| - pan Josef Menšík (e-mailem) --- 9. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen?
no vtvém případě bych opracdu použil ten pákový lis. zbytky vlož do pevného plátěného pytlíku ,vhoď do toho hrnce a vylisuj mez dvěma prkny spojenými pantem na patnác souší nemá cenu vynálezat nic složitějsího.
pepan
----- Original Message ----- From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, October 09, 2005 11:54 AM Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen?
> Já mám hrnec o průměru cca 28 cm a celkové výšce cca 40 cm, který dávám na > vařič a potom plastový hranatý truhlík na cca 4 litry. 1 dávku, 10 až 15 > vyřezaných souší vyvařím za 2 - 2,5 hodiny, vosk naleju do truhlíku a > zabalím do hadrů, druhý den je vosk ztuhlá hranatá kostka s tak půl > milimetrem nečistot. Nejhorší nečistoty okartáčuji pod studenou vodou a > ostatní oškrábu a mám prakticky čistý vosk. Protože se na voští působí > párou a sraženou vodou a ne ohřátou vodou, nemusí se na rozdíl od vařáku > ztuhlý vosk znovu roztápět a čistit. Jenom právě by to chtělo ještě doplnit > nahoře nějakým šroubem, aby to vytlačilo zbytek vosku ze zbytků a zbytky se > potom mohly rovnou vyhodit. Hrnec je bohužel z měkkého hliníku, takže > pevnostně to nejde. Muselo by to být něco z nerezu. Nebo kdyby existovala > možnost po vysušení zbytků je nějak uložit tak, aby je nenapadali zavíječi. > Snad naložit do plastového barelu a zaplynovat CO2 nebo SO2, dokud se za > několik let nenashromáždí tolik zbytků, aby stálo za to je zpracovat v > vařáku. Z levných způsobů jsem zatím zkoušel čpavkovou vodu, na zavíječe to > funguje, během půl hodiny jsou mrtví, jenomže během půl dne čpavek zreaguje, > pravděpodobně s voskem. > > R. Polášek > > ----- Original Message ----- > From: "pan Josef Menšík" <> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Saturday, October 08, 2005 4:58 PM > Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti > kontroly a tlumen? > > > > již to ady čtu po několikáté ale nikdy nepadlo o jaké množství rámků nebo > > včelstev jde to se pak dá snadno navrhnout způsob zpracování já osobně > > zpracovávám vosk do 30 včelstev a potřebuji na to 1a1/5 dne > > postup > > mám dva sáčky na vyvařová v klasických vařácích a smaltovaný kotel 70 l > > ten naplním dešťovou vodou a zatopím sáček naplním rozlámaným voštím > avhodím > > do vařící vody pojeho vytavení vylisuji na jednoduchém pákovém lisu > > sestaveném ze dvou prken a jednoho pantu druhy pytel jse m zatím > připravil > > a postup opakuji jakmile a vrchu plave do statečné množství tekutého > vosku > > tak jej z vrchu zeberu vodu doplním a pokračuji až do úplného vyčerpání > > voštin vosk pak necám do druhého dne schládnou a všecen pak znovu naházím > do > > kotle kteý doplním vodou a znovu rozvařím stejným způsobem pak sebru a > necám > > zchládnou v ve vědrech mám pak krásně žlutý vosk bez jakékoliv úpravy za > > výše uvedený čas jsem tak včetně vyřezání získal 25 kg čístého vosku a > > náklady byly je koš dříví + vyřazené rámky. sluneční tavidlo se hodí jen > na > > tavení divočiny > > > > pepan > > > > ----- Original Message ----- > > From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz> > > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> > > Sent: Friday, October 07, 2005 11:03 PM > > Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti > > kontroly a tlumen? > > > > > > > Děkuji za nabídku, ale měl jsem na mysli něco rozměrově menšího, než je > > sud > > > pro celé rámky. > > > Již nejméně 10 let vyvařuji vosk v hliníkovém parním odšťavovacím hrnci > na > > > ovoce kdysi původně sovětské výroby, do kterého se na jednu dávku vejde > > > voští vyřezané z 10 - 15 rámků 39x24. Toto zařízení bude mít podobnou > > > účinnost jako parní vyvíječ se sudem, pricip je v podstatě stejný, dá se > > > posadit na jakýkoliv zdroj tepla, třeba kamna na dřevo a je dostatečně > > malý. > > > Vadí mi tam ta malá účinnost. Jestliže ve slunečním tavidle získám cca > > 1/3 - > > > 1/2 vosku ve voští, párou získám1/2 - 3/4 vosku a ve vařáku prakticky > > > všechno. Potom zbytky z hrnce se mi hromadí na půdě a než se jich > > > nashromáždí potřebné množství do vařáku, tak za rok nebo dva, jsou > > napadány > > > zavíječem. Proto jsem uvažoval, jestli někde není něco jako ten > > odšťavovací > > > hrnec doplněný nějakým lisem nebo nějaká malá odstředivka na vosk s > > objemem > > > bubnu do 10 litrů, prostě zařízení které by rovnou průběžně získávalo > vosk > > s > > > kvalitou dnešních vařáků, ale které by se nemuselo roztápět půl dne na > > peci > > > jako velký vařák a bylo by velikosti střední ho nebo mírně většího > kýblu. > > > > > > R. Polášek > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12539
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |