76384

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radek HUBAČ (e-mailem) --- 14. 2. 2006
RE: panenské souše

To je zločin pochybovat o možnosti panenských plastu v medniku. Mel by
jste používat pouze panenske a to proto, ze obsahuji méně rezidui leciv,
neobsahuji kosilky s výkaly larev, které včelař v medu cítí (škrábání v
krku medu z tmavých plástů)
Jediný problém je při vytáčení v medometu s ručním pohonem.

MUDr. Radek Hubač
předseda OV ČSV Pardubice
drh/=/seznam.cz
mobil: 724 801 014


-----Original Message-----
From: Pepan [mailto:Josef.Mensik/=/seznam.cz]
Sent: Tuesday, February 14, 2006 8:49 AM
To: Vcelarska konference
Subject: Re:panenské souše

bez obav aj á je používám jako první A křehké jsou proto že mají teť
nízkou teplotu a jsou bez košileka proto vhodnější do medníku.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jaromír Sobotka <jaromir.sobotka/=/worldonline.cz>
> Předmět: panenské souše
> Datum: 13.2.2006 21:49:14
> ----------------------------------------
> Při třídění souší jsem zjistil, že mám poměrně velké množství
rámků s
> tzv.panenským dílem.Z části jsou to mezistěny zcela nebo je částečně
vystavěny a
> nezakladeny, z části jsou to souše které byly ihned po vystavění
zaneseny medem.
> Je vhodné takové souše použít při rozšiřování včelstev ? Pro vkládání
do medníku
> se mě zdají příliš křehké při vytáčení medu
> Jaké jsou Vaše zkušenosti ?
> Zdravím. Jaromír Sobotka
>
>
>

__________ Informace od NOD32 1.1408 (20060214) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14666


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 15. 2. 2006
Re: panenské souše

Má to ještě jednu nevýhodu -))
Když mám světlé souše v medníkách, tak mám světlý med. Znám jednoho, který má černé souše a med prodává jako tmavý, medovicový.
Tonda
>To je zločin pochybovat o možnosti panenských plastu v medniku. Mel by jste používat pouze panenske a to proto, ze obsahuji méně rezidui leciv, neobsahuji kosilky s výkaly larev, které včelař v medu cítí (škrábání v krku medu z tmavých plástů)
Jediný problém je při vytáčení v medometu s ručním pohonem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14667


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Pavel Votrubec (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: panenské soue



> Má to ještě jednu nevýhodu -))
> Když mám světlé souše v medníkách, tak mám světlý med. Znám jednoho, který
> má černé souše a med prodává jako tmavý, medovicový.
Tomu snad sám nevěříš..... co jsi ted napsal.. to je snad černý humor

>>To je zločin pochybovat o možnosti panenských plastu v medniku. Mel by
> jste používat pouze panenske a to proto, ze obsahuji méně rezidui leciv,

V černým plástvech nemusí být rezidua léčiva. Tedy aspon my léčíme až na
podzim, kdy máme medníky pryč.
A po kyselině mravenčí (v létě) rezidua nejsou škodlivá.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14674


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radek Krušina (195.39.121.166) --- 15. 2. 2006
Re: panenské soue

Pavel Votrubec napsal:
>> Má to ještě jednu nevýhodu -))
>> Když mám světlé souše v medníkách, tak mám světlý med. Znám jednoho, který
>> má černé souše a med prodává jako tmavý, medovicový.

>Tomu snad sám nevěříš..... co jsi ted napsal.. to je snad černý humor

Souhlasím s Pavlem Votrubcem.
Chtěl bych se zeptat, kdo vlastně máte osobní zkušenosti s tím, že z tmavých souší je med jiné chuti nebo barvy než ze světlých?
Osobně jsem nikdy nepozoroval ani jinou barvu ani jinou chuť.
Možná jsem slepý, nebo mi neslouží chuťové buňky.
Možná je to tím, že jsem to nikdy vědomě nesledoval.
Ale pokud na tom něco je, musí se to vědomě dlouhodobě testovat a zaměřit se na to. Běžně si toho člověk vůbec nevšimne.
Navíc ve starší včelařské literatuře se doporučovalo mít v medníku tmavší plásty kvůli pevnosti.

Radek Krušina


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14677


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: panensk? soue

Od: Radek Krusina:

> Chtěl bych se zeptat, kdo vlastně máte osobní zkušenosti s tím, že z
> tmavých souší je med jiné chuti nebo barvy než ze světlých?
.....

K tomu žádnou zkušenost nepotřebuješ. Stačí, když si ohřeješ vodu na 30 - 35° a vyzkoušíš takové " čisté" souše nějak vyprat. Po takových 10 kusech ti bude vizuálně jasné, co se dostává do takového medu. A hlavně tu vodu ochutnej. Potom ten smrad (ocas) dokážeš identifikovat v medu snadněji.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14679


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 15. 2. 2006
Re: panensk? soue

Je to pěkně vidět při tavení souší ve vodě. Prvně začínám se žlutými, nepovedenými a voda je čistá. Když přejdu na tmavší a to nemám ještě černé, protože tak dlouho na této míře nevčelařím, tak je voda tmavě hnědá.
Tonda.

>K tomu žádnou zkušenost nepotřebuješ. Stačí, když si ohřeješ vodu na 30 - 35° a vyzkoušíš takové " čisté" souše nějak vyprat. Po takových 10 kusech ti bude vizuálně jasné, co se dostává do takového medu. A hlavně tu vodu ochutnej. Potom ten smrad (ocas) dokážeš identifikovat v medu snadněji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14681


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 15. 2. 2006
Re: panenské soue

Určitě záleží, jak hodně tmavé souše jsou. Tyhle jsou úplně černé. Sám říká, že obmněnu díla nedělá. Asi že by musel platit za mezistěny a je to víc práce. Něco je taky z medometu. Viděl jsem ho.
Někdy je hrozný vidět v čem a jak ještě lidi včelaří.
Tonda.

>> Má to ještě jednu nevýhodu -))
>> Když mám světlé souše v medníkách, tak mám světlý med. Znám jednoho, který má černé souše a med prodává jako tmavý, medovicový.
>Tomu snad sám nevěříš..... co jsi ted napsal.. to je snad černý humor

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14680


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: panensk? soue

Od: A.Podhajecky:

> Někdy je hrozný vidět v čem a jak ještě lidi včelaří.
.......

Nic nového pod sluncem. Starého psa novým kouskům nenaučíš. Potom ale není divu, jestli se pochybuje o kvalitě medu v ČR. Hlavně, že je to všechno organizované. :-((

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14682


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Radek Krušina (195.39.121.166) --- 15. 2. 2006
Re: panensk? soue

Gustimilián Pazderka napsal:

>Nic nového pod sluncem. Starého psa novým kouskům nenaučíš.
>Potom ale není divu, jestli se pochybuje o kvalitě medu v ČR.
>Hlavně, že je to všechno organizované.

Gusto, tím chceš říct, že med z tmavých souší je nekvalitní, či zdravotně závadný?
Pokud to tak je, existují na to nějaké rozbory?
Nemělo by se to potom dostat do veterinárních zákonů?
Celé generace před námi jedly nekvalitní med?

Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14684


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: panensk? soue

Od: Radek Kruina :

> Gusto, tím chceš říct, že med z tmavých souší je nekvalitní, či zdravotně
> závadný?
> Pokud to tak je, existují na to nějaké rozbory?
> Nemělo by se to potom dostat do veterinárních zákonů?
> Celé generace před námi jedly nekvalitní med?
........

Ty máš ale otázek. Nejprve se zeptáš na jedno a potom chceš po mně, abych se stal knihovníkem a hledal za tebe. Otevři si zákony ČR, (můžeš jít i na vindex, kde mám v odkazu "mapa vindexu" i odkazy na zákony již s heslem)... No a zkoumej a hledej. Dojdeš nato, že med nemá obsahovat patogenní látky a tím může být i otázka na druhou otázku.

Rozbory se drží pod pokličkou na SVS. A že jich bylo hodně, dokazuje Včelařství 2/2006 ve článku s pěknou p. veterinářkou.Takže můžeš se jí zeptat. , popř. vyžádat zprávy o výsledcích těch vzorků. A zeptej se jí co je průkazem v analýzách infikovaného medu speciálními koloniemi bakterí. Nato se doufám také dělaly rozbory.

Další ??
Je to většinou v prováděcích předpisech. Tak si to pohledej. Nejsem vyhledávač. Naco máš internet?

A poslední. To se zeptej sám sebe, jak je tvůj med kvalitní,... a potom podle toho tak máš ty a přátelé, kterým poskytuješ med kvalitní stravu. A to zjistíš z analýz na koliformní bakterie.



_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14685


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
josef_Sroll (e-mailem) --- 15. 2. 2006
RE: panensk? soue

Nejsi vyhledávač, ale jsou jiní, kteří umí spustit internet. A hleďme:

1.případ:
fa MEDOKOMERC spol.s r.o., Čestín pro: PeMaP s.r.o., Na Hrázi 60, Přerov
země původu: Česká republika, Slovensko, Čína, Argentina
nalezeno: streptomycin, sacharóza

2. případ:
Moravia produkt - Češka, Nejdecká 171, Lednice        
nalezeno: sulphathiazol, streptomycin, tetracyklin, chlortetracyklin

zdroj:Státní zemědělská a potravinářská inspekce,
http://www.szpi.gov.cz/cze/default.asp

konkrétně:
http://www.szpi.gov.cz/cze/tisk/article.asp?id=56877&cat=2162&ts=6ec23

Dojemná péče dovozců medu o naše zdraví, když nám nabízí med s antibiotiky a
sulfonamidy. Kam se hrabe náš med s pylem, ještě že je máme.

Pepa

P.S. Kde je to držení pod pokličkou? Vymýšlet si a lhát vůbec není hezké.




-----Original Message-----
From: Gustimilián Pazderka [mailto:gupa/=/seznam.cz]
Sent: Wednesday, February 15, 2006 11:28 AM
To: Vcelarska konference
Subject: Re: panensk? soue

Od: Radek Kruina :

> Gusto, tím chceš říct, že med z tmavých souší je nekvalitní, či
> zdravotně závadný?
> Pokud to tak je, existují na to nějaké rozbory?
> Nemělo by se to potom dostat do veterinárních zákonů?
> Celé generace před námi jedly nekvalitní med?
........

Ty máš ale otázek. Nejprve se zeptáš na jedno a potom chceš po mně, abych se
stal knihovníkem a hledal za tebe. Otevři si zákony ČR, (můžeš jít i na
vindex, kde mám v odkazu "mapa vindexu" i odkazy na zákony již s heslem)...
No a zkoumej a hledej. Dojdeš nato, že med nemá obsahovat patogenní látky a
tím může být i otázka na druhou otázku.

Rozbory se drží pod pokličkou na SVS. A že jich bylo hodně, dokazuje
Včelařství 2/2006 ve článku s pěknou p. veterinářkou.Takže můžeš se jí
zeptat. , popř. vyžádat zprávy o výsledcích těch vzorků. A zeptej se jí co
je průkazem v analýzách infikovaného medu speciálními koloniemi bakterí.
Nato se doufám také dělaly rozbory.

Další ??
Je to většinou v prováděcích předpisech. Tak si to pohledej. Nejsem
vyhledávač. Naco máš internet?

A poslední. To se zeptej sám sebe, jak je tvůj med kvalitní,... a potom
podle toho tak máš ty a přátelé, kterým poskytuješ med kvalitní stravu. A to
zjistíš z analýz na koliformní bakterie.



_gp_
http://vindex.ic.cz



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14688


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
RE: panensk? soue

Od: josef_Sroll:
> Nejsi vyhledávač, ale jsou jiní, ...
.......

Mistře vyhledávači, kde je výsledná tabulka z těch stovek analýz, které byly provedeny na území ČR během a do r. 2005, v rámci dotované akce "monitoringu" ?

Že by se došlo v ní na ledacos, se nemusím ani domnívat. A tvoje alergie na zpracovatele je poněkud zastaralá. :-))

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14689


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
josef_Sroll (e-mailem) --- 15. 2. 2006
RE: panensk? soue

Takže zahraniční med pochází výhradně z panenského díla. Prosím, ať se
přihlásí, kdo tomu věří, přijedu si jej vyfotit.
A nebo to je rétorický tah, aby se zamlžilo, že ispekce opakovaně nachází
v dovážených medech antibiotika, která se v zahraničí používají k "léčení"
moru plodu?

Pepa


-----Original Message-----
From: Gustimilián Pazderka [mailto:gupa/=/seznam.cz]
Sent: Wednesday, February 15, 2006 10:36 AM
To: Vcelarska konference
Subject: Re: panensk? soue

Od: A.Podhajecky:

> Někdy je hrozný vidět v čem a jak ještě lidi včelaří.
.......

Nic nového pod sluncem. Starého psa novým kouskům nenaučíš. Potom ale není
divu, jestli se pochybuje o kvalitě medu v ČR. Hlavně, že je to všechno
organizované. :-((

_gp_
http://vindex.ic.cz



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14686


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
RE: panensk? soue

Od: josef_Sroll :

> Takže zahraniční med pochází výhradně z panenského díla. Prosím, ať se
> přihlásí, kdo tomu věří, přijedu si jej vyfotit.
....
To bych se jako druhej přidal. Máš ohromně rétorické dedukce. :-))


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14687


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Pepan (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: panensk? soue


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Radek Kruina <radek.krusina/=/atlas.cz>
> Předmět: Re: panensk? soue
> Datum: 15.2.2006 10:46:22
> ----------------------------------------
> Pavel Votrubec napsal:
> >> Má to ještě jednu nevýhodu -))
> >> Když mám světlé souše v medníkách, tak mám světlý med. Znám jednoho,
> který
> >> má černé souše a med prodává jako tmavý, medovicový.
>
> >Tomu snad sám nevěříš..... co jsi ted napsal.. to je snad černý humor
>
> Souhlasím s Pavlem Votrubcem.
> Chtěl bych se zeptat, kdo vlastně máte osobní zkušenosti s tím, že z
> tmavých souší je med jiné chuti nebo barvy než ze světlých?
> Osobně jsem nikdy nepozoroval ani jinou barvu ani jinou chuť.
> Možná jsem slepý, nebo mi neslouží chuťové buňky.
> Možná je to tím, že jsem to nikdy vědomě nesledoval.
> Ale pokud na tom něco je, musí se to vědomě dlouhodobě testovat a zaměřit
> se na to. Běžně si toho člověk vůbec nevšimne.
> Navíc ve starší včelařské literatuře se doporučovalo mít v medníku tmavší
> plásty kvůli pevnosti.
>


Já jsem to dělal. Prosvoji ptřebu jsem vytáčel med jen z panenského voští na druhém medometu. výsledekem byly podlemého soudu dva totožně vyhlížející i chutnající medy a ujednoho jen tovědomí , že je bez zbytků léčiv

Pepan
> Radek Krušina
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14716


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Havlík (195.146.122.170) --- 15. 2. 2006
Re: panenské souše

Včera jsem se zůčastnil besedy pražských včelařů s p. Titěrou.Na téma residuí léčiv ve vosku bylo řečeno , že zdaleka nedosahují hygienických limitů. U nejsledovanějšího léčiva to je prý mezi 4-6 ppm a norma pro med je 200 ppm.A z gabonových pásků tam prý není nic.?Jinak i já souhlasím s tím, že pro získávání medu je nejlepší používat dílo co nejmladší, tedy obzvláště to které nebylo zasaženo léčením, nebylo přes zimu v úlu a doufám tedy, že v něm bude i kromě menšího množství košilek a výkalů i méně spor plísní a pod.
Nesouhlasím ale s teorií škrábání tmavého medu.Mě škrábe hlavně květový-řepkový a to tak, že 2. den po vytáčení-vycucávání víček se na med a včelky nemůžu ani podívat.Po tmavém, který je jemnější takové pocity nemívám.Přesto konzumuji hlavně světlý med-právě pro jeho výraznou chuť.Možná až nezřízeně -cca 20-25 kg ročně-hlavně do teplého čaje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14671


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Havlík (195.146.122.170) --- 15. 2. 2006
Re: panenské souše

Já věděl, že jsem na něco zapoměl.Jak se člověk rozkecá-Ta dobrá zpráva také je, že při mokrém zpracování vosku na mezistěny se prý velká část zbytků léčiv odplaví s vodou, takže zůstatek ve vosku dosahuje hodnot v pozadí-např. ve volné přírodě.No tak nevím, jestli to vlastně není i špatná zpráva-kam to ta naše příroda dopracovala?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14672


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: panenské soue

Na léčení u nás se používají látky ze řady pyretroidů ( fluvalinat,
acrinatrin a další) a potom amitraz. Pyretroidy jsou už ná základě své
chemické stavby mnohem lépe rozpustnější v tucích a tudíž ve vosku než ve
vodě. Takže s tím vyplavováním zbytků léčiv vodou z vosku to asi nebude tak
horké. Amitraz je na základě své chemické stavby spíše rozpustný ve vodě,
ten by se vodou z voští vyplavovat mohl, ale zase se poměrně rychle
rozkládá, kromě jiného i proto, protože vodní prostředí je zase už z
principu mnohem reaktivnější než prostředí v tucích a voscích.
Odhadoval bych ale, že taky nějaké zbytky léčiva se zachytí na nevoskových
látkách ve starých plástech, ajko jsou košilky a podobně.
Ale hlavně se u nás používají takové metody léčení, kdy je na včelstvo
použito mnohonásobně méně aktivní látky než při metodách v zahraničí. Takže
zahraniční vosky by mohly být kontaminovány zbytky léčiv mnohem víc.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Havlík" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, February 15, 2006 8:56 AM
Subject: Re: panenské soue


> Já věděl, že jsem na něco zapoměl.Jak se člověk rozkecá-Ta dobrá zpráva
> také je, že při mokrém zpracování vosku na mezistěny se prý velká část
> zbytků léčiv odplaví s vodou, takže zůstatek ve vosku dosahuje hodnot v
> pozadí-např. ve volné přírodě.No tak nevím, jestli to vlastně není i
špatná
> zpráva-kam to ta naše příroda dopracovala?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14675


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Ing. Arnošt Hrdina (e-mailem) --- 15. 2. 2006
panenské souse - plástečkový med

Když už jsme u tématu panenských souší, měl bych otázku.
Má někdo z vás zkušenosti s produkcí plástečkového medu?
Jak je to v naší republice s odbytem?


Arnošt

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14694


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
josef_Sroll (e-mailem) --- 15. 2. 2006
RE: panenské souse - plástečkový med

Na plástečkový med jsem používal "stavebnici", kterou dříve bylo možno
objednat na dobírku. Byly to šestiboké plastové rámečky s výseky mezistěny
a transportní krabička na jeden plásteček. Osvědčily se velmi dobře. Svou
chovatelskou metodu pro produkci plástečkového medu jsem popisoval před cca
8 lety v jedné konfeře. Podmínkou je rok s dobrou snůškou, neboť plástečky
se vyjímají z úlu až po úplném zavíčkování. Plástečky by nikdy neměly
obsahovat dílo, ve kterém se líhnul plod. Produkce je výrazně nižší, než u
vytáčeného medu, obvykle se cena určuje podle hmotnosti jako dvojnásobek
ceny medu, přičemž se za hmotnost bere celý plásteček i s pomocnou
konstrukcí.

Pepa


-----Original Message-----
From: Ing. Arnošt Hrdina [mailto:arnost.hrdina/=/ais.cz]
Sent: Wednesday, February 15, 2006 1:09 PM
To: Vcelarska konference
Subject: panenské souse - plástečkový med

Když už jsme u tématu panenských souší, měl bych otázku.
Má někdo z vás zkušenosti s produkcí plástečkového medu?
Jak je to v naší republice s odbytem?


Arnošt




Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14695


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Ing. Arnošt Hrdina (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: panenské souse - plástečkový med

Díky za zprávu!
Možná bych to letos zkusil .... musím jen vymyslet, jak to dostat do mých
rámků ... mám v medníku výšku 168. Jestli bys byl ochoten mi poradit, tak
bych se v sezóně ozval ....

Nemáš někde uložený ten původní email, ve kterém jsi tu metodu popisoval?
Možná by stálo za to znovu oživit co jsi psal. Nevěřím, že jsi od té doby
metodu nevylepšil (tedy v případě, že tu těch 8 let plástěčky prodkuješ).
Jsou to takové okrajové metody, kterými se běžně včelaři nezabývají.

Došel jsem k tomu, že bych se tim zabývat mohl tím, že jsem s pár lidmi při
konverzaci na téma včely (většinou nevčelaři) došel k jejich vzpomínkám na
mládí, když jim dědeček vyřízl kus plástu, a oni ho mohli cucat a bylo to
moc dobrý. Je jasný, že panenský plást ještě teplý vytažený ze včelstva to
není. Ale i tak si myslím, že by to úspěch mít mohlo.

Má někdo zkušenost se zobchodováním těch plástečků?
Má někdo kontakt na dodavatele těch plástečkových rámečků s mezistěnou?
Myslím, že to musí být mezistěna z panenského díla....určitě to někdo
vyrábí, protože vím, že se to prodává í produkuje....

Kolik za to dávají obchodníci? Abych měl nějaký pojem k vyjednávání, aby mě
obchodník moc nenatáhnul... myslím tím obchodní zkušenosti a ceny např. z
minulého roku.

Díky za zprávy.
Arnošt

----- Original Message -----
From: "josef_Sroll" <josef.sroll/=/post.cz>
To: "'Vcelarska konference'" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, February 15, 2006 1:24 PM
Subject: RE: panenské souse - plástečkový med


Na plástečkový med jsem používal "stavebnici", kterou dříve bylo možno
objednat na dobírku. Byly to šestiboké plastové rámečky s výseky mezistěny
a transportní krabička na jeden plásteček. Osvědčily se velmi dobře. Svou
chovatelskou metodu pro produkci plástečkového medu jsem popisoval před cca
8 lety v jedné konfeře. Podmínkou je rok s dobrou snůškou, neboť plástečky
se vyjímají z úlu až po úplném zavíčkování. Plástečky by nikdy neměly
obsahovat dílo, ve kterém se líhnul plod. Produkce je výrazně nižší, než u
vytáčeného medu, obvykle se cena určuje podle hmotnosti jako dvojnásobek
ceny medu, přičemž se za hmotnost bere celý plásteček i s pomocnou
konstrukcí.

Pepa

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14698


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Ing . Aleš Příleský (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re:panenské souse - plástečkový med

Myslím, že odbyt - jako "kusovka" v desítkách kusů, nikoliv velkoseriový produkt, je docela dobrý v letních měsících bezprostředně po odebrání včelkám. Pokud dojde ke krystalizování, prakticky neprodejné.
Jde samozřejmě také o celkový vzhled obalu, potisk štítku a úsměv na tváři prodávajícího atd.

Potíž je v tom, že jako mezistěny pro plástečkový med se musí užít speciální "potravinářské" = čistější, mezistěny

Přesnější informace má určitě př. Hajdamach

Aleš Příleský

> ----------------------------------------
> Když už jsme u tématu panenských souší, měl bych otázku.
> Má někdo z vás zkušenosti s produkcí plástečkového medu?
> Jak je to v naší republice s odbytem?
>
>
> Arnošt
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14699


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Jirka P. (217.115.253.145) --- 15. 2. 2006
Re: panenské souse - plástečkový med

Téma plástečkový med mě také zajímalo a již dříve jsem na internetu našel stránky s tímto tématem, kde je také možnost sadu pro plástečkový med objednat. Je tam také nějaké povídání o tvorbě plástečkového medu v těchto plastových výliskách. Pro začátečníka jako jsem např. já je tam i poučné počtení jak na to. Adresa: http://www.cmail.cz/hajdamach/

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14700


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Ing. Arnošt Hrdina (e-mailem) --- 15. 2. 2006
vytáčení panenských souší

Zajímalo by mě, proč je s praskáním plástů problém právě při ručním vytáčení
a ne při vytáčení pomocí motoru... ?
Arnošt

----- Original Message -----
From: "Radek HUBAČ" <drh/=/seznam.cz>
To: "'Vcelarska konference'" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, February 14, 2006 9:15 PM
Subject: RE: panenské souše


To je zločin pochybovat o možnosti panenských plastu v medniku. Mel by
jste používat pouze panenske a to proto, ze obsahuji méně rezidui leciv,
neobsahuji kosilky s výkaly larev, které včelař v medu cítí (škrábání v
krku medu z tmavých plástů)
Jediný problém je při vytáčení v medometu s ručním pohonem.

MUDr. Radek Hubač
předseda OV ČSV Pardubice
drh/=/seznam.cz
mobil: 724 801 014


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14692


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Martin Olsak (e-mailem) --- 15. 2. 2006
RE: vytáčení panenských souší

> Zajímalo by mě, proč je s praskáním plástů problém právě při
> ručním vytáčení
> a ne při vytáčení pomocí motoru... ?

Pri vytaceni motorem je nabeh a brzdeni plynule,
bez razu, pri toceni klikou se nevyhnes prudsim
razum, diky nimz se dilo spise probori.

Martin

--
No virus found in this outgoing message.
Checked by AVG Free Edition.
Version: 7.1.375 / Virus Database: 267.15.6/257 - Release Date: 10.2.2006


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14696


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Havlík (195.146.122.170) --- 15. 2. 2006
Re: vytáčení panenských souší

To nebude příčina boření.U mého staršího ručního medometu jsem rázy nepozoroval, pokud nepočítám vibrace způsobené nevyvážeností plástů.Spíše se projevuje odstředivá síla, když jsem moc hamižný a pokouším se plást "vyždímat".Doporučuji křehké plásty při prvním vytáčení točit na nízké otáčky i za tu cenu, že část medu v buňkách zůstane.Ten med se přece neztratí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14701


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
P.K. (195.39.10.34) --- 15. 2. 2006
Re: vytáčení panenských souší

pokud neděláte byznis s voskem panenské souše postavené s mezistěny potravinářského vosku nebo na divoko, tak med lisovat...(samozřejmě souše bez plodu - pro rypáky)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14710


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Karel (80.188.151.167) --- 16. 2. 2006
Re: vytáčení panenských souší

Arnošt Hrdina:
Zajímalo by mě, proč je s praskáním plástů problém právě při ručním vytáčení
a ne při vytáčení pomocí motoru... ?
Arnošt
........
Asi jak u koho. U mně je to netrpělivostí, já nedokážu klikou točit dlouho a pomalu.
Zatímco elektroniku si nastavím na pomalo a věnuji se odvíčkovávání.
U původního starého medometu jsem měl navíc asi nevyhovující (třecí) převod.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14725


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: vytáčení panenských souí

No když točím ručně, tak většinou točím "na doraz" těsně pod otáčky, kdy by
medomet začal pochodovat a já ho už nemohl vlastní váhou udržet. Při
motorovém pohonu musí být nějaká rezerva v otáčkách, než položím
odvíčkováváný plást a dostanu se k poskakujícímu medometu, tak škoda už je
udělána.

Co se týká odlišných chutí medu, med z úplně tmavých plástů, které už dávno
měly skončit ve vařáku a které proti slunci prakticky neprosvítají, se mně
zdá chuťově trochu jiný než z zanesených mezistěn. Z hnědých plástů, to je
takových, které proti obloze prosvítají hnědě až žlutohnědě a jsou
zaplodovávány dva, tři roky, to znamená okolo 10 vylíhnutých "plodů" je
rozdíl chutí medu proti mezistěně nezjistitelný. Asi tak to připadá mně.

Vyplavený med - není tím myšlený med z meleciózních plástů, které nejde
jinak vytočit, než že se plásty dlouhodobě máčí ve vodě a vytáčí teprve po
částečném rozpuštění cementového melecitózního medu? Čistě teoreticky by byl
takový medový roztok použitelný jen pokud by ty plásty s cementovým medem
byly nezakladené mezistěny.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Karel" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, February 16, 2006 11:02 AM
Subject: Re: vytáčení panenských souí


> Arnošt Hrdina:
> Zajímalo by mě, proč je s praskáním plástů problém právě při ručním
> vytáčení
> a ne při vytáčení pomocí motoru... ?
> Arnošt
> .......
> Asi jak u koho. U mně je to netrpělivostí, já nedokážu klikou točit dlouho
> a pomalu.
> Zatímco elektroniku si nastavím na pomalo a věnuji se odvíčkovávání.
> U původního starého medometu jsem měl navíc asi nevyhovující (třecí)
> převod.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14728


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu