76060

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 2. 2011
Re: Pani Bambukov?

" V tomhle je kus pravdy, ale jen kus. Cena medu ve srovnání s máslem 1 : 1 byla nastavena za vlády Marie Terezie.
Od té doby se lecos změnilo. 1) to je zimování na cukru, Tím se zvýšila produkce medu. 2) Změnila se technologie získávání z plástů. Což má zase vliv na výtěžnost. 3) co hlavně se změnilo je celý způsob včelaření. 4) Dost podstatně se dnes mění skladba plodin na polích a porosty v lesích. 5) změnilo se také používání levné pracovní síly která je nahrazena drahými technologiemi. Jediné co se nezměnilo je právě to srovnání."

Já přidám další kus pravdy. Změnila se i technologie výroby másla, za Marie Terezie máslo stloukaly děvečky v máselnici, bylo to pracné a máslo měřeno dnešním pohledem by bylo nekvalitní , snadno se kazící a kdovíjestli neprodejné kvůli všelijaké kontaminaci a zápachu. Přesto to byl jeden z hlavních mléčných výrobků. Dneska se v mlékárnách máslo dělá strojně v dávkách po mnoha tunách a vesměs kvůli "zdravé výžive" jsou produkty z mléka o máselný tuk ochuzené. To jsou všelijaké tvarohy, netučné sýry, všelijaké sušené mléka určené pro přidávání do všelijakých potravinářských receptur, od jogurtů po třeba chléb nebo masné výrobky, z toho všeho se máselný tuk odstraňuje. A máslo je dneska v potravinářském průmyslu v podstatě odpadní produkt, kterého se mlékárenský evropský průmysl spíš obtížně zbavuje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50926


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu