78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Libor Jarolím --- 1. 10. 2002
jak zvýąit spotřebu medu

Nazdar přátelé ! :-)))
už to tady probíráno bylo, ale opakování matka moudrosti. :-)) Po prvním
letošním točení medu jsem si vzpomněl na možnost míchání medu a alkoholu. V
mém případě jabkovice (v jiných krajích se to jmenuje kalvádos). Hezky jeden
objemový díl medu a jeden objemový díl alkoholu asi 55%. Ten med musí být
tekutý, jak jistě většina z účastníků konference ví. A po řádném promíchání
je z toho dobrota. :-)))
Když jsem nabízel samotný med, tak jsem plán splnil. Když jsem udával své
přebytky ze zahrádky = jabkovici, tak jsem plán taky splnil. Ale když jsem
nechtěl dát tenhle medový likér, se zlou jsem se téměř potázal. Tak už skoro
sám nemám co pít. :-)) Kdo ochutnal, tak tvrdil, že takovou dobrotu ještě
nepil a že ať hned dám aspoň flašku. Nebo .... :-)))
Stal se z toho velmi vděčný dárek. :-))

Když jsem dával ochutnávat svůj 1.pokus kamarádovi, tak říkal:
"To je dooobré, to je dooobré! a čtvrtou už mi nenalívej. Bo nedojedu
domu."
(byl u mně na kole a bylo horko)
A výsledkem je moje domněnka, že:
"Tudy vede cesta ke zvýšení spotřeby medu u čekého národa." :-))
Ahoj
Libor Jarolím
Ostrava-Stará Bělá

PS: doufám, že jste se při čtení bavili taky tak dobře jako já při psaní.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 1796


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Pavel Prchal --- 1. 10. 2002
Re: jak zvýąit spotřebu medu


> Nazdar přátelé ! :-)))
> už to tady probíráno bylo, ale opakování matka moudrosti. :-)) Po
> prvním letošním točení medu jsem si vzpomněl na možnost míchání medu a
> alkoholu. V mém případě jabkovice (v jiných krajích se to jmenuje
> kalvádos). Hezky jeden objemový díl medu a jeden objemový díl alkoholu
> asi 55%. Ten med musí být tekutý, jak jistě většina z účastníků
> konference ví. A po řádném promíchání je z toho dobrota. :-))) Když
Ještě se může přidat jeden díl citronové šťávy. (1:1:1)

Zdraví PP.

*-----------------------------------------*
Pavel Prchal
DUP - druzstvo Pelhrimov
Remenovska 1999, 39317 Pelhrimov
Tlf. 565353127 (*111)
http://www.dup.cz
mail: prchal/=/dup.cz
*-----------------------------------------*

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 1807


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Petr Zdráhala --- 2. 10. 2002
Re: jak zvýšit spotřebu medu

Přátelé,
měl bych pro Vás ještě jeden recept na likér výtečné chuti, ikdyž není vyráběn zcela z medu, ale z víček po odvíčkování plástů. V tomto likéru je i jakési množství propolisu, který se rovněž z víček vylihuje. Vyrobit se však dá až po medobraní. Teď již těžko někdo skladuje víčka. Tak snad pro příští rok.
Víčka z plástů po odvíčkování necháme trochu okapat od medu. Okapaná víčka dáme volně do nádoby (např. 4 litrová sklenice, smaltovaný kbelík nebo jiná nádoba vhodně povrchově upravená) a nedusáme, aby mezi víčky byl prostor. Víčka až po vrch zalijeme konzumním lihem nebo slivovicí. Necháme vyluhovat 2 až 3 týdny. Obsahem můžeme jednou až dvakrát zamíchat. Potom obsah přecedíme přes jemné sítko. Zbylá víčka můžeme zalít alkoholem ještě jednou a nechat vyluhovat stejnou dobu.
Likér je vhodné nalít do jedné nádoby (např. demižónu) a nechat odstát (např. 1 měsíc). Po čase se na dně usadí zákal. Čistý likér z povrchu stočíme do druhého demižónu nebo do lahví. Zbytek můžeme přecedit přes filtrační papír nebo nalít např. do sklenice a nechat opět odstát, až se zákal dole opět usadí. Čistý likér odlijeme. Likér můžete čistit i postupem, který již zde v konferenci byl popsán, ale to jsem zatím nezkoušel.
Můžu Vám říct, že ta chuť stojí za to. Kdyby člověk nejezdil ráno do práce autem, tak by to vzhledem ke složení likéru (med-propolis-slivovice) byla výtečná medicína po ránu.

Přeji dobrou chuť
Zdráhala Petr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 1814


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu