78406
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Karel (88.103.157.154) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka
Takže se ta voda v mistech ohřeje až k bodu
varu. A styk se 100° C uděla s medem co????
Madra
.........
Jak se tam těch 100st udělá? To přeci záleží na intenzitě pole a ohřevu (pulsy - střída).
Samozřejmě, pokud někdo dá 1/2kg medu do mikrovlnky a pere do toho naplno 2kW až to "vaří", tak o tom je zbytečné diskutovat. Stejně tak, jako když dá někdo hrnec s medem na sporák zapnutý naplno. O takovýchto extrémech je zbytečné diskutovat.
Ale pokud k pomalému kontrolavanému ohřevu použijeme mikrovlnku, nebo třeba ponornou spirálu, je to asi stejné.
Zatím jsem se nesetkal s jediným vysvětlením, kromě lokálních uzlů se zvýšenou teplotou. To ale řeší otáčení a regulace výkonu mikrovlnky. Možná lépe než uvedená spirála, která se neotáčí, jen propadá.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20033
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka
Úroveň mikroohřevů záleží na geometrických tvarech uvnitř mikrovlnky. Mikrovlny se pohybují v prostoru přímočaře. Vypozoroval jsem, že v potravinách pronikají tak do hloubky asi 2 cm, hlouběji už neohřívají. Představuji si, že mikrovlnné záření vycházející ze zdroje v mikrovlnce se chová podobně jako proud vody rozprašovaný z hadice, řekněme v úhlu okolo 60 - 30 stupnů. Potom mikrovlny působí vždy jen na malou část medu a z té jsou zase většina objemu nevodivé krystaly. Takže v tuhém medu může celý výkon mikrovlnky působit třeba jen na několik gramů roztoku a to ještě nepravidelně rozloženého v mezerách mezi krystaly, Takže klidně nějaká desetina, setina mililitru roztoku může v desetine setině sekundy schytat tepelný výkon třeba o velikosti jednotek wattů, což může od oka stačit na jejich ohřátí na velmi vysokou teplotu. Případně se mohou nějaké "žilky" vodného roztoku uzavřeného mezi krystaly chovat jako anténa a mikrovlnami rozkmitat, potom v uzlech takové "antény" bude docházet taky k ohřevu.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20035
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka
Nene nemyslím, až se to vaří, ale bodově v tom medu se ta voda ohřeje na 100°C :-))) Pokud se mi med ohřeje na 30°tak mu tu teplotu něco muselo dat a to voda ktera se musi ohřat tim padem na vyšší teplotu než 30°(tu teplotu uvadim jako přiklad) a protože tam je voda rozptylena v malem po skupinkach, tak se ohřeje rych, spiš by se dalo řict že i vysublimuje. To je jako bys porovnaval jak rychle se ohřeje 1 litr vovy a jeden mililitr.
Ted ohřívám sunar pro svište, přijatelnou teplotu ma tech 120ml cca za 20 vteřin, ale když si ohřivaš vepřo zelo knedlo, tak to trva 3 minuty a to budou knedlici jakž takž a omačka horka..... ----- Original Message ----- From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, January 07, 2007 5:10 PM Subject: Re: med a mikrovlnka
> Takže se ta voda v mistech ohřeje až k bodu > varu. A styk se 100° C uděla s medem co???? > Madra > ........ > Jak se tam těch 100st udělá? To přeci záleží na intenzitě pole a ohřevu > (pulsy - střída). > Samozřejmě, pokud někdo dá 1/2kg medu do mikrovlnky a pere do toho naplno > 2kW až to "vaří", tak o tom je zbytečné diskutovat. Stejně tak, jako když > dá někdo hrnec s medem na sporák zapnutý naplno. O takovýchto extrémech je > zbytečné diskutovat. > Ale pokud k pomalému kontrolavanému ohřevu použijeme mikrovlnku, nebo > třeba > ponornou spirálu, je to asi stejné. > Zatím jsem se nesetkal s jediným vysvětlením, kromě lokálních uzlů se > zvýšenou teplotou. To ale řeší otáčení a regulace výkonu mikrovlnky. Možná > lépe než uvedená spirála, která se neotáčí, jen propadá. > Karel > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20037
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Madra (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka
mno tam je to cely voda...... :-))) hřeju mu to jen v noci a vyrobce to i doporučuje :-)))) Stejnak bych byl radši kdyby si manželka uvedomila, že mliko je pro deti nejlepší přomo ze zdroje :-)))) ----- Original Message ----- From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, January 07, 2007 5:56 PM Subject: Re: med a mikrovlnka
> to by jsme mleli donekonečna, jestli se ta voda ohřeje na 50 nebo 100stC. > A > v Sunaru pro sviště se neničí ty vzácné látky? :-)) > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20040
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu