78406
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka
Úroveň mikroohřevů záleží na geometrických tvarech uvnitř mikrovlnky. Mikrovlny se pohybují v prostoru přímočaře. Vypozoroval jsem, že v potravinách pronikají tak do hloubky asi 2 cm, hlouběji už neohřívají. Představuji si, že mikrovlnné záření vycházející ze zdroje v mikrovlnce se chová podobně jako proud vody rozprašovaný z hadice, řekněme v úhlu okolo 60 - 30 stupnů. Potom mikrovlny působí vždy jen na malou část medu a z té jsou zase většina objemu nevodivé krystaly. Takže v tuhém medu může celý výkon mikrovlnky působit třeba jen na několik gramů roztoku a to ještě nepravidelně rozloženého v mezerách mezi krystaly, Takže klidně nějaká desetina, setina mililitru roztoku může v desetine setině sekundy schytat tepelný výkon třeba o velikosti jednotek wattů, což může od oka stačit na jejich ohřátí na velmi vysokou teplotu. Případně se mohou nějaké "žilky" vodného roztoku uzavřeného mezi krystaly chovat jako anténa a mikrovlnami rozkmitat, potom v uzlech takové "antény" bude docházet taky k ohřevu.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20035
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu