76060

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(e-mailem) --- 26. 2. 2011
Re: Pani Bambukov?

V tomhle je kus pravdy, ale jen kus. Cena medu ve srovnání s máslem 1 : 1 byla nastavena za vlády Marie Terezie.
Od té doby se lecos změnilo. 1) to je zimování na cukru, Tím se zvýšila produkce medu. 2) Změnila se technologie získávání z plástů. Což má zase vliv na výtěžnost. 3) co hlavně se změnilo je celý způsob včelaření. 4) Dost podstatně se dnes mění skladba plodin na polích a porosty v lesích. 5) změnilo se také používání levné pracovní síly která je nahrazena drahými technologiemi. Jediné co se nezměnilo je právě to srovnání.

> ------------ Původní zpráva ----------
> Od: gp <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Pani Bambukov?
> Datum: 26.2.2011 10:44:22
> ----------------------------------------
> Jestli si hodnotíte svůj med na 300 Kč/kilo, tak ten můj by musel mít podle
> Vašich hodnot 500. Protože nemusím ládovat a tak kazit hodnotu medu
> přikrmováním včelstva na jaře. Mám totiž dostatečné medné zásoby donesené z
> okolní vegetace. Spotřeba při doplňování zásob mi ročně nepřesahuje v
> celkovém průměru 1 kg/včelstvo. Takže toliko o hodnotách medu podle Vás. A.
> Možná proto si cením med finančně trochu jinak a mohu si dovolit jít s
> cenou medu mnohem níž. Proč? Protože vkládám do vložené práce při včelaření
> jinou filosofii._gp_
>
>
> ...........
> Jan Bűrgel (82.113.48.14) --- 2. 2. 2010
> krmení - voda
> 3NN nahoře je igelitová folie v ní otvor 2x3cm, hobra 15mm 1až3ks 3,5l nebo
> menší sklenice s krmícím víčkem do poloviny naplněná roztokem.
> Roztok = naplním sklenici asi 2,5l vody studené protože teplou nemám, +1kg
> krystalu,rozmíchám a rozdělím do 2 sklenic a dám na včely, dám 2 NN a víko.
> Začínám po proletu v polovině března když včely začnou létat. Zpočátku
> berou vodu pomalu, je li zima a nelétají také pomalu tak že kontroluji asi
> 1x týdně,kdy vyberou tak 1,5 až 2 l týdně, v dubnu se odběr zvyšuje dávám
> trochu méně cukru asi 3/4kg na sklenici a vystačí to každým včelám různě
> ale asi 1 týden.Tak že jedny včely vyberou za jaro asi 4x3,5 l =10 až 14l
> roztoku s 3mi kg cukru. Roztok se někdy hlavně zpočátku kazí, .( sliz ,
> někdy lihové kvašení) dávám propolis ale nepomáhá to.
> J.B.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50924


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 2. 2011
Re: Pani Bambukov?

" V tomhle je kus pravdy, ale jen kus. Cena medu ve srovnání s máslem 1 : 1 byla nastavena za vlády Marie Terezie.
Od té doby se lecos změnilo. 1) to je zimování na cukru, Tím se zvýšila produkce medu. 2) Změnila se technologie získávání z plástů. Což má zase vliv na výtěžnost. 3) co hlavně se změnilo je celý způsob včelaření. 4) Dost podstatně se dnes mění skladba plodin na polích a porosty v lesích. 5) změnilo se také používání levné pracovní síly která je nahrazena drahými technologiemi. Jediné co se nezměnilo je právě to srovnání."

Já přidám další kus pravdy. Změnila se i technologie výroby másla, za Marie Terezie máslo stloukaly děvečky v máselnici, bylo to pracné a máslo měřeno dnešním pohledem by bylo nekvalitní , snadno se kazící a kdovíjestli neprodejné kvůli všelijaké kontaminaci a zápachu. Přesto to byl jeden z hlavních mléčných výrobků. Dneska se v mlékárnách máslo dělá strojně v dávkách po mnoha tunách a vesměs kvůli "zdravé výžive" jsou produkty z mléka o máselný tuk ochuzené. To jsou všelijaké tvarohy, netučné sýry, všelijaké sušené mléka určené pro přidávání do všelijakých potravinářských receptur, od jogurtů po třeba chléb nebo masné výrobky, z toho všeho se máselný tuk odstraňuje. A máslo je dneska v potravinářském průmyslu v podstatě odpadní produkt, kterého se mlékárenský evropský průmysl spíš obtížně zbavuje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50926


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu