78210

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Karel (194.138.39.55) --- 23. 6. 2006
Re: Obasah vody v medu x kvašení (17230) (17231)

Letos si koupím refraktometr. Po zkušenostech z loňska.

Med jeem vytočili, stočili do sklenic, hermeticky je uzavřeli. Med zkrystalizoval, vše vypadalo O.K.

Ale pak se začaly krystaly "přeskupovat", dělaly se tam hrudky a oblasti mezi nimi se vyplňovaly tmavším tekutým medem. A ten pak začal kvasit.
Slyšel jsem něco o mezikrystalické vodě.
Tedy hned všechny takto mírně chycené sklenice jsem dal na jaře včelám k doplnění zásob. Včely nejdříve odsály tekutou fázi a pak ten med byl náznaku kvašení a chuťově celkem bez vady.
Takže je možné, že by se i celkově nízký obsah vody dokázal lokálně přesunout a umožnil kvašení?

Děkuji za případné vysvětlení. Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17232


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Pepan - Re:Obasah vody v medu
Předchozí:Jan Čáp - Re: Obasah vody v medu x kvašení


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu