- zak (e-mailem) --- 9. 9. 2005
RE: Prosp?v? med naemu zdrav??
Bohužel neexistuje med, který by obsahoval jen pozitiva. Jako přírodní produkt musí obsahovat příměsy životu prospěšné, méně prospěšné i jedy (není ale smysluplné použití jedu základem některých léků ?).
V podstatě každou i ekologickou potravinu lze napadnout, záleží jen na míře jak hluboko budeme zkoumat složení.
Osobně nepovažuji publikování návodu na výrobu "průmyslového" medu za pohoršující. Hlavním problémem dle mého je, zda udržíme skupinu zákazníků, kteří si rádi dají "přírodní" med za cenu přijatelnou i pro nás. A pokud budou lidé, kteří rozliší druhy medu, chtějí ten neupravovaný přírodní tak dokážeme svoje přebytky prodat. V tomto případě se ale asi bude jednat o drobný prodej, který vyžaduje i čas.
Pak bude existovat druhá skupina, která "přírodní" med nepoznala, nekonzumuje, nebo je konzumentem svého typu medu (třeba i odvaru z pampelišek, nebo kupovaného v hypermarketu). Pro tutu skupinu asi naše diskuse o kvalitě medu bude absolutně nezajímavá a na rohlík je pro ni zdravější namazat nutelu a po snídani si dát vitamínový přípravek dle dnešních požadavků. I zdraví je a stvále více bude záležitostí obchodní.
Pokud se podíváte na současný stav zemedělství ( srovnejte výkupní ceny zemědělců ) a potravinářské výroby, tak se trh s medem až tak moc neodlišuje. Ale ruku na zákaznické srdce, kdo by dnes koupil jogurt, který má trvanlivost 2 dny ?
PS: Toto je ale pohled včelaře, který v oboru nepodniká a včelaří (přesněji pomáhá otci) spíše pro radost, než pro finanční výsledek a medem zásobujeme rodinu a prodáváme jen okrajově.
Pokud bych chtěl v této oblasti podnikat, asi bych se musel zaměřit na spolupráci s ekoprodejnami, nebo najít ekonomickou cestu jak zásobovat druhou skupinu za podmínek, které definuje trh.
Je to jako s návštěvou sklepa na Moravě. Já preferuji vinaře, který víno skutečně vyrábí, popovídá o tom jak se povedlo, nebo ne ... . Nebo mohu jít do naleštěného komerčního skepa, kde mi dají vybrat ze sta druhů světových vín ...
K. Žák, Jihlava
-----Original Message-----
Přátelé, v týdeníku SONDY, č.35/2005. rubrika Lékařský rádce byl uveřejněn článek o medu. Je v něm řada polopravd a proto se domnívám, že by se měl k němu někdo kompetentní vyjádřit. Zrovna nedávno jsem četl brožurku paní doktorky Hajduškové (tuším Med očima lékaře) a tam se píše něco úplně jiného.
Zde je přesné znění článku:
"Prospívá med našemu zdraví?
Dotaz: Tchyně mne neustále nutí, abych dětem mazala med na chleba, dávala jim ho do čaje, atd. Tvrdí, že med neškodí zubům, že chrání před různými nemocemi atd. Já osobně med moc nemusím a děti o něj také nestojí. Připouštím však, že na tvrzení tchýně o prospěšnosti medu možná přece jen něco je. Neměla bych ho dětem tedy dávat? J.T., Boskovice
Odpověď: Med je složen z různých cukrů a vody. Obsahuje nepatrná množství acetylcholinu, enzymů, minerálních látek (mj. draslík a fosfor), stopově též vitamínů. Na sromatu se podílí ještě asi 200 dalších látek. I když je med v porovnání s rafinovaným cukrem "přírodnější" potravinou, nemá ani zdaleka všechny ty uzdravující nebo zdraví udržující vlastnosti, které jsou mu připisovány. Například není pravda, že med nepodporuje vznik zubních kazů, že uklidňuje nervy, zlepšuje prokrvování srdce, chrání játra, podporuje tvoření žaludečních šťáv a chrání organizmus před nenmocemi z nachlazení atd. Navíc v důsledku celkového zněčištění přírody se v medu mohou vyskytnout olovo, kadmium nebo rtuť. (MČ)"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12203
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |