78432

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(82.99.163.242) --- 10. 1. 2007
Re: poèasí (20061) (20064) (20066) (20074)

Mám neuteplené úly 3/4 langstroth se zasíovanými celými dny. Podložka je asi 2 cm pod dnem. Jak jsem psal, měli málo.
Tonda

>Já osobně mám většinu vč. v neuteplených úlech se štěrbinou po obvodě podložek na sběr zimní měli o celkové ploše min 2 dm2.
Dnes jsem prohlížel několik podložek a řekl bych, že na nich bylo méně měli než jiná léta touto dobou.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20076


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 9. 1. 2007
kdyby to balo naopak

http://www.super.cz/vtipky/5994-kdyby-to-bylo-naopak.html

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20075


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

TomᚠJaša (80.79.28.155) --- 9. 1. 2007
Re: poèasí (20061) (20064) (20066)

Zdravím ve spolek.

Taky se pokusím o několik postřehů na toto téma.
Za prvé, ke grantům vúvč a se vyjadřuje někdo jiný. Nejlépe někdo z jednatelů. Já osobně si myslím, že by to nátěr plodu mohl zvládnout.
Já bych se pokusil toto téma nasměrovat trochu jinam.

Jak kdo máte otevřená dna???

Já osobně mám většinu vč. v neuteplených úlech se štěrbinou po obvodě podložek na sběr zimní měli o celkové ploše min 2 dm2.
Dnes jsem prohlížel několik podložek a řekl bych, že na nich bylo méně měli než jiná léta touto dobou. Pohledem z vrchu přes folii u polovičky včelstev ani není přes zásoby vidět včely a u poloviny jsou již u stropu a okolo nich je dostatek zásob.
Nechci nikomu vnucovat svůj názor. Ale nemyslíte, že jsou pudy rozumnější než naše rozumy. Okolo slunovratu snad poznají, že by měla být zima, když je krátký den – tak proč blbnout s plodem. A teď že plodují za těchto podmínek, kdy jím tak vydatně pomáhá jihozápadní proudění s topením. Vždy by byly skoro hloupé, kdyby ne. Ale zas je to o pudech.
Ale abych se vrátil k tomu větrání. Já si myslím, že vydatné větrání a tím i ochlazování alespoň v noci, je dostatečně odrazuje od nějakého výrazného blbnutí s nadbytkem plodu.

Z jiného soudku. Osobně jsem to neviděl, že prý v Polabí nakvétá řepka. A včely dneska nosily pyl. Je to pravda?

Co se týká plodu. Rád se zítra podívám a dám vědět.

TomᚠJaša

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20074


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 9. 1. 2007
Re: počasí­ (20061) (20064) (20066) (20068) (20072)

My to tak v okrese Chrudim máme. Na každém papíru o léčení, kde jsou počty, datumy a podpisy včelařů dopisujeme dolů
"komise: a k tomu tři podpisy". Ta komise je ale bohužel jenom na papíře. Ve skutečnosti se to moc nedodržuje. Dodržuje se pouze tam, kde jsou pochybnosti o léčení, nebo sběru meli.
Tonda

>Myslím, že na opatření proti roztočům se komise nestanovují, na opatření proti moru ano.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20073


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Krušina (195.39.121.166) --- 9. 1. 2007
Re: počasí­ (20061) (20064) (20066) (20068)

Karel napsal:
>Já to ve vyhlášce nenašel. Čtu tam, že musím léčit a odevzdat vzorky.
>Zákon tam ukládá povinnost včelaři. Ten si za to zodpovídá. Někdo četl někde něco jiného?Karel
............

Myslím, že na opatření proti roztočům se komise nestanovují, na opatření proti moru ano.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20072


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 9. 1. 2007
Re: poèasí (20061) (20064) (20066) (20068)

ne nic jiného neplatí jiná věc je jestli si to v ZO nezavedli sami

> ------------ PĹŻvodnĂ­ zprĂĄva ------------
> Od: Karel <karel.jirus/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: poèasí
> Datum: 09.1.2007 12:21:22
> ----------------------------------------
> sběr měli a léčení je přeci komisionelní a to je dáno vyhláškama SVS
> .....
> Já to ve vyhlášce nenašel. Čtu tam, že musím léčit a odevzdat vzorky. Zákon
> tam ukládá povinnost včelaři. Ten si za to zodpovídá. Někdo četl někde něco
> jinĂŠho?
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20071


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 9. 1. 2007
Re: poèasí (20061) (20064)

Teď vám z podmetu nic nevemou pokud chcete přikrmovat tak jen placku z hora a již nesmíte přestat jelikož tak simulujete začtek snůšky Jinak jsou to zbytečné obavy Začátkem sedumdesátých let byla obdobná zima do jara ani nezamrzlo .
Tehdy jsme zimovali jen v budečácíh na sedmi až osmi rámcích a neuhynuli ani jedny

Pepan


> ------------ PĹŻvodnĂ­ zprĂĄva ------------
> Od: A.Podh?jeck? <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: poèasí
> Datum: 09.1.2007 10:58:53
> ----------------------------------------
> Měl jsem z toho taky strach, ale při čištění podložek začátkem ledna pro
> sběr tam bylo měli málo. To znamená, že hodně zásob nemohly odvíčkovat.
> Roztoče jsem viděl dva na 53 včelstev. Asi to nebude tak horký. Příroda si
> asi zase poradĂ­ sama.
> Tonda
>
> >Na naťí výb. schůzi minulý týden, jsem s hrůzou zjistil, Şe jsem nedocenil
> vliv počasí na stav mých včelstev. Kolegové tam přišli s informacemi, že
> některá silná včelstva nepřestala od podzimu plodovat. Dál se diskutovalo
> co to mĹŻĹže mĂ­t za nĂĄsledky.
> Včelstva budou potřebovat pro toto plodování zásoby
> V plodových buňkách se budou rozmnožovat roztoči
> Nakonec jako nejrozumější bylo přijato, že nejpozději cca 1 března je nutno
> zkontrolovat stav zásob a eventeuelně dokrmit hladová včelstva.Nejlépe
> pastovaným medem ve vaničkách v podmetu. Kdo má zásobní souše se zásobama
> je KrĂĄl.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20070


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jakub Dolínek (e-mailem) --- 9. 1. 2007
Re: poèasí (20061) (20064) (20066) (20068)

> Karel:
Někdo četl někde něco jiného?
____________________________________-

v "prazske" vyhlasce to je...
koukni na
http://www.dolinek.info/vyhlaska-mvs-pha-1-2006.doc

(odstavec podzim a zima - bod 2.)

jd

____________________________________-
____________________________________-

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20069


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.138.39.55) --- 9. 1. 2007
Re: poèasí (20061) (20064) (20066)

sběr měli a léčení je přeci komisionelní a to je dáno vyhláškama SVS
......
Já to ve vyhlášce nenašel. Čtu tam, že musím léčit a odevzdat vzorky. Zákon tam ukládá povinnost včelaři. Ten si za to zodpovídá. Někdo četl někde něco jiného?
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20068


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 9. 1. 2007
Re: poèasí­ (20061) (20063) (20065)

Od: Radek Krusina




> Na to ale zřejmě pamatuje stávající metodika.
> Tam kde budou roztoči ve vzorcích, budou na jaře opatření - nátěr plodu, v
> místech s případnou rezistencí možná něco jiného (formidol...)
>
> Myslím, že ten kdo léčí podle návodů a metodiky, bude mít zřejmě včely do
> další sezony taky v pořádku.


> Ale to už by dotyční včelaři zřejmě teď vědeli - úly se zásobami bez včel
> (popřípadě v těchto teplých dnech už možná i bez těch zásob).
.........

Radku sám a asi nevědomky jsi dobře popsal to, co není slučitelné v tom, že není kvůli reinvazi možné mít nakonec úspěch v dokonalém potírání roztoče Vd při jarním potírání (aplikaci potěrem plodu) a likvidaci nadměrného zavíčkovného plodu.

Důvod? Včela "nezapomene" ve snůškově omezené době(hlavně podletí), a to i přes zimu a zimování příležitostný a hlavně "zajímavý pro včelu" zdroj snůšky. Prostě jestli se tvoje včely někde účastnily loupeže v podletí je jisté, že během proletů po zimním slunovratu se budou včely účastnit loupeže dále. Proto si myslím, že je možná reinvaze roztočů nejen v podletí ale hlavně i na jaře, kdy vytáhneš skleničku a štětec a pracně natírᚠa myslíš si, že vyhráváš.

Hodně zdraví po Novém roce nejen Tobě.


_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20067


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 9. 1. 2007
Re: poèasí (20061) (20064)

Od: A.Podhajecky:

> Měl jsem z toho taky strach, ale při čištění podložek začátkem ledna pro
> sběr tam bylo měli málo. To znamená, že hodně zásob nemohly odvíčkovat.
> Roztoče jsem viděl dva na 53 včelstev. Asi to nebude tak horký. Příroda si
> asi zase poradí sama.
.......

Myslím si, že spad roztočů při stejných postupech léčení na mnoha stanovištích včelstev v terénu je velmi relativní záležitost.(nejen roztočů, ale i mrtvolek, měli atp.) Prostě to,co je vidět na podložkách jednoho stanovistě není pravidlem, že by odpovídající pohled byl i na druhém, třetím ...

A mohu potvrdit, protože mám postupy při léčení včelstev všude stejné, že i při stejném postupu lze dosáhnout při takových vlivech stanoviště různých výsledků z pozorování počtu roztočů na podložkách jednoho od druhého. To bych byl rád, kdyby jste mi to někdo z léčebných komisí potvrdily nebo vyvrátily, protože v případě komisionolního léčení je možné takových výsledků dosáhnout a zjistit to. (sběr měli a léčení je přeci komisionelní a to je dáno vyhláškama SVS)

Také to zmiňuji z důvodu možné metody "stopování" (monitoringu) divokých a neléčených včelstev.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20066


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Krušina (195.39.121.166) --- 9. 1. 2007
Re: počasí­ (20061) (20063)

Gustimilián Pazderka napsal:

>To samozřejmě hodnotíte a řešíte pouze zásoby, ale ne roztoče varrou.
>Každopádně jsem rád, že se odhodlá sem někdo takové téma napsat a to i přesto, že žijeme prý v nejlepších podmínkách vědění a snad i jediném státě na světě,
>kde se s varroou (varroázou) dokážovu s pomocí VÚ Dol Libčice naprosto perfektně vypořádat.
.............

Roztoči můžou jistě problém být.
Pokud včely plodovaly (nebyly zaručeny podmínky pro vysokou účinnost fumigace či aerosolování), a přitom při fumigaci po gabonech padaly stovky roztočů, potom je možné že v některých včelách se namnoží přeživší roztoči.

Na to ale zřejmě pamatuje stávající metodika.
Tam kde budou roztoči ve vzorcích, budou na jaře opatření - nátěr plodu, v místech s případnou rezistencí možná něco jiného (formidol...)

Myslím, že ten kdo léčí podle návodů a metodiky, bude mít zřejmě včely do další sezony taky v pořádku.

Jedna věc by to mohla zřejmě špatně ovlivnit - tam kde by byla případná rezistence na gabon a včelaři neléčili v podletí kyselinou mravenčí (která je tuším zatím všude jen nepovinná). To by mohlo narušit výchovu zimní generace.
Ale to už by dotyční včelaři zřejmě teď vědeli - úly se zásobami bez včel (popřípadě v těchto teplých dnech už možná i bez těch zásob).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20065


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 9. 1. 2007
Re: počasí (20061)

Měl jsem z toho taky strach, ale při čištění podložek začátkem ledna pro sběr tam bylo měli málo. To znamená, že hodně zásob nemohly odvíčkovat. Roztoče jsem viděl dva na 53 včelstev. Asi to nebude tak horký. Příroda si asi zase poradí sama.
Tonda

>Na naší výb. schůzi minulý týden, jsem s hrůzou zjistil, že jsem nedocenil vliv počasí na stav mých včelstev. Kolegové tam přišli s informacemi, že některá silná včelstva nepřestala od podzimu plodovat. Dál se diskutovalo co to může mít za následky.
Včelstva budou potřebovat pro toto plodování zásoby
V plodových buňkách se budou rozmnožovat roztoči
Nakonec jako nejrozumější bylo přijato, že nejpozději cca 1 března je nutno zkontrolovat stav zásob a eventeuelně dokrmit hladová včelstva.Nejlépe pastovaným medem ve vaničkách v podmetu. Kdo má zásobní souše se zásobama je Král.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20064


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 9. 1. 2007
Re:poèasí (20061)


Knopf :

> 20034
> Na naší výb. schůzi minulý týden, jsem s hrůzou zjistil, že jsem nedocenil
> vliv počasí na stav mých včelstev. Kolegové tam přišli s informacemi, že
> některá silná včelstva nepřestala od podzimu plodovat. Dál se diskutovalo
> co to může mít za následky.
> Včelstva budou potřebovat pro toto plodování zásoby
> V plodových buňkách se budou rozmnožovat roztoči
> Nakonec jako nejrozumější bylo přijato, že nejpozději cca 1 března je nutno
> zkontrolovat stav zásob a eventeuelně dokrmit hladová včelstva.Nejlépe
> pastovaným medem ve vaničkách v podmetu. Kdo má zásobní souše se zásobama
> je Král.
......

To samozřejmě hodnotíte a řešíte pouze zásoby, ale ne roztoče varrou.

Každopádně jsem rád, že se odhodlá sem někdo takové téma napsat a to i přesto, že žijeme prý v nejlepších podmínkách vědění a snad i jediném státě na světě, kde se s varroou (varroázou) dokážovu s pomocí VÚ Dol Libčice naprosto perfektně vypořádat.

Řekl bych, že je potřeba vznést obavy k rukám VÚ z nadměrného přežívání roztoče VD v zimním plodu no a jako ZO je požádat nejlépe písemně k vyjádření (opět písemně - to kvůli přesnosti sdělení). Také by jste se měli přesně zeptat, jak se takové zimování s vyšším teplotním průměrem řeší jinde ve světě, protože nejsme sami na světě v České republice s Varroa destructorem.

Snad kvůli takovému případu s např. výkyvem zimním výkyvem teplot tu máme v republice VÚ Vč se svými projekty které jako řešitel vyhrává a řeší. Má dokonce probíhající a nemalou dotaci (od 2004 - 2008 projekt - Komplexní zabezpečení funkcí včelařství v podmínkách světové krize způsobené varroázou ) přímo jako projekt, který jako řešitel VÚ vyhrál v soutěži, které jako vědecké cíle pořádají a jsou vyhlašovately různá oborová důležitá státní uskupení.(většinou MZe)

Takže sepište dotaz jako ZO (máte vlastní subjektivitu) na VÚ, který právě na výše zmíněný projekt právě čerpá už cca 2 roky ty nemalé finanční prostředky a měl by také odpovídat na vznešené dotazy z řad organizačních složek ČSV. (nemusí být vše řešeno jen přes vedení a sekretariát)

Byl bych rád kdyby jste takovou případnou zpětnou odbornou odpověď zveřejněnily např. ve Včelařských novinách, kde příspěvky berou např. i jako sken dopisu myslím bez problémů.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20063


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.138.39.52) --- 9. 1. 2007
Re: počasí (20061)

Já mám výčitky, že jsem se ke kontrole dosud nedostal. A v nejbližších dnech bez deště na to chci vyrazit. Nevím jestli je rozumné to nechávat na březen. Jednak už může být pozdě, taky může v březnu mrznout. Zásoby je možné kontrolovat v tomto počasí kdykoli.
Když jsem zjistil malér a neměl zásobní souše, dával jsem svůj zkrystalizovaný med ve skelnici nad včelstvo.
Je třeba posoudit stav medu, aby ten nevytekl. Buď jej obalit látkou a včely napřed odeberou přes textil tekutou část a pak je vpustit dovnitř. Nebo použít proděravěná víčka.
Letos potřebuji snižovat stavy, tak já budu spojovat, pokud to půjde.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20062


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Knopf (83.148.42.241) --- 8. 1. 2007
počasí

20034
Na naší výb. schůzi minulý týden, jsem s hrůzou zjistil, že jsem nedocenil vliv počasí na stav mých včelstev. Kolegové tam přišli s informacemi, že některá silná včelstva nepřestala od podzimu plodovat. Dál se diskutovalo co to může mít za následky.
Včelstva budou potřebovat pro toto plodování zásoby
V plodových buňkách se budou rozmnožovat roztoči
Nakonec jako nejrozumější bylo přijato, že nejpozději cca 1 března je nutno zkontrolovat stav zásob a eventeuelně dokrmit hladová včelstva.Nejlépe pastovaným medem ve vaničkách v podmetu. Kdo má zásobní souše se zásobama je Král.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20061


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Mireki (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: (no subject)


http://www.sweb.cz/JJVCELA/bezpecny_zdroj.htm

pořizovací náklady skutečně prakticky 0,-

M. Suchý

> ----- Original Message -----
> From: "ondrej" <xondrej/=/centrum.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Monday, January 08, 2007 5:52 PM
> Subject: (no subject)
>
>
>> Napíše mi někdo parametry, které ma zatavovač mezistěn? Děkuji
>>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20060


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

ondrej (213.192.6.150) --- 8. 1. 2007

Napíše mi někdo parametry, které ma zatavovač mezistěn? Děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20059


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jakub Dolínek (e-mailem) --- 8. 1. 2007
VYZVA: pripominkove rizeni k (novym) dotacim ala 197/2005

Zdravim vsechny.

V poslednim MV byla uvedena (na str. 8) zminka o pripominkovem rizeni k pripravovanym zmenam programu podpory vcelarstvi, ktery bude platit od roku 2008. Jedna se de facto o navaznost na podporu, ktera v soucasnosti probiha podle narizeni vlady cislo 197/2005 Sb.
Pro pripomenuti - jedna se o podporu techto opatreni: technická pomoc, boj proti varroáze, racionalizace kočování včelstev, úhrada nákladů na rozbory medu, obnova včelstev. Plne zneni narizeni vlady je napr. na http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj=sb05197&cd=76&typ=r

Mali-nekdo nejake vyhrady - anebo lepe konstruktivni pripominky - k teto podpore, ma tak jedinecnou sanci pokusit se neco zmenit. Podle MV lze pripominky podavat do unora 2007.

Kdyz vstoupilo v platnost narizeni vlady cislo 197/2005 Sb. ozyvalo se spousta kritiky. Ted je spravny cas se rozpomenout, vse formulovat, nabidnout jine reseni a zaslat je kompetentni osobe.

Nize preposilam kontakt na pani Kovarovou, ktera odpovedela na muj obecny dotaz k pripominkovemu rizeni. Predpokladam, ze ma toto na MZE na starost.

S pozdravem

JD

____________________________________-
Vážený pane Dolínku,

v současné době se připravuje obdobný včelařský program, jako v minulém programovacím období. EU zvažuje úpravy současného nařízení Rady č. 797/2004 na jehož základě se včelařský program vytváří. Tyto změny by samozřejmě byly následně zapracovány. Za případné připomínky k současnému nařízení vlády č.197/2005 Sb., předem děkuji

Ing. Hana Kovářová
odbor rybářství, myslivosti a včelařství
tel. 00420221812311, fax. 00420221912980
e-mail: hana.kovarova/=/mze.cz

____________________________________-
Vážená paní, vážený pane,
obracím se na Vás s žádostí o poskytnutí informací o připravovaných dotacích pro včelaře, které vstoupí v platnost v roce 2008, a o probíhajícím připomínkovém řízení k návrhu těchto dotací.

(Nejedná se o dotace podle opatření 1D - spíše o obdobu dotací podle nařízení vlády číslo 197/2005).

Děkuji a jsem s pozdravem

Jakub Dolínek
____________________________________-
____________________________________-

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20058


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Baudis Jan (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re[2]: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20031) (20048) (20052)

Z přednášky ve Výzkumném ústavu včelařském:

----------------------------

Ohledně HMF. Vzniká působením zvýšené teploty v průběhu času (tedy
množství HMF = teplota krát čas). HMF svým způsobem zapisuje historii
medu (co všechno má daný vzorek medu za sebou).

Důležitá není jen zvýšená teplota, ale i čas, po který tato teplota
působí. Např. krátké zahřátí na 60 stupňů nezpůsobí skoro žádný
vzestup HMF. Dlouhé skladování při "bezpečných" 40 stupních zvedne
obsah HMF už během několika týdnů citelně (pozor na skladování medu
někde na půdách apod.) Vždy s ním do chladu (ing. Kamler minule
říkal, že skladujeme-li med při teplotě kolem 8 stupňů, ani po dvou
letech žádná laboratoř nepozná, jak je starý).

Podle normy, která začne platit v EU v srpnu 2003 (110/EC) se bude
stanovovat zvl᚝ fruktoza a glukoza (součet obsahu) a sacharoza.

Bude se tedy (jako ukazatel kvality dle nových norem) sledovat i
sacharoza v medu. Problém to může být u čerstvého akátového medu.
Jenže sacharoza je při skladování medu enzymaticky štěpena. Za pár
týdnů je pryč.

Zrušeno je zjišování popela (bylo aktuální dříve, kdy se med
získával nejen vytáčením, ale i drcením a lisováním plástů apod.)

Součástí zjišované kvality bude podle nové normy také aktivita
enzymů (klesá při nešetrném zacházení) (dříve se sledovala diastáza,
nyní to bude invertáza.

Hladina enzymů zůstává při správném skladování zachována několik let.
Enzymy jsou bílkoviny a při zahřátí nad 60 stupňů se (podobně jako
bílek ve vajíčku) denaturují. Jinak je však enzym v medu dobře
chráněn (malým obsahem vody).

Mikrovlná trouba med zabíjí okamžitě.

Otázka přidávání medu do horkého čaje (resp. zda nedojde k jeho
znehodnocení teplotou čaje) - med se může do horkého nápoje přidávat
bez obav. I pro denaturaci enzymů platí to, co pro HMF, - působí
nejen teplota, nýbrž i čas. Čaj má za chvíli od vyluhování nějakých
80 stupňů, pak se tam přidá med, rychle to chladne, během pár minut
klesne teplota na 60 stupňů - a za 20 minut už je to vypité - enzymy
se nestačí zdenaturovat.


-------------

Zápisky z celé přednášky jsou na adrese:

http://www.vcely.or.cz/files/racionalizace-a-med.htm




J. P. Baudiš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20057


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ivan Cerny (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20031) (20048) (20052) (20055)

Jak napsal P.K. a potom i Gusta:

PK> hloubky fyziky a jde každý posvém sám),toto "studené"kmitání za prvé
PK> degraduje(trhá vazby)jednotlivých sacharidů a enzymů co dělají med medem,a

GP> popálení, průnik přes neorganické látky a ohřev organických, atd.

možná u mikrovln nejde jen o ohřev vody a vznik HMF. Nevím, co
mikrovlny dělají se složitějšími organickými molekulami - ty právě
dělají hodnotu medu - jestli je třeba neohřívají mnohem rychleji než
vodu nebo dokonce neroztrhají.

Než najdu závěry nějakého hodnověrného výzkumu, pro sebe se držím
předběžné opatrnosti a med do mikrovlnky nedávám.

Ahoj Ivan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20056


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20031) (20048) (20052)

Od: Radim Polasek:

> Asi by bylo nejlepší se shodnout na tom, že med se v mikrovlnce rozehřívat
> může, maximálně pokud to je med určený třeba do pečiva nebo možná do
> medoviny. Med určený přímo k jídlu ne. A teorie nechat výzkumníkům.
..........

Nesouhlasím, potom by muselo jít celkově o omyl s rozehříváním a ztekucováním medu jako takovým.


Radime žádný vědec ani výzkumník se nevezme na triko takový povrchní názor, protože u vynálezu jakým je ohřev potravin magnetronem v uzavřeném kovovém prostoru a jeho následná komercionalizace měla jasné myšlenky. Úspora elektrické energie, šetrnější úprava potravin a menší vliv na ztráty výživných látek a obsahy vitamínů atp., vysoká uživatelská bezpečnost proti popálení, průnik přes neorganické látky a ohřev organických, atd. atd.

Pro zájemce o tuto problematiku je heslo pro vyhledávače: magnetron

Jde o regulaci a podmínky takového ohřevu medu magnetronem a to je názor, který se vytříbil u ztekucování a ohřevu medu jako všeobecně, dostatečně hluboko. Nejsem ochoten se vrátit k ohništi před chatrč jako do minulých dob vývoje člověka, stejně jako konzument medu, který vyžaduje tekutý med. Nejsem ochoten se krčit před nějakým názorem, který mě bude přesvědčovat jak je mikrovlnka škodlivá, když baští mouku místo párků, víno z vody a přípravků, zvoní mu v kapse mobilní telefon, hledí do TV, užívá si energie z jaderných paliv atd, atd. Nejsem demagog.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20055


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Zdeněk Dukát (82.208.37.229) --- 8. 1. 2007
Dotace a 40 včelstev

Vážení ,,obyvatelé,,vč. konference,nedávno jsem kliknul na Vaše,,obydlí,,a zjistil jsem,že se přete o dotace,a včelstva do počtu 40ks a nad 40 ks.Já včelařím z podstatné části 2 matečným způsobem vesměs z důvodu přebytku matek.V podletí nevím mnohdy,s kolika včelstvy půjdu do zimy.Takže problematiku do40 a nad 40 včelstev znám. Řídím se Zprávou o č.a h. Č svazu včelařů v r 2004 zveřejněné v časopisu Včelařství č. 5 20005Str 1 přílohy..Cituji:Velmi důležitou změnou pro zájmové včelaře je novela zák.č.438/2003Sb o daních z příjmu,která z účinností od 1.1. 2004osvobodila od daní zájmové včelaře,kteří nechovají více jak 40 včelstev a ty včelaře,kteří mají více než 40 včelstev,ale jejich skutečné příjmy z přílež.činnosti nepřesáhnou 20000Kč!!!Čili je naprosto zbytečné se bavit o počtu včelstev,ale o příjmu do 20 000tis.a nad 20 000tis.. Tato diskuse může utvrdit včelaře ,kteří nečtou ani tento spolkový tisk Včelařství v zažité inf. o 40 včelstvech.Bohužel jsem si již zvyknul od šéfredaktora,nevčelaře, ,p. Prokeše,že nedovede členit podstatné a nepodstatné právě pro včelaře.s pozdravem Zdeněk Dukát včelař disident

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20054


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.138.39.55) --- 8. 1. 2007
Re: počasí (20034) (20041) (20047)

pokud jste našel nové silné čáry z měli,tak včelstvo využilo venkovních teplot a riskantně se přesunulo do vedlejších uliček ,kde hladově po vyprášení odvíčkovávali(moje doměnka)
......
V tomto případě se asi nejednalo o přesun chomáče, ale o "rabování" v dolním nástavku. Ta měl přibyla právě ve všech uličkách u česna, tedy tam, kde už včely normálně seděly a odvíčkovávaly.
Ještě v dobách začátků, když jsem měl almárky na teplou stavbu, jsem chodil do včel co chvíli. A v tomto lednovém období jsem býval zpočátku šokován zmizením zásob z plástů za okénky. Měl jsem obavy, že jim došly zásoby. Pak jsem zjistil, a mnohdy i viděl, že kolem vánoc, nebo po nich při nějakém oteplení (teploty vystoupily k nule) se včely rozlezou, vyhřejí prostor a snášejí si zásoby do hnízda. Potvrzovaly mi to pak i stopy na podložkách. Později jsem byl spíše nervózní, když zásoby zůstaly za okénkem.
Příčiny úhynů u sebe v loni vidím v tom, že loňská zima jim toto neumožnila. Bylo nepřetržitě pod minus deset a víc. Úly byly trvale promrzlé.

Je celkem zajímavé v literatuře sledovat, jak se postupně měnil/mění pohled na chování chomáče v zimě. Jestli se nepletu, tak v dávném počátku se mělo za to, že ten se "chodí občas najíst", pak se přešlo na kontinuální pomalý pohyb a poslední, co jsem zaregistroval je pulsní zvýšení teploty a mikrokrůček asi v denním intervalu. Což se mi zdá i nejlogičtější.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20053


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20031) (20048)

Asi by bylo nejlepší se shodnout na tom, že med se v mikrovlnce rozehřívat
může, maximálně pokud to je med určený třeba do pečiva nebo možná do
medoviny. Med určený přímo k jídlu ne. A teorie nechat výzkumníkům.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20052


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol (e-mailem) --- 7. 1. 2007
RE: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20031) (20048)


Je zajímavé, že se tohoto problému ještě nechopil žádný výzkumník. Stačilo
by přece dát sklenici zkrystalizovaného medu do mikrovlnky a poté změřit
HMF.

Minimálně bychom zjistili, o kolik HMF stoupne a jestli je tedy argument o
místním přehřátí pravdivý.

mp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20051


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (195.39.10.34) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20026) (20046)

prosím vás,med do mikrovlnky nepatří,je tu teplo a teplota,to tu prosím nemotejte dohromady,

princip chápu akorát už to neumím solidně okecat:
mikrovlně rozkmitaná částice při stejné teplotě kmitá rychleji(protože je k tomu vybuzená obrovskou energii-proto vám třeba maso rozmrzne za chvilu aniž by z mikrovlnky šlehali plameny,nebo zkuste jen tak trošku ohřát domácí mazlíčka,nebo pokud by nebyla mikrovlnka zabiják medu ,tak proč nemáte doma mikrovlnné vytápění,) ,než částice rozkmitaná pouze teplem(do hloubky fyziky a jde každý posvém sám),toto "studené"kmitání za prvé degraduje(trhá vazby)jednotlivých sacharidů a enzymů co dělají med medem,a ničí jak já říkám živou včelí vibraci,která také propůjčuje medu léčivou sílu a dělá med medem-z živého medu je med mrtvý a degradovaný,ostatně mikrovlnné záření tak působí na všechno jídlo,

a TEPLOMĚR má málokterá mikrovlnka......


pokud se na rozpuštěném a následně ztuhlém medu udělá olejnetá vrtstva ,tak je bez dohad místně přehřátý,tchán mi rozpouštěl med od televize,tak vím jak to vypadá...

místo té mikrovlnka zkuste zavařovací hrnec,ani nálepky se nesloupnou,má teploměr,pokud si myslíte že voda-pára se dostane do medu ,tak se to nestane ,mám to odzkoušený,momentálně mě napadlo ten hrnec zahřívat olejem ,ale ten má nižší tepelnou kapacitu...,ale to by zas mohlo být rychleji...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20050


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re:poèasí (20034)

ty od jara ještě kvést nepřestaly ale já si dnes všiml něčeho jiného Jasmín nahokvětý začíná rozkvétat o vánocích a Dřín ( Cornus mas) od ledna do března podle teplot ALE STÁLE SE NIC NEDĚJE . Zřejmě se na ton nepodepsala nepřítomnost mrazu? Však v podstatě na vegetační cyklus nemá vliv tak teplota jako délka dne. Defakto vegetační klid je v našich šířkách fakticky ukončen již začátkem prosince. Proto lze již řezat a rychlit barborky PŘED TÍMTO TERMÍNEM JE NUTNÉ VYVOLAT JAROVIZACI JINÝMIYUMĚLÝMY ZPŮSOBY. A myslím si že délka dne a výška postavení slunce při proletu má vliv i na počátek rozvoje včestva Nevěřím, že za to mohou teploty

Pepan

> ------------ PĹŻvodnĂ­ zprĂĄva ------------
> Od: P.K. <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: poèasí
> Datum: 07.1.2007 17:15:10
> ----------------------------------------
> pokud se nám teď v tom teple včely rozplodují tak se na jaře ukáže kdo jak
> a kolik zakrmil....
>
> dnes sem viděl rozkvetlé sedmikrásky.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20049


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20031)

v návodu od mikrovlnky mám napsáno . ELEKTRO MAGNETISKÉ VLNĚNÍ ROZKMITÁVÁ MOLEKULY VODY A OD NICH SE NÁSLEDNÉ OHŘÍVAJÍ DALŠÍ LÁTKY A chseteli ohřát bezvodné látky je nutné tuto navlhčit nebo k ní vedle postavit nádobku s vodou.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz>
> Předmět: Re: med a mikrovlnka
> Datum: 07.1.2007 17:06:11
> ----------------------------------------
> Pomalejší ohřev v mikrovlnce bude určitě šetrnější, ale já si myslím, že tam
> může docházet k místnímu soustředění té energie do velice malého objemu
> vodivé kapaliny a tudíž se tam mohou místně na velmi krátkou dobu vyskytnout
> teploty až na bodu varu vody nebo i klidně víc. Jednak ta kapalina je
> uzavřena mezi krystaly, takže i kdyby se nějaký mikroobjem dostal na teplotu
> varu, dřív než bude schopen uniknout nebo ty krystaly roztrhnout, ochladí se
> o ně zpátky. Taky voda ve směsi s cukrem nemá nějakou pevně stanovenou
> teplotu varu, ale při zvyšování teploty se zvyšuje obsah cukrů ve vodě, až
> tam je prakticky roztavený cukr. V praxi asi k takovému zvýšení teploty a na
> tak dlouhou dobu, že by vznikal viditelně třeba nějaký karamel asi
> nedochází, ale ty mikroohřevy pravděpodobně stačí k zničení cenných látek v
> medu. Analogie může být to, když se do mikrovlnky dostane talíř s pokoveným
> vodivým proužkem. Dříve, než se stačí případné jídlo na talíři začít
> ohřívat, kovový proužek hoří, protože je mikrovlnami zahřát na velmi vysokou
> teplotu.
>
> R. Polášek
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20048


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (195.39.10.34) --- 7. 1. 2007
Re: počasí (20034) (20041)

ano začínají plodovat normálně už i ke konci ledna ,ale tyto teploty, kdy mají prolety a vynáší měl,můžou přispět k tomu,že založí plod na větší ploše než za mrazů a pak když ten mráz opravdu přijde tak prověří naše-jejich zásoby

zatím jsou úly suché,zvláštní že v jednom sem měl taky kaluž ,ale pokud si čichnu pod folii,řekl bych že se s tím už některý nemazlí a min.plodují

jsem toho názoru ,že teď včely zásoby pouze spotřebovávají,na přenášení nemají sílu ,podporovalo by o nosematózu.....

včelstvo osciluje(natahuje se) kolem pomyslného středu z.chomáče v těch uličkách, v kterých se zrovna nachází,pokud jste našel nové silné čáry z měli,tak včelstvo využilo venkovních teplot a riskantně se přesunulo do vedlejších uliček ,kde hladově po vyprášení odvíčkovávali(moje doměnka)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20047


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20026)

K této teorii bych se sám přiklonil. Osobně úspěšně používám mikrovnku k desinfekci výsevného substrátu pro výsev zvláště drahých a choulostivých semen

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Petr Lokvenc <lokvenc.petr/=/volny.cz>
> Předmět: Re: med a mikrovlnka
> Datum: 07.1.2007 16:46:34
> ----------------------------------------
> Tak nevím, přátelé.
> Někde jsem četl, že mikrovlnka ničí léčivé látky medu "již na molekulární
> úrovni". Netuším sice, co ten termín ve skutečnosti znamená, domnívám se
> ale, že by bylo v tomhle případě lépe nechat si vysvětlit problematiku medu
> a mikrovlnky od některého skutečného odborníka- například z výzkumáku v
> Dole - než šířit vlastní teorie. Netvrdím, že musejí být chybné, pokud ale
> náhodou jsou, mohlo by jejich akceptování jinými včelaři napáchat dost
> škody.
> S přátelským pozdravem a prosbou o nekamenování :-)
> Petr.
>
> ----- Original Message -----
> From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, January 07, 2007 4:24 PM
> Subject: Re: med a mikrovlnka
>
>
> Myslím, že v tom
> zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné
> zážení
> ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
> nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
> R. Polášek
> ....
> To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto
> "mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor
> přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Naše
> mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle
> zvuku v pulzním režimu, tedy dá se usuzovat, že k odvodu tepla je
> dostatečný čas.
> Druhá otázka, která se naskýtá je, že nic neprobíhá okamžitě a i degradační
> procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokážu odhadnout, jestli se
> jedná o ms nebo o sekundy.
> Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i další ohřevy,
> kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejšími 50st. To bude asi i případ
> oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, že její povrch i v
> medu dosáhne vyšší teploty.
> Jinak o HMF jsem dosud četl, že je jedovatá jen pro včely. lidem ne.
>
> Když nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem,
> tak používám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle
> velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, že nějaká
> lokální ohniska významně vyšších teplot nevznikají. A ke všemu jsem to
> dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez
> cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-)
> Karel
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20046


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka - med bez cukru (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025)

med bez cukru. To je stejná blbost jako otázka, proč včelaři dělají ten med tak moc sladký nebo proč se med porodává tak draho když ho včely přece nosí zadarmo To jsou zase výroky lidí které publikovala média

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Karel <karel.jirus/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: med a mikrovlnka
> Datum: 07.1.2007 16:25:04
> ----------------------------------------
> Myslím, že v tom
> zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné
> zážení
> ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
> nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
> R. Polášek
> ....
> To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto
> "mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor
> přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Naše
> mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle
> zvuku v pulzním režimu, tedy dá se usuzovat, že k odvodu tepla je
> dostatečný čas.
> Druhá otázka, která se naskýtá je, že nic neprobíhá okamžitě a i degradační
> procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokážu odhadnout, jestli se
> jedná o ms nebo o sekundy.
> Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i další ohřevy,
> kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejšími 50st. To bude asi i případ
> oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, že její povrch i v
> medu dosáhne vyšší teploty.
> Jinak o HMF jsem dosud četl, že je jedovatá jen pro včely. lidem ne.
>
> Když nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem,
> tak používám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle
> velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, že nějaká
> lokální ohniska významně vyšších teplot nevznikají. A ke všemu jsem to
> dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez
> cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-)
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20045


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

M. Václavek (213.29.160.5) --- 7. 1. 2007
Re: ANKETA - ÚLY. (2453) (20017) (20018) (20019)

Chtělo by to nějakou podobnou anketu znovu provést.
Přidal bych tam další otázky.
Zajímavé by bylo zjištění např.
-%včelařů chovající matky
-v čem včelaři včelaří
-průměrný výnos ze včelstva
-snůškové poměry
-průměrné množství zimního krmiva ( med,cukr )na včelstvo
-otázka ,,tenkostěnné úly nebo uteplené úly ???,,
-průměrná rojivost ( %včelstev za rok )

zdravím.....M. Václavek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20044


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: poeasí (20034) (20041)

Tohle neni Zima to je atrapa podzimu......
----- Original Message -----
From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 6:04 PM
Subject: Re: poeasí


> pokud se nám teď v tom teple včely rozplodují tak se na jaře ukáže kdo jak
> a kolik zakrmil....
> .....
> Dnes jsem prohlížel podložky asi v 25 včelstvech. prokazatelné stopy po
> plodování jsme neviděl. V jednom byla malá kaluž vody, ale nejsem
> zastáncem
> tvrzení, že vlhkost prokazuje (jednoznačně) plodování. Některá včelstva
> létala. Taky bude otázka, jak která včelstva využijí situace a natahají
> si
> k sobě zásoby ze vzdálenějších plástů. Jen v jednom včelstvu jsem viděl
> vysoké závěje měli, zřejmě po onom odvíčkovávání a přenášení zásob.
> Jinak leden je měsíc, kdy včelstva začínají plodovat i za mrazů, takže
> uvidíme jak to bude letos.
> Já mám radši plynulou a dlouhou zimu co neláká včely ven, než náhlé závány
> jara po kterých přicházejí mrazy.
> Karel
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20043


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20027) (20033) (20037) (20039) (20040)

mliko je pro deti nejlepší přomo ze zdroje :-))))

Zvláště když je i nejlépe balené. Kam se hrabou sklenice a krabice:-)) Obal , to je základ úspěchu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20042


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: počasí (20034)

pokud se nám teď v tom teple včely rozplodují tak se na jaře ukáže kdo jak a kolik zakrmil....
......
Dnes jsem prohlížel podložky asi v 25 včelstvech. prokazatelné stopy po plodování jsme neviděl. V jednom byla malá kaluž vody, ale nejsem zastáncem tvrzení, že vlhkost prokazuje (jednoznačně) plodování. Některá včelstva létala. Taky bude otázka, jak která včelstva využijí situace a natahají si k sobě zásoby ze vzdálenějších plástů. Jen v jednom včelstvu jsem viděl vysoké závěje měli, zřejmě po onom odvíčkovávání a přenášení zásob.
Jinak leden je měsíc, kdy včelstva začínají plodovat i za mrazů, takže uvidíme jak to bude letos.
Já mám radši plynulou a dlouhou zimu co neláká včely ven, než náhlé závány jara po kterých přicházejí mrazy.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20041


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20027) (20033) (20037) (20039)

mno tam je to cely voda...... :-))) hřeju mu to jen v noci a vyrobce to i
doporučuje :-)))) Stejnak bych byl radši kdyby si manželka uvedomila, že
mliko je pro deti nejlepší přomo ze zdroje :-))))
----- Original Message -----
From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 5:56 PM
Subject: Re: med a mikrovlnka


> to by jsme mleli donekonečna, jestli se ta voda ohřeje na 50 nebo 100stC.
> A
> v Sunaru pro sviště se neničí ty vzácné látky? :-))
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20040


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20027) (20033) (20037)

to by jsme mleli donekonečna, jestli se ta voda ohřeje na 50 nebo 100stC. A v Sunaru pro sviště se neničí ty vzácné látky? :-))

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20039


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Zdeněk Vičar (83.240.1.253) --- 7. 1. 2007
El. pohon medomedu

Neustále "bojuji" s el. pohonem medomedu. Zaujal mě článek pana Prchala. Bylo by možné upřesnit typ Vámi použité stavebnice regulátoru otáček?

Děkuji.

Zdeněk Vičar

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20038


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20027) (20033)

Nene nemyslím, až se to vaří, ale bodově v tom medu se ta voda ohřeje na
100°C :-))) Pokud se mi med ohřeje na 30°tak mu tu teplotu něco muselo dat a
to voda ktera se musi ohřat tim padem na vyšší teplotu než 30°(tu teplotu
uvadim jako přiklad) a protože tam je voda rozptylena v malem po skupinkach,
tak se ohřeje rych, spiš by se dalo řict že i vysublimuje. To je jako bys
porovnaval jak rychle se ohřeje 1 litr vovy a jeden mililitr.

Ted ohřívám sunar pro svište, přijatelnou teplotu ma tech 120ml cca za 20
vteřin, ale když si ohřivaš vepřo zelo knedlo, tak to trva 3 minuty a to
budou knedlici jakž takž a omačka horka.....
----- Original Message -----
From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 5:10 PM
Subject: Re: med a mikrovlnka


> Takže se ta voda v mistech ohřeje až k bodu
> varu. A styk se 100° C uděla s medem co????
> Madra
> ........
> Jak se tam těch 100st udělá? To přeci záleží na intenzitě pole a ohřevu
> (pulsy - střída).
> Samozřejmě, pokud někdo dá 1/2kg medu do mikrovlnky a pere do toho naplno
> 2kW až to "vaří", tak o tom je zbytečné diskutovat. Stejně tak, jako když
> dá někdo hrnec s medem na sporák zapnutý naplno. O takovýchto extrémech je
> zbytečné diskutovat.
> Ale pokud k pomalému kontrolavanému ohřevu použijeme mikrovlnku, nebo
> třeba
> ponornou spirálu, je to asi stejné.
> Zatím jsem se nesetkal s jediným vysvětlením, kromě lokálních uzlů se
> zvýšenou teplotou. To ale řeší otáčení a regulace výkonu mikrovlnky. Možná
> lépe než uvedená spirála, která se neotáčí, jen propadá.
> Karel
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20037


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: poeasí (20034)

Taky jsem už je viděl, už o svátcích. Na zahradě raší semena květin, co
jinak raší až na jaře tak v dubnu. Jakási brukvovitá rostlinka s fialovými
květy, jméno teď nevím, co se šíří sama semeny a akorát ji protrháváme
tam, kde nemá být. A určitě i jiné. Pochybuji, že přežijí do skutečného
jara.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "P.K." <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 5:14 PM
Subject: poeasí


> pokud se nám teď v tom teple včely rozplodují tak se na jaře ukáže kdo jak
> a kolik zakrmil....
>
> dnes sem viděl rozkvetlé sedmikrásky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20036


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20027) (20033)

Úroveň mikroohřevů záleží na geometrických tvarech uvnitř mikrovlnky.
Mikrovlny se pohybují v prostoru přímočaře. Vypozoroval jsem, že v
potravinách pronikají tak do hloubky asi 2 cm, hlouběji už neohřívají.
Představuji si, že mikrovlnné záření vycházející ze zdroje v mikrovlnce se
chová podobně jako proud vody rozprašovaný z hadice, řekněme v úhlu okolo
60 - 30 stupnů. Potom mikrovlny působí vždy jen na malou část medu a z té
jsou zase většina objemu nevodivé krystaly. Takže v tuhém medu může celý
výkon mikrovlnky působit třeba jen na několik gramů roztoku a to ještě
nepravidelně rozloženého v mezerách mezi krystaly, Takže klidně nějaká
desetina, setina mililitru roztoku může v desetine setině sekundy schytat
tepelný výkon třeba o velikosti jednotek wattů, což může od oka stačit na
jejich ohřátí na velmi vysokou teplotu. Případně se mohou nějaké "žilky"
vodného roztoku uzavřeného mezi krystaly chovat jako anténa a mikrovlnami
rozkmitat, potom v uzlech takové "antény" bude docházet taky k ohřevu.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20035


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (195.39.10.34) --- 7. 1. 2007
počasí

pokud se nám teď v tom teple včely rozplodují tak se na jaře ukáže kdo jak a kolik zakrmil....

dnes sem viděl rozkvetlé sedmikrásky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20034


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20027)

Takže se ta voda v mistech ohřeje až k bodu
varu. A styk se 100° C uděla s medem co????
Madra
.........
Jak se tam těch 100st udělá? To přeci záleží na intenzitě pole a ohřevu (pulsy - střída).
Samozřejmě, pokud někdo dá 1/2kg medu do mikrovlnky a pere do toho naplno 2kW až to "vaří", tak o tom je zbytečné diskutovat. Stejně tak, jako když dá někdo hrnec s medem na sporák zapnutý naplno. O takovýchto extrémech je zbytečné diskutovat.
Ale pokud k pomalému kontrolavanému ohřevu použijeme mikrovlnku, nebo třeba ponornou spirálu, je to asi stejné.
Zatím jsem se nesetkal s jediným vysvětlením, kromě lokálních uzlů se zvýšenou teplotou. To ale řeší otáčení a regulace výkonu mikrovlnky. Možná lépe než uvedená spirála, která se neotáčí, jen propadá.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20033


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (84.244.110.98) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016)

Tolik nepřesností (hloupostí) v jednom příspěvku se jen tak nevidí. HMF vzniká i při teplotě 20 st.C a jedovatý není pro člověka (kuchyňská sůl je ostatně taky jed), ale pro včely. 50°C se uvádí z čistě praktických důvodů a není to tak, že nad 50°C se med nějak fatálně zkazí. Je to vše funkcí teploty a času. Co dokáže teplota 20°C za půl roku, to dokáže 50°C za týden (nechytejte mě za slovo, to je pro představu). I "přehřátý" med má pro člověka a jeho zdraví pozitivní význam a tvrdit, že med zahřátý nad 50°C je zcela znehodnocený, je nesmysl. Zrovna tak bych neodsuzoval mikrovlnku. Určitě ohřev v mikrovlnce kvalitě medu nijak nepřidá, ale dělat z toho takové drama nemá smysl. Tímto jsem chtěl hlavně sdělit, že se zbytečně ohřev medu dramatizuje a jsou lidi, co si nedají med ani do horkého čaje. Je to zbytečná obava. Medem si můžete uvařený čaj osladit a o nic nepřijdete.

A není pravda, že med v supermarketech nemá žádnou cenu. Některé medy byly poškozeny, jak zjistila SZPI, ale neplatí to paušálně.

Doporučoval bych příteli Václavkovi, aby si tyhle věci nastudoval a nešířil tady bludy.

A ještě správně je Hydroxymethylfurfural a ne hydroximethylfulfural.
Neútočím na přítele, ale chci "jen pravdu a nic než pravdu".
Eman

M.Václavek napsal:
> Ohřevem medu nad cca 50°C se ničí veškeré léčivé látky medu.Vzniká tím HMF
> ( hydroximethylfulfural ), což je vlastně jedovatá látka, tím z medu
> vytváříme lehce ( nepatrně ) jedovatý produkt.Dále se mění chuové
> vlastnosti medu ........karamelizuje.
> Takové med není med,ale spíše kontaminovaný invert!!!
> Med v supermarketech většinou nemá žádnou cenu, protože jde většinou o med
> pasterizovaný ( případně falšovaný ).
> HMF se také nepatrně uvolnuje vlivem stárnutí medu ( velikost tohoto
> uvolnování je dána tím, v jakých podmínkách je med
> skladovaný....oslunění,teplota........... vždy však se daleko více HMF
> uvolní při zahřívání medu nad cca 50°C )
> Pří rozpouštění medu na to musíme dávat pozor!Jsou metody jak bezpečně
> rozpustit med....např. vodní lázen,ponorná spirála s termostatem,....
> Rozhodně bychom neměly při rozpouštění medu překračovat 50°C.
> Nedělejme z léku jed.
> Med a mikrovlnka.......ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>
> zdravím........M. Václavek
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20032


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025)

Pomalejší ohřev v mikrovlnce bude určitě šetrnější, ale já si myslím, že tam
může docházet k místnímu soustředění té energie do velice malého objemu
vodivé kapaliny a tudíž se tam mohou místně na velmi krátkou dobu vyskytnout
teploty až na bodu varu vody nebo i klidně víc. Jednak ta kapalina je
uzavřena mezi krystaly, takže i kdyby se nějaký mikroobjem dostal na teplotu
varu, dřív než bude schopen uniknout nebo ty krystaly roztrhnout, ochladí se
o ně zpátky. Taky voda ve směsi s cukrem nemá nějakou pevně stanovenou
teplotu varu, ale při zvyšování teploty se zvyšuje obsah cukrů ve vodě, až
tam je prakticky roztavený cukr. V praxi asi k takovému zvýšení teploty a na
tak dlouhou dobu, že by vznikal viditelně třeba nějaký karamel asi
nedochází, ale ty mikroohřevy pravděpodobně stačí k zničení cenných látek v
medu. Analogie může být to, když se do mikrovlnky dostane talíř s pokoveným
vodivým proužkem. Dříve, než se stačí případné jídlo na talíři začít
ohřívat, kovový proužek hoří, protože je mikrovlnami zahřát na velmi vysokou
teplotu.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20031


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20023)

Vedle toho,že se energie spotřebuje na prostý ohřev hmoty, spotřebuje se
taky na rozpouštění krystalů cukru. Co takhle dát vedle sebe na talíř
mikrovlnky jeden hrnek s vodou a cukrem jako předchozí a jeden hrnek jen s
čistým suchým krystalovým cukrem. Bude se ten hrnek s krystalovým cukrem
zahřívat?

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <gupa/=/seznam.cz>
To: "Včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 4:04 PM
Subject: Re: med a mikrovlnka


Jednoduchý postup v praxi.

Vzal jsem si hrnek (zaručeně suchý - porcelánový

dal jsem do něj čtyři kávové lžice čisté bílé sacharózy a čtyři lžičky vody.

Teplota na mikrovlnce je nastavena na maximum mikr. ohřevu (800W) a je
obsažen otáčivý talíř.

1x 15s znamená ohřátí z cca 15 na 35°C
plus dalších 15s znamená ohřátí z cca 35 na 45°C
dalších 15 s zamená ohřátí cca 45 na 53°C

Z toho usuzuji, že nejde o čistotu cukerného roztoku ale koncentraci a ohřev
probíhá hlavně také v sacharidové složce vedle jiných příměsí v případě
medu. Jde o čas, obsah vody a ohřívané množství při určitém výkonu, a oto,
jestli má mikrovlnka rozložený ohřev a je s pohyblivým talířem nebo zářiči.
Je asi výhodnější ohřívat pohyblivě než nepohyblivě a to právě kvůli
přepalování v jednom místě, jak prostě vychází záření ze zářiče.

Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20030


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20026)

Od: Petr Lokvenc:
> Tak nevím, přátelé.
> Někde jsem četl, že mikrovlnka ničí léčivé látky medu "již na molekulární
> úrovni". Netuším sice, co ten termín ve skutečnosti znamená, domnívám se
> ale, že by bylo v tomhle případě lépe nechat si vysvětlit problematiku medu
> a mikrovlnky od některého skutečného odborníka- například z výzkumáku v
> Dole - než šířit vlastní teorie.
..........

Já myslím, že v Dole nemají ani náladu ani ponětí ani chtíč něco takového zkoumat. Prostě by šlo v tomto případě o kolegiální výpomoc a zvednutí telefonu vytočení druhého známého z jiného oboru a zjištění coto vlastně ohřev teoreticky je. Potom nějaký tlumočený projev a tím by to haslo. Ono by se muselo vynaložit na takový perfektní odborný postoj k takovému problému dosti poznatků a to v případě medu a jeho rozmanitosti není až tak banální záležitost.

Pamatuji si ze základky z fyziky, že jakýkoli ohřev, a je použita jakákoli technologie je věc molekulární úrovně.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20029


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Pokud by ohřaslo elektricky vodive hmoty, ohřeje ti i vydličku a nuž
:-))))))

Jinač se zbytkem souhlasim :-)))

Madra
----- Original Message -----
From: "Radim Polá?ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 1:41 PM
Subject: Re: med a mikrovlnka


> Mikrovlny ohřívají pouze elektricky vodivé hmoty, nevodivými procházejí.
> Zkrystalizovaný med se skládá z převážné části z krystalů cukrů, které
> jsou
> nevodivé a v pórech mezi nimi je vodivý zbytkový roztok. Myslím, že v tom
> zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné
> zážení
> ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
> nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
>
> R. Polášek
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20028


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013)

Mno mikrovlnama se zvusobuje pohyb molekul vody, pohybem vznika třenía
tření zpusobuje teplo (proto se neohřívá talíř, neobsahuje v sobě vodu,
ohřeje se až od jidla). Jeden ze zákonů o teple říká, že teplejší věci
předávají teplo studenějším. Takže se ta voda v mistech ohřeje až k bodu
varu. A styk se 100° C uděla s medem co????

Mužete ho dat rovnou vařit na plotnu napřimo vyjde to nastejno.....
----- Original Message -----
From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 9:51 AM
Subject: Re: med a mikrovlnka


> Ono i samotný poučení o medu veřejnosti pomůže, jako potravinář jsem měl
> problémy vysvětlik elektrotechnikovy, že med co se ohřeje v mikrovlnce je
> tak dobrej akorat na zdvyžení cukru v krvi :-)))
> ......
> už to tady bylo před víc jak rokem a ptal jsem se, PROĆ? Myslím, že kromě
> dohadů jsme se k ničemu nedopracovaly. Možná se naše znalosti mezitím
> posunuly.
> Takže otázka: čím škodí ohřev mikrovlnce medu?
> Díky Karel
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20027


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Lokvenc (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025)

Tak nevím, přátelé.
Někde jsem četl, že mikrovlnka ničí léčivé látky medu "již na molekulární
úrovni". Netuším sice, co ten termín ve skutečnosti znamená, domnívám se
ale, že by bylo v tomhle případě lépe nechat si vysvětlit problematiku medu
a mikrovlnky od některého skutečného odborníka- například z výzkumáku v
Dole - než šířit vlastní teorie. Netvrdím, že musejí být chybné, pokud ale
náhodou jsou, mohlo by jejich akceptování jinými včelaři napáchat dost
škody.
S přátelským pozdravem a prosbou o nekamenování :-)
Petr.

----- Original Message -----
From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 4:24 PM
Subject: Re: med a mikrovlnka


Myslím, že v tom
zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné
zážení
ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
R. Polášek
....
To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto
"mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor
přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Naše
mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle
zvuku v pulzním režimu, tedy dá se usuzovat, že k odvodu tepla je
dostatečný čas.
Druhá otázka, která se naskýtá je, že nic neprobíhá okamžitě a i degradační
procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokážu odhadnout, jestli se
jedná o ms nebo o sekundy.
Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i další ohřevy,
kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejšími 50st. To bude asi i případ
oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, že její povrch i v
medu dosáhne vyšší teploty.
Jinak o HMF jsem dosud četl, že je jedovatá jen pro včely. lidem ne.

Když nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem,
tak používám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle
velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, že nějaká
lokální ohniska významně vyšších teplot nevznikají. A ke všemu jsem to
dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez
cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-)
Karel


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20026


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021)

Myslím, že v tom
zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné zážení
ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
R. Polášek
.....
To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto "mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Naše mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle zvuku v pulzním režimu, tedy dá se usuzovat, že k odvodu tepla je dostatečný čas.
Druhá otázka, která se naskýtá je, že nic neprobíhá okamžitě a i degradační procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokážu odhadnout, jestli se jedná o ms nebo o sekundy.
Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i další ohřevy, kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejšími 50st. To bude asi i případ oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, že její povrch i v medu dosáhne vyšší teploty.
Jinak o HMF jsem dosud četl, že je jedovatá jen pro včely. lidem ne.

Když nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem, tak používám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, že nějaká lokální ohniska významně vyšších teplot nevznikají. A ke všemu jsem to dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-)
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20025


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20023)



> Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.

a myslím, že takové mžikové rozpouštění cukrových roztoků lze nazvat při dalším postupu s náhlým ochlazením také pasterizací. To zmiňuji proto, protože pasterovaný (pasterizovaný) med je termín, který je a běžně ve světě existuje.

Nemluvě o včelařích s filipem, kde po malých dávkách mohou nachystat za pomocí toho nejkratšího ohřevu v mikrovlnce pasterovaný a dokonalý sirup pro doplňování zimních zásob. Také při přidání kyseliny např. vinné nebo mravenčí (ve spojitosti s radou v jednom Včelařství od taj. Peroutky, která je ovšem převzata odjinut) také kupomoci částečné inverzi na jednoduché cukry a příprava roztoku nebo těst k jarnímu podněcování bez medu, kde hrozí hlavně i u slabších včelstev k přenosu a pozdějších propuknutí různých chorob, ... moru nevyjímaje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20024


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021)

Jednoduchý postup v praxi.

Vzal jsem si hrnek (zaručeně suchý - porcelánový

dal jsem do něj čtyři kávové lžice čisté bílé sacharózy a čtyři lžičky vody.

Teplota na mikrovlnce je nastavena na maximum mikr. ohřevu (800W) a je obsažen otáčivý talíř.

1x 15s znamená ohřátí z cca 15 na 35°C
plus dalších 15s znamená ohřátí z cca 35 na 45°C
dalších 15 s zamená ohřátí cca 45 na 53°C

Z toho usuzuji, že nejde o čistotu cukerného roztoku ale koncentraci a ohřev probíhá hlavně také v sacharidové složce vedle jiných příměsí v případě medu. Jde o čas, obsah vody a ohřívané množství při určitém výkonu, a oto, jestli má mikrovlnka rozložený ohřev a je s pohyblivým talířem nebo zářiči. Je asi výhodnější ohřívat pohyblivě než nepohyblivě a to právě kvůli přepalování v jednom místě, jak prostě vychází záření ze zářiče.

Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Od: Radim Polasek:
> Mikrovlny ohřívají pouze elektricky vodivé hmoty, nevodivými procházejí.
> Zkrystalizovaný med se skládá z převážné části z krystalů cukrů, které jsou
> nevodivé a v pórech mezi nimi je vodivý zbytkový roztok. Myslím, že v tom
> zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné zážení
> ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
> nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20023


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016)

Otázka zněla proč ne mikrovlnka Já se také dočítám jen TO NE a to o všech potravinách ale nikde se nedovídám proč a co se tam děje
KDYŽ TO HLEDÁM NA INTERNETU TAK JSOU TAM JEN ROZPORUPLNÉ INFORMACE Z NOVINOVÝCH ČLÁNKŮ

PEPAN

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: M. V?clavek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: med a mikrovlnka
> Datum: 07.1.2007 10:31:13
> ----------------------------------------
> Ohřevem medu nad cca 50°C se ničí veškeré léčivé látky medu.Vzniká tím HMF
> ( hydroximethylfulfural ), což je vlastně jedovatá látka, tím z medu
> vytváříme lehce ( nepatrně ) jedovatý produkt.Dále se mění chuové
> vlastnosti medu ........karamelizuje.
> Takové med není med,ale spíše kontaminovaný invert!!!
> Med v supermarketech většinou nemá žádnou cenu, protože jde většinou o med
> pasterizovaný ( případně falšovaný ).
> HMF se také nepatrně uvolnuje vlivem stárnutí medu ( velikost tohoto
> uvolnování je dána tím, v jakých podmínkách je med
> skladovaný....oslunění,teplota........... vždy však se daleko více HMF
> uvolní při zahřívání medu nad cca 50°C )
> Pří rozpouštění medu na to musíme dávat pozor!Jsou metody jak bezpečně
> rozpustit med....např. vodní lázen,ponorná spirála s termostatem,....
> Rozhodně bychom neměly při rozpouštění medu překračovat 50°C.
> Nedělejme z léku jed.
> Med a mikrovlnka.......ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>
> zdravím........M. Václavek
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20022


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016)

Mikrovlny ohřívají pouze elektricky vodivé hmoty, nevodivými procházejí.
Zkrystalizovaný med se skládá z převážné části z krystalů cukrů, které jsou
nevodivé a v pórech mezi nimi je vodivý zbytkový roztok. Myslím, že v tom
zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné zážení
ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20021


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20012) (20015)

Myslím, že je důležité posuzovat věci trochu s nadhledem a významem celkovým. Tzv. k osvobození od daně do 40 včelstev se otevřela otázka, kdy je nutné pohlížet na příjmy nejen podle výkladu daného osvobozujícího zákona, ale i dle stanoviska Ministerstva financí, kde nemůže včelař i když má do 40 včelstev, a který si pořídil hmotný majetek si myslet, že je sproštěn daňové povinnosti. Takovou dotaci jako příjem vykazuje a spolu s takovým příjmem je povinen vést přehled dokladů pro kontrolu jak EU potažmo SZIF, tak také příjmové a výdajové položky hospodaření při činnosti pro FÚ.

Více ve vyjádření pracovníka Min. financí na nařízení 197/2005:

http://www.vcelarstvi.cz/cz/pdf/stanovisko.pdf

Takže bych byl rád př. Stonjeku, aby jsi takticky nezamlžoval fakta, které mohou mít opačný efekt, jestli se nechá včelař ukolébat tvojí verzí, protože taková dodatečně vyměřená daň u chovatele do 40 včelstev je při zanedbání evidence příjmů a výdajů možná. Převážná většina dotací dle daného nařízení 197/2005 je provozním nákladem a tudíž se dává do účetních položek.


Zpřístunění obchodní sítě je také špatný výklad veterinárního zákona. Jde o možnost pouze prodávat v malém množství jako přebytek a to je razantní rozdíl oproti tvému názoru. I přes takové zákonné zvýhodnění platí při takové činnosti obchodní zákonník, zákon o potravinách a další a další závislé předpisy a vyhlášky.


Ke svazové sklenici se nechci vyjadřovat, protože je-li něco svazového, může dojít k myslému názoru řádových členů, že všechno je všech také vstupuje do podvědomí nepsaný zákon "urvi co můžeš". Jde jen o nový výrobek - obal, který může mít vliv na prodejnost, ale dle směrnic EU a využití dotace pro propagaci medu nepřipadá taková svazová sklenice v úvahu. Jde o neupravený výtah ze směrnic EU.
Více:

http://vcelarskenoviny.cz/view.php?cisloclanku=2005120101


Za poslední 4 roky se událo mnoho věcí na poli včelařství a protože nejsem zaslepen nějakými relativními "výhodami" tak musím sdělit, že o skoro o nic postoupilo vyšetřování v případě Včely v Předboji a zpevnila se "dokonalá" profesionalita vedení v ohlídání si své vedoucí bezúhonosti.(viz sjezd) Také jsou nepřehédnutelné za to období totálně spadlé ceny u výkupu medu, které jsou prvotním rozvojovým aspektem organizovaného včelaře. Také dle mého názoru nastal přechod v neorganizovaný chaos cen při "prodeji ze dvora", dále nepřehledné a názorově usurpátorské praktiky ve věcech vnitrosvazových a organizačních a hlavně ve věci neznalých členech ČSV, které nemají jasný výklad při různých problematikách v ČSV, včelařství i mimo něj(viz níže, naco reaguji)
Podle veškerých známých inícií stále se snižující počet včelstev(včelařů), který je jakousi veřejnou plačkou(viz. Český rozhlas a relace s tajemníkem Peroutkou) a se kterou prý nelze nic dělat.

Také se zvyšuje stáří nejen členů, ale i úlů, kde se pohlíží s vyhlídkami na Operační program rozvoje venkova jako možnou alternativu, ale ten má jasně daná pravidla a mantinely a jsou pro začínajícího včelaře, který si zakládá chov jako koníček nebo pokračuje s dědictvím, překážkou v obnově a využití takového významného zdroje pro obnovení úlů. Jde jen o systém návratových ivestic, které se zabíhají, ale musí být splněny podmínky pro zemědělce, který se dosti do budoucna zavazuje k činnosti, která ho možná ani v té budoucnosti neuživí. Také jsem se snažil tady o názorovou intervenci zde a změna byla učiněna k lepšímu ale ne ideálnímu.

Ubezpečuji tě, že včelaři jsou činná duševně i manuálně to sorta lidí, kterou by slovo lenost z velké většiny přinejmenším popudilo proti tobě.

Pěknej den
_gp_
http://vindex.ic.cz

Od: Stonjek :

> Musím se vedení svazu trochu zastat. Myslím, že kritika je užitečná věc,
> ale musí se u ní trochu uvažovat logicky. Vedení svazu pro prodej medu
> udělalo v poslední době až překvapivě mnoho. V první řadě oddanilo 40
> včelstev na včelaře. Dále zpřístupnilo obchodní sí za neskutečně
> benevolentních podmínek. O propagaci medu se starají odborníci a kritizujme
> je až podle toho co předvedou. No a na závěr jsou v dohledu svazové
> sklenice a opět většina ví, že budou zcela nevyhovující, přestože jí nikdo
> zatím neviděl. To jsou změny, které se udály za cca poslední 4 roky.
> Skutečně se vám to zdá tak málo ???? Jak rádi by s námi měnili např. slov.
> kolegové, kteří si o něčem podobném mohou nechat jen zdát. Já osobně si
> myslím, že největší problém českých včelařů je zemská přitažlivost, která
> jim brání zvednout línou ..... z gauče a jít dělat něco pro svoje včelaření
> užitečného. Jsou pro to v této době docela dobré podmínky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20020


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

M. Václavek (85.132.169.34) --- 7. 1. 2007
Re: ANKETA - ÚLY. (2453) (20017) (20018)

Chtělo by to nějakou podobnou anketu znovu provést.
Přidal bych tam další otázky.
Zajímavé by bylo zjištění např.
-%včelařů chovající matky
-v čem včelaři včelaří
-průměrný výnos ze včelstva
-snůškové poměry
-průměrné množství zimního krmiva ( med,cukr )na včelstvo
-otázka ,,tenkostěnné úly nebo uteplené úly ???,,
-průměrná rojivost ( %včelstev za rok )

zdravím.....M. Václavek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20019


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

M. Václavek (85.132.169.34) --- 7. 1. 2007
Re: ANKETA - ÚLY. (2453) (20017)

Pardon,
ta anketa je už přes 3 roky stará a její výsledky dávno zveřejněné.

zdravím....M. Václavek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20018


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

M. Václavek (85.132.169.34) --- 7. 1. 2007
Re: ANKETA - ÚLY. (2453)

Nemohu tu anketu nalézt....je stránka napsaná dobře???????

zdravím.........M. Václavek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20017


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

M. Václavek (85.132.169.34) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013)

Ohřevem medu nad cca 50°C se ničí veškeré léčivé látky medu.Vzniká tím HMF ( hydroximethylfulfural ), což je vlastně jedovatá látka, tím z medu vytváříme lehce ( nepatrně ) jedovatý produkt.Dále se mění chuové vlastnosti medu ........karamelizuje.
Takové med není med,ale spíše kontaminovaný invert!!!
Med v supermarketech většinou nemá žádnou cenu, protože jde většinou o med pasterizovaný ( případně falšovaný ).
HMF se také nepatrně uvolnuje vlivem stárnutí medu ( velikost tohoto uvolnování je dána tím, v jakých podmínkách je med skladovaný....oslunění,teplota........... vždy však se daleko více HMF uvolní při zahřívání medu nad cca 50°C )
Pří rozpouštění medu na to musíme dávat pozor!Jsou metody jak bezpečně rozpustit med....např. vodní lázen,ponorná spirála s termostatem,.... Rozhodně bychom neměly při rozpouštění medu překračovat 50°C.
Nedělejme z léku jed.
Med a mikrovlnka.......ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zdravím........M. Václavek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20016


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78432 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 20016 do č. 20076)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu