78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radim PolĂĄĹĄek (e-mailem) --- 22. 8. 2005
Re: ÄRerpadlo na med
Zdravím, no pumpy na med se nekupují denně, tak asi nebudou v běžném sortimentu. Já bych je hledal v potravinářství jako pumpy na kečup, martmeládu, omáčky a na podobné husté materiály.. Anebo jako pumpy na nějaké vysoceviskózní nátěrové hmoty nebo tmely s tím, že tam budou použity materiály s atestem pro styk s potravinami. Beztak dneska už spousta těch zařízení je vyráběna z nerezu, možná by stačilo jen vyměnit těsnění, hadice a podobné věci a bylo by to.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, August 22, 2005 4:00 PM Subject: Re: čerpadlo na med
> Mozna je to tedy pumpa na oleje nebo podobne tekutiny. Co sypke potraviny? > Pred casem jsem koukal vyrobcum cerpadel na nabidky a samostatne pumpy > na med jsem nikde nenasel. > Pravda u slovenskych vyrobcu jsem nehledal. > > D. Helmut > > --- Original Nachricht --- > Absender: Radim Polá Pek > Datum: 22.08.2005 15:23 > > >Zdravím, > >nemůže to být pumpa současně na víno i med. Pokud nejsou drasticky snížené > >otáčky nebo mnohonásobně předimenzován pohon i konstrukce pumpy. Při pokusu > >čerpat med pumpou na víno taková pumpa shoří nebo se rozsype během sekund. > > > >R. Polášek >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11943
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Kolář Martin (81.90.162.152) --- 16. 3. 2009
kvašení medu
Můj otec je včelař, ještě ani on se stím nesetkal, ale měl jsem v kuchyni ve skříňce med v 1/2l zavařovací lahvy uzavřené zavařovcí výčkem. Všimnul jsem si jednak když jsem ho bral do ruky, že je pod sklenicí vylitý med a víčko bylo vypuklý. V medu byly drobné bublinky a co jsem se dozvěděl, tak došlo pravděpodobně ke kvašení.
Chtěl jsem se zeptat, jestli tento med můžu dát ke včelínu, zda-li by si mohli včeli následně něco z toho vzít. Předem děkuju za odpověď.
S pozdravem
Kolář
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34646
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 16. 3. 2009
Re:kvaen? medu
1 med před včelín nedáváme kvůli lákání zlodějek a šíření chorob 2 zkvašená je jen horní vrstva po jejím odebrání lze zkonzumovat nebo jej rozděli včelám do podmetu , nebo těm co mají málo zásob teť na rámky
Pepan
ráva ------------ > Od: Kol?? Martin <kolar/=/ekoeko.cz> > Předmět: kvaen? medu > Datum: 16.3.2009 07:50:26 > ---------------------------------------- > Můj otec je včelař, ještě ani on se stím nesetkal, ale měl jsem v kuchyni > ve skříňce med v 1/2l zavařovací lahvy uzavřené zavařovcí výčkem. Všimnul > jsem si jednak když jsem ho bral do ruky, že je pod sklenicí vylitý med a > víčko bylo vypuklý. V medu byly drobné bublinky a co jsem se dozvěděl, tak > došlo pravděpodobně ke kvašení. > Chtěl jsem se zeptat, jestli tento med můžu dát ke včelínu, zda-li by si > mohli včeli následně něco z toho vzít. Předem děkuju za odpověď. > S pozdravem > Kolář > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34648
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 16. 3. 2009
Re: Re:kvaen? medu
Já vždycky takový nakvašený med nejdřív ochutnávám. Ta chuť obvykle není nepříjemná, je to další varianta medové chuti, takže takový med obvykle spotřebuji. přímo do čaje nebo na nějaký kvasný nápoj. Záleží ale hodně, jaké kvasinky a podobné mikroorganismy v tom medu vegetují a v jaké fázi to je. Dávat med ke včelínu je vhodné jen teď časně na jaře, a v malém množství, pokud jsou nejbližší další včelstva vzdálená aspoň pár stovek metrů. Jedině teď na začátku jara včely od úlů nelétají daleko, takže se dá zaručit, že okolní včelstva si ten med nenajdou a taky nepřiletí a že se všechna zůčastněná včelstva "nepodělí" o nákazy a varoa roztoče a že si okolní včelstva nezvyknou místo v květech hledat sladinu na tom místě v nechráněných plástech a úlech. Později je už vhodné ten med dávat do podmetu nebo pokud je ho více, v pokročilém jaru prostě včelám zkrmit a potom případně znova vytočit.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, March 16, 2009 8:35 AM Subject: Re:kvaen? medu
1 med před včelín nedáváme kvůli lákání zlodějek a šíření chorob 2 zkvašená je jen horní vrstva po jejím odebrání lze zkonzumovat nebo jej rozděli včelám do podmetu , nebo těm co mají málo zásob teť na rámky
Pepan
ráva ------------ > Od: Kol?? Martin <kolar/=/ekoeko.cz> > Předmět: kvaen? medu > Datum: 16.3.2009 07:50:26 > ---------------------------------------- > Můj otec je včelař, ještě ani on se stím nesetkal, ale měl jsem v kuchyni > ve skříňce med v 1/2l zavařovací lahvy uzavřené zavařovcí výčkem. Všimnul > jsem si jednak když jsem ho bral do ruky, že je pod sklenicí vylitý med a > víčko bylo vypuklý. V medu byly drobné bublinky a co jsem se dozvěděl, tak > došlo pravděpodobně ke kvašení. > Chtěl jsem se zeptat, jestli tento med můžu dát ke včelínu, zda-li by si > mohli včeli následně něco z toho vzít. Předem děkuju za odpověď. > S pozdravem > Kolář > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34653
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Josef Křapka (77.237.138.244) --- 16. 3. 2009
Re: kvašení medu
>Chtěl jsem se zeptat, jestli tento med můžu dát ke včelínu, zda-li by si mohli včeli následně něco z toho vzít<
------------------------------------------------------------
Pane Kolář, med nedávejte ke včelínu. Použijte v kuchyni k přípravě pokrmů nebo na pečení. Takový guláš, do kterého před odstavením rozmícháte na 4 porce polévkovou lžíci medu získá na chuti. Pokud jej použijete na oslazení grogu, nebudete také litovat.
JK
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34652
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu