78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Ivan (88.100.170.119) --- 12. 1. 2009
Re: t?ba vosku
K brutaru se hodí metoda brutálně jednoduchá. Totéž, co zde již několikrát popsali jiní: do (nijak neupraveného) brutaru ponořuji staré plásty, po rozvaření klepnu rámkem o okraj, což stačí k jeho očištění. Když už je toho hodně, žofánkem přeleji vedle do klasického vařáku.
Jednodušeji se to rovnou udělá, než popíše, není to zvlášť kosmická technologie.
zdravím
Ivan
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 33370
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - vsusicky (82.117.130.2) --- 13. 1. 2009
Re: t?ba vosku
No některé finesy (detaily) jsou určitě důležité. Starý plást při vkůládání do vroucí vody držíte v kleštích a ponořítě celý, nebo v rokavici za roh a otáčíte?.
Separace je včelku srozumitelná, všichni co jste se podělili o zkušenosti v podstatě používáte nějaké sítko na vyjmutí "košilek", G.Pazderak používá "pasírovací sítko s kličkou, ostatní obyčejné. Kromě Př. Křapky nepíšete co dál. Z brutaru nebo kotle předčištěný vosk přeléváte nějakou nádobou (naběračka nebo něco pod) do kbelíku nebo jiné nádoby, zbytek necháte zchladnout v kotli? Nebo necháte zchladnou v kotli a pak to nějak "porcujete".Nepředpokládám že jdete měnit voskový koláč o průměru nějakých 50 cm. Po tomto zprřacování ještě vosk nějak dále zpracováváte? Př. Křapka používá přípravek, kterým vosk ve varné nádopbě při tuhnutí rozdělí na menší kousky.
Jinek všem děkuji, že se podělili o své zkušenosti.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 33384
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Tomáš Heřman (e-mailem) --- 13. 1. 2009
Re: t?ba vosku
Nepředpokládám že jdete měnit voskový koláč o průměru nějakých > 50 cm.
Odevzdavam kolace o prumeru cca 25cm, a neresil bych ani tech 50cm - nikdy jsem nezaznamenal problem s odevzdavanym tvarem vosku. Ale taky jsem ho jeste nikdy nemel vice nez cca5kg v jednem kolaci :-)
Docela jsem nad tim nedavno premyslel a vcera jsem narazila na pekny clanek u pana Pravdy http://www.vcelar.com/view.php?nazevclanku=quotondrejovskequot-slunecni-tavidlo-vosku&cisloclanku=2008100001
Je to tedy vhodne i pro vetsi vcelare. Co jsem to ted v nedavne dobe diskutoval s jednim velko vcelarem tak mu vadi to, ze pri vyvarovani ramku ve vode je on i okoli hodne upatlane od vosku. U slunecniho tavidla co videl v Polsku(pry hojne pouzivane) si liboval cistotu prace, bez energeticke narocnosti a s dobrou kvalitou vosku temer bez namahy.
Muj pozadavek na taveni vosku je zatim zcela prosty - chci jakkoliv dostat co nejcistci ramek s neporusenym dratkem pro nove pouziti :-) Takze pouzivam neco jako proskleny nastavek, ktery mi toto zatim jakstaks splni (musim poresit ucinnost - minimalne pridat zrdcadlo a douteplit) a zbytek holt roztavim ve vode a vylisuju podobne jak psal Pepan. Neni to zatim zadny ideal co do technickeho reseni ale cesta to byt muze. Pro me vyhodnejsi nez stale jen dratkovat :-)
T.H.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 33387
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 13. 1. 2009
Re: t?ba vosku
Tomáš Heřman:>(musim poresit ucinnost - minimalne pridat zrdcadlo a douteplit) a zbytek holt roztavim ve vode a vylisuju podobne jak psal Pepan.<
.........
Takové lisování je řešeno už našimi pradědy. A to tak, že do slunečního tavidla implementovali lis. Mělo to i název podle propagátora.(si teď nevzpomenu) Prakticky to znamenalo to, že byl někde pod sklem válec (průměr domácí masové konzevy) s otvory, závit a po nějakých chvílích se (opadané) košilky přes závitovou tyč dotahují. Slunce je místo páry. Zrcadla takový proces samozřejmě ulehčují.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 33389
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Tomáš Heřman (e-mailem) --- 13. 1. 2009
Re: t?ba vosku
Takové lisování je řešeno už našimi pradědy. A to tak, že do slunečního > tavidla implementovali lis. Mělo to i název podle propagátora.(si teď > nevzpomenu) Prakticky to znamenalo to, že byl někde pod sklem válec (průměr > domácí masové konzevy) s otvory, závit a po nějakých chvílích se (opadané) > košilky přes závitovou tyč dotahují. Slunce je místo páry. Zrcadla takový > proces samozřejmě ulehčují.
zajimave, diky za tip na zamyslenou
T.H.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 33391
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Pavel (88.100.123.170) --- 13. 1. 2009
Re: t?ba vosku
Máme li k dispozici kotel je nejednoduší naplnit rídký pytel soušemi avšemi zbytky vosku .Do pytle vložíme dlažební kostku nebo těžší kámen aby pytel s voskem neplaval nad hladinu vody v kotli.Vodu v kotli uvedem do varu nemusime se bát pořádně přiložit . Asi za hodinu varu necháme kotel vychladnout.Druhý den máme krásný koláč docela čistého vosku.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 33395
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu