78499
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Jan Čáp (e-mailem) --- 10. 2. 2006
Sedimentace a kvašení medu v nádobě
Jak dlouho po vytočení trvá, než se v čiřící nádobě vytvoří pod hladinou řidší vrstva, jak může být mocná a o kolik vodnatější?
Jde mi o to, stočit ji zvlášť tak, aby nepřišla do spotřebitelského balení, respektive nějak (kromě pastování) zajistit, aby med skladovaný při pokojové teplotě zaručeně nekvasil.
Honza Čáp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14552
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Pepan (e-mailem) --- 11. 2. 2006
Re:Sedimentace a kvašení medu v nádobě
už tvá adresa napovídá jak se mácháš v teoriích, ale není to tak zlé jak si myslíš ale budešli vytáčet pod 18¨% vody tak tivystoupí v 60l maximálně na 19% to ještě závisí na průměru nádoby .
PEPAN
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Jan Čáp <teoretik/=/bydlo.net> > Předmět: Sedimentace a kvašení medu v nádobě > Datum: 10.2.2006 16:36:46 > ---------------------------------------- > Jak dlouho po vytočení trvá, než se v čiřící nádobě vytvoří pod hladinou > řidší vrstva, jak může být mocná a o kolik vodnatější? > > Jde mi o to, stočit ji zvlášť tak, aby nepřišla do spotřebitelského balení, > respektive nějak (kromě pastování) zajistit, aby med skladovaný při pokojové > teplotě zaručeně nekvasil. > > Honza Čáp > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14558
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Stonjek (213.151.87.17) --- 11. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
Musím souhlasit,že spousta teorií je na ... Zkvašení medu je z praktického hlediska způsobeno hloupostí a neschopností včelaře a omluvit jde pouze začátečnickou nezkušeností. Toto nebezpečí v převážné míře ohrožuje medy vytočené do 1. 6. Pak je situace výrazně lepší. Stačí si ve VUVČ Dol objednat hustoměr na obsah vody v medu a současně s tím používat nějaký vhodný teploměr. Měřič stojí 170 Kč a určitě ho pošlou. Kdo uvádí na trh med pod 18% tak tyto problémy nemá. Kdo zjistí vyšší hodnoty /není problém u řepky i kolem 22%/ musí vysoušet. V archivu o tom určitě něco bude. Princip je jednoduchý. Nahřát do 50 stupňů a míchat a větrat Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14559
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - 164410 (193.165.75.141) --- 11. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
Musím souhlasit,že spousta teorií je na ... Zkvašení medu je z praktického hlediska způsobeno hloupostí a neschopností včelaře a omluvit jde pouze začátečnickou nezkušeností.
-*-
Ono odhadnout zralost medu taky není úplná sranda. Loni, když jsem točil řepku, tak jsem to pořád pozoroval a uvažoval, že jsem se unáhlil, teklo to jak voda. Ukázal jsem to známému a taky říkal, že to mělo ještě počkat. A do měsíce to bylo jak beton, žádné kvašení.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14560
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Ing . Aleš Příleský (e-mailem) --- 11. 2. 2006
RE: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
Ještě je ve hře mezikrystalická voda - "beton" ještě neznamená výhru.
Aleš
-----Original Message-----
From: 164410 [mailto:e-mail/=/nezadan] Sent: Saturday, February 11, 2006 7:39 PM To: V?ela?sk? mailing list Subject: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
Musím souhlasit,že spousta teorií je na ... Zkvašení medu je z praktického hlediska způsobeno hloupostí a neschopností včelaře a omluvit jde pouze začátečnickou nezkušeností. -*- Ono odhadnout zralost medu taky není úplná sranda. Loni, když jsem točil řepku, tak jsem to pořád pozoroval a uvažoval, že jsem se unáhlil, teklo to jak voda. Ukázal jsem to známému a taky říkal, že to mělo ještě počkat. A do měsíce to bylo jak beton, žádné kvašení.
-- No virus found in this incoming message. Checked by AVG Free Edition. Version: 7.1.375 / Virus Database: 267.15.6/257 - Release Date: 10.2.2006
-- No virus found in this outgoing message. Checked by AVG Free Edition. Version: 7.1.375 / Virus Database: 267.15.6/257 - Release Date: 10.2.2006
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14561
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Karel (213.235.134.148) --- 12. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
Ještě je ve hře mezikrystalická voda - "beton" ještě neznamená výhru.
Aleš
..........
Možná že mě to letos u jedné karbice sklenic potkalo.
Mezi shluky krystalů je tekutý med a kvasí to.
Zajímavé, že se to týká jen asi deseti sklenic.
Můžete to nějak rozvést? Je možné že krystalizací a tvorbou hrubých krystlů dojde k vytlačení vody?
Dík Karel.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14601
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Čáp (e-mailem) --- 11. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
Potíž je, že obsah vody okolo 18% po vytočení u jarního medu nejspíš nestačí.
Vytáčel jsem až v půlce června (tedy dost po Rudou doporučovaném 1.6.) a med rovnou od medometu (nemaje jiné vhodné nádoby) rozlil do okurkáčů po 5kg. Několik namátkou vybraných jsem po asi 2 týdnech (když přišel hustoměr) změřil a všechny měly pod 19 %, některé pod 18 % .. průměr tak okolo těch 18.
Řek jsem si že to bude v pořádku a vyzkouším plast. plničku (plast. barel s ventilem z Horní Kalné). Slil jsem do ní med z cca 8 okurkáčů najednou, nechal z nejhoršího vybublat a stočil do sklenic. Ve všech začal med kvasit intenzitou více méně přímo úměrnou teplotě skladování.
Chyba mohla být v korekci měření (neměřil jsem přímo tepolotu medu, ale spoléhal na to, že po 14 dnech je vytemperovaný na průměrnou teplotu kuchyně), ale nepřipadá mi to moc pravděpodobné.
Spíš mám pocit, že u jarního medu je rozdíl mezi tím co se usadí na povrchu a tím co naměří hustoměr větší, než 1% vody (jak tvrdí 'adresozpytec' Pepan) - klidně 3 nebo i 4%, jak píše v archivu např. př. Havlík a že kdybych nechal med pár dní stát v plničce, tak problémy byly jen u posledních sklenic kam by přišla hrchní vrstva.
S medem vytočený koncem července, který měl podle hustoměru okolo 17,5 % (teplotu jsem také odhadoval podle teploty okolí) problémy nejsou.
Honza Čáp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14562
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Pepan (e-mailem) --- 12. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
On je spíš problém čím se to měří já používam refraktometr . Ten mi umožňuje měřit přímo v úlu a pak se pohybuji i u ranných medů mezi 16 - 18% a ke stejným výsledkům docází i výkupce . praxe mne však naučila , že pokud se stáčelo z medometu přímo do sklenic jak to dělal otec tak se opravdu stávalo že v některé sklenici med začal kvasit . Dnes již používám nádoby na 60l což je ještě únosné kvůli manipulaci kde se med z vice úlů smíchá a tyto problémy se přestaly vyskytovat.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Jan Čáp <teoretik/=/bydlo.net> > Předmět: Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě > Datum: 11.2.2006 22:06:35 > ---------------------------------------- > Potíž je, že obsah vody okolo 18% po vytočení u jarního medu nejspíš > nestačí. > > Vytáčel jsem až v půlce června (tedy dost po Rudou doporučovaném 1.6.) a med > rovnou od medometu (nemaje jiné vhodné nádoby) rozlil do okurkáčů po 5kg. > Několik namátkou vybraných jsem po asi 2 týdnech (když přišel hustoměr) > změřil a všechny měly pod 19 %, některé pod 18 % .. průměr tak okolo těch > 18. > > Řek jsem si že to bude v pořádku a vyzkouším plast. plničku (plast. barel s > ventilem z Horní Kalné). Slil jsem do ní med z cca 8 okurkáčů najednou, > nechal z nejhoršího vybublat a stočil do sklenic. Ve všech začal med kvasit > intenzitou více méně přímo úměrnou teplotě skladování. > > Chyba mohla být v korekci měření (neměřil jsem přímo tepolotu medu, ale > spoléhal na to, že po 14 dnech je vytemperovaný na průměrnou teplotu > kuchyně), ale nepřipadá mi to moc pravděpodobné. > > Spíš mám pocit, že u jarního medu je rozdíl mezi tím co se usadí na povrchu > a tím co naměří hustoměr větší, než 1% vody (jak tvrdí 'adresozpytec' > Pepan) - klidně 3 nebo i 4%, jak píše v archivu např. př. Havlík a že > kdybych nechal med pár dní stát v plničce, tak problémy byly jen u > posledních sklenic kam by přišla hrchní vrstva. > > S medem vytočený koncem července, který měl podle hustoměru okolo 17,5 % > (teplotu jsem také odhadoval podle teploty okolí) problémy nejsou. > > Honza Čáp > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14587
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 12. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
Ten řidší med na povrchu může vznikat i absorbcí , protože med je hydroskopický. Stačí si najít tabulky třeba tenze vodní páry nad medem nebo dostupnější tabulky nad roztokem cukru. Funguje to tak, že pokud je relativní nebo v přepočtu absolutní vlhkost vzduchu nad medem vyšší než je příslušná tenze vodních par, med nasává vlhkost ze vzduchu. Když je vlhkost vzduchu nižší než hodnota tenze vodních par, med vlhkost do vzduchu uvolňuje. Aktivita kvašení asi záleží i na aktivitě enzymů v medu. První medy jsou čistě květové a proto mají těch látek méně a snadněji kvasí oproti pozdnějším medům. Už se tady třeba probíralo kvašení medoviny a nakonec pokud vím se většina diskutujících shodla na tom, že med je třeba před kvašením povařit, aby se tyto látky zpomalující kvašení zneškodnily.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Jan Čáp" <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, February 11, 2006 10:05 PM Subject: Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
> Potíž je, že obsah vody okolo 18% po vytočení u jarního medu nejspíš > nestačí. > > Vytáčel jsem až v půlce června (tedy dost po Rudou doporučovaném 1.6.) a med > rovnou od medometu (nemaje jiné vhodné nádoby) rozlil do okurkáčů po 5kg. > Několik namátkou vybraných jsem po asi 2 týdnech (když přišel hustoměr) > změřil a všechny měly pod 19 %, některé pod 18 % .. průměr tak okolo těch > 18. > > Řek jsem si že to bude v pořádku a vyzkouším plast. plničku (plast. barel s > ventilem z Horní Kalné). Slil jsem do ní med z cca 8 okurkáčů najednou, > nechal z nejhoršího vybublat a stočil do sklenic. Ve všech začal med kvasit > intenzitou více méně přímo úměrnou teplotě skladování. > > Chyba mohla být v korekci měření (neměřil jsem přímo tepolotu medu, ale > spoléhal na to, že po 14 dnech je vytemperovaný na průměrnou teplotu > kuchyně), ale nepřipadá mi to moc pravděpodobné. > > Spíš mám pocit, že u jarního medu je rozdíl mezi tím co se usadí na povrchu > a tím co naměří hustoměr větší, než 1% vody (jak tvrdí 'adresozpytec' > Pepan) - klidně 3 nebo i 4%, jak píše v archivu např. př. Havlík a že > kdybych nechal med pár dní stát v plničce, tak problémy byly jen u > posledních sklenic kam by přišla hrchní vrstva. > > S medem vytočený koncem července, který měl podle hustoměru okolo 17,5 % > (teplotu jsem také odhadoval podle teploty okolí) problémy nejsou. > > Honza Čáp >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14575
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Stonjek (62.84.141.209) --- 12. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
Je to přesně tak. Řepkový med je neskutečný prevít a i pod víčky může mít k 22%. Je li i v tomto stavu pečlivě a těsně uzavřen, nic se neděje. Co včelky zavíčkují to nekvasí. Ale stačí neskutečně málo a průšvih u zákazníka je na cestě. Máme ale štěstí. Jak ochotně řepkový med vodu přijímá, tak stejně snadno se jí zbavuje a toho se dá snadno využít k vysoušení. Zkrystalizovaný med zkvašuje prý ještě ochotněji.Vliv teploty na hustotu medu není zas tak významný. Hustoměr je nastaven na 20 stupňů a za jeden stupeň nad se odečítá 0.1% obsahu vody, při teplotách pod, se to samé přičítá, takže +- 5 stupňů nám ovlivňuje obsah vody o 0.5%.ˇKomu by náhodou med zkvasil, upozorňuji, že nejde použít ke krmení včel ani nařeďěný. Je dost silně toxický a tak zbývá medovina, nebo kanál. Co se týče převařování medoviny, považuji to za barbarství a návod jak přijít v lahodném nápoji o spoustu látek lidskému zdraví prospěšných. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14580
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Eman (84.244.109.96) --- 12. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
To máš asi pravdu, ale nepřevařením medu tam taky může vzniknout spousta látek lidskému zdraví neprospěšných a některých chuťově nepříjemných. Zkoušel jsem obojí a nakonec zůstal u vaření. Sobě bych si ještě namluvil, že je nevařená zdravější, ale ostatní konzumenty přesvědčit nedokážu :-). Ale nikomu to neberu, možná to jen neumím.
>Stonjek:
>Co se týče převařování medoviny, považuji to za barbarství a návod jak přijít v lahodném nápoji o spoustu látek lidskému zdraví prospěšných.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14594
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Anton Turčáni (213.81.170.4) --- 12. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
- možno Ste prehliadli písmenko, ale med je hygroskopický, nie hydroskopický.
- pre mňa je pojem " kvasenie medu" neznámy. Za 50 rokov čo získavam med (ročne 2 až 2,5 tony) sa mi nestalo, aby som "dorobil" takýto med. S vytáčaním akéhokoľvek medu si počkám kým znáška neskončí, ale agátový med som veľakrát vytáčal na tretí od ukončenia znášky kedy začal klesať denný prínos na váhe.
- ale niekedy sa aj mne stane, že takýto med vytočím vtedy keď znáška sz repky ešte trvá a agát už kvitne. Aby som získal jednodruhový agátový med, musím vytočiť zmiešaný med, ak takýto med chcem uskladniť, urobím potrebný zásah a prebytočnú vodu z takéhoto medu odstránim.
Aby to išlo dostatočne rýchlo aj pri väčšom množstve medu s vyšším obsahom vody, vlejem med do väčších nádob so širokým hrdlom ne obsah 50 kg alebo 280 kg medu a na celú otvorenú plochu založím npr. silonovú okennú záclonovinu(dobre zaistiť, aby sme si nenarobili ešte väčšiu škodu) a nádobu dám pokiaľ je to možné ne slnko. Robiť to musíte pod dozorom, aby ste pri daždi mohli med uchrániť. Odparovanie z 200 lit. suda je rýchle, za jeden slnečný deň je to aj 10mm.
Aby ste nemuseli robiť prácu naviac, vytáčajte med len keď bude zrelý.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14583
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Stonjek (62.84.141.209) --- 12. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
K slovenskému kolegovi bych měl několik otázek. Vystavení 200kg sudu s medem znamená manipulaci s cca 300 kg hmotností a předpokládám na nezpevněné ploše. Sluneční paprsky a med to také nejde dohromady, slídivost včel, které přiláká vůně medu zvl. jedná li se o končící snůšku bude asi rovněž velmi reálná. Tedy, že by mě tento způsob nadchl, to ani náhodou. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14586
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Anton Turčáni (213.81.170.161) --- 12. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
Pán Stonjek
Máte pravdu, taký sud je ťažký, ale môžete použiť i 50kg (to hádam zvládnete?). Ak však máte v stávke pár 100kg takého medu tak to stojí za tú námahu. A je to úplne bezpečné a účinné. Ak povrch medu zabezpečíte vhodnou sieťou, žiadna včela sa k medu nedostane. Nakoniec, dobrému včelárovi sa to nemôže stať. Ale ak ......., Zdraví Anton
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14606
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Stonjek (213.151.87.17) --- 13. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
Jsem rád, že dobrému včelaři se to nemůže stát, ale i průměrnému včelaři u nás je jasné, že vystaví li sud /později opraveno na soudeček/ ven tak i když se k medu nemohou dostat včely, určitě jsou vůní přilákány a nastanou problémy zvl. když většina včelařů má medárny doma a jejich sousedé většinou nesdílejí nadšení nad spoustou slídících včel. Něco o tom vím, protože v medárně uprostřed zastavěné obce zpracovávám med rovněž v tunách a jestli chci se sousedy vycházet musím se chovat velmi ohleduplně. Navíc nechápu, proč bych měl vyvážet med od medometu ven, tam ho hlídat, večer a na noc ho chránit před rosou a pak ho zase vozit do skladu. Myslím, že moderní včelaření ve střední Evropě vypadá trochu jinak. Jak by řekla teta Kateřina ze Saturnina: Chytrému napověz, hloupého ... Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14625
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Anton Turčáni (213.81.170.251) --- 13. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
Pán kolega Stonjek, v prvom komentári som napísal,že mne sa to za 50 rokv včelárskej praxe nestalo, aby som vytočil med s vodou nad 18%, pretp som ho ani nemusel "vysúšať".
Ďalej, ak včely neprídu do styku s medom, chovajú sa prirodzene a odlietajú bez toho, aby to išli do svojho úľa a tancami svojim družkám oznámiť, tam a tam je za sud medu, hoďte si ho pozrieť. To sa však nemôže stáť, lebo včely sa chovajú pragmaticky, musia lákový zdroj potravy ochutnať a to sa nestalo, sieť nad medom im v tom bránila.
Ale stáva sa aj to, že sa niekedy vodnatý med vytočí. Poznám včelárov, otca a syna (obhospodarujú asi 6 kočovných vozov), ktorí aby to zvládli vytáčajú med ostošesť, bez ohľadu na to či je prirodzene zahustený alebo nie. Takýto med potom ošetrujú spôsobom ako som odporučil a ako hovoria dá sa to zvládnuť, bez toho, aby tým ohrozili, svoje alebo susedove včelstvá, prípadne ľudí vo svojom okolí.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14632
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 13. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
Od: Anton Turcani ... > Poznám včelárov, otca > a syna (obhospodarujú asi 6 kočovných vozov), ktorí aby to zvládli vytáčajú > med ostošesť, bez ohľadu na to či je prirodzene zahustený alebo nie. ........
Proč dělat něco jednoduše, když to jde složitě. ... Kolikrát si myslím, že jednoduše vytvořené pracovní úseky, mohou usnadnit celou práci a celý systém. .... Ale jak jsem napsal. Složitosti s vysoušením vody z medu neberou konce. Ukažte člověku, který si říká včelař rozebíratelné včelí dílo se sladinou a jeho nic jiného nenapadne, než ho bez okolků vytočit.
Pane Turčány. Poraďte příště tomu otci se synem že jsou dva, a že by měli mít dvojnásobný rozum. A když ho nenaleznou, tak jim doporučte ať si vyberou takový úlový systém, který je nebude hnát vybírat sladinu s vysokým obsahem vody.(předpokládám, že ve vozech podle všeho nemají nástavky, do kterých se dá nezralý med přemístit) Je to sladina, protože včelí med vzniká i při zahušťování medu včelou. Ne na slunci na dvorku. _gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14633
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 14. 2. 2006
Antwort: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
su roky ked prestavka medzi znaskami je prilis kratka a vtedy treba odobrat aj plasty s vyssim obsahom vody. Jednodruhove medy su lepsie ohodnotene ako zmesky. Sposobov na znizovanie obsahu vody je niekolko.
Pokial aj ten popisovany funguje a med je v poriadku, preco ho zatracovat ? Nie kazdy ma k dispozicii termokomoru s odsavanim vlhkeho vzduchu.
Matej
"Anton Turèáni" <anton.turcani/=/gmail.com> 02/14/2006 06:32 PM Bitte antworten an "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
An Vèelaøský mailing list <vcely/=/v.or.cz> Kopie
Thema Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
Predstavte si, že Tà dvaja včelári majú vo všetkých kočovných vozoch nadstavkové úle. To len pre objektivitu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14661
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 14. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
Od: Anton Turčáni: > Predstavte si, že Tí dvaja včelári majú vo všetkých kočovných vozoch > nadstavkové úle. To len pre objektivitu. ......
Povedlo se mi Antone minule napsat příjmení špatně. Zato se omlouvám.
> ...(předpokládám, že ve vozech podle všeho nemají nástavky, do kterých se dá nezralý med přemístit)...
Každopádně mají nástavků dostatek? Pokud ano, proč nepodstavují? Ono med s vysokým obsahem vody je nutný vytáčet v tropických oblastech s vysokou vzdušnou vlhkostí. Na Slovensku není potřeba tak "spěchat", protože nepatří mezi ty oblasti. Matěji nemám komoru a žádný zahušťovací stroje. Nejsou u mě potřeba. Nechávám to na včelách. To vyjde nejlevněji, protože takový 300 kg zkvašený a podepsaný sud, třeba i jednodruhový ... a u výkupce ... to je na vratku a ostudu. Jestli je problém pro někoho vybírat zralý med unás v Evropě,tak to vypovídá totiž o stejných postupech a praktikách, které mají i v těch čínských a argentýnských a mexických oblastech.
A slepice a prase mám akorát v mražáku. :-))
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14664
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Antwort: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
<Matěji nemám komoru a žádný zahušťovací stroje. Nejsou u mě potřeba. Nechávám to na <včelách. To vyjde nejlevněji, protože takový 300 kg zkvašený a podepsaný sud, třeba i <jednodruhový ... a u výkupce ... to je na vratku a ostudu.
Gusto, ta termokomora je na nahrievanie plastov pred vytacanim. Ak mas medzi repkou a agatom dva dni, tak inak 300 vcelstiev nevytocis. Za dva dni sa to neda stihnut, ak nechces mat agatovy nektar v repke s rizikom jej mozneho kvasenia. To iste je medzi prvym a druhym agatom. Mozes na prvom agate cakat na zahustenie vcelami, ale potom uz na druhy nemusis kocovat.
Matej
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14676
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re:Antwort: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
M.Osusky: > Gusto, ta termokomora je na nahrievanie plastov pred vytacanim. > Ak mas medzi repkou a agatom dva dni, tak inak 300 vcelstiev nevytocis. ......... A kolik stojí peněz mít a udržovat termokomoru pro řepku od 300 a např. i 1000 a např. 5 000 včelstev, než ji vytočíš? Buď trochu domýšlivej. :-))
Komora je u včelaře o nákladu navíc a včelař má získávat med. Ne vodu. Jednodruhový med je o jiné mistrnosti než vybrat a vysoušet sladkou vodu.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14678
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Antwort: Re:Antwort: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
( vo dvojici vieme vybrat 250 vcelstiev za den ). Nasledne idu do chladiarne. Do termokomory idu az 24 hodin pred vytacanim - chcel by som ta vidiet vytacat agat, ktory ma 12 stupnov celzia. :-) Ak ma med viac vody tak ho das do komory o nieco skor a zapnes aj ventilator na odsavanie vlhkeho vzduchu. Tie naklady na prevadzku su prijatelne - vykurovanie je napojene na teplovodne UK. Nemyslim ale ze ti hovorim nieco co nepoznas.
Matej
Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz> 15.02.2006 10:14 Bitte antworten an "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
An Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz> Kopie
Thema Re:Antwort: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
M.Osusky: > Gusto, ta termokomora je na nahrievanie plastov pred vytacanim. > Ak mas medzi repkou a agatom dva dni, tak inak 300 vcelstiev nevytocis. ......... A kolik stojí peněz mít a udržovat termokomoru pro řepku od 300 a např. i 1000 a např. 5 000 včelstev, než ji vytočíš? Buď trochu domýšlivej. :-))
Komora je u včelaře o nákladu navíc a včelař má získávat med. Ne vodu. Jednodruhový med je o jiné mistrnosti než vybrat a vysoušet sladkou vodu.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14683
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Michal Seničan (e-mailem) --- 13. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
Už niekoľko krát sme použili spôsob opísaný pánom Turčánim. Včielky chvíľu nalitavali , ale potom to nechali. Úspech sa dostaví a včelár je spokojný. Michal seničan
< ------------ Pôvodná správa ------------ < Od: Anton Tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com> < Predmet: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob? < Dátum: 12.2.2006 22:17:09 < ---------------------------------------- < Pán Stonjek < Máte pravdu, taký sud je ťažký, ale môžete použiť i 50kg (to hádam < zvládnete?). Ak však máte v stávke pár 100kg takého medu tak to stojí za tú < námahu. A je to úplne bezpečné a účinné. Ak povrch medu zabezpečíte vhodnou < sieťou, žiadna včela sa k medu nedostane. Nakoniec, dobrému včelárovi sa to < nemôže stať. Ale ak ......., Zdraví Anton < < <
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14629
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Havlík (195.146.122.170) --- 14. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
To máte nějaké měkoty.U mne na dvoře, když nechám medník s plásty-bez včel.Plásty pak vyndavám a nosím k odvíčkování.Během 10 min se objeví první pátračky a za hodinu by medník-uzavřený!, nebyl vidět.I když tam už medník není, včely stále krouží kolem.Zmizí až pozdě večer a ještě 2. den dopoledne se objevují včely, které kolem tohoto místa krouží, a to je místo ve stínu, takže vůně medu by neměla být tak intensivní.Kdybych nechal na dvoře na slunci 200 kg sud, tak by se uprostřed vesnice nedalo vylézt z baráku.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14639
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 14. 2. 2006
Likvidace zkvašeného medu.
Přítel Stonjek tady psal o vylévání zkvašeného medu do kanálu. Podle toho, co jsem zkoušel, takový med se dá s úspěchem použít k ochucení obilného šrotu pro drůbež, přidává se tak 5 - 10 % do směsi. Určitě i pro jiné zvířectvo. Není třeba vylévat do kanálu. Podobně usazené kvasinky z kvašení medoviny.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14645
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 14. 2. 2006
Re: Likvidace zkvaeného medu.
Postřižiny - pivovarská prasátka krmená mlátem a jak jim to prospívalo. Jinak se šrotem se to obvykle vaří, takže pokud by byl mejdan, tak by to byla záležitost připravovatele stravy.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, February 14, 2006 10:18 AM Subject: Re: Likvidace zkvaeného medu.
> >Podobně usazené kvasinky z kvašení medoviny. > > I slepice mají právo na mejdan :-)
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14648
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Pepan (e-mailem) --- 14. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
to ale obvykle platí v besnůžkovém období v době snůšky jsou zalétané jinam a obvykle to nenajdou
PEPAN
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Havl?k <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob? > Datum: 14.2.2006 09:09:00 > ---------------------------------------- > To máte nějaké měkoty.U mne na dvoře, když nechám medník s plásty-bez > včel.Plásty pak vyndavám a nosím k odvíčkování.Během 10 min se objeví první > pátračky a za hodinu by medník-uzavřený!, nebyl vidět.I když tam už medník > není, včely stále krouží kolem.Zmizí až pozdě večer a ještě 2. den > dopoledne se objevují včely, které kolem tohoto místa krouží, a to je místo > ve stínu, takže vůně medu by neměla být tak intensivní.Kdybych nechal na > dvoře na slunci 200 kg sud, tak by se uprostřed vesnice nedalo vylézt z > baráku. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14651
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - josef_Sroll (e-mailem) --- 14. 2. 2006
RE: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
Moje včely se chovají podobně a pokládám to za normální. Navíc začnou napadat i jinde umístěné oddělky, které je nutno do příštího dne úplně uzavřít. Poučka starých včelařů: "Lépe je loupeži předcházet než se ji později bránit" má cenu zlata.
Pepa
-----Original Message----- From: Havlík [mailto:e-mail/=/nezadan] Sent: Tuesday, February 14, 2006 9:09 AM To: Včelařský mailing list Subject: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?
To máte nějaké měkoty.U mne na dvoře, když nechám medník s plásty-bez včel.Plásty pak vyndavám a nosím k odvíčkování.Během 10 min se objeví první pátračky a za hodinu by medník-uzavřený!, nebyl vidět.I když tam už medník není, včely stále krouží kolem.Zmizí až pozdě večer a ještě 2. den dopoledne se objevují včely, které kolem tohoto místa krouží, a to je místo ve stínu, takže vůně medu by neměla být tak intensivní.Kdybych nechal na dvoře na slunci 200 kg sud, tak by se uprostřed vesnice nedalo vylézt z baráku.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14652
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Cervenka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaení medu v nádobě
Dne sobota 11 února 2006 19:30 Stonjek napsal(a):
> začátečnickou nezkušeností. Toto nebezpečí v převážné míře ohrožuje medy > vytočené do 1. 6. Pak je situace výrazně lepší. Stačí si ve VUVČ Dol > objednat hustoměr na obsah vody v medu a současně s tím používat nějaký > vhodný teploměr. Měřič stojí 170 Kč a určitě ho pošlou. Kdo uvádí na trh
Zdravim,
ten hustomer za 160 kc nedopurucuji, (takovy ten skleneny valec naplneny kovem), k memu uzasu, po premereni refraktometrem mel med co mi nameril hustomer 22 % 18 a co mi nameril 18 % 21 . Sam si asi koupim refraktometr - u p. Lofelmana to vychazi nejlevneji.
S pozdravem Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14713
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Eman (194.149.115.135) --- 16. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaení medu v nádobě
Souhlas. hustomer nebrat. Refraktometr je dobra investice. Naucis se s nim urcovat hustotu medu podle zpusobu vtekani medu do hladiny (maslickovani) a pohledem na teplomer.
Nemate tu nekdo prebytecny refraktometr na zjistovani cukernatosti mostu?
Priatelovi Turcanimu by som chcel vela podakovat za perfektny prispevok 14712, predovsetkym jeho zaver.
=====================
Jan Cervenka
ten hustomer za 160 kc nedopurucuji, (takovy ten skleneny valec naplneny kovem), k memu uzasu, po premereni refraktometrem mel med co mi nameril hustomer 22 % 18 a co mi nameril 18 % 21
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14715
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu