78506

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Jiří Pala (193.179.175.210) --- 25. 2. 2011
Re:

Milá Kateřino, až půjdete příště do těch marketů o kterých jste psala, přiberte si lupu a přečtěte si co všechno je na tak zvaném másle napsáno. Pokud tam nebude velkými písmeny napsáno, že balení obsahuje pouze mléčný tuk v DEVADESÁTI DVOU PROCENTECH, tak se jedná pouze o nějaký druh margarinu.Což je v podstatě různě CHEMICKY UPRAVENÝ ROSTLINNÝ TUK, samozřejmě může být tento produkt "osmraděn určitým malým množstvím mléčného tuku, aby se neřeklo a uspokojili se lidé Vaší skupiny. Na skutečné máslo z kravského mléčného tuku nemáte. Med si však můžete kupovat ve Vámi zmíněných marketech v trvale tekutém stavu. Když byste si projela web, tak se dozvíte, že tento med je vyroben ze sirupů vyrobených z různých zcukřených škrobů. Nechte si chutnat - jak to máslo tak i med z marketu.

J.P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50910


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Kateřina Bambušková (e-mailem) --- 25. 2. 2011
Re:

Zdravím,

jen tak mimochodem definici másla znám... a za klasické máslo se považuje
již výrobek, který má nad 80% tuku, viz třeba
http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1slo
Rozhodně žádné margariny nekupujeme a například to olešnické máslo těch
alespoň 82% tuku má...
http://www.ole.cz/produkt.php?nazev=maslo-velkospotreb.-baleni-10kg
stejně jako třeba jihočeské máslo od madety...
http://www.madeta.cz/cs/produkty-a-sluzby/nase-produkty?c=410&p=15100
a spousta dalších co se prodávají nejen v různých marketech, ale i v
kterékoliv maloprodejně...
No a co se týče toho medu, tak nemám potřebu si jej kupovat z obchodu, když
nám ho dávají naše včely :-)
<http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1slo>

S pozdravem
Kateřina Bambušková X<:3 )~


2011/2/25 Ji?? Pala <e-mail/=/nezadan>

> Milá Kateřino, až půjdete příště do těch marketů o kterých jste psala,
> přiberte si lupu a přečtěte si co všechno je na tak zvaném másle napsáno.
> Pokud tam nebude velkými písmeny napsáno, že balení obsahuje pouze mléčný
> tuk v DEVADESÁTI DVOU PROCENTECH, tak se jedná pouze o nějaký druh
> margarinu.Což je v podstatě různě CHEMICKY UPRAVENÝ ROSTLINNÝ TUK,
> samozřejmě může být tento produkt "osmraděn určitým malým množstvím
> mléčného tuku, aby se neřeklo a uspokojili se lidé Vaší skupiny. Na
> skutečné máslo z kravského mléčného tuku nemáte. Med si však můžete kupovat
> ve Vámi zmíněných marketech v trvale tekutém stavu. Když byste si projela
> web, tak se dozvíte, že tento med je vyroben ze sirupů vyrobených z různých
> zcukřených škrobů. Nechte si chutnat - jak to máslo tak i med z marketu.
>
> J.P.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50911


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(89.190.52.88) --- 25. 2. 2011
Re:

Jen k tomu máslu. V marketech prodávají máslo pod cenou, především to, které bylo uskladněno vyvolenými firmami EU jako společenská zásoba /např. při nějaké katastrofě, váleč. konfliktu, potr. krize apod./ Toto máslo je uchováváno ve skladech předepsanou dobu, firma dostává za každý den skladování finanční vyrovnání a po uplynutí doby skl., si s máslem může udělat co chce.
A co asi udělá. Dodá to v akcích do marketů a lidi by se z toho mohli zbláznit. Že je to staré, to už nikdo na obal nenapíše.
Samozřejmě, že akci mohou udělat i solidní firmy. Zd.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50913


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
P.K. (90.178.157.91) --- 26. 2. 2011
Re:

to je super ,že někdo chápe slevu jako neschopnost prodat za vyšší marži,resp.když nejste ochotni zaplatit max tak vám to daj za normál marži,ale pro dav duchodců je to sleva,čím větší sleva tím víc mě okrádají..na to nejsem tak bohatej

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50916


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jiří Pala (193.179.175.210) --- 26. 2. 2011
Re:

Ještě jinak. Skutečné máslo se po pobytu v chladnici dá dělit sekerou, nebo sekáčkem. K dalšímu použití, třeba mazání na chléb, se musí nechat povolit.

J.P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50919


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jan Bűrgel (82.113.48.14) --- 26. 2. 2011
Re: Pani Bambušková

Jestliže se bavíte o ceně medu , za kolik by jste med od vašich včel prodávala aby to pro vás bylo lukrativní,za 100,- Já mám tolik včel aby mi přinesly tolik medu který prodám podle mne za dostatečnou cenu. Prodávám za 120,- ale myslím si že můj med má daleko vyšší cenu než těch 120,- protože je dobrý, pravý a nepokažený má podle mne cenu až 300,- za kilo.Uvědomuji si totiž riziko i pracnost za které jej získávám. Kdyby včelaření nebylo pro mne takovou zábavou jakou je nikdy bych pro peníze nevčelařil. Proto je v Čechách tak málo profesionálních včelařů a tolik profesionálních překupníků.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50920


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
gp (93.92.52.23) --- 26. 2. 2011
Re: Pani Bambušková

Jestli si hodnotíte svůj med na 300 Kč/kilo, tak ten můj by musel mít podle Vašich hodnot 500. Protože nemusím ládovat a tak kazit hodnotu medu přikrmováním včelstva na jaře. Mám totiž dostatečné medné zásoby donesené z okolní vegetace. Spotřeba při doplňování zásob mi ročně nepřesahuje v celkovém průměru 1 kg/včelstvo. Takže toliko o hodnotách medu podle Vás. A. Možná proto si cením med finančně trochu jinak a mohu si dovolit jít s cenou medu mnohem níž. Proč? Protože vkládám do vložené práce při včelaření jinou filosofii._gp_


............
Jan Bűrgel (82.113.48.14) --- 2. 2. 2010
krmení - voda
3NN nahoře je igelitová folie v ní otvor 2x3cm, hobra 15mm 1až3ks 3,5l nebo menší sklenice s krmícím víčkem do poloviny naplněná roztokem.
Roztok = naplním sklenici asi 2,5l vody studené protože teplou nemám, +1kg krystalu,rozmíchám a rozdělím do 2 sklenic a dám na včely, dám 2 NN a víko. Začínám po proletu v polovině března když včely začnou létat. Zpočátku berou vodu pomalu, je li zima a nelétají také pomalu tak že kontroluji asi 1x týdně,kdy vyberou tak 1,5 až 2 l týdně, v dubnu se odběr zvyšuje dávám trochu méně cukru asi 3/4kg na sklenici a vystačí to každým včelám různě ale asi 1 týden.Tak že jedny včely vyberou za jaro asi 4x3,5 l =10 až 14l roztoku s 3mi kg cukru. Roztok se někdy hlavně zpočátku kazí, .( sliz , někdy lihové kvašení) dávám propolis ale nepomáhá to.
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50921


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 26. 2. 2011
Re: Pani Bambukov?

V tomhle je kus pravdy, ale jen kus. Cena medu ve srovnání s máslem 1 : 1 byla nastavena za vlády Marie Terezie.
Od té doby se lecos změnilo. 1) to je zimování na cukru, Tím se zvýšila produkce medu. 2) Změnila se technologie získávání z plástů. Což má zase vliv na výtěžnost. 3) co hlavně se změnilo je celý způsob včelaření. 4) Dost podstatně se dnes mění skladba plodin na polích a porosty v lesích. 5) změnilo se také používání levné pracovní síly která je nahrazena drahými technologiemi. Jediné co se nezměnilo je právě to srovnání.

> ------------ Původní zpráva ----------
> Od: gp <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Pani Bambukov?
> Datum: 26.2.2011 10:44:22
> ----------------------------------------
> Jestli si hodnotíte svůj med na 300 Kč/kilo, tak ten můj by musel mít podle
> Vašich hodnot 500. Protože nemusím ládovat a tak kazit hodnotu medu
> přikrmováním včelstva na jaře. Mám totiž dostatečné medné zásoby donesené z
> okolní vegetace. Spotřeba při doplňování zásob mi ročně nepřesahuje v
> celkovém průměru 1 kg/včelstvo. Takže toliko o hodnotách medu podle Vás. A.
> Možná proto si cením med finančně trochu jinak a mohu si dovolit jít s
> cenou medu mnohem níž. Proč? Protože vkládám do vložené práce při včelaření
> jinou filosofii._gp_
>
>
> ...........
> Jan Bűrgel (82.113.48.14) --- 2. 2. 2010
> krmení - voda
> 3NN nahoře je igelitová folie v ní otvor 2x3cm, hobra 15mm 1až3ks 3,5l nebo
> menší sklenice s krmícím víčkem do poloviny naplněná roztokem.
> Roztok = naplním sklenici asi 2,5l vody studené protože teplou nemám, +1kg
> krystalu,rozmíchám a rozdělím do 2 sklenic a dám na včely, dám 2 NN a víko.
> Začínám po proletu v polovině března když včely začnou létat. Zpočátku
> berou vodu pomalu, je li zima a nelétají také pomalu tak že kontroluji asi
> 1x týdně,kdy vyberou tak 1,5 až 2 l týdně, v dubnu se odběr zvyšuje dávám
> trochu méně cukru asi 3/4kg na sklenici a vystačí to každým včelám různě
> ale asi 1 týden.Tak že jedny včely vyberou za jaro asi 4x3,5 l =10 až 14l
> roztoku s 3mi kg cukru. Roztok se někdy hlavně zpočátku kazí, .( sliz ,
> někdy lihové kvašení) dávám propolis ale nepomáhá to.
> J.B.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50924


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 2. 2011
Re: Pani Bambukov?

" V tomhle je kus pravdy, ale jen kus. Cena medu ve srovnání s máslem 1 : 1 byla nastavena za vlády Marie Terezie.
Od té doby se lecos změnilo. 1) to je zimování na cukru, Tím se zvýšila produkce medu. 2) Změnila se technologie získávání z plástů. Což má zase vliv na výtěžnost. 3) co hlavně se změnilo je celý způsob včelaření. 4) Dost podstatně se dnes mění skladba plodin na polích a porosty v lesích. 5) změnilo se také používání levné pracovní síly která je nahrazena drahými technologiemi. Jediné co se nezměnilo je právě to srovnání."

Já přidám další kus pravdy. Změnila se i technologie výroby másla, za Marie Terezie máslo stloukaly děvečky v máselnici, bylo to pracné a máslo měřeno dnešním pohledem by bylo nekvalitní , snadno se kazící a kdovíjestli neprodejné kvůli všelijaké kontaminaci a zápachu. Přesto to byl jeden z hlavních mléčných výrobků. Dneska se v mlékárnách máslo dělá strojně v dávkách po mnoha tunách a vesměs kvůli "zdravé výžive" jsou produkty z mléka o máselný tuk ochuzené. To jsou všelijaké tvarohy, netučné sýry, všelijaké sušené mléka určené pro přidávání do všelijakých potravinářských receptur, od jogurtů po třeba chléb nebo masné výrobky, z toho všeho se máselný tuk odstraňuje. A máslo je dneska v potravinářském průmyslu v podstatě odpadní produkt, kterého se mlékárenský evropský průmysl spíš obtížně zbavuje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50926


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Josef Křapka (77.237.138.60) --- 26. 2. 2011
Re: Pani Bambušková

Sáhnul jsem do lednice a vyjmul kostku tuhého másla. K dělení není třeba použít sekeru, ale před použitím je nutné jej nechat povolit. Hned v levém rohu mne zaujal slogan na růžovém podkladu "Toto jest zaručenou novinkou". (Počátek minulého století?) Patrně výrobce navazuje na tradici. Dále již pouze modrý text. Moravia "Horácké máslo" velejemná kvalita - oblaží vaši chuť 250g. Obsah tuku 82%. Cena 37,- Kč koupeno v Albertu. Čili za 1 kg 148,- Kč. Co dodat?
Projde-li navrhované zvýšení DPH bude stát kostka stejného másla cca 45,- Kč. A co med? Mám jinou - vyšší cenu na trhu a také jinou od dveří. Nemusím ten med dopravovat, platit poplatek na tržnici a stepovat ve sněhu mrazu nebo dešti. Své zákazníky znám a vím, že nikdo z těch s nadprůměrnými příjmy si ke mě med koupit nepřijde. Od toho odvíjím cenu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50923


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 2. 2011
Re: Pani Bambušková

"Sáhnul jsem do lednice a vyjmul kostku tuhého másla. K dělení není třeba použít sekeru, ale před použitím je nutné jej nechat povolit. Hned v levém rohu mne zaujal slogan na růžovém podkladu "Toto jest zaručenou novinkou". (Počátek minulého století?) Patrně výrobce navazuje na tradici. Dále již pouze modrý text. Moravia "Horácké máslo" velejemná kvalita - oblaží vaši chuť 250g. Obsah tuku 82%. Cena 37,- Kč koupeno v Albertu. Čili za 1 kg 148,- Kč. Co dodat? "

No, já kupuji máslo dvojí. Většinu másla v akcích a tak dodnes si dovoluji tvrdit, že v naší domácnosti poslední rok jsme zaplatili za máslo v průměru 24 - 26 Kč za kostku, víc ne. Přirozeně počítám s tím, že to je máslo třeba z těch rezerv, dva roky zamražené a potom jen přehnětené a prodávané. Jednou za čas, když mi zbudou peníze nebo když zásoba másla doma dojde a je třeba máslo koupit a není akce, kupuji to dražší. Obvykle ale není v chuti žádný rozdíl od toho levného, pokud mi to máslo neleží v ledničce čtvrt nebo půl roku, to je pak poznat. Dávat za obyčejné máslo dobrovolně 37 Kč za kostku 250 gramů považuji už za nákup hraničící s hloupostí, není pro to žádný důvod, není záruka, že i to drahé máslo není staré přehnětené nebo tak nějak. Jedině pokud to máslo nemá nějakou přidanou hodnotu, jako že je třeba s bylinkami nebo tak nějak. Příponu bio za přidanou hodnotu nepovažuji, to je z 95 % jen marketingový podvod a nemám čas a peníze hledat mezi předraženými bioprodukty ty skutečně kvalitní a skutečně bio . Podobně jako třeba u vína.
Stejně například trvanlivé mlíko , většinu mléka s 1.5 % tuku kupuji v akcích v ceně pod 10 Kč, jen málokdy to nevyjde, průměrná cena litru mlíka v naší domácnosti je potom někde mezi 11 - 12 Kč.
Nevím, co se to v naší společnosti rozmáhá. Jestli lenost z myšlení nebo s prominutím přežranost.
Tu lidi píšou jako normální, že kupují o 50 % předražené máslo a jiné výrobky, tu výrobci medometů nabízejí o 50 - 100 % předražené medomety, tu lidi jako zblblí kupují 4násobně předražené bioprodukty, které se od těch normálních liší jen nálepkou bio a vyšším obsahem mykotoxinů....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50925


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 25. 2. 2011
Re: Re:

O tom medu bych to napsal jinak. Med, aby dlouho zůstal v tekutém stavu je různými metodami znehodnocován. Dobrou chuť

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ji?? Pala <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re:
> Datum: 25.2.2011 21:35:21
> ----------------------------------------
> Milá Kateřino, až půjdete příště do těch marketů o kterých jste psala,
> přiberte si lupu a přečtěte si co všechno je na tak zvaném másle napsáno.
> Pokud tam nebude velkými písmeny napsáno, že balení obsahuje pouze mléčný
> tuk v DEVADESÁTI DVOU PROCENTECH, tak se jedná pouze o nějaký druh
> margarinu.Což je v podstatě různě CHEMICKY UPRAVENÝ ROSTLINNÝ TUK,
> samozřejmě může být tento produkt "osmraděn určitým malým množstvím
> mléčného tuku, aby se neřeklo a uspokojili se lidé Vaší skupiny. Na
> skutečné máslo z kravského mléčného tuku nemáte. Med si však můžete kupovat
> ve Vámi zmíněných marketech v trvale tekutém stavu. Když byste si projela
> web, tak se dozvíte, že tento med je vyroben ze sirupů vyrobených z různých
> zcukřených škrobů. Nechte si chutnat - jak to máslo tak i med z marketu.
>
> J.P.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50912


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu