78508

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim PolĂĄĹĄek (e-mailem) --- 22. 8. 2005
Re: ÄRerpadlo na med

Zdravím,
no pumpy na med se nekupují denně, tak asi nebudou v běžném sortimentu. Já
bych je hledal v potravinářství jako pumpy na kečup, martmeládu, omáčky a na
podobné husté materiály.. Anebo jako pumpy na nějaké vysoceviskózní nátěrové
hmoty nebo tmely s tím, že tam budou použity materiály s atestem pro styk s
potravinami. Beztak dneska už spousta těch zařízení je vyráběna z nerezu,
možná by stačilo jen vyměnit těsnění, hadice a podobné věci a bylo by to.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, August 22, 2005 4:00 PM
Subject: Re: čerpadlo na med


> Mozna je to tedy pumpa na oleje nebo podobne tekutiny. Co sypke potraviny?
> Pred casem jsem koukal vyrobcum cerpadel na nabidky a samostatne pumpy
> na med jsem nikde nenasel.
> Pravda u slovenskych vyrobcu jsem nehledal.
>
> D. Helmut
>
> --- Original Nachricht ---
> Absender: Radim Polá Pek
> Datum: 22.08.2005 15:23
>
> >Zdravím,
> >nemůže to být pumpa současně na víno i med. Pokud nejsou drasticky
snížené
> >otáčky nebo mnohonásobně předimenzován pohon i konstrukce pumpy. Při
pokusu
> >čerpat med pumpou na víno taková pumpa shoří nebo se rozsype během
sekund.
> >
> >R. Polášek
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11943


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Stonjek (213.151.87.17) --- 23. 8. 2005
Re: Čerpadlo na med

Asi před rokem na jakési přednášce dr. Kamler o těchto čerpadlech hovořil, včetně o domácích výrobcích. Protože je zatím nepotřebuji tak jsem tomu nevěnoval větší pozornost. Takže stačí zavolat do Dolu. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11955


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Daniel Prokeš (e-mailem) --- 23. 8. 2005
Re: Čerpadlo na med

Děkuji za všechny odpovědi.
Daniel Prokeš


> Asi před rokem na jakési přednášce dr. Kamler o těchto čerpadlech
> hovořil, včetně o domácích výrobcích. Protože je zatím nepotřebuji tak
> jsem
> tomu nevěnoval větší pozornost. Takže stačí zavolat do Dolu. Zdraví R.
> Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11978


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Kolář Martin (81.90.162.152) --- 16. 3. 2009
kvašení medu

Můj otec je včelař, ještě ani on se stím nesetkal, ale měl jsem v kuchyni ve skříňce med v 1/2l zavařovací lahvy uzavřené zavařovcí výčkem. Všimnul jsem si jednak když jsem ho bral do ruky, že je pod sklenicí vylitý med a víčko bylo vypuklý. V medu byly drobné bublinky a co jsem se dozvěděl, tak došlo pravděpodobně ke kvašení.
Chtěl jsem se zeptat, jestli tento med můžu dát ke včelínu, zda-li by si mohli včeli následně něco z toho vzít. Předem děkuju za odpověď.
S pozdravem
Kolář

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 34646


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 16. 3. 2009
Re:kvaen? medu

1 med před včelín nedáváme kvůli lákání zlodějek a šíření chorob
2 zkvašená je jen horní vrstva po jejím odebrání lze zkonzumovat nebo jej rozděli včelám do podmetu , nebo těm co mají málo zásob teť na rámky

Pepan

ráva ------------
> Od: Kol?? Martin <kolar/=/ekoeko.cz>
> Předmět: kvaen? medu
> Datum: 16.3.2009 07:50:26
> ----------------------------------------
> Můj otec je včelař, ještě ani on se stím nesetkal, ale měl jsem v kuchyni
> ve skříňce med v 1/2l zavařovací lahvy uzavřené zavařovcí výčkem. Všimnul
> jsem si jednak když jsem ho bral do ruky, že je pod sklenicí vylitý med a
> víčko bylo vypuklý. V medu byly drobné bublinky a co jsem se dozvěděl, tak
> došlo pravděpodobně ke kvašení.
> Chtěl jsem se zeptat, jestli tento med můžu dát ke včelínu, zda-li by si
> mohli včeli následně něco z toho vzít. Předem děkuju za odpověď.
> S pozdravem
>         Kolář
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 34648


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 16. 3. 2009
Re: Re:kvaen? medu

Já vždycky takový nakvašený med nejdřív ochutnávám. Ta chuť obvykle není
nepříjemná, je to další varianta medové chuti, takže takový med obvykle
spotřebuji. přímo do čaje nebo na nějaký kvasný nápoj. Záleží ale hodně,
jaké kvasinky a podobné mikroorganismy v tom medu vegetují a v jaké fázi to
je. Dávat med ke včelínu je vhodné jen teď časně na jaře, a v malém
množství, pokud jsou nejbližší další včelstva vzdálená aspoň pár stovek
metrů. Jedině teď na začátku jara včely od úlů nelétají daleko, takže se dá
zaručit, že okolní včelstva si ten med nenajdou a taky nepřiletí a že se
všechna zůčastněná včelstva "nepodělí" o nákazy a varoa roztoče a že si
okolní včelstva nezvyknou místo v květech hledat sladinu na tom místě v
nechráněných plástech a úlech. Později je už vhodné ten med dávat do podmetu
nebo pokud je ho více, v pokročilém jaru prostě včelám zkrmit a potom
případně znova vytočit.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, March 16, 2009 8:35 AM
Subject: Re:kvaen? medu


1 med před včelín nedáváme kvůli lákání zlodějek a šíření chorob
2 zkvašená je jen horní vrstva po jejím odebrání lze zkonzumovat nebo jej
rozděli včelám do podmetu , nebo těm co mají málo zásob teť na rámky

Pepan

ráva ------------
> Od: Kol?? Martin <kolar/=/ekoeko.cz>
> Předmět: kvaen? medu
> Datum: 16.3.2009 07:50:26
> ----------------------------------------
> Můj otec je včelař, ještě ani on se stím nesetkal, ale měl jsem v kuchyni
> ve skříňce med v 1/2l zavařovací lahvy uzavřené zavařovcí výčkem. Všimnul
> jsem si jednak když jsem ho bral do ruky, že je pod sklenicí vylitý med a
> víčko bylo vypuklý. V medu byly drobné bublinky a co jsem se dozvěděl, tak
> došlo pravděpodobně ke kvašení.
> Chtěl jsem se zeptat, jestli tento med můžu dát ke včelínu, zda-li by si
> mohli včeli následně něco z toho vzít. Předem děkuju za odpověď.
> S pozdravem
> Kolář
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 34653


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Josef Křapka (77.237.138.244) --- 16. 3. 2009
Re: kvašení medu

>Chtěl jsem se zeptat, jestli tento med můžu dát ke včelínu, zda-li by si mohli včeli následně něco z toho vzít<
------------------------------------------------------------
Pane Kolář, med nedávejte ke včelínu. Použijte v kuchyni k přípravě pokrmů nebo na pečení. Takový guláš, do kterého před odstavením rozmícháte na 4 porce polévkovou lžíci medu získá na chuti. Pokud jej použijete na oslazení grogu, nebudete také litovat.
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 34652


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu