78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- pan Josef Menšík (e-mailem) --- 8. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen?
již to ady čtu po několikáté ale nikdy nepadlo o jaké množství rámků nebo včelstev jde to se pak dá snadno navrhnout způsob zpracování já osobně zpracovávám vosk do 30 včelstev a potřebuji na to 1a1/5 dne postup mám dva sáčky na vyvařová v klasických vařácích a smaltovaný kotel 70 l ten naplním dešťovou vodou a zatopím sáček naplním rozlámaným voštím avhodím do vařící vody pojeho vytavení vylisuji na jednoduchém pákovém lisu sestaveném ze dvou prken a jednoho pantu druhy pytel jse m zatím připravil a postup opakuji jakmile a vrchu plave do statečné množství tekutého vosku tak jej z vrchu zeberu vodu doplním a pokračuji až do úplného vyčerpání voštin vosk pak necám do druhého dne schládnou a všecen pak znovu naházím do kotle kteý doplním vodou a znovu rozvařím stejným způsobem pak sebru a necám zchládnou v ve vědrech mám pak krásně žlutý vosk bez jakékoliv úpravy za výše uvedený čas jsem tak včetně vyřezání získal 25 kg čístého vosku a náklady byly je koš dříví + vyřazené rámky. sluneční tavidlo se hodí jen na tavení divočiny
pepan
----- Original Message ----- From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, October 07, 2005 11:03 PM Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen?
> Děkuji za nabídku, ale měl jsem na mysli něco rozměrově menšího, než je sud > pro celé rámky. > Již nejméně 10 let vyvařuji vosk v hliníkovém parním odšťavovacím hrnci na > ovoce kdysi původně sovětské výroby, do kterého se na jednu dávku vejde > voští vyřezané z 10 - 15 rámků 39x24. Toto zařízení bude mít podobnou > účinnost jako parní vyvíječ se sudem, pricip je v podstatě stejný, dá se > posadit na jakýkoliv zdroj tepla, třeba kamna na dřevo a je dostatečně malý. > Vadí mi tam ta malá účinnost. Jestliže ve slunečním tavidle získám cca 1/3 - > 1/2 vosku ve voští, párou získám1/2 - 3/4 vosku a ve vařáku prakticky > všechno. Potom zbytky z hrnce se mi hromadí na půdě a než se jich > nashromáždí potřebné množství do vařáku, tak za rok nebo dva, jsou napadány > zavíječem. Proto jsem uvažoval, jestli někde není něco jako ten odšťavovací > hrnec doplněný nějakým lisem nebo nějaká malá odstředivka na vosk s objemem > bubnu do 10 litrů, prostě zařízení které by rovnou průběžně získávalo vosk s > kvalitou dnešních vařáků, ale které by se nemuselo roztápět půl dne na peci > jako velký vařák a bylo by velikosti střední ho nebo mírně většího kýblu. > > R. Polášek > > ----- Original Message ----- > From: "pepa raska" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Friday, October 07, 2005 8:00 AM > Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti > kontroly a tlumen? > > > > Příteli Radime,pokud chceš zařízení na tavení menšího množství vosku,tak > > je možno zakoupit u př.Sedláčka z Bučovic parní vyvíječ na tavení > > plástu.Koupil jsem jej na jaře a jsem s ním vrcholně spokojen.Kup si > > vyvíječ bez sudu,ten je zbytečně drahý,takovou bečku získáš ve stavebním > > bazaru za 150,-Kč. >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12531
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu