78154

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Josef Šamalík --- 27. 11. 2003
Langstroth vs. zbytek, polystyren vs. dřevo, včelaři vs. včelaři

Přátelé včelaři,

přeji vám všem krásný den. Dovolte mi, abych po několikadenním sledování
zajímavé konference i já přispěl svojí troškou do mlýna. Podle mého názoru
úspěch ve včelařství záleží na těchto faktorech:

1- včelař
2-3- včela (včelstvo, matka)
2-3- stanoviště (snůškové podmínky)
4- úl
5- včelař

a to v pořadí, jak jsem napsal. Proč?

1- včelař
Na tomhle záleží ze všeho nejvíc. Včelař je ten, který může ovlivňovat níže
uvedené faktory a také může včelám nejvíce škodit. Může ovlivnit
stanoviště, může ovlivnit to, co na včelnici chová, na něm záleží zda
zvládne technologii toho kterého systému.

2-3 Včela a stanoviště.
Zde jsem váhal, který faktor uvést výše, ale myslím, že navzájem velmi úzce
souvisí a nelze jeden upřednostnit před druhým.
Pro dobrý výsledek ve včelaření je důležité mít vynikající včely (matku),
které vytvoří kvalitní včelstvo. Zcela záměrně nepíši silné včelstvo! Např.
kmeny od př. Čermáka nevytváří extrémně velká včelstva, jejich kvalita je,
myslím, někde jinde. Co bude platné mít kvalitní úly, kvalitní stanoviště,
když po včelách "nic nebude" a budou se "motat" po jednom nástavku?
Rovněž velmi důležité je stanoviště. Opět by nebyl výsledek v kvalitních
úlech, s kvalitními včelami, pokud stanoviště umístím zcela mimo snůškovou
oblast.

4- úly.
Při vší úctě, přátelé, úl medu nepotí (a teď jsem vás spoustu rozčílil, že
je to pravda?). Myslím, že tento faktor ovlivňuje výsledky ze všeho nejméně.
Podle mého názoru, jsou pro úspěch důležitější výše uvedené faktory, než
samotný úl. Ano, úl je to, co vytváří komfort chovu, to co nám více či méně
umožňuje omezovat jednotlivé zásahy do včelstev, to co nám umožňuje chovat
více či méně včelstev. Kdo začíná od nuly, klidně ať si pořídí takový úl,
který mu přijde do daných podmínek vhodný. Třeba Langstroth. Ale kdo již
včelaří, musel by k přezbrojení na jiný typ úlu mít velmi silnou motivaci.
Pro někoho (třeba komerčního včelaře) může touto motivací být obchodování se
včelami, nebo rozšíření chovu. Ale přezbrojit jen proto, abych šel s
dobou, to asi ne...
Uteplený, neuteplený úl. Zase - tři předešlé body, dle mého názoru!, ovlivní
výsledek více, něž samotné zateplení či nezateplení úlu. Mám za to, že kdyby
ing. Smělý včelařil s tenkostěnnými, a třeba i nízkonástavkovými úly, dosáhl
by obdobných výsledků (předpokládám, že jeho výsledky jsou ponejvíce dílem
vynikajících snůškových podmínek a kvalitních včelstev) . Samozřejmě za
předpokladu, že by danou technologii zvládal. Nelze tvrdit, že třeba i měl
tyto úly, ale bez výsledků. Každé srovnávání by totiž mělo být provedeno za
stejných podmínek. Aby bylo možno objektivně srovnat dané technologie, měly
by srovnávané úly stát vedle sebe, měly by mít stejná včelstva (třeba by
matky měly být dcerami od jedné matky), ale hlavně by každý typ úlů měl
obhospodařovat odborník na daný typ chovu. Potom by šlo říci, ano - v
takových a takových technologiích je možno za SROVNATELNÝCH podmínek
dosáhnout takové a takové výsledky. (Pokud celý život včelařím v
tachovácích, mám v nich dobré výsledky a pak si pořídím dva NN úly, je
samozřejmé, že nebudu mít ihned srovnatelné výsledky, ale dá spoustu práce
(a přečtené literatury) než dosáhnu srovnatelných výsledků. Jenže mnozí se
budou považovat za odborníky a po dvou neúspěšných rocích napíšou do celého
světa, že NN úly stojí za ..nic.).
No, a přestože úly medu nepotí, mohou ovlivňovat kolik potu vypotí včelař,
tedy ovlivňují včelaře:

5- včelař.

Přátelé, diskuze tohoto typu jsou velmi zajímavé, mohou člověka obohatit o
jiné názory, mohou také vyvolat vzájemnou nevraživost.
Je to jako s mnoha dalšími lidskými činnostmi. Stejných výsledků může
dosáhnout mnoha postupy s mnoha variantami, s různým nářadím.
A když zde kdosi přirovnával unifikaci a globalizaci k McDonaldovi: Pokud
budu chtít, dám si "Mekáče" stejnýho v Praze, stejně jako v Tokiu či Moskvě.
Kdo bude chtít, dá si v Praze vepřo -knedlo -zelo, v Moskvě pirožky a v
Tokiu suši. Každému co jeho jest...

Hezký den

j. šamalík

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4607


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Baudis Jan P. - Re[2]: Uteplené vs. neuteplené
Předchozí:Baudis Jan P. - Re[2]: význam polystyrenu






Klikněte sem pro nápovědu