78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy
No, asi to mělo být ještě víc. 300kilo na 2000 litrů odpovídá 15 kilům na 100 litrů, to je cca 13 kg čistého cukru a to je cca 7 - 8 kg etanolu v 100 litrech medoviny.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, August 23, 2005 5:22 PM Subject: Re: dojmy a pojmy
> >Ale na 2000 litrů medoviny se spotřebuje tak 300 - 400 kilo > medu > > > Prosím tě Radime, co to vyrábíš za medovinu? Nepřeklepl ses?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11973
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy
Já počítám 80 %, takže z 15 kg medu by to bylo jakoby 12 kg cukru, ne 13 . Kolik z něho vznikne etanolu, závisí na kmeni kvasinek a na čistotě, měla by to být asi polovina hmotnosti cukru. Pak se taky musíme shodnout, co je to medovina. Podle mně je to nápoj, který vznikne kvašením medu rozpuštěného v odvaru z chmelu a dalšího koření. Pak záleží, kolik se tam dá medu. Pokud se tam dá medu tolik, aby vzniklo maximálně 8 % lihu, vykvasí to rychle během dvou, tří týdnů a pro delší uchovávání se musí konzervovat, třeba přetlakem co2 nebo pasterizací atd. Pokud se tam dá medu tolik, aby vzniklo alkoholu v rozmezí 8 - 12 %, dokvašuje to déle a v případě alkoholu blížící se k 12 % stačí medovinu uchovávat v láhvích v chladu, aby se nekazila. Pro delší uchovávání je optimální asi těch 12 % alkoholu. Nad 12 % alkoholu probihá další kvašení hodně pomalu, až měsíce a je nutno použít speciální hlubokoprokvášející kvasinky. Nad cca 16 % alkoholu kvasinky hynou. Vyšší procento alkoholu se dá dosáhnout jen přidáním lihu. Takže pokud dělám medovinu na uskladnění, počítám množství medu na výsledných 11 - 12 procent alkoholu, nepočítám s žádným zbylým cukrem. Pokud dělám medovinu na žízeň, počítám med na 6 - 8 % alkoholu, někdy i míň.
Pivo má tuším desítka cca 4 %, silný ležák tak 6 - 8 %.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, August 23, 2005 8:03 PM Subject: Re: dojmy a pojmy
> 15 kg medu reprezentuje asi 10 kg cukru (70%)(a ne 13!) a z 10 kg cukru se > vytvoří asi 6 litrů ethanolu. To by bylo tak na slabší pivo :-)
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11976
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy
Ano je to v zakonu napsano kolik tam musi byt minimalne medu, zpameti to ale nevim, stejne jako ze se procento alkoholu nesmi lisit vic nez o nejakou tu desetinu(y) procenta. Pokud jde o alkohol, existuje zakonem o spotrebni dani dana tabulka rozmezi procent alkoholu, podle ktere se vina radi do 3 skupin a to je radno dodrzovat pokud nechceme z vina platit spotrebni dan.
Horsi je uz objemova procenta alkoholu v medovine presne zmerit. Protoze medovina obsahuje krome alkoholu i cukr, je mereni lihomerem nepresne.
D. Helmut
--- Original Nachricht --- Absender: Eman Datum: 24.08.2005 06:46
>Med obsahuje 60-70% cukru a podle vyhlášky č. 335/1997 Sb. >má být v medovině minimálně 10% obj. procent lihu. Někde jinde jsem četl, >že k výrobě 100 l medoviny musí být použito minimálně 28 kg medu. > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11982
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy
No, pro mě je momentálně důležité, jestli mi ta medovina chutná a ne jestli vyhovuje nějaké normě. A mně chutná spíše řidčí medovina na žízeň. Bohužel spousta lidí si asi myslí, že medovina musí být hlavně sladká až lepkavá a pak trochu hořká a jinak už nic. Já považuji za medovinu i nápoj, kdy odvar naliju do dvoulitrové PET flašky, přidám jednu, dvě velké lžíce medu a obyčejné kvasinky a nechám 14 dní vykvasit. I když pokud by se to mělo škatulkovat podle té normy, tak to bude asi medové pivo.Je ale jasné, že pokud by to mělo podléhat nějaké evidenci podle nějaké normy, třeba kvůli prodeji, tak bych musel ty požadavky podle normy plnit.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, August 24, 2005 6:46 AM Subject: Re: dojmy a pojmy
> Med obsahuje 60-70% cukru a podle vyhlášky č. 335/1997 Sb. > má být v medovině minimálně 10% obj. procent lihu. Někde jinde jsem četl, > že k výrobě 100 l medoviny musí být použito minimálně 28 kg medu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11990
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy
Pokud se to da PET lahve a zavre, tak se to po dvou dnech nafoukne k prasknuti a po otevreni to strika priserne na vsechny strany, ze se to neda nalevat. To je lepsi to delat do pivniho sudu a cepovat jak pivo. Treba se zazvorem.
D. Helmut
--- Original Nachricht --- Absender: Radim Polá Poek Datum: 24.08.2005 15:15
>No, pro mě je momentálně důležité, jestli mi ta medovina chutná a ne jestli >vyhovuje nějaké normě. A mně chutná spíše řidčí medovina na žízeň. Bohužel >spousta lidí si asi myslí, že medovina musí být hlavně sladká až lepkavá a >pak trochu hořká a jinak už nic. Já považuji za medovinu i nápoj, kdy odvar >naliju do dvoulitrové PET flašky, přidám jednu, dvě velké lžíce medu a >obyčejné kvasinky a nechám 14 dní vykvasit. I když pokud by se to mělo >škatulkovat podle té normy, tak to bude asi medové pivo.Je ale jasné, že >pokud by to mělo podléhat nějaké evidenci podle nějaké normy, třeba kvůli >prodeji, tak bych musel ty požadavky podle normy plnit. > >R. Polášek > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11991
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim PolĂĄĹĄek (e-mailem) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy
Nesmí se to dávat úplně plné a musí se to co 2 - 4 dny opatrně odpouštět. Až to přestane kvasit, nechá se to pod tlakem, oxid uhličitý to konzervuje, takže to vydrží. Ten zázvor zkusím, mohlo by to mít docela zajímavou chuť.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: <9732597286/=/gmx.net> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, August 24, 2005 3:30 PM Subject: Re: dojmy a pojmy
> Pokud se to da PET lahve a zavre, tak se to po dvou dnech nafoukne k > prasknuti a po otevreni to strika priserne na vsechny strany, ze se to > neda nalevat. To je lepsi to delat do pivniho sudu a cepovat jak pivo. > Treba se zazvorem. > > D. Helmut > > --- Original Nachricht --- > Absender: Radim Polá?ek > Datum: 24.08.2005 15:15 > > >No, pro mě je momentálně důležité, jestli mi ta medovina chutná a ne jestli > >vyhovuje nějaké normě. A mně chutná spíše řidčí medovina na žízeň. Bohužel > >spousta lidí si asi myslí, že medovina musí být hlavně sladká až lepkavá a > >pak trochu hořká a jinak už nic. Já považuji za medovinu i nápoj, kdy odvar > >naliju do dvoulitrové PET flašky, přidám jednu, dvě velké lžíce medu a > >obyčejné kvasinky a nechám 14 dní vykvasit. I když pokud by se to mělo > >škatulkovat podle té normy, tak to bude asi medové pivo.Je ale jasné, že > >pokud by to mělo podléhat nějaké evidenci podle nějaké normy, třeba kvůli > >prodeji, tak bych musel ty požadavky podle normy plnit. > > > >R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11992
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu