78192

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(e-mailem) --- 19. 5. 2005
RE: kvasinky na medovinu

Zdravím.
Dokvašuje mi medovina, jakým způsobem kvasinky ošetříte, aby vydržely do
další várky a jak dlouho jsou k dispozici.

Děkuji mirek


>>> problematickou fermentaci. Já používám vlastní šlechtěnou odrůdu ze dna
>>> rok
>>> staré vychlazené medoviny a fungují mi dobře.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10373


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Eman (194.149.115.135) --- 19. 5. 2005
Re: kvasinky na medovinu

>.. jakým způsobem kvasinky ošetříte, aby vydržely do
další várky a jak dlouho jsou k dispozici.
---------------
Právě zakládám další novou medovinu, tak není co udržovat. Do převařeného a vychladlého roztoku přidám trochu zbytku m. po stočení a při 30 C to v malém množství 1.5 litru, rychle 2 dny rozkvasím, protřepávám. Vleju do roztoku a jede se další sezona. Radil jsem se s odborníkem a je po čase dobré koupit "novou krev" Prý se to může zvrhnout. 3. rok to ale funguje dobře. Chce to živnou sůl a trochu okyselit. A sledovat bublinky, aby se to nezastavilo.

Vytáčel jsem med, nezavíčkovaný, ale nestříkal, nekapal. Je světlounký a zvláštní kořeněné příchuti. Má 20%, tak je zralý do medoviny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10376


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Olda Vancata (e-mailem) --- 10. 6. 2005
Vodivost pylu

Je tu nekdo kdo vi neco o mereni vodivosti?

Mym zamerem je konzervovat pyl v medu.

Cerstvej pyl ma udajne vlhkost kolem 25-30%. To by mohlo med redit,
takze bylo by dobry ha predsusit na takovej 15%. 0% je zbytecnost.

Videl jsem ze zemedelci merej vlhkost zrna aparatem na mereni
vodivosti, ale ten stoji par tisic.

Zkousel jsem merit vodivost pylu (promer elektrod 25 mm, sloupec asi
tak 10 cm) jednak megametrem (pri 50, 150 a 500 voltech) a pak
obycejnim merakem (9 voltova baterie). Vyskedky se pohyblovaly
priblizne ve stejnym radu (30-80 megaohmu).

Mym umyslem je vazit, merit, susit vazit merit - proste udelat
kalibracni krivku.

Je tu nekdo kdo muze da nejakou radu na cestu?

\vov



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10832


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 11. 6. 2005
Re: Vodivost pylu

Zdravím,
nechci předem říkat, že to nejde, ale
zrní je vždycky jen jedno, ale pyl je obvykle směs různých pylů. Přesnost
takové kalibrační křivky asi nebude příliš velká.
Otázka je, jestli vadí pyl přesušený podobně jako nedosušený nebo jestli z
hlediska konzervace to není jedno. Jestli je skutečně potřeba tu vlhkost
měřit nebo jestli nestačí jen poznat podle třeba váhy nebo vzhledu, že je
ten pyl už usušený a vhodný pro konzervování.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Olda Vancata" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, June 10, 2005 5:01 PM
Subject: Vodivost pylu


> Je tu nekdo kdo vi neco o mereni vodivosti?
>
> Mym zamerem je konzervovat pyl v medu.
>
> Cerstvej pyl ma udajne vlhkost kolem 25-30%. To by mohlo med redit,
> takze bylo by dobry ha predsusit na takovej 15%. 0% je zbytecnost.
>
> Videl jsem ze zemedelci merej vlhkost zrna aparatem na mereni
> vodivosti, ale ten stoji par tisic.
>
> Zkousel jsem merit vodivost pylu (promer elektrod 25 mm, sloupec asi
> tak 10 cm) jednak megametrem (pri 50, 150 a 500 voltech) a pak
> obycejnim merakem (9 voltova baterie). Vyskedky se pohyblovaly
> priblizne ve stejnym radu (30-80 megaohmu).
>
> Mym umyslem je vazit, merit, susit vazit merit - proste udelat
> kalibracni krivku.
>
> Je tu nekdo kdo muze da nejakou radu na cestu?
>
> \vov
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10835


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu