78125

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polášek (e-mailem) --- 9. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna

V praxi asi od 10 litrů výše, řekl bych, že rozumný objem je od 20 litrů.
Menší objem se snadno zvrhne i když taky se někdy povede. Pod 10 litrů,
zvláště pod 5 litrů už medovina vychází lépe v plastových nádobách -
kanystrech nebo 5 a dvoulitrových PET nádobách než v demižónech s klasickou
kvasnou zátkou. Dělá se to tak, že nádoby se prostě zavřou a během kvašení
se vznikající CO2 přes zátku opatrně odpouští, aby nádoby nebouchly. V době
bouřlivého kvašení se to musí dělat každý den.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, October 09, 2005 8:38 PM
Subject: Re: E270 - kyselina mlecna


> Dobry den,
>
> neni to primo k tematu kyseliny, ale souvisi to s medovinou - jaka je
nejmensi
> mozna velikost demizonu, aby se medovina povedla ? Staci 10 l?
>
> Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12548


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
eman (194.149.115.135) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna

>Dělá se to tak, že nádoby se prostě zavřou a během kvašení
se vznikající CO2 přes zátku opatrně odpouští, aby nádoby nebouchly.
----------------
Můžeš mi vysvětlit, proč nestačí zátku prostě nedotáhnout a umožnit tak, aby CO2 samovolně unikal? CO2 je těžší a leží na hladině, kterou tak chrání před O2. Taky nechápu kde jsi vzal těch 10 litrů a rozumný objem 20 l. Co má za výhodu plast proti sklu je mi také záhadou. Pokud se dodrží sterilita pomůcek a dobré podmínky kvašení, pak se medovina povede i ve 2 litrech. Zkazit se dá naopak dobře i 50 litrů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12550


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polášek (e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna

Zkazit se přirozeně dá i 50 litrů a povést se může i dva litry. Ale pod těch
10 litrů je podle mých zkušeností dodržet dobré podmínky obtížnější, řekl
bych, že to souvisí s tím, že kontaminace jinými mikroorganismy než
kvasinkami a případný přístup vzduchu při nedokonalém utěsnění je zhruba
stejné při manipulaci s 10 nebo 5 litry medoviny stejně jako při manipulaci
s 50 litry. Takže při kvašení 5 nebo 10 litrů tyto nepříznivé vlivy působí
zhruba 5 až 10x intenzívněji. Proto si myslím, že pokud někdo začíná s
medovinou a nemá zkušenosti, je pro něho vhodnější dělat napoprvé více
litrů, případné menší chyby se méně projeví. A těch 20 litrů dokáže za půl
roku nebo za rok nejspíš vypít taky.
Co se týká plastu, dotahování zátek se mně zdá lepší, pokud se nechají
pootevřené, není žádná kontrola, jestli roztok uvnitř nádoby ještě bouřlivě
kvasí a tudíž zátka by mohla být pootevřená, nebo jestli je kvašení ukončeno
a potom se zátka musí zavřít, protože jinak CO2, i když je těžší než vzduch,
postupně vyprchá, do nádoby se dostane vzdušný kyslík a medovina začne
octovatět. Taky pokud se vystihne správná doba, jsou odstraněny mrtvé
kvasinky a při zpracování zbytku cukru kvasinkami se medovina natlakuje CO2,
ten má i konzervační účinky, medovinu konzervuje a omezuje činnost
mikroorganismů, takže medovina déle vydrží. Je ovšem fakt, že takhle
vyrobená medovina má trochu jinou chuť , spíš by se tomu mohlo říkat medové
pivo. Výhoda plastu proti sklu je taková, že zmáčknutím se dá spolehlivě
zjistit tlak uvnitř, skleněný demižón by musel mít nějaký manometr. Ale
stejně skleněný demižón byl se bál natlakovat, nějaký druhojakostní, který
by jinak vrchovatě na kvašení stačil, by se v případě místně zeslabené stěny
nebo nějaké skryté prasklinky mohl rozpadnout i při velice nízkém tlaku.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 10, 2005 8:35 AM
Subject: Re: E270 - kyselina mlecna


> >Dělá se to tak, že nádoby se prostě zavřou a během kvašení
> se vznikající CO2 přes zátku opatrně odpouští, aby nádoby nebouchly.
> ----------------
> Můžeš mi vysvětlit, proč nestačí zátku prostě nedotáhnout a umožnit tak,
> aby CO2 samovolně unikal? CO2 je těžší a leží na hladině, kterou tak
chrání
> před O2. Taky nechápu kde jsi vzal těch 10 litrů a rozumný objem 20 l. Co
> má za výhodu plast proti sklu je mi také záhadou. Pokud se dodrží
sterilita
> pomůcek a dobré podmínky kvašení, pak se medovina povede i ve 2 litrech.
> Zkazit se dá naopak dobře i 50 litrů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12551


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Eman (194.149.115.135) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna

>...by se v případě místně zeslabené stěny
nebo nějaké skryté prasklinky mohl rozpadnout i při velice nízkém tlaku
------------
Tuhle moudrost jsem experimentálně ověřil :-(.

Jinak tvé vysvětlení proč začínat s větším množstvím mi připadá asi tak logické, jako že 150 kg člověk má proti 75 kg 2x nižší pravděpodobnost, že onemocní chřipkou. V praxi to bývá někdy naopak. Podotýkám, že vždy předpokládám převaření roztoku a sterilní nádoby a pomůcky. Logické mi přijde vysvětlení, že začátečník z neznalosti něco zanedbá a ze šetrnosti se mu 10 litrů bude pro začátek zdát moc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12553


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Petr Lokvenc (e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna

Jde v podstatě o biologický proces a ten vyžaduje určité podmínky.
Biologická rovnováha se také snadněji udržuje ve větším akváriu než
menším...

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 10, 2005 11:45 AM
Subject: Re: E270 - kyselina mlecna


> Jinak tvé vysvětlení proč začínat s větším množstvím mi připadá asi tak
> logické, jako že 150 kg člověk má proti 75 kg 2x nižší pravděpodobnost, že
> onemocní chřipkou. V praxi to bývá někdy naopak. Podotýkám, že vždy
> předpokládám převaření roztoku a sterilní nádoby a pomůcky. Logické mi
> přijde vysvětlení, že začátečník z neznalosti něco zanedbá a ze šetrnosti
> se mu 10 litrů bude pro začátek zdát moc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12554


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
(e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna

Chemicke reakce musi fungovat i ve zkumavce

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: Petr Lokvenc
Datum: 10.10.2005 12:48

> Jde v podstatě o biologický proces a ten vyžaduje určité podmínky.
> Biologická rovnováha se také snadněji udržuje ve větším akváriu než
> menším...
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12555


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Radim Polášek (e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna

Tady by se dalo říct, že člověk vysoký metr 80 a vážící 40 kilo onemocní
xkrát častěji než člověk vážicí 75 kg a stejně vysoký.
Jinak to je přirozeně každého věc, v čem a v jakém množství kvasí.
A jelikož máme doma sbírku demižónů od pětilitrových po padesátilitrový (
zřejmě původně na kyselinu), v mládí jsem v nich intenzívně zkoušel sice
medovinu ne, ale různá "vína" od jablečného moštu přes jablečný mošt
obohacený pro lepší chuť nastrouhanými jablky a hruškami, různé mixy z
rybízu, angreštu a třešní až po "víno" z vyřazených zavařenin a sirupů nebo
ze zbytků z drobného ovoce po získání šťávy v odšťavovacím hrnci. Sice
většina končila v kvasu na pálení, ale určité zkušenosti s různými objemy
jsem získal.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 10, 2005 11:45 AM
Subject: Re: E270 - kyselina mlecna


> >...by se v případě místně zeslabené stěny
> nebo nějaké skryté prasklinky mohl rozpadnout i při velice nízkém tlaku
> ------------
> Tuhle moudrost jsem experimentálně ověřil :-(.
>
> Jinak tvé vysvětlení proč začínat s větším množstvím mi připadá asi tak
> logické, jako že 150 kg člověk má proti 75 kg 2x nižší pravděpodobnost, že
> onemocní chřipkou. V praxi to bývá někdy naopak. Podotýkám, že vždy
> předpokládám převaření roztoku a sterilní nádoby a pomůcky. Logické mi
> přijde vysvětlení, že začátečník z neznalosti něco zanedbá a ze šetrnosti
> se mu 10 litrů bude pro začátek zdát moc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12558


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu