78211

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Michal (83.208.155.200) --- 9. 12. 2005
kvašení medu

Zjistil jsem, že jarní med (asi řepkový), je sice zkrystalovaný, ale navrchu mírně navinulý (zkvašený).
Čím to může být? Med skladuju v normálním prostředí v 4l flaškách.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13627


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Čáp (e-mailem) --- 9. 12. 2005
Re: kvašení medu

jestli neměl po vytočení moc vody, tak byl moc v teple - teplo podpoří jak
sedimentaci cukrů (naředí se med na vrchu nádoby), tak samotné kvašení

z nedostatku vhodnějších prostor jsem měl květový med v kilovkách v koutě
kuchyně v paneláku (v létě 25 - 30°C) v cca 6 vrstvách nad sebou a čím výš,
tím měl víc tendenci kvasit

beze změn zustaly jen cca 2 vrstvy od podlahy

obsah vody po vytočení (měřeno hustoměrem) byl okolo 18%

pár sklenic ideálně napastovanýho (hladkých jak vazelína) se nehnulo vůbec,
přestože byly ve skříňce pod stropem a tudíž v ještě o trochu větším teple

ve špatně napastovaných (na stejném místě) je teď vrstvička několik mm
tekuté "rumové tresti"

----- Original Message -----
From: "Michal" <e-mail/=/nezadan>


Zjistil jsem, že jarní med (asi řepkový), je sice zkrystalovaný, ale
navrchu mírně navinulý (zkvašený). Čím to může být?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13629


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Havlík (195.146.122.170) --- 9. 12. 2005
Re: kvašení medu

Problém je v tom, že ve větším balení je po vytočení měřeno 18% příliš.Kdybyste měřili po několika dnech a hlavně v tenké horní vrstvě-kam voda po několika dnech vystoupá, naměřil byste hodnoty o několik procent vyšší.Dále měřit ponorným hustoměrem je v podstatě zbytečné-právě proto, že důležitá je ona tenká-startovací vrstvička.Proto jsem si po těchto zkušenostech koupil měřidlo z meopty.Takové mají i výkupci a naměřené hodnoty jsou pak v obou případech téměř shodné.Jinak pokud mi řepkový med trochu začal kvasit, pro mé používání - do čaje to nikdy nebylo na závadu.Chuť pikantní a med jsem nemusel dolovat majzlíkem, protože měl v celé sklenici jemnou pastovou konzistenci a bez pastování.Samozřejmě to nelze nechat rozběhnout natolik, aby mi to roztrhlo sklenici.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13636


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Pepan (e-mailem) --- 9. 12. 2005
Re:kvaen? medu

JSOU tři MOŽNOSTI
NEVYZRÁLÝ MED S VYSOKÝM OBSAHEM VODY nad 20% vody
nebo skladování ve vlhhém prostředí med je hydroskopický
u medu po vytočení vystoupá voda nahoru a je nutné dávku před stáčením promíchat aby byl obsah vody ve všech vrstvách stejný
TO PLATÍ I KDYŽ VEZEŠ MED DO VÝKUPU JINAK TI NAMĚŘÍ VYSOKÝ OBSAH VODY

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Michal <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: kvaen? medu
> Datum: 09.12.2005 10:11:51
> ----------------------------------------
> Zjistil jsem, že jarní med (asi řepkový), je sice zkrystalovaný, ale
> navrchu mírně navinulý (zkvašený).
> Čím to může být? Med skladuju v normálním prostředí v 4l flaškách.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13635


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Anton Turčáni (213.81.170.180) --- 10. 12. 2005
Re: kvaen? medu

Včelárim 48 rokov, ale nestalo sa, aby mi med začal kvasiť. Mimochodm javu, pri ktorom určité látky (npr. med) prijímajú vodu zo vzduchu sa hovorí hygroskopický.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13641


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Eman (84.244.109.94) --- 10. 12. 2005
Re: kvaen? medu

> Včelárim 48 rokov, ale nestalo sa, aby mi med začal kvasiť.

Buď rád, ale nic to neznamená. To co psal Ruda Stonjek, že někdy je zavíčkován med s vlhkostí nad 20%, je pravda a ověřil jsem si to optickým refraktometrem. Kdybych věřil tomu, že pod víčkami je vždy zralý med, měl bych problémy. Takový med ale na hladině nemašličkuje a dá se to tak poznat i bez měření. Kdo dělá medovinu, nemusí nic vysoušet.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13643


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Stonjek (213.151.87.17) --- 9. 12. 2005
Re: kvašení medu

S řepkovým medem jsou občas problémy. I pod víčky není nijak vzácný jev obsah vody nad 20%, zatím nejvíc jsem slyšel od seriozního včelaře 22%. Já předloni téměř 21%, znovu upozorňuji pod víčky. Ani tento med při bezvadném uskladnění nekvasí, ale stačí jen málo a máme na docela slušný průšvih se zákazníky zaděláno. Nic nám tak spolehlivě nepokazí pověst jako kazící se med. Žádné pastování kvašení nezabrání. Rovněž tak není v naší moci donutit zákazníky skladovat med v suchu. Já med, než jde do sklenic přisuším, tzn. v nahřívacím boxu s ním hodně míchám a velmi často větrám. Teplý vzduch totiž do sebe pojme výrazně větší % vlhkosti a tu odvětrám a pak se to opakuje. Med ale skladuji v plastových vědrech na 13 kg. V konvích by to asi vzhledem k malé ploše fungovalo podstatně hůře. Takhle jdou shodit během nahřívání asi 3 - 4%. Je to trochu pracnější, ale vyplatí se. Míchám vrtulkou na vrtačce.Výrazně výkonější stroj na sušení medu má př. Jindra na svých stránkách. Také bych si ho určitě zasloužil, ale ta lenost. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13640


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu