| - Radim Polášek (e-mailem) --- 10. 3. 2006
Re: Včelí mast - pro tělo slast
No, míchaly se dohromady tři fáze, jedna vosková vosk a sádlo, jedna vodouředitelná med a jedna lihová tinktura, které jsou vzájemně vůbec nebo jen velice málo rozpustné. Rozmixováním došlo ke vzniku emulze, to je všechny tři fáze byly rozbity do velice malých částeček, které se smíchaly dohromady na principu tří různě zbarvených hromádek drobných kuliček nebo něčeho takového. Vydrží to tak dlouho, dokud se jednotlivé částečky stejných fází zase nespojí spolu do tří oddělených vrstev. Mohla by na to stačit nějaká hodina v létě v autě na slunci. Stabilizuje to nejvíc asi ten včelí vosk, je nejtužší. Možná se to mělo ručně připravovat při nízké teplotě okolo nuly nebo to sádlo bylo příliš tekuté? Pokud bude trvanlivost nedostatečná, může se zvýšit přídavkem nějakého pevného inertního prášku, třeba mastku? nebo tak nějak.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, March 10, 2006 8:45 AM Subject: Včelí mast - pro tělo slast
> Když jsem nedávno slíbil známému, že mu vyrobím z včelích produktů mast pro > jeho maminku na rozpraskané ruce, dost jsem narazil při výrobě a tak > doufám, že by to někoho mohlo zajímat. Recept pochází od zesnulého > výborného včelaře J. Pernicy, Včelařství 12. 2002. Je to v podstatě směs > stejných dílů panenského vosku, sádla, květového medu a propolisové > tinktury. Problém nastal při smíchávání jednotlivých surovin i když jsem > postupoval podle návodu a vše pasíroval 3 x přes sítko, výsledek pro oči > nic moc. Propolisová tinktura ne a ne se spojit. Já jsem to již vzdal, ale > mojí ženu napadlo to vše hodit do kuchyňského strojku, který si s tím > poradí. Výsledek byl až překvapující. Nože to vše dokonale zhomogenizovaly, > směs výrazně zhoustla až výkon motorku přestával stačit a tak jsem přilil > trochu propolisové tinktury a výsledek je super. Takže rada pro toho, kdo > se trochu zabývá včel. produkty. Nedělat z toho žádnou vědu, rozpustit vosk > se sádlem, pak vše hodit do mixeru, nebo kuch. strojku a na pár minut > pustit. Výsledek stojí za to. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 15287
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |