78370
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Pavel K (82.41.110.89) --- 26. 3. 2008
Re: Vyvíječ páry +plastová nádoba
Výtěžnost "Sedláčkova vyvíječe" je dobrá, zbydou jen černé košilky. Vyvíječ by mohl být výkonější. Na jednu dávku rámků je potřeba nechat vyvíječ zapnutý asi 40 min, než se vypaří voda na úroveň rysky MIN . Do "Sedláčkova sudu" se vejde asi 13 rámků Langstroth 44,8x23,2 a to se mi zdá málo na tolik spotřebované energie. Chtěl bych do budoucna si pořídit hlavně větší prostor pro rámky, jako je větší sud nebo starý medomet nebo zkusit to přímo v nástavcích.(zde je hlavně výhoda zavěšení rámků a snadnější čištění po vytavení) Problém je jak dokonale utěsnit všechny spáry aby neunikala pára. Také bych chtěl vymyslet jak lépe oddělit nečistoty od vosku. Vosk vytéká ze sudu do nádoby, pod kterou současně topím vařičem a občas směs míchám. Potom roztavený vosk přeliju přes jemné síto a nechám v klidu do druhého dne. Na druhý den se musí koláč odříznout od nečistot dole a to je ta nejhorší práce. Zjistil jsem že nečistoty a vosk neodděluje přesná hranice, ale že na okrajích nádoby vosk jak chladne zasahuje pod nečistoty a naopak uprostřed nádoby jdou nečistoty hluboko do koláče čistého vosku. Zatím jsem nepřišel na to jak tomuto zabránit.
Pavel K
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 28458
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Ing. Josef Kala (e-mailem) --- 26. 3. 2008
RE: Vyvíječ páry +plastová nádoba
Vosk při stěnách nádoby ( zejména plechové) chladne rychleji. Proto používám plastové vědro (hranaté - vosk je skladnější). Vědro s tekutou voskovou emulzí stavím na desku polystyrenu, přikryji igelitem a přes to přehodím nejméně jednu starou deku tak, že je vědro zakryté i ze stran. Čím pomalejší chladnutí vosku, tím je hranice mezi nečistotami ostřejší. S nádobou s již tuhnoucím voskem se už nesmí pohybovat. Takto získaný ztuhlý blok vosku zhruba zespodu očistím a znovu roztavím v destilované ( nebo čerstvé dešťové) vodě a znovu nechám pomalu zchladnout. Tenká vrstvička nečistot se pak dá oškrábat velmi lehce (používám staré široké tupé dláto). Nejdokonaleji jsou nečistoty odděleny od vosku při převaření v naředěné akumulátorové kyselině sírové. Jenže pak je opětovné převaření v destil. vodě nutné, aby se odstranily zbytky kyseliny. Popsal jsem jeden ze způsobů poměrně dokonalého oddělení nečistot od vosku, ale pro mezistěny si takto hraje s voskem málokdo. J.Kala
Na druhý den se musí koláč odříznout od nečistot dole a to je ta nejhorší práce. Zjistil jsem že nečistoty a vosk neodděluje přesná hranice, ale že na okrajích nádoby vosk jak chladne zasahuje pod nečistoty a naopak uprostřed nádoby jdou nečistoty hluboko do koláče čistého vosku. Zatím jsem nepřišel na to jak tomuto zabránit. Pavel K
__________ Informace od NOD32 2968 (20080324) __________
Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32. http://www.nod32.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 28463
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 27. 3. 2008
Re: Vyvíječ páry +plastová nádoba
Já vytavím voští v původně odšťavovacím hrnci z něco mezi 10 a 20 rámky 39x24, trvá to 2 - 3 hodiny, do plastové nádoby 16 x 20 cm potom vylívám s voskem asi 2 litry horké vody, pak nádobu zabalím do hadrů a vosk tuhne až jeden celý den. Potom vyklopím blok vosku 16x20 x asi 4 - 8 cm velký, pod studenou vodou rýžákem okartáčuji několik milimetrů nepevných necistot a nožem potom okrájím další milimetr, dva vosku s nečistotami. Tak se dostanu na úplně čistý vosk, který prodám nebo vyměním za mezistěny. Žádné přetavování nebo dodatečné čištění vosku nedělám, protože to považuji za zbytečné. Kdo musí vosk při obyčejném vyvařování souší dodatečně přetavovat a čistit, podle mně dělá při zpracování nějakou chybu . Když potřebuji přetavit nějaký starý vosk, dám ho do hrnce na zbytky z vytaveného voští, tam se roztaví, případné nečistoty se zachytí ve zbytcích a vosk proteče dolů. Na minimalizaci množství nečistot má vliv za prvé to pomalé chladnutí, za druhé vytváření emulze vosku ve vodě. Roztavený vosk vytváří emulzi s vodou velice ochotně, stačí ten vosk s vodou nějak více míchat, intenzívně vařit nebo použít znečištěnou vodu. Ta emulze se potom ani při pomalém chladnutí neoddělí a ztuhne jako emulze neboli silná vrstva nečistot na rozhraní vosku a vody. Vosk se dá z toho získat nejlépe tak, že se "nečistoty" nechají uschnout a potom se zase roztaví. Roztavený vosk s vodou by se proto měl míchat co nejméně a vařit taky co nejméně.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Pavel K" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, March 26, 2008 2:19 PM Subject: Re: Vyvíječ páry +plastová nádoba
> Výtěžnost "Sedláčkova vyvíječe" je dobrá, zbydou jen černé košilky. Vyvíječ > by mohl být výkonější. Na jednu dávku rámků je potřeba nechat vyvíječ > zapnutý asi 40 min, než se vypaří voda na úroveň rysky MIN . Do "Sedláčkova > sudu" se vejde asi 13 rámků Langstroth 44,8x23,2 a to se mi zdá málo na > tolik spotřebované energie. Chtěl bych do budoucna si pořídit hlavně větší > prostor pro rámky, jako je větší sud nebo starý medomet nebo zkusit to > přímo v nástavcích.(zde je hlavně výhoda zavěšení rámků a snadnější čištění > po vytavení) Problém je jak dokonale utěsnit všechny spáry aby neunikala > pára. Také bych chtěl vymyslet jak lépe oddělit nečistoty od vosku. Vosk > vytéká ze sudu do nádoby, pod kterou současně topím vařičem a občas směs > míchám. Potom roztavený vosk přeliju přes jemné síto a nechám v klidu do > druhého dne. Na druhý den se musí koláč odříznout od nečistot dole a to je > ta nejhorší práce. Zjistil jsem že nečistoty a vosk neodděluje přesná > hranice, ale že na okrajích nádoby vosk jak chladne zasahuje pod nečistoty > a naopak uprostřed nádoby jdou nečistoty hluboko do koláče čistého vosku. > Zatím jsem nepřišel na to jak tomuto zabránit. > Pavel K
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 28470
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu