky, reakce, která je závislá na teplotě a
> probíhá podle určitých chemických zákonů. Tak zvýšení
> teploty o 10 stupňů rychlost reakce zdvojnásobuje. Štěpe-
> ní cukru probíhá při 35 st. dvakrát tak rychle jako při
> 25 st.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31913


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                              
A.Turčáni (62.168.124.210) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovice
Pepan
Jdu na to

aj keď nemám nič proti slivovici, dám si radšej 52˚ medovec. Idem taktiež na to.....Ešte lepšia je z neho domáca Becherovka (asi 12 vhodných rastlín) s Tonicom. Ahoj

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31918


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                 
(e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

No vida! To je téma .Dejte návod do placu

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: A.Tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com>
> Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
> Datum: 07.10.2008 17:27:41
> ----------------------------------------
> nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovice
> Pepan
> Jdu na to
>
> aj keď nemám nič proti slivovici, dám si radšej 52&#730; medovec. Idem
> taktiež na to.....Ešte lepšia je z neho domáca Becherovka (asi 12 vhodných
> rastlín) s Tonicom. Ahoj
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31925


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                              
vorja (195.47.26.219) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Slivovička se lžičkou medu, dělá z dědy neposedu :-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31920


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Čermák K. (e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Pokud jsem si čísla dobře zapamatoval - po uložení do plástů takový
včelí invert má cca 20% sacharózy, ale inverze probíhá i v dalších
týdnech v závislosti na teplotě a po nějakém čase se obsah sacharózy
dostane k hodnotám jako v medu, tedy pod 5 %. Jenže v medu jsou navíc i
látky, co nejsou v takovém invertu, sice ve stopových koncentracích, ale
jsou to pro včely i člověka velmi užitečné látky (vitaminy, enzymy,
organické kyseliny, aj.) ...

Radim Polášek napsal(a):
> Mohl by někdo uvést, kolik je ve zpracovaném cukru na zimu procent sacharózy
> a kolik glukózy a fruktózy, čili kolik sacharózy při zpracování zásob na
> zimu včely rozštěpí?
>


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31928


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
FRANTIŠEK ČIHÁK (e-mailem) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem


Pane Pazderko dejte už pokoj s tím cukrem. Neumíte se bavit o něčem jiném!!!!! Jste mimo mísu, nemáte asi nic jiného na práci, že .


> Stejně si myslím, že je tato diskuse místy poněkud ujetá :-). Protože
> nerozlišuje cukr nějak "přidávaný do medu" a cukr podávaný včelám.
> .........
> Tak to také nemohu sloužit. Ujetá v tomto případě je potom asi EU a jejich
> směrnice, protože ona to nerozlišuje. :-)
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31886


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

FRANTIŠEK ČIHÁK
Jste mimo mísu, nemáte asi nic jiného na práci, že .
.........

Mám za poslení dva dny vylouhovaných 2 000, slovy dva tisíce rámků, které se právě vysušují aby uvolnily místo dalším 3 tisícům co mne ještě čekají a nevím proč zasahujete do diskuze o cukrech, jestli nic krom osobní narážky nevkládáte.

Přispějte laskavě svými vědomostmi ať se diskuze rozvine. Děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31890


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu