76650

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



pan Josef Menšík (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

nic se nefiltruje je to jen surovina ale je tady jeden problém musíš si
zjistit jaký nejmenší objem ti v palírně vypálí jsou palírny s nejmenším
objemem břečky ,tak se tato surovina nazívá , 40 litrů a taky 300l. pozor na
to!!!!

pepan

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <witko-comp/=/volny.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 24, 2005 2:45 PM
Subject: Re: Medovec


Dne pondělí 24 října 2005 10:46 Martin Černý napsal(a):
> Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým
kvašení,
> nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> Martin

Dobry den,
nejsem zas takovy znalec vyroby alkoholu, ale recept na "Medovec" v puvodnim
zneni byl de fakto recept na vyrobu samogonu (ukr. samohonu) - domaci
palenky, tedy vezmete cukr, vodu, drozdi (ne dolske kvasnice, ale drozdi co
se dava do peciva) , v tomto pripade se cast cukru nahradila medem , nechate
to zkvasit a prepalite. Nevyrabite medovinu, ale surovinu na palenku. Jestli
se to v obdobi mezi dokvasenim a palenim nejak zvlast filtruje netusim.
Vesmes tekutiny s obsahem vice nez 15% alkoholu pouzivam pouze zevne.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12801


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

Dne pondělí 24 října 2005 10:46 Martin Černý napsal(a):
> Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým kvašení,
> nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> Martin

Dobry den,
nejsem zas takovy znalec vyroby alkoholu, ale recept na "Medovec" v puvodnim
zneni byl de fakto recept na vyrobu samogonu (ukr. samohonu) - domaci
palenky, tedy vezmete cukr, vodu, drozdi (ne dolske kvasnice, ale drozdi co
se dava do peciva) , v tomto pripade se cast cukru nahradila medem , nechate
to zkvasit a prepalite. Nevyrabite medovinu, ale surovinu na palenku. Jestli
se to v obdobi mezi dokvasenim a palenim nejak zvlast filtruje netusim.
Vesmes tekutiny s obsahem vice nez 15% alkoholu pouzivam pouze zevne.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12800


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

f.bim (212.65.255.44) --- 24. 10. 2005
Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795)

Mně je to vcelku jasné kdo to čte a jistě dá zapravdu podstatě přízpěvku,zkostnatělost vycházející z předrevolučních manýrů nomenklaturních "kvádrů", či obava o zaměstnání?
Střední generace a starší byla záměrně uváděna v omyl slepou vírou k tištěné informaci, jiný názor byl označován za protistátní a undergrounový.
Zaplať pánbůh že žijeme v demokracii se všemi důsledky že? přátelé včelaři

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12799


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel T. (193.108.106.20) --- 24. 10. 2005
Německý med

Před rokem jsem dostal dárkově zabalený med z Německa, 3 krát 50 gramů (letní květ, horský květ a lesní). Prostě vzorkovnice. Na všem napsáno jak ekologicky je med získán zastudena a Hand made. První co mě zaujalo, že květový med zkrystalizoval zbůsobem vlastním pro med který je tepelne upraven nad hranicí 50°C(vlastní zkušenost) -po 6 měsících (+2až5 na pultech) je 1/2 čirá a druhá usazená ve formě jemných krystalek na dně. Ochutnal jsem všechny 3 vzorky najednou a měly skoro identickou chuť. Navíc to nebyla chuť běžného českého medu ale navoněno jak po bombónech. Všichni jsme se u toho ušklíbali a shodli se na tom, že jestli je tohle běžně k dostání, tak se ani nedivím, že je tak nízká spotřeba medu. Někdo tu kdysi napsal, že baliči medu udržují med zdravotně nezávadný. O léku se nedá hovořit. Teď už tomu rozumím.

Zdravím včelaře
Pavel T.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12798


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bullet (194.213.48.132) --- 24. 10. 2005
Mlhavé informace...

Milý Gustimiliáne,

tohle tady probíhalo poměrně nedávno, ptal jsem se na prakticky totéž (internetová podoba časopisu, vystavování případně -3 mesíce (pokud by šlo o zisk při vydávání časopisu)) a bylo mi šéfredaktorem odpovězeno, že časopis se na inet nedostane proto, protože drtivá většina včelařů nemá k dispozici internet a tudíž je to nepotřebné/neefektivní/nedůležité/nezajímavé....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12797


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Frantisek Rousek (e-mailem) --- 24. 10. 2005
RE: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795)

>Je doufam kazdemu jasne kdo toto cte, ze otazka clanku (Vc. 11/2005/290) "Jak dal v osvetove cinnosti" zajmoveho sdruzeni, je nekym omezena.

Je doufam kazdemu jasne kto toto cte, kdo to napsal a za jakym ucelem.

Frantisek Rousek




Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12796


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta

Se zajmem jsem si precetl v priloze Vcelarstvi, jak je vyhodne mit vnitrosvazovy casopis pristupny jen clenum a pry nic lepsiho podle rozhovoru s p. tajemnikem neni.

Davam zde jednu otazku. P. tajemnik byl osloven v takovem smyslu, kolik stoji vydavatelska cinnost casopisu a ke konkretnimu cislu by se urcite dostal. Ptam se, kolik je v castce statnich prostredku a na jaky ucel byly poskytnuty. Podle me totiz je zapomenuto to, ze se casopis sklada dle ISSN na dve casti a to publikacni a jakousi vestnikovou. (podle p. tajemnika)
Konkretneji?
Nemaji byt vynakladany penize poskytnute statem na osvetovou (vydavani Vcelarstvi je podle me take takto podporovano) cinnost take pro nejsirsi vcelarskou verejnost? Copak zakony o zajmovych organizacich nemluvi jasne o neznevyhodnovani clena a neclena potazmo jestli je castka na vzdelanost urcena vcelarum a ne CSV?

Je moznost, jak dat Vcelarstvi alespon v *.pdf souboru na internet a to, ze je sireni informaci po internetu vseobecne statem podporovano je jasne. Vzdyd prave informace o clenske praci, ktera je popisovana ve Vcelarstvi na svazovem webu je reklamou.

Vypada to tak, ze mnoho nadsencu ma webove stranky a vetsinou toto dela zdarma a ve volnem case. Svaz plati dva stale zamestnance starajici se o casopis a oni nejsou schopni takovou praci - vydat internetovou podobu Vcelarstvi uskutecnit? Tak vypada preci osveta a tim se navek dokazuje vyznam sdruzeni!

MOTTO: Chcete vyresit castecne osvetu a pristup laicke verejnosti k informacim o vcelich produktech? (viz. tabulka Vc.11/2005/291) Dejte p. tajemniku Vcelarstvi (treba bez vestniku) na internet. Potom smeknu, protoze jste splnil jednu podminku cerpani penez ze statnich zdroju.

Je doufam kazdemu jasne kdo toto cte, ze otazka clanku (Vc. 11/2005/290) "Jak dal v osvetove cinnosti" zajmoveho sdruzeni, je nekym omezena.


_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12795


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

> KVASU AROMATICKÉ LÁTKY a můžeš pálit mokud nemůžeš hned kvas dobře
uzavři
> aumísti v chladnu aby se neznehodnotil úbytkem alkoholu a aromat. chuť

Taky aby se z mrtvých kvasinek nedostaly do pálenky pachutě.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "pan Josef Menšík" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 24, 2005 11:18 AM
Subject: Re: Medovec


> kvašení má dve etapy .HLAVNÍ KVAŠENÍ JE PODLE MTEPLOTY ASI TAK 1 MĚSÍC A
PAK
> JDRUHÁ , DOKVÁŠENÍ V TÉTO DOBĚ SE VLIVEM POMALÉHO KVAŠENÍ PRÁVĚ DOSTÁVAJÍ
DO
> KVASU AROMATICKÉ LÁTKY a můžeš pálit mokud nemůžeš hned kvas dobře
uzavři
> aumísti v chladnu aby se neznehodnotil úbytkem alkoholu a aromat. chuť
> nejlépe vyniká tak při 50-53% alk. na litr
>
> pepan
>
> ----- Original Message -----
> From: "Martin ?ern?" <e-mail/=/nezadan>
> To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Monday, October 24, 2005 10:46 AM
> Subject: Re: Medovec
>
>
> > Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým
> kvašení,
> > nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> > Martin
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12794


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

kvašení má dve etapy .HLAVNÍ KVAŠENÍ JE PODLE MTEPLOTY ASI TAK 1 MĚSÍC A PAK
JDRUHÁ , DOKVÁŠENÍ V TÉTO DOBĚ SE VLIVEM POMALÉHO KVAŠENÍ PRÁVĚ DOSTÁVAJÍ DO
KVASU AROMATICKÉ LÁTKY a můžeš pálit mokud nemůžeš hned kvas dobře uzavři
aumísti v chladnu aby se neznehodnotil úbytkem alkoholu a aromat. chuť
nejlépe vyniká tak při 50-53% alk. na litr

pepan

----- Original Message -----
From: "Martin ?ern?" <e-mail/=/nezadan>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 24, 2005 10:46 AM
Subject: Re: Medovec


> Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým
kvašení,
> nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> Martin

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12793


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin Černý (80.83.67.77) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789)

Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým kvašení, nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát? Martin

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12792


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pete Mal (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Strihani kridel (12673) (12695)

Ja to používam už asi 8 rokov a tak na 70 % ostáva
stará matka v úli spolu s mladou a istý čas sa
tolerujú (po čase sa včely starej zbavia), niekedy sa
stará snaží vyrojiť ale len vypadne pred úľ a včely sa
vrátia. Ja vždy keď chcem meniť matku strihnem starej
krídla a nechám jej 1 uzavretý matečník. Ak stará
matka je dobrá tak po vídení novej so starou urobím
odloženec a výmenu opakujem. Takto si zabezpečíš
kontinuálne plodovanie a skoro úplné kopírovanie
vlastností pôvodnej rodiny. Po skúsenostiach si
myslím, že vlastnosti rodiny závisia len asi na 50% od
matky a asi na 50% od organizácie práce v rodine. Mám
cca 27 rodín a mám tak 1 roj za dva roky (aj to sa
zväčša len domnievam, že mi niečo ušlo) - pri
prehliadkych každé 2 týžde počas vrcholnej sezóny t.j.
máj - jún a tak raz za 3 týždne v apríli, júli a
auguste.

Peter M.

--- Kamil <Kamil.Rimal/=/cz.enersys.com> wrote:

> Co znám včelaře tak si libuje, že přistřižení matky
> při rojení zabraňuje
> odletu roje, nebo se dokonce roj vrátí protože matka
> je do dvou metrů od
> úlu. Tak nevím jestli
> ano nebo ne.
>



       
              
__________________________________
Yahoo! Mail - PC Magazine Editors' Choice 2005
http://mail.yahoo.com

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12791


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

FrantiĹĄek Rousek (e-mailem) --- 24. 10. 2005
RE: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice! (12783) (12786)



Jeden je brouk(ten cerny). To druhé je larva.
Frantisek Rousek

Vidim tam ale brouky dva, uplne jine barvy.

D. Helmut



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12790


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.17) --- 23. 10. 2005
Medovec

Do kvasu se nic nepřidává. Kvašení je tak bouřlivé, že poklice nadskakuje a často pěna teče ven. Možná, že by se tento postup dal použít i při výrobě medoviny.Kvašení trvá tak cca 14 dní. Jinak já jsem fungoval spíš jako dodavatel medu a pozorovatel. Za med jsem vždy dostal nějakou tu láhvinku. Žel Ukrajinci jsou pryč a tak uvažuji, že se do toho také jednou pustím. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12789


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HUBAČ (e-mailem) --- 23. 10. 2005
ATB v biomedu v Americe (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756) (12757)

Podle toho co vím o včelařeni v Americe, Naposledy jsme se s americanem
včelařem bavil 2 hodiny v Pardubicích na dnech medu začátkem rijna.
To co mi řekl odpovídá i dalsim referencim, tj. bez antibiotik by jim
vsechno vychcipalo, berou to jako nutne zlo, stejne jako my Gabon. Jinak
o tom nepremysli.Antibiotika pouzivaj i podle toho jak ma konkretni
včelař rad vcely. Cim je ma radej, tim vic leci, co kdyby....
Radek

-----Original Message-----
From: Eman [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Friday, October 21, 2005 1:10 PM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: Re:

Biomed u nás je definitivně zabitá záležitost díky našim veterinárním
předpisům. Mohl bych se cítit diskriminován jako včelař v EU.
Koupit si ho ale tady můžete - dovezený z Itálie
http://www.probio.cz/vyrobky/med-kvetovy-bio.htm

Na všech těch předpisech mě zaráží možnost preventivního ošetřování mimo
sezonu (nejpozději 30 dní před začátkem) antibiotiky oxytetracycline
(terramycin) v USA. Asi to mají nějak ověřený, že se to pak nedostane do
medu, nebo nevím. Tak tedy naše skvělé léky z Dolu NE a tolik tady
proklínaná antibiotika ANO. Není to divné? Vyplývá mi z toho, že naši
veterinární odborníci a jejich výzkumy nejsou kompatibilní se světem.
Neříkám horší nebo lepší, to nevím.

__________ Informace od NOD32 1.1263 (20051021) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12788


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef MenĹĄĂ­k (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Re: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice! (12783)

cybí tam odkut tento nález pochází nebo to je jen demonstrativní ukázka.

pepan

----- Original Message -----
From: <9732597286/=/gmx.net>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, October 23, 2005 2:12 PM
Subject: Re: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice!


> Vidim tam ale brouky dva, uplne jine barvy.
>
> D. Helmut
>
> --- Original Nachricht ---
> Absender: josef Šroll
> Datum: 23.10.2005 11:48
>
> >ÚV ČSV byl seznámen s úlovým broukem Aethina tumida v naší
> >republice. Nález prošel rukama jednoho německého profesora -
> >specialisty na včelařství, který o jeho pravosti nepochybuje.
> >Více na:
> >http://www.hrnek.cz/tumida/
> >
> >Pepa
> >
> >
> >
> >
> >

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12787


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 23. 10. 2005
Re: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice! (12783)

Vidim tam ale brouky dva, uplne jine barvy.

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: josef Šroll
Datum: 23.10.2005 11:48

>ÚV ČSV byl seznámen s úlovým broukem Aethina tumida v naší
>republice. Nález prošel rukama jednoho německého profesora -
>specialisty na včelařství, který o jeho pravosti nepochybuje.
>Více na:
>http://www.hrnek.cz/tumida/
>
>Pepa
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12786


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Re:Fotografie ze zasedani UV CSV (12784)

Od: josef Šroll :
> Na
> http://www.sroll.net/vcely/uvcsv22_10/index.php
> je galerie fotografií z právě proběhlého zasedání ÚV ČSV.
...............

Dobry napad s temi fotografiemi. Jeste kdyby byly nejake doprovodne informace nebo *.mp3 z diktafonu. (napr. zneni usneseni atd.)

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12785


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

josef Šroll (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Fotografie ze zasedani UV CSV

Na
http://www.sroll.net/vcely/uvcsv22_10/index.php
je galerie fotografií z právě proběhlého zasedání ÚV ČSV.
K obrázkům je možno připisovat komentáře, vulgarizmy budou
mazány.

Pepa


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12784


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

josef Šroll (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice!

ÚV ČSV byl seznámen s úlovým broukem Aethina tumida v naší
republice. Nález prošel rukama jednoho německého profesora -
specialisty na včelařství, který o jeho pravosti nepochybuje.
Více na:
http://www.hrnek.cz/tumida/

Pepa


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12783


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza Jindra (84.244.102.138) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768) (12780) (12781)

> Z 1 kg medu máš cca 0,7 dcl kvalitnej pálenky.

To asi přítel včelař popletl. Z 1 kg medu je téměř 1 litr 50% medovce. Z 10 litrů medoviny (10% lihu) jsou 2 litry pálenky. Medovec však není na "ožrání" je to lék. Pokud medovinu vyrobíš z vypláchnutých víček, obsahuje esence z propolisu které se přenesou do medovce. Ten pak kudy teče tudy léčí.
Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12782


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Včelár (84.47.69.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768) (12780)

Z 1 kg medu máš cca 0,7 dcl kvalitnej pálenky.
A nie, že sa ožerieš ako tá sviňa.
Pozvi všetkých kolegov včelárov nech sa ožerieme všetci.

Jirka S (213.29.5.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768)
Může to být fajn. Ale kolik kvalitní pálenky cca 50% z jedné dávky nakape? Předpokládám, že pálit dvakrát?! Z popisu bych chápal jen jednou? Dík za další info.Jirka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12781


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jirka S (213.29.5.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768)

Může to být fajn. Ale kolik kvalitní pálenky cca 50% z jedné dávky nakape? Předpokládám, že pálit dvakrát?! Z popisu bych chápal jen jednou? Dík za další info.Jirka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12780


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (84.244.109.94) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768)

Rudo, jak dlouho asi probíhá kvas? Od založení kvasu k pálení? Jinak se tam nic nepřidává? Živná sůl, okyselení ?

Jinak z vlastní zkušenosti potvrzuji, že ukrajinci jsou mistři světa ve výrobě kvalitní pálenky. A kontrolní výpočet na % lihu mi potvrzuje věrohodnost receptu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12779


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

emil (85.160.152.242) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12767) (12775)

Podle stávájícího zákonä o lihu je jakákoliv výroba lihu v domácích podmínkách zakázána pod hrozbou vysokých pokut.I výroba v pěstitelské pálenici je omezena na 30l absolutního alkoholu tj.cca 60l běžné pálenky na domácnost.Aby toho ještě nebylo málo,tak je jakýkoliv prodej zakázán,takže to musíte vypít sám nebo s přáteli.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12778


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Olda Vancata (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Kdo vi? Kde? (12771) (12773) (12776)

> http://www.n-vcelari.cz/clanek-letni-skola-nastavkoveho-vcelareni.htm

bajecny.

DEKUJU MOCKRAT

\vov


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12777


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Kdo vi? Kde? (12771) (12773)

http://www.n-vcelari.cz/clanek-letni-skola-nastavkoveho-vcelareni.htm

----- Original Message -----
From: "Olda Vancata" <olda.vancata/=/quicknet.se>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: 22. října 2005 11:59
Subject: Kdo vi? Kde?


>
> Nekde na webu jsem videl fotografii mistnosti pripravenou pro nejaky
> skoleni a misto zidli tam byly Langstroth nastavky. A ted si nemuzu
> vzpomenout kde to bylo a nemuzu to najit.
>
> Najde se nejaka dobra duse ktera mi rekne - "je to tam a tam".
>
> Dik predem
>
> \vov
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12776


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12767)

Teplota bodu varu etanolu je 78 st C. Ukapávat začíná při teplotě v kotli
cca 65 st C, někde tam je zhruba bod varu metanolu, přesně bych se musel
podívat do tabulek. Destilace etanolu končí při teplotě v kotli cca 98 st C,
je to bod varu azeotropické směsi voda-etanol, složení směsi už neznám. Nad
98 st C se odpařuje už jen voda a nežádoucí vyšší alkoholy a další látky,
některé jsou ve vodě špatně rozpustné, to je ten zakalený kondenzát,
pokračovat už nemá smysl. Pro dobré oddělení jednotlivých složek by měla
destilace trvat aspoň hodinu, takže nespěchat. Vyhazuje se obvykle do deseti
procent celkového kondenzátu, 3-4 % ze začátku, zbytek z konce destilace. Má
se používat měděný kotel nebo aspoň měděný chladič, měď katalyticky oxiduje
většinu nežádoucího metanolu na acetaldehyd, který je těkavý a z destilátu
během pár dnů vyprchává, pokud je v otevřené nádobě. Tolik znalosti získané
kdysi ve škole a ověřené v pálenicích.
Jinak je myslím podle našich zákonů povoleno pálit doma pro vlastní
potřebu, jinak ne.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 21, 2005 9:58 PM
Subject: Medovec - výroba.


> Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a
> to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl
> kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá
> naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na
dně
> otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět
> žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází
gumovou
> zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od
> mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být
> problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů
se
> musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi
> míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem
> varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality,
> protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým
> poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k
> prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl
> jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře.
> Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12775


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Kdo vi? Kde? (12771) (12773)

Před několika roky jsem takové židle zažil u Kolomého při návštěvě našich
včelařů jako nenápadnou propagaci pevnosti svých tehdy neuteplených
dřevěných nastavků. Ale byly to na 39x24.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Olda Vancata" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, October 22, 2005 11:59 AM
Subject: Kdo vi? Kde?


>
> Nekde na webu jsem videl fotografii mistnosti pripravenou pro nejaky
> skoleni a misto zidli tam byly Langstroth nastavky. A ted si nemuzu
> vzpomenout kde to bylo a nemuzu to najit.
>
> Najde se nejaka dobra duse ktera mi rekne - "je to tam a tam".
>
> Dik predem
>
> \vov

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12774


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Olda Vancata (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Kdo vi? Kde? (12771)


Nekde na webu jsem videl fotografii mistnosti pripravenou pro nejaky
skoleni a misto zidli tam byly Langstroth nastavky. A ted si nemuzu
vzpomenout kde to bylo a nemuzu to najit.

Najde se nejaka dobra duse ktera mi rekne - "je to tam a tam".

Dik predem

\vov




Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12773


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J.Horký (212.158.145.17) --- 22. 10. 2005
Luční med

Teď jsem viděl v Lidlu luční med 900 g za 69,90 Kč

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12772


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J.Horký (212.158.145.17) --- 22. 10. 2005
Luční med

Teď jsem viděl v Lidlu luční med 900 g za 69,90 Kč

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12771


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756)

Netvrdím, že u biovčelaření nelze kočovat přiznám se, že to ani nevím, jen jsem odpovídal Emanovi na jeho přízpěvek v kterém si myslel že Krřkonoše jsou včelařský bioráj a přidal jsem k tomu to co vím od P. Skrbka. V Obřím dole se včelkám moc nedařilo sluníčko tam začíná svítit v létě okolo 11 a ve 14 už se zas schovává na druhé straně a tím dlouho a brzo chladno a na Studniční hoře kromě vysokohorského vřesu nic moc nekvete, a zase léto tam začíná v červenci a končí babím létem v půlce září a to měl štěstí že si toho nevšimli ochranáři ještě by měl problémy, že tam uměle chované včelky nepatří.

Vláďa

> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz>
> Predmet: Re: Re:
> Datum: 21.10.2005 12:29:39
> ----------------------------------------
> U biovčelaření nejde kočovat? Přezimovat dole, chytit jarní snůšku a na
> konci května přemístit na další jarní snůšku do těch Krkonoš. Nebo se pro
> biovčelaření dá použít jen biokočování s úlem v bioruksaku na zádech?
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "Vladimír Navrkal" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, October 20, 2005 11:59 PM
> Subject: Re: Re:
>
>
> Ten má mimořádné stanoviště je dost vysoko a přitom není zas tak vysoko aby
> včelky nenašli dostatečné množství snůžky a hlavně je obklopen horami ze
> všech stran a má pro včelky široké údolí Špindlu. V naší ZO se o něco
> podobného pokouší P.Skrbek z koušel chovat včelky v Obřím dole pod Sněžkou ,
> v nejpřísnější rezervaci kam směl jen on jako hajnej, další včelky vynesl na
> zádech až na Studniční horu .a pro med si přišel ke mě a doma manželce
> ukazoval co toho vytočil pro klid v rodině.
> Vláďa
> > ------------ Puvodni zprava ------------
> > Od: Petr Lokvenc <>
> > Predmet: Re: Re:
> > Datum: 21.10.2005 00:02:55
> > ----------------------------------------
> > A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ...
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "Vladimír Navrkal" <>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM
> > Subject: Re: Re:
> >
> >
> > Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že
> > mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a
> koukám
> > mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy nejsou jistý
> i
> > ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do rezervace ata je zas
> tak
> > vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys je musel krmit.. Vláďa
> >
> >
> >
> >
> >
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12770


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756) (12764)

Od: Jan Cervenka
> Tusimze i v
> Italii chovaji kranky.
..........

Mozna neco malo. V Italii jsou lingustiky,(vlasky) a na Sicilii sicilianky. Je tam docela jiny problem v souvislosti s ekomedem a to je stale plodovani nepreruseny vyvoj destruktora. "Ekologicke" tam jsou pouze kyseliny ( formic a osalic) a vedle toho, a to pry neni ekologicke uz zanechava pach v medu, ty etericke smesice. Pyretroidy jsou v Italii mimo zakon.

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12769


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (62.84.141.151) --- 21. 10. 2005
Medovec - výroba.

Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na dně otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází gumovou zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů se musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality, protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře. Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12768


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (62.84.141.151) --- 21. 10. 2005
Medovec - výroba.

Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na dně otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází gumovou zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů se musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality, protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře. Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12767


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (213.235.142.205) --- 21. 10. 2005
Re: Re: Med v krkonoších (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747)

" V naší ZO se o něco podobného pokouší P.Skrbek z koušel chovat včelky v Obřím dole pod Sněžkou , v nejpřísnější rezervaci kam směl jen on jako hajnej, další včelky vynesl na zádech až na Studniční horu .a pro med si přišel ke mě a doma manželce ukazoval co toho vytočil pro klid v rodině.
".........

To je zajímavé, v učených knihách se uvádí, že smrk meduje hlavně ve svých přirozených polohách nad 500mnm.
To ani tam už není medovice?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12766


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Anton Turcani (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Pálení medoviny (12748)

Od doby (asi 10 dní) ako som sa prihlásil do Konferenci včelařu, prečítal
som všetky otázky a jednotlivé odpovede a poviem vám pravdu, bolí ma z toho
hlava. Predsa však napíšem niečo k téme o pálení ovocného alebo trebárs
medového kvasu, čiže medoviny. Každý kvas musí byť s dostatkom cukrov
(glukózy, fruktózy alebo sacharózy) t.j. minimálne 21-22% na liter kvasu. Po
prekvasení bude kvas obohatený o 11-12° alkoholu a to je cieľom. Príprava
ovocného kvasu pozostáva z premerania obsahu cukrov a ak ich má málo, musí
kvas dosladiť kryštálovým cukrom alebo medom na spomínaných 21-22° a viac,
medový zákvas určený na pálenie je z obsahom 1 kg medu (akéhokoľvek) na 4
litre vody, plus kvasinky npr. aj dolské. Čo je dôležité, každý kvas musí
byť vykvasený a to je vtedy, keď je kvas bez cukrov (vtedy by mal byť s
obsahom 12° alkoholu). Každý kvas má inú dobu kvasenia, preto najlepšie mať
muštomer a zmerať zbytok cukru v kvase a podľa toho sa riadiť. Medovina
kvasí (mnohí máte skúsenosti) najdlhšie, ale oplatí sa. Destaláciu je
najvhodnejšie robiť v obecných péleniciach, ale za určitého rizika (zákon) i
v domácej pálenici, ale len vtedy keď je do zostavy zaradený deflegmátor
(ten je v každej pálinici) na oddelenie kyselín a zlého metylalkoholu.
Tohoto roku sme boli na trojdňovom zájazde s maďarskými včelármi u
poľskýchvčelárov v Novom Sonči. Ako je zvykom, mužská časť sa rada chváli
svojimi destilačnými výsledkami a kolovali medzi nami všelijaké značky. Ale
všetci chodili na priateľovu medovicu- medovec, ktorá vynikajúco chutila
Mala dobrých 53° Anti


----- Original Message -----
From: "Martin Černý" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 21, 2005 7:35 AM
Subject: Pálení medoviny


> Také už jsem uvažoval o přepálení medoviny. Nevíte někdo, v jakém stavu
> musí být medovina dána k přepálení? Musí být vykvašená a odležená, nebo
> stačí jen rozkvasit? Martin

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12765


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756)

Dne pátek 21 října 2005 11:29 Radim Polášek napsal(a):
> U biovčelaření nejde kočovat? Přezimovat dole, chytit jarní snůšku a na
> konci května přemístit na další jarní snůšku do těch Krkonoš. Nebo se pro
> biovčelaření dá použít jen biokočování s úlem v bioruksaku na zádech?

Dobry den,

nebo je taky mozne vcelstva nelecit, na zimu bud vysirit, nebo prevest na
"klasicke" stanoviste, nebo prodat a na jare dovest BIO pakety. Tusimze i v
Italii chovaji kranky. Sice uz to asi neni to prave vcelareni, natoz pak
BIO , ale do zakona se to vejde. (inspirovano clanky ve vc. prekladech, kde v
USA vcelari, aby usetrili za krmeni vcelstva na zimu utrati a na jare dovezou
z jihu pakety - osobne bych nebyl zastancem takoveto metody)

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12764


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: P?len? medoviny (12748) (12749) (12752) (12755) (12762)

Já myslím, že pokud na pálení bude kvalitní pitelná medovina, dělaná tak,
aby po dokvašení měla řekněme těch cca 8 % alkoholu a k destilaci bude
zbavená kvasinek třeba slitím vrchu a filtrací spodku s rozvířenými
kvasinkami, tak stačí úplně jen jedna destilace. Po takové destilaci bude
procento alkoholu jednoznačně vyšší než 20, odhaduji okolo 30 %, což úplně
stačí, aby se to nekazilo a aroma při jedné destilaci nebude tolik oslabeno
jako při dvou destilacích. Nebo je možné medovinu s 8 % alkoholu, která
vykvasí o dost rychleji než výšeprocentní, polovinu dvě třetiny vypálit a
tím vypáleným alkoholem dorovnat procenta alkoholu ve zbytku medoviny na 20
%, kdy medovina vydrží a nekazí se.

Co se týká kvašení ovoce, jen bych dodal, čím více se přidá do ovoce řepného
cukru, tím více se rozředí aroma ovoce. Zase tím více tam je potom kvasinek,
které když se kvas nechá dlouho ležet, hnijí a dodávají do kvasu nežádoucí
příchutě. Zase cca do 8 % alkoholu v kvasu je kvas hodně náchylný k
přemnožení nežádoucích mikroorganismů, mohou se třeba přemnožit vedle
octových bakterie mléčného kvašení nebo "myšiny" atd a 8 % alkoholu v kvasu
se dosáhne jen někdy s ideálně zralým ovocem..

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "zak" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 21, 2005 2:54 PM
Subject: RE: P?len? medoviny


> Je to nejen záležitost kvasinek, ale i typu cukrů, které jsou v kvašeném
> materiálu.
>
> Sám jsem zkoušel medovinu jen dvakrát, jednou z běžného světlého květového
> medu, podruhé jsem podlehl reklamám o chutných tmavých medovinách - ze
> staršího medovicového (částečně jedlový les je cca 200 m od včel, černý
jak
> bota). Možná to byla i chyba procesu, ale z medovicového i když jsem ho
dal
> méně, byla příliš aromatická, prostě silná. Rodina měla raději tu světlou.
> Asi tak jak zde již bylo o % alkoholu řečeno, pijeme v rodině raději
medové
> pivo.
>
> Ještě k technologi kavašení ovoce z vlastní i když jen tříleté zkušenosti,
> bude tedy platit obecně i pro medovinu a typ medu, každý má jiné složení:
>
> Fajnšmekři nedoporučují kupovaný řepný cukr do kvasné směsi přidávat (více
> složitějších alkoholů ve výsledku kvašení). Z druhé strany, ale pokud
> amatér
> přidá cukr, tak směs lépe kvasí, vytvoří vyšší procento alkoholu, čímž
> chrání kvasný roztok proti zoctovatění a může jej nechat bez obav řádně
> dokvasit. A pokud se při destilaci konec nepoužije na pití, tak je
> výsledek
> obdobný.
>
> Jednotlivé druhy alkoholů nelze oddělit v pěstitelském pálení na 100%,
> velmi
> malá část příměsí přechází i do pálenky , proto záleží kolik "vypáleného"
> materiálu se využije na pití. Doporučuji ale pálenici vhodně vybírat,
lepší
> je osobní účast při pálení. Z tohoto důvodu doporučuji přivést na
dohodnutý
> termín směs zcela prokvašenou.
>
>
> K. Zak

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12763


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

zak (e-mailem) --- 21. 10. 2005
RE: P?len? medoviny (12748) (12749) (12752) (12755)

Je to nejen záležitost kvasinek, ale i typu cukrů, které jsou v kvašeném
materiálu.

Sám jsem zkoušel medovinu jen dvakrát, jednou z běžného světlého květového
medu, podruhé jsem podlehl reklamám o chutných tmavých medovinách - ze
staršího medovicového (částečně jedlový les je cca 200 m od včel, černý jak
bota). Možná to byla i chyba procesu, ale z medovicového i když jsem ho dal
méně, byla příliš aromatická, prostě silná. Rodina měla raději tu světlou.
Asi tak jak zde již bylo o % alkoholu řečeno, pijeme v rodině raději medové
pivo.

Ještě k technologi kavašení ovoce z vlastní i když jen tříleté zkušenosti,
bude tedy platit obecně i pro medovinu a typ medu, každý má jiné složení:

Fajnšmekři nedoporučují kupovaný řepný cukr do kvasné směsi přidávat (více
složitějších alkoholů ve výsledku kvašení). Z druhé strany, ale pokud amatér
přidá cukr, tak směs lépe kvasí, vytvoří vyšší procento alkoholu, čímž
chrání kvasný roztok proti zoctovatění a může jej nechat bez obav řádně
dokvasit. A pokud se při destilaci konec nepoužije na pití, tak je výsledek
obdobný.

Jednotlivé druhy alkoholů nelze oddělit v pěstitelském pálení na 100%, velmi
malá část příměsí přechází i do pálenky , proto záleží kolik "vypáleného"
materiálu se využije na pití. Doporučuji ale pálenici vhodně vybírat, lepší
je osobní účast při pálení. Z tohoto důvodu doporučuji přivést na dohodnutý
termín směs zcela prokvašenou.


K. Zak


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12762


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Lokvenc (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745)

Neměl jsem na mysli podávání zimních zásob, ale přikrmování místo medobraní
:-).
Petr


> Petr Lokvenc napsal(a):
>
>> A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ...
>>
>> ----- Original Message ----- From: "Vladimír Navrkal"
>> <drevotrans/=/seznam.cz>
>> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
>> Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM
>> Subject: Re: Re:
>>
>>
>> Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že
>> mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a
>> koukám mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy
>> nejsou jistý i ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do
>> rezervace ata je zas tak vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys
>> je musel krmit.. Vláďa
>>
>>
> Nevim, ja kdyz jsem u neho byl naposledy, tak mi nejaka krmitka ukazoval,
> ale treba od te doby zase postoupil. ;-]
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12761


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756) (12757) (12759)

nemůžete srovnáva ameriku (USA) se střední evropou tam se pohybuje hustata
osídlení od 1 na x km2 až po několi set a to platí i pro zemnědělství

pepan

----- Original Message -----
From: "Havl?k" <e-mail/=/nezadan>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 21, 2005 1:22 PM
Subject: Re: Re:


> Američani jsou mimozemšťani.Na ně se normální zákony a i část fyzikálních
> nevztahují a jejich antibiotika a hormony v potravinách neškodí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12760


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756) (12757)

Američani jsou mimozemšťani.Na ně se normální zákony a i část fyzikálních nevztahují a jejich antibiotika a hormony v potravinách neškodí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12759


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lukas (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746)

Petr Lokvenc napsal(a):

> A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ...
>
> ----- Original Message ----- From: "Vladimír Navrkal"
> <drevotrans/=/seznam.cz>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM
> Subject: Re: Re:
>
>
> Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si ,
> že mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby
> a koukám mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy
> nejsou jistý i ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do
> rezervace ata je zas tak vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě
> bys je musel krmit.. Vláďa
>
>
>
>
Nevim, ja kdyz jsem u neho byl naposledy, tak mi nejaka krmitka
ukazoval, ale treba od te doby zase postoupil. ;-]

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12758


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756)

Biomed u nás je definitivně zabitá záležitost díky našim veterinárním předpisům. Mohl bych se cítit diskriminován jako včelař v EU.
Koupit si ho ale tady můžete - dovezený z Itálie
http://www.probio.cz/vyrobky/med-kvetovy-bio.htm

Na všech těch předpisech mě zaráží možnost preventivního ošetřování mimo sezonu (nejpozději 30 dní před začátkem) antibiotiky oxytetracycline (terramycin) v USA. Asi to mají nějak ověřený, že se to pak nedostane do medu, nebo nevím. Tak tedy naše skvělé léky z Dolu NE a tolik tady proklínaná antibiotika ANO. Není to divné? Vyplývá mi z toho, že naši veterinární odborníci a jejich výzkumy nejsou kompatibilní se světem. Neříkám horší nebo lepší, to nevím.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12757


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747)

U biovčelaření nejde kočovat? Přezimovat dole, chytit jarní snůšku a na
konci května přemístit na další jarní snůšku do těch Krkonoš. Nebo se pro
biovčelaření dá použít jen biokočování s úlem v bioruksaku na zádech?

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Vladimír Navrkal" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, October 20, 2005 11:59 PM
Subject: Re: Re:


Ten má mimořádné stanoviště je dost vysoko a přitom není zas tak vysoko aby
včelky nenašli dostatečné množství snůžky a hlavně je obklopen horami ze
všech stran a má pro včelky široké údolí Špindlu. V naší ZO se o něco
podobného pokouší P.Skrbek z koušel chovat včelky v Obřím dole pod Sněžkou ,
v nejpřísnější rezervaci kam směl jen on jako hajnej, další včelky vynesl na
zádech až na Studniční horu .a pro med si přišel ke mě a doma manželce
ukazoval co toho vytočil pro klid v rodině.
Vláďa
> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Petr Lokvenc <>
> Predmet: Re: Re:
> Datum: 21.10.2005 00:02:55
> ----------------------------------------
> A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ...
>
> ----- Original Message -----
> From: "Vladimír Navrkal" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM
> Subject: Re: Re:
>
>
> Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že
> mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a
koukám
> mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy nejsou jistý
i
> ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do rezervace ata je zas
tak
> vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys je musel krmit.. Vláďa
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12756


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Pálení medoviny (12748) (12749) (12752)

Eman napsal:
> To je pak meruňkovice a ta obsahuje vyšší alkoholy, metyl, butyl a kdovíco
> a to já nemusím pít. Medovec je čistý pití - výsada včelařů a jejich

Vedle toho, co kvasí to přece záleží i na tom, jak a jakými kvasinkami to
kvasí. I v medovině tyhle látky jsou a destilací se dostávají do destilátu.
A taky určují výslednou chuť. Rozdíl je v tom, že ve špatné pálence ze
špatného kvasu je těchto látek hodně a v takovém složení, že výsledná chuť
nestojí za nic, nemluvě o kocovině. Pálenka z medoviny nebo z vína je ale
obvykle čistší, protože mrtvé kvasinky usazené na dně, které jsou taky
zodpovědné za hodně nežádoucích látek a pachutí v pálence, se do kotle
nedávají. U kvasů z ovoce to oddělit nejde.
Taky hodně záleží, jestli se při pálení šetří a smíchá se kompletně všechno
co vyteče z přístroje nebo se vezme jen střední podíl a první podíl, ve
kterém je hodně metylu a podobného "lehkého svinstva" a poslední podíl, ve
kterém je hodně vyšších alkoholů a podobného "těžkého svinstva" se dá zvlášť
a nechá třeba na mazání nohou nebo na propolisovou tinkturu. To platí pro
klasickou destilaci, kde se obvykle pálí dvakrát, při prvním pálení se
získává surový destilát, který se přepaluje ještě jednou. Ale viděl jsem
nedávno v televizi i pálenici s destilační kolonou, tam se pálí jen jednou a
ty děje uvnitř jsou trochu složitější.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 21, 2005 10:06 AM
Subject: Re: Pálení medoviny


> >já jsem ji dal dohromady s meruňkami..
>
> To je pak meruňkovice a ta obsahuje vyšší alkoholy, metyl, butyl a kdovíco
> a to já nemusím pít. Medovec je čistý pití - výsada včelařů a jejich
> přátel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12755


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Mirek (147.229.152.64) --- 21. 10. 2005
ekovcelareni

Je me lito, ze jsem vas tak rozhodil. Mam to z prednasky pana Vydry z Brna na tema podminky ekovcelareni.Taky jsem chtel ekovcelarit ale po ni me to preslo.
Mirek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12754


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Mirek (147.229.152.64) --- 21. 10. 2005
ekovcelareni

Je me lito, ze jsem vas tak rozhodil. Mam to z prednasky pana Vydry z Brna na tema podminky ekovcelareni.Taky jsem chtel ekovcelarit ale po ni me to preslo.
Mirek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12753


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 21. 10. 2005
Re: Pálení medoviny (12748) (12749)

>já jsem ji dal dohromady s meruňkami..

To je pak meruňkovice a ta obsahuje vyšší alkoholy, metyl, butyl a kdovíco a to já nemusím pít. Medovec je čistý pití - výsada včelařů a jejich přátel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12752


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Lokvenc (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718)


----- Original Message -----
From: "pan Josef Menšík" <Josef.Mensik/=/seznam.cz> ...

> PODLE VŠECH TĚCHTO MOUDROSTÍ které jsem si an toto téma tady přečetl tak
> jediný spůsob jak u nás může zákazník přijít k nzávadnému medu je, že mu
> ho
> do huby vymačkám přímu na včelnici ,nebo si to dokonce bude muset udělat
> sám
> Tenhle přístup k normě je typický pro byrokraty v každém případě hledají
> proč to či ono nejde

Pokud ovšem včelaříte na nějaké chemicky neošetřované oáze někde uprostřed
Sahary .... :-))))

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12751


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718)

PODLE VŠECH TĚCHTO MOUDROSTÍ které jsem si an toto téma tady přečetl tak
jediný spůsob jak u nás může zákazník přijít k nzávadnému medu je, že mu ho
do huby vymačkám přímu na včelnici ,nebo si to dokonce bude muset udělat sám
Tenhle přístup k normě je typický pro byrokraty v každém případě hledají
proč to či ono nejde

----- Original Message -----
From: "Ing. Arnošt Hrdina" <arnost.hrdina/=/ais.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, October 20, 2005 10:27 AM
Subject: Re: Re:


> No a přesto, ač je to paradox, tak u nás ekologičtí zemědělci jsou a
fungují
> :)!
> Mají své odběratele a svoje výstavy ...
> Někdy věci jsou naprosto v rozporu s tím, co si o dané věci myslíme :)!
>
> Arnošt
>
> ----- Original Message -----
> From: "Radim Poláek" <polasek/=/e-dnes.cz>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, October 20, 2005 9:57 AM
> Subject: Re: Re:
>
>
> Kdyby někteří zemědělci přestali s chemií, pořád by to nemohli prodat jako
> ekopotraviny. Takže by to museli prodávat za stejnou cenu jako ostatní a
> protože by měli třeba poloviční úrodu, skutečně by rychle zkrachovali.
Takže
> proto musí "švihat těmi chemickými biči" ty pole pořád bez ohledu na to,
že
> půda je čím dál horší a bez ohledu na to, že vypěstovaných plodin je
stejně
> přebytek. A bez ohledu na to, že díky tomuto přebytku, jsou ceny tak
nízké,
> že většina zemědělců nemá žádné rezervy a tudíž možnost radikálně něco
> změnit, třeba přejít na ekologické zemědělství je pro ně utopie. A doufat,
> že až dojde k nějakému kolapsu, tak padne soused, který je třeba o
trošičku
> horší než on. Já myslím, že to je výsledek dotací EU do zemědělství, které
> mají zajistit víceméně plošné zemědělství všude.
>
> R. Polášek
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12750


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

emil (85.160.186.42) --- 21. 10. 2005
Re: Pálení medoviny (12748)

Medovina by měla být úplně prokvašená,já jsem ji dal dohromady s meruňkami a je to výborné pití.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12749


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin Černý (80.83.67.77) --- 21. 10. 2005
Pálení medoviny

Také už jsem uvažoval o přepálení medoviny. Nevíte někdo, v jakém stavu musí být medovina dána k přepálení? Musí být vykvašená a odležená, nebo stačí jen rozkvasit? Martin

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12748


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746)

Ten má mimořádné stanoviště je dost vysoko a přitom není zas tak vysoko aby včelky nenašli dostatečné množství snůžky a hlavně je obklopen horami ze všech stran a má pro včelky široké údolí Špindlu. V naší ZO se o něco podobného pokouší P.Skrbek z koušel chovat včelky v Obřím dole pod Sněžkou , v nejpřísnější rezervaci kam směl jen on jako hajnej, další včelky vynesl na zádech až na Studniční horu .a pro med si přišel ke mě a doma manželce ukazoval co toho vytočil pro klid v rodině.
Vláďa
> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Petr Lokvenc <lokvenc.petr/=/volny.cz>
> Predmet: Re: Re:
> Datum: 21.10.2005 00:02:55
> ----------------------------------------
> A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ...
>
> ----- Original Message -----
> From: "Vladimír Navrkal" <drevotrans/=/seznam.cz>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM
> Subject: Re: Re:
>
>
> Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že
> mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a koukám
> mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy nejsou jistý i
> ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do rezervace ata je zas tak
> vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys je musel krmit.. Vláďa
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12747


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Lokvenc (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745)

A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ...

----- Original Message -----
From: "Vladimír Navrkal" <drevotrans/=/seznam.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM
Subject: Re: Re:


Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že
mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a koukám
mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy nejsou jistý i
ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do rezervace ata je zas tak
vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys je musel krmit.. Vláďa


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12746


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729)

Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a koukám mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy nejsou jistý i ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do rezervace ata je zas tak vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys je musel krmit.. Vláďa
> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Eman <e-mail/=/nezadan>
> Predmet: Re: Re:
> Datum: 20.10.2005 12:04:03
> ----------------------------------------
> To máš Arnošte pravdu.
> Já se s tím setkal v poslední době. Manželka začala kupovat biomléko a
> světe div se, já ho můžu pít syrové bez následků a vydrží déle. Je dražší,
> ale vím za co si platím. Možná to je náhoda, ale překvapilo mě to. Med mi
> zatím stačí neekologický, na ekochov bych se musel odstěhovat snad do
> Krkonoš. V okolí to nemá šanci.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12745


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HUBAČ (e-mailem) --- 20. 10. 2005
RE: ekovcelareni (12716) (12718)

Mam o ekovcelareni nejake materialy pokud by někdo chtel. V podstate si
to skoro každý vyklada bohužel jinak i v cizine, jinak se mi ale
materialy od RNDr. Šwamberka zamlouvaji. Kazdopadne je nerez hygienicky
nezavadny.
Radek Hubac

-----Original Message-----
From: Eman [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Thursday, October 20, 2005 8:32 AM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re:

Odkud mas ty moudrosti, jak ma vypadat ekovcelareni? (zadne leceni, ani
nerez ??, co je to za nesmysly?)
A jestlize je v zahranici poptavka po ekologickych potravinach (i kdyz
nekolik %), prijde to postupne i sem. Samozrejme je s tim jina prace a
cena
tomu bude odpovidat. Lidi maji penize (nekteri) a jim bychom meli byt
pripraveni neco zaruceneho nabidnout, aby se to nemuselo dovazet. Je
prebytek potravin, obili atd. a porad musi zemedelci do poli cpat
chemii.
Vidim to na mistnim zelinari jak porad jezdi s cisternou: herbicidy,
hnojiva, fungicidy, pesticidy. Pry by to bez chemie mohl zabalit hned.
Prijde mi to trochu postavene na hlavu. Oni snad uz ani klasicky nic
vypestovat nedokazou. Pripada mi komicke, kdyz se tady kdekdo chvasta,
jaky
mame kvalitni med, cesky med, jak mame krasnou a cistou krajinu a pak
kdyz
dojde na vec, tak ekologicky med udelat nemuzeme. Jen jsem do toho chtel
trosku pichnout, protoze ty litanie o cene medu me uz nebavily.

__________ Informace od NOD32 1.1261 (20051019) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12744


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lukas (e-mailem) --- 20. 10. 2005
Re: koupím kvalitní med (12722)

Snáilová napsal(a):

>Koupím kvalitní med přímo od včelaře.Děkuji za nabídky
>
>
>
>
Nabim pastovany, nebo lesni. Liberecko nebo Krkonose. Nejlepe osobni odber.
Lukas V.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12743


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin Olsak (e-mailem) --- 20. 10. 2005
RE: vosk (12740) (12741)

Literatura mi rika, ze:
"Pri vyberu nadoby na vyvareni musime ovsem postupovat
opatrne. V zadnem pripade nesmi horky vosk prijit do styku
s zelezem, medi nebo pozinkovanym plechem. Vhodna je pouze
nerezavejici ocel, hlinik, sklo a neporuseny smalt. Pri
nedodrzeni tohoto pozadavku vznikaji za vyssich teplot
sedozelene az cerne slouceniny. Jsou to soli kyselin vceliho
vosku s kovy, z nichz je nadoba vyrobena."
Vesely a kolektiv - Vcelarstvi

Martin

--
No virus found in this outgoing message.
Checked by AVG Anti-Virus.
Version: 7.0.344 / Virus Database: 267.12.4/142 - Release Date: 18.10.2005


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12742


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 20. 10. 2005
Re: vosk (12740)

Používám starší hrnec na slití kousků ze slunečního tavidla, protože tavit v něm celé plásty samozřejmě nejde. Hrnec to nepoškodí , ale na stěně zůstává tenký film z vosku a nečistot, takže na nic jiného již nejde použít.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12741


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 76650 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 12741 do č. 12801)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu