78125

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovice
Pepan
Jdu na to


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: G.Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
> Datum: 07.10.2008 10:10:27
> ----------------------------------------
> Materiály o podvodech v oblasti medu
> (O neúčinnosti Směrnic 74/409 a o úskalích návrhu nové směrnice v)pracované
> Komisí
> COM 96 /596 dej)
> Proč nařlzení neumožňuje účinnou ochranu
> medu?
> NOll11a není dostatečně precizní, takže neumož-
> ňuje, aby med byl chráněn.
> Limity obsahu doporučené směrnicí EU, která
> má za úkol přesně rozlišit čisté přírodní produkty,
> nejsou už v současné době aktuální. Analytická
> chemie učinila za posledních třicet let velký krok
> vpřed, avšak metody analýzy, uznávané v jednotli-
> vých zemích Unie, jsou přesto neúčinné. Na jedné
> straně máme nové podmínky produkce, díky nimž
> je med opravdu zcela přírodní, ale neodpovídá pře-
> depsaným limitům (jednodruhový květový med,
> med ze zemí mimo EU, nové zdroje medovice z
> metcalfy), na straně druhé přírodní látky, které se
> dnes používají k falšování medu, nemohou být
> úředně stanovenými metodami analýzy vÍ1bec od-
> haleny. Limity složení upřesněné dodatkem směrni-
> ce dovolují odhalit falšování pomocí sacharózy,
> výrobků bohatých na redukovatelné cukry, inverto-
> vaného cukru, melasy. Tyto podvody se však už
> dnes nevyskytují, poněvadž jsou snadno identifiko-
> vatelné. V některých zemích mimo Evropskou unii,
> v nichž ani minimální kontrola není zajištěna, jsou
> tyto podvody veelku běžné.
>
> Rozdtly u cukru (Blene č. 1/81). Při zimn(m zakrmen(
> jsou lednak rozdny v rozpustnosti rQzn1ch druhQ cukru,
> jednak včely odeblraj( alespoň cukr třtlnovf a cukr fep-
> nf rQzně rychle, nebo se tak alespoň zdá. Přes rQznou
> konzistenci cukernfch molekul se na oba tyto druhy
> cukru pohUž( jako na rovnocenně. Nemusej( však včely
> přece jen při odeb(rlinl a Invertovánl vynakladat rQz-
> nou námahu? Odpověď: Cukr řepnf a cukr třtlnovf jsou
> chemicky stejně, Je to dvoucukr "sachar6za". ZpQsoby
> vfroby jsou ale rozdnně. Proto oba tyto cukry, jsou-U
> špatně raflnovány, obsahuji rl1zně doprovodně látky, na
> kterě včely mohou reagovat rQzně. Dnes se však na čls-
> totu cukru kladou tak vysokě nároky, že prQmyslov1
> cukr, vyroben1 ze třtiny a z cukrovky, Je prakticky
> tentfž. Naproto tomu JSou rozdny v zrněni. Normlilně
> nebo jemně zrnltf cukr se rozpoušU rychleji než cukr
> hrubozrnnf. Pak je rychlost rozpouštěni závislá na tep-
> lotě vody a koncentraci roztoku (množstvl cukru na
> litr vody). Vliv jakosti vody nen( znAm. Pro včely závlsl
> rychlost odběru a zpracováni (zahušťováni a Inverto-
> vAn() na koncentraci a teplotě cukerněho roztoktL S
> nejvyššr možnou koncentraci 2:1 mal( včely určitě těž-
> kosti. Dávaj( přednost koncentrac(m kolem 3:1 až dolQ
> ke koncentraci 1:1.
>
>
> REFERA TY Z XXVII. MEZINÁRODNIHO KONGRESU
> APIMONDIE
> G. D. Bila, Výzkumný v15elarský ústav, Rybn. SSSR
> P15elovodstvo, r. 1980, 15. 6, str. 28-30
> J. Bacílek aj. (ČSSR) sledovali kvalitativní i kvan-
> titativní r,ozdíly mezi "medy", vywbenými včela-
> mi z různých cukerných roztoků f11zného složení
> ,a koncentrace. Došli k závěru, že čím je z'krmo-
> vaný wztok hustší, tím vyšší j,e pak obsah sacha-
> rózy ve včelami vyrobeném "medu"; se stoup,ající
> koncentrací cukerných 110ztoků stoupají ztráty su-
> šiny při př,epr,acovávání těchto r.oztoků. Včely do-
> dávají ke zkrmovanému cukernému roztoku inver-
> tázu nezávisle na tom, jakého je roztok chemic-
> .kéh.o sl.ožení, ale v cU1kerném "medu" je její akti-
> vita nižší než v přírodním, a rychle klesá během
> uložení zásob. Zkrmování částečně invertovanéh.o
> roztoku snižuje ztráty potravy vznikající ,při pře-
> pracovávání rozt.oku včelami.
>
> DR, WAL TER BRŮKER, NSR
> DER IMKERFREUND, R. 1961, c::. 2, STR. 42 - Včela potřebuje lehce
> stravitelný hroznový a ovocný cukr, jež mohou být bez-
> prostředně zažity. Tyto cukry najde v nektaru nebo je
> získá rozštěpením vyšších cukrů, např. třtinového inver-
> tázou. (:ím složitější vazbu cukr má, tím více fermentů
> musí být k jeho rozštěpení na jednoduché cukry vytvo-
> řeno a spotřebováno. K tomu musí být po ruce potřebné
> množství bílkovin a vitamínů.
>
> Dr. RICHARD BUCHNER, ZVROL1;KAn.SKÝ ÚSTAV FRElBURG, NSR
> SŮDWESTDEUTSCHER lMKER, 1960, C. 8, S. 239 Štěpení
> řepného cukru na cukr invertní je, jako chemický roz-
> klad každé látky, reakce, která je závislá na teplotě a
> probíhá podle určitých chemických zákonů. Tak zvýšení
> teploty o 10 stupňů rychlost reakce zdvojnásobuje. Štěpe-
> ní cukru probíhá při 35 st. dvakrát tak rychle jako při
> 25 st.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31913


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
A.Turčáni (62.168.124.210) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovice
Pepan
Jdu na to

aj keď nemám nič proti slivovici, dám si radšej 52˚ medovec. Idem taktiež na to.....Ešte lepšia je z neho domáca Becherovka (asi 12 vhodných rastlín) s Tonicom. Ahoj

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31918


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

No vida! To je téma .Dejte návod do placu

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: A.Tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com>
> Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
> Datum: 07.10.2008 17:27:41
> ----------------------------------------
> nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovice
> Pepan
> Jdu na to
>
> aj keď nemám nič proti slivovici, dám si radšej 52&#730; medovec. Idem
> taktiež na to.....Ešte lepšia je z neho domáca Becherovka (asi 12 vhodných
> rastlín) s Tonicom. Ahoj
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31925


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
vorja (195.47.26.219) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Slivovička se lžičkou medu, dělá z dědy neposedu :-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31920


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu