78163

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Menšík Josef --- 10. 1. 2004
Re: Medovina (4834)

Problém může být také v receptuře, Dříve se používali vinné kvasinky a to
hlavnč kmen Malaga. Dnešní dolské hluboko prokvášející kvasinky dokáží
vyrobit více alkoholu tedy zpracují i více cukru. ten potom chybí jako
zbytkový. Z toho pak vyplývá o kolik procent se nám zvedá alkohol v medovině
o tolik procent je nutné zvednout i dávku medu v zákvasu.

Pepan

----- Original Message -----
From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, January 07, 2004 3:31 AM
Subject: Re: Medovina


> Kvasinky se přestávají množit při koncentraci alkoholu 8 - 10 % etanolu a
> přestávají zkvašovat cukr a umírají při koncentraci etanolu 12 - 18 %,
> hlubokoprokvášející vydrží více alkoholu než ostatní.
> Na 10 % etanolu v 100 litrech se tam musí dát 20 kg cukru nebo cca 24 kg
> medu. Viděl jsem postup na výrobu medoviny, kde bylo předepsané až
> dvojnásobné množství medu. V takové medovině určitě cukr zůstal.
> Párkrát jsem medovinu dělal a to vždy s dvojím kvašením. V prvním jsem
> namíchal med tak, aby po zkvašení bylo v medovině cca 8-10 % alkoholu,
toto
> kvašení proběhlo rychle do měsíce, kvasinky se usadily na dně a čistou
> medovinu jsem stáhnul. Pak jsem doplnil med tak, aby po zkvašení bylo
> nakonec v medovině cca 16 %. Pokud bych tam dal medu více, už by nezkvasil
a
> zůstal by v medovině. To druhé kvašení probíhalo několik měsíců a skončilo
> zase usazením kvasinek. (a stočením do lahví)
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "Tomá Jaa" <tomas.jasa/=/email.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Tuesday, January 06, 2004 6:14 PM
> Subject: Medovina
>
>
> > Zdravím všechny kolegy,
> > Už jsem vyprodukoval několik várek medoviny. Některá se nechaly pít
> některé
> > byly dobré, po některých ani nebolela hlava, jedna byla na vylití.
> > Ale stále mě trápí jeden problém s kterým si nevědí rady ani kamarádi-
> > technologové vinaři z VŠ. A to ten, že mi to pokaždé prokvasí téměř do
> > sucha. Jinak řečeno neobsahuje žádný zbytkový cukr. Napadlo mě několik
> > možností, ale buď nejsou technicky proveditelné nebo nejsem tak odvážný.
> > Medu dávám podle návodu, kvasinky jsem zkoušel hlubokoprokvášející, i
pro
> > vína se zbytkovým cukrem. Zkoušel jsem přerušit kvašení i různé teploty,
> > siru, čeření, ale pořád nic. Momentálně mě napadá ty kvasinky
odfiltrovat,
> > ale nevím o nikom kdy by mi zapůjčil takový filtr.
> > Nemáte náhodou někdo s tímto zkušenosti a jste ochotni se o ně podělit?
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4861


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:J.Horký - Re: jeste aeroso 4802
Předchozí:Jan Kolek - Včely - konec


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu