- Menšík Josef --- 10. 1. 2004
Re: Medovina (4834)
Problém může být také v receptuře, Dříve se používali vinné kvasinky a to hlavnč kmen Malaga. Dnešní dolské hluboko prokvášející kvasinky dokáží vyrobit více alkoholu tedy zpracují i více cukru. ten potom chybí jako zbytkový. Z toho pak vyplývá o kolik procent se nám zvedá alkohol v medovině o tolik procent je nutné zvednout i dávku medu v zákvasu.
Pepan
----- Original Message ----- From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, January 07, 2004 3:31 AM Subject: Re: Medovina
> Kvasinky se přestávají množit při koncentraci alkoholu 8 - 10 % etanolu a > přestávají zkvašovat cukr a umírají při koncentraci etanolu 12 - 18 %, > hlubokoprokvášející vydrží více alkoholu než ostatní. > Na 10 % etanolu v 100 litrech se tam musí dát 20 kg cukru nebo cca 24 kg > medu. Viděl jsem postup na výrobu medoviny, kde bylo předepsané až > dvojnásobné množství medu. V takové medovině určitě cukr zůstal. > Párkrát jsem medovinu dělal a to vždy s dvojím kvašením. V prvním jsem > namíchal med tak, aby po zkvašení bylo v medovině cca 8-10 % alkoholu, toto > kvašení proběhlo rychle do měsíce, kvasinky se usadily na dně a čistou > medovinu jsem stáhnul. Pak jsem doplnil med tak, aby po zkvašení bylo > nakonec v medovině cca 16 %. Pokud bych tam dal medu více, už by nezkvasil a > zůstal by v medovině. To druhé kvašení probíhalo několik měsíců a skončilo > zase usazením kvasinek. (a stočením do lahví) > > R. Polášek > > ----- Original Message ----- > From: "Tomá Jaa" <tomas.jasa/=/email.cz> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Tuesday, January 06, 2004 6:14 PM > Subject: Medovina > > > > Zdravím všechny kolegy, > > Už jsem vyprodukoval několik várek medoviny. Některá se nechaly pít > některé > > byly dobré, po některých ani nebolela hlava, jedna byla na vylití. > > Ale stále mě trápí jeden problém s kterým si nevědí rady ani kamarádi- > > technologové vinaři z VŠ. A to ten, že mi to pokaždé prokvasí téměř do > > sucha. Jinak řečeno neobsahuje žádný zbytkový cukr. Napadlo mě několik > > možností, ale buď nejsou technicky proveditelné nebo nejsem tak odvážný. > > Medu dávám podle návodu, kvasinky jsem zkoušel hlubokoprokvášející, i pro > > vína se zbytkovým cukrem. Zkoušel jsem přerušit kvašení i různé teploty, > > siru, čeření, ale pořád nic. Momentálně mě napadá ty kvasinky odfiltrovat, > > ale nevím o nikom kdy by mi zapůjčil takový filtr. > > Nemáte náhodou někdo s tímto zkušenosti a jste ochotni se o ně podělit? > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4861
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |