78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Ivan (88.100.170.119) --- 12. 1. 2009
Re: t?ba vosku

K brutaru se hodí metoda brutálně jednoduchá. Totéž, co zde již několikrát popsali jiní: do (nijak neupraveného) brutaru ponořuji staré plásty, po rozvaření klepnu rámkem o okraj, což stačí k jeho očištění. Když už je toho hodně, žofánkem přeleji vedle do klasického vařáku.
Jednodušeji se to rovnou udělá, než popíše, není to zvlášť kosmická technologie.

zdravím
Ivan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 33370


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
vsusicky (82.117.130.2) --- 13. 1. 2009
Re: t?ba vosku

No některé finesy (detaily) jsou určitě důležité. Starý plást při vkůládání do vroucí vody držíte v kleštích a ponořítě celý, nebo v rokavici za roh a otáčíte?.
Separace je včelku srozumitelná, všichni co jste se podělili o zkušenosti v podstatě používáte nějaké sítko na vyjmutí "košilek", G.Pazderak používá "pasírovací sítko s kličkou, ostatní obyčejné. Kromě Př. Křapky nepíšete co dál. Z brutaru nebo kotle předčištěný vosk přeléváte nějakou nádobou (naběračka nebo něco pod) do kbelíku nebo jiné nádoby, zbytek necháte zchladnout v kotli? Nebo necháte zchladnou v kotli a pak to nějak "porcujete".Nepředpokládám že jdete měnit voskový koláč o průměru nějakých 50 cm. Po tomto zprřacování ještě vosk nějak dále zpracováváte? Př. Křapka používá přípravek, kterým vosk ve varné nádopbě při tuhnutí rozdělí na menší kousky.
Jinek všem děkuji, že se podělili o své zkušenosti.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 33384


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Tomáš Heřman (e-mailem) --- 13. 1. 2009
Re: t?ba vosku

Nepředpokládám že jdete měnit voskový koláč o průměru nějakých
> 50 cm.

Odevzdavam kolace o prumeru cca 25cm, a neresil bych ani tech 50cm - nikdy jsem nezaznamenal problem s odevzdavanym tvarem vosku. Ale taky jsem ho jeste nikdy nemel vice nez cca5kg v jednem kolaci :-)

Docela jsem nad tim nedavno premyslel a vcera jsem narazila na pekny clanek u pana Pravdy http://www.vcelar.com/view.php?nazevclanku=quotondrejovskequot-slunecni-tavidlo-vosku&cisloclanku=2008100001

Je to tedy vhodne i pro vetsi vcelare. Co jsem to ted v nedavne dobe diskutoval s jednim velko vcelarem tak mu vadi to, ze pri vyvarovani ramku ve vode je on i okoli hodne upatlane od vosku. U slunecniho tavidla co videl v Polsku(pry hojne pouzivane) si liboval cistotu prace, bez energeticke narocnosti a s dobrou kvalitou vosku temer bez namahy.

Muj pozadavek na taveni vosku je zatim zcela prosty - chci jakkoliv dostat co nejcistci ramek s neporusenym dratkem pro nove pouziti :-) Takze pouzivam neco jako proskleny nastavek, ktery mi toto zatim jakstaks splni (musim poresit ucinnost - minimalne pridat zrdcadlo a douteplit) a zbytek holt roztavim ve vode a vylisuju podobne jak psal Pepan. Neni to zatim zadny ideal co do technickeho reseni ale cesta to byt muze. Pro me vyhodnejsi nez stale jen dratkovat :-)

T.H.





Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 33387


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 13. 1. 2009
Re: t?ba vosku

Tomáš Heřman:>(musim poresit ucinnost - minimalne pridat zrdcadlo a douteplit) a zbytek holt roztavim ve vode a vylisuju podobne jak psal Pepan.<
.........
Takové lisování je řešeno už našimi pradědy. A to tak, že do slunečního tavidla implementovali lis. Mělo to i název podle propagátora.(si teď nevzpomenu) Prakticky to znamenalo to, že byl někde pod sklem válec (průměr domácí masové konzevy) s otvory, závit a po nějakých chvílích se (opadané) košilky přes závitovou tyč dotahují. Slunce je místo páry. Zrcadla takový proces samozřejmě ulehčují.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 33389


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Tomáš Heřman (e-mailem) --- 13. 1. 2009
Re: t?ba vosku

Takové lisování je řešeno už našimi pradědy. A to tak, že do slunečního
> tavidla implementovali lis. Mělo to i název podle propagátora.(si teď
> nevzpomenu) Prakticky to znamenalo to, že byl někde pod sklem válec (průměr
> domácí masové konzevy) s otvory, závit a po nějakých chvílích se (opadané)
> košilky přes závitovou tyč dotahují. Slunce je místo páry. Zrcadla takový
> proces samozřejmě ulehčují.


zajimave, diky za tip na zamyslenou

T.H.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 33391


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Pavel (88.100.123.170) --- 13. 1. 2009
Re: t?ba vosku

Máme li k dispozici kotel je nejednoduší naplnit rídký pytel soušemi avšemi zbytky vosku .Do pytle vložíme dlažební kostku nebo těžší kámen aby pytel s voskem neplaval nad hladinu vody v kotli.Vodu v kotli uvedem do varu nemusime se bát pořádně přiložit . Asi za hodinu varu necháme kotel vychladnout.Druhý den máme krásný koláč docela čistého vosku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 33395


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
vsusicky (89.103.204.63) --- 13. 1. 2009
Re: t?ba vosku

Ano, ale to se musí souše vyřezat. Začátek tématu byl o vytavování rámků PG, tedy o vyvařování celých rámků. Takže toto jako perspektivní metodi nevidím.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 33397


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu