78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polášek (e-mailem) --- 10. 3. 2006
Re: Včelí mast - pro tělo slast

No, míchaly se dohromady tři fáze, jedna vosková vosk a sádlo, jedna
vodouředitelná med a jedna lihová tinktura, které jsou vzájemně vůbec nebo
jen velice málo rozpustné. Rozmixováním došlo ke vzniku emulze, to je
všechny tři fáze byly rozbity do velice malých částeček, které se smíchaly
dohromady na principu tří různě zbarvených hromádek drobných kuliček nebo
něčeho takového. Vydrží to tak dlouho, dokud se jednotlivé částečky stejných
fází zase nespojí spolu do tří oddělených vrstev. Mohla by na to stačit
nějaká hodina v létě v autě na slunci. Stabilizuje to nejvíc asi ten včelí
vosk, je nejtužší. Možná se to mělo ručně připravovat při nízké teplotě
okolo nuly nebo to sádlo bylo příliš tekuté?
Pokud bude trvanlivost nedostatečná, může se zvýšit přídavkem nějakého
pevného inertního prášku, třeba mastku? nebo tak nějak.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, March 10, 2006 8:45 AM
Subject: Včelí mast - pro tělo slast


> Když jsem nedávno slíbil známému, že mu vyrobím z včelích produktů mast
pro
> jeho maminku na rozpraskané ruce, dost jsem narazil při výrobě a tak
> doufám, že by to někoho mohlo zajímat. Recept pochází od zesnulého
> výborného včelaře J. Pernicy, Včelařství 12. 2002. Je to v podstatě směs
> stejných dílů panenského vosku, sádla, květového medu a propolisové
> tinktury. Problém nastal při smíchávání jednotlivých surovin i když jsem
> postupoval podle návodu a vše pasíroval 3 x přes sítko, výsledek pro oči
> nic moc. Propolisová tinktura ne a ne se spojit. Já jsem to již vzdal, ale
> mojí ženu napadlo to vše hodit do kuchyňského strojku, který si s tím
> poradí. Výsledek byl až překvapující. Nože to vše dokonale
zhomogenizovaly,
> směs výrazně zhoustla až výkon motorku přestával stačit a tak jsem přilil
> trochu propolisové tinktury a výsledek je super. Takže rada pro toho, kdo
> se trochu zabývá včel. produkty. Nedělat z toho žádnou vědu, rozpustit
vosk
> se sádlem, pak vše hodit do mixeru, nebo kuch. strojku a na pár minut
> pustit. Výsledek stojí za to. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15287


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu