- Radim Polášek (e-mailem) --- 9. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen?
Já mám hrnec o průměru cca 28 cm a celkové výšce cca 40 cm, který dávám na vařič a potom plastový hranatý truhlík na cca 4 litry. 1 dávku, 10 až 15 vyřezaných souší vyvařím za 2 - 2,5 hodiny, vosk naleju do truhlíku a zabalím do hadrů, druhý den je vosk ztuhlá hranatá kostka s tak půl milimetrem nečistot. Nejhorší nečistoty okartáčuji pod studenou vodou a ostatní oškrábu a mám prakticky čistý vosk. Protože se na voští působí párou a sraženou vodou a ne ohřátou vodou, nemusí se na rozdíl od vařáku ztuhlý vosk znovu roztápět a čistit. Jenom právě by to chtělo ještě doplnit nahoře nějakým šroubem, aby to vytlačilo zbytek vosku ze zbytků a zbytky se potom mohly rovnou vyhodit. Hrnec je bohužel z měkkého hliníku, takže pevnostně to nejde. Muselo by to být něco z nerezu. Nebo kdyby existovala možnost po vysušení zbytků je nějak uložit tak, aby je nenapadali zavíječi. Snad naložit do plastového barelu a zaplynovat CO2 nebo SO2, dokud se za několik let nenashromáždí tolik zbytků, aby stálo za to je zpracovat v vařáku. Z levných způsobů jsem zatím zkoušel čpavkovou vodu, na zavíječe to funguje, během půl hodiny jsou mrtví, jenomže během půl dne čpavek zreaguje, pravděpodobně s voskem.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "pan Josef Menšík" <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, October 08, 2005 4:58 PM Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen?
> již to ady čtu po několikáté ale nikdy nepadlo o jaké množství rámků nebo > včelstev jde to se pak dá snadno navrhnout způsob zpracování já osobně > zpracovávám vosk do 30 včelstev a potřebuji na to 1a1/5 dne > postup > mám dva sáčky na vyvařová v klasických vařácích a smaltovaný kotel 70 l > ten naplním dešťovou vodou a zatopím sáček naplním rozlámaným voštím avhodím > do vařící vody pojeho vytavení vylisuji na jednoduchém pákovém lisu > sestaveném ze dvou prken a jednoho pantu druhy pytel jse m zatím připravil > a postup opakuji jakmile a vrchu plave do statečné množství tekutého vosku > tak jej z vrchu zeberu vodu doplním a pokračuji až do úplného vyčerpání > voštin vosk pak necám do druhého dne schládnou a všecen pak znovu naházím do > kotle kteý doplním vodou a znovu rozvařím stejným způsobem pak sebru a necám > zchládnou v ve vědrech mám pak krásně žlutý vosk bez jakékoliv úpravy za > výše uvedený čas jsem tak včetně vyřezání získal 25 kg čístého vosku a > náklady byly je koš dříví + vyřazené rámky. sluneční tavidlo se hodí jen na > tavení divočiny > > pepan > > ----- Original Message ----- > From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Friday, October 07, 2005 11:03 PM > Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti > kontroly a tlumen? > > > > Děkuji za nabídku, ale měl jsem na mysli něco rozměrově menšího, než je > sud > > pro celé rámky. > > Již nejméně 10 let vyvařuji vosk v hliníkovém parním odšťavovacím hrnci na > > ovoce kdysi původně sovětské výroby, do kterého se na jednu dávku vejde > > voští vyřezané z 10 - 15 rámků 39x24. Toto zařízení bude mít podobnou > > účinnost jako parní vyvíječ se sudem, pricip je v podstatě stejný, dá se > > posadit na jakýkoliv zdroj tepla, třeba kamna na dřevo a je dostatečně > malý. > > Vadí mi tam ta malá účinnost. Jestliže ve slunečním tavidle získám cca > 1/3 - > > 1/2 vosku ve voští, párou získám1/2 - 3/4 vosku a ve vařáku prakticky > > všechno. Potom zbytky z hrnce se mi hromadí na půdě a než se jich > > nashromáždí potřebné množství do vařáku, tak za rok nebo dva, jsou > napadány > > zavíječem. Proto jsem uvažoval, jestli někde není něco jako ten > odšťavovací > > hrnec doplněný nějakým lisem nebo nějaká malá odstředivka na vosk s > objemem > > bubnu do 10 litrů, prostě zařízení které by rovnou průběžně získávalo vosk > s > > kvalitou dnešních vařáků, ale které by se nemuselo roztápět půl dne na > peci > > jako velký vařák a bylo by velikosti střední ho nebo mírně většího kýblu. > > > > R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12536
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |