78079

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Jan Čáp (e-mailem) --- 11. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě

Potíž je, že obsah vody okolo 18% po vytočení u jarního medu nejspíš
nestačí.

Vytáčel jsem až v půlce června (tedy dost po Rudou doporučovaném 1.6.) a med
rovnou od medometu (nemaje jiné vhodné nádoby) rozlil do okurkáčů po 5kg.
Několik namátkou vybraných jsem po asi 2 týdnech (když přišel hustoměr)
změřil a všechny měly pod 19 %, některé pod 18 % .. průměr tak okolo těch
18.

Řek jsem si že to bude v pořádku a vyzkouším plast. plničku (plast. barel s
ventilem z Horní Kalné). Slil jsem do ní med z cca 8 okurkáčů najednou,
nechal z nejhoršího vybublat a stočil do sklenic. Ve všech začal med kvasit
intenzitou více méně přímo úměrnou teplotě skladování.

Chyba mohla být v korekci měření (neměřil jsem přímo tepolotu medu, ale
spoléhal na to, že po 14 dnech je vytemperovaný na průměrnou teplotu
kuchyně), ale nepřipadá mi to moc pravděpodobné.

Spíš mám pocit, že u jarního medu je rozdíl mezi tím co se usadí na povrchu
a tím co naměří hustoměr větší, než 1% vody (jak tvrdí 'adresozpytec'
Pepan) - klidně 3 nebo i 4%, jak píše v archivu např. př. Havlík a že
kdybych nechal med pár dní stát v plničce, tak problémy byly jen u
posledních sklenic kam by přišla hrchní vrstva.

S medem vytočený koncem července, který měl podle hustoměru okolo 17,5 %
(teplotu jsem také odhadoval podle teploty okolí) problémy nejsou.

Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14562


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Pepan (e-mailem) --- 12. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě

On je spíš problém čím se to měří já používam refraktometr . Ten mi umožňuje měřit přímo v úlu a pak se pohybuji i u ranných medů mezi 16 - 18% a ke stejným výsledkům docází i výkupce . praxe mne však naučila , že pokud se stáčelo z medometu přímo do sklenic jak to dělal otec tak se opravdu stávalo že v některé sklenici med začal kvasit . Dnes již používám nádoby na 60l což je ještě únosné kvůli manipulaci kde se med z vice úlů smíchá a tyto problémy se přestaly vyskytovat.

Pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Čáp <teoretik/=/bydlo.net>
> Předmět: Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
> Datum: 11.2.2006 22:06:35
> ----------------------------------------
> Potíž je, že obsah vody okolo 18% po vytočení u jarního medu nejspíš
> nestačí.
>
> Vytáčel jsem až v půlce června (tedy dost po Rudou doporučovaném 1.6.) a med
> rovnou od medometu (nemaje jiné vhodné nádoby) rozlil do okurkáčů po 5kg.
> Několik namátkou vybraných jsem po asi 2 týdnech (když přišel hustoměr)
> změřil a všechny měly pod 19 %, některé pod 18 % .. průměr tak okolo těch
> 18.
>
> Řek jsem si že to bude v pořádku a vyzkouším plast. plničku (plast. barel s
> ventilem z Horní Kalné). Slil jsem do ní med z cca 8 okurkáčů najednou,
> nechal z nejhoršího vybublat a stočil do sklenic. Ve všech začal med kvasit
> intenzitou více méně přímo úměrnou teplotě skladování.
>
> Chyba mohla být v korekci měření (neměřil jsem přímo tepolotu medu, ale
> spoléhal na to, že po 14 dnech je vytemperovaný na průměrnou teplotu
> kuchyně), ale nepřipadá mi to moc pravděpodobné.
>
> Spíš mám pocit, že u jarního medu je rozdíl mezi tím co se usadí na povrchu
> a tím co naměří hustoměr větší, než 1% vody (jak tvrdí 'adresozpytec'
> Pepan) - klidně 3 nebo i 4%, jak píše v archivu např. př. Havlík a že
> kdybych nechal med pár dní stát v plničce, tak problémy byly jen u
> posledních sklenic kam by přišla hrchní vrstva.
>
> S medem vytočený koncem července, který měl podle hustoměru okolo 17,5 %
> (teplotu jsem také odhadoval podle teploty okolí) problémy nejsou.
>
> Honza Čáp
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14587


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu