78211

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polášek --- 7. 1. 2004
Re: Medovina (4834)

Kvasinky se přestávají množit při koncentraci alkoholu 8 - 10 % etanolu a
přestávají zkvašovat cukr a umírají při koncentraci etanolu 12 - 18 %,
hlubokoprokvášející vydrží více alkoholu než ostatní.
Na 10 % etanolu v 100 litrech se tam musí dát 20 kg cukru nebo cca 24 kg
medu. Viděl jsem postup na výrobu medoviny, kde bylo předepsané až
dvojnásobné množství medu. V takové medovině určitě cukr zůstal.
Párkrát jsem medovinu dělal a to vždy s dvojím kvašením. V prvním jsem
namíchal med tak, aby po zkvašení bylo v medovině cca 8-10 % alkoholu, toto
kvašení proběhlo rychle do měsíce, kvasinky se usadily na dně a čistou
medovinu jsem stáhnul. Pak jsem doplnil med tak, aby po zkvašení bylo
nakonec v medovině cca 16 %. Pokud bych tam dal medu více, už by nezkvasil a
zůstal by v medovině. To druhé kvašení probíhalo několik měsíců a skončilo
zase usazením kvasinek. (a stočením do lahví)

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Tomá Jaa" <tomas.jasa/=/email.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, January 06, 2004 6:14 PM
Subject: Medovina


> Zdravím všechny kolegy,
> Už jsem vyprodukoval několik várek medoviny. Některá se nechaly pít
některé
> byly dobré, po některých ani nebolela hlava, jedna byla na vylití.
> Ale stále mě trápí jeden problém s kterým si nevědí rady ani kamarádi-
> technologové vinaři z VŠ. A to ten, že mi to pokaždé prokvasí téměř do
> sucha. Jinak řečeno neobsahuje žádný zbytkový cukr. Napadlo mě několik
> možností, ale buď nejsou technicky proveditelné nebo nejsem tak odvážný.
> Medu dávám podle návodu, kvasinky jsem zkoušel hlubokoprokvášející, i pro
> vína se zbytkovým cukrem. Zkoušel jsem přerušit kvašení i různé teploty,
> siru, čeření, ale pořád nic. Momentálně mě napadá ty kvasinky odfiltrovat,
> ale nevím o nikom kdy by mi zapůjčil takový filtr.
> Nemáte náhodou někdo s tímto zkušenosti a jste ochotni se o ně podělit?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4840


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Jaroslav Malý - Re: okrasne uly
Předchozí:V Banýr - Okrasné úly 4833


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu