| - (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka
K této teorii bych se sám přiklonil. Osobně úspěšně používám mikrovnku k desinfekci výsevného substrátu pro výsev zvláště drahých a choulostivých semen
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Petr Lokvenc <lokvenc.petr/=/volny.cz> > Předmět: Re: med a mikrovlnka > Datum: 07.1.2007 16:46:34 > ---------------------------------------- > Tak nevím, přátelé. > Někde jsem četl, že mikrovlnka ničí léčivé látky medu "již na molekulární > úrovni". Netuším sice, co ten termín ve skutečnosti znamená, domnívám se > ale, že by bylo v tomhle případě lépe nechat si vysvětlit problematiku medu > a mikrovlnky od některého skutečného odborníka- například z výzkumáku v > Dole - než šířit vlastní teorie. Netvrdím, že musejí být chybné, pokud ale > náhodou jsou, mohlo by jejich akceptování jinými včelaři napáchat dost > škody. > S přátelským pozdravem a prosbou o nekamenování :-) > Petr. > > ----- Original Message ----- > From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Sunday, January 07, 2007 4:24 PM > Subject: Re: med a mikrovlnka > > > Myslím, že v tom > zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné > zážení > ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází > nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek. > R. Polášek > .... > To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto > "mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor > přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Naše > mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle > zvuku v pulzním režimu, tedy dá se usuzovat, že k odvodu tepla je > dostatečný čas. > Druhá otázka, která se naskýtá je, že nic neprobíhá okamžitě a i degradační > procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokážu odhadnout, jestli se > jedná o ms nebo o sekundy. > Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i další ohřevy, > kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejšími 50st. To bude asi i případ > oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, že její povrch i v > medu dosáhne vyšší teploty. > Jinak o HMF jsem dosud četl, že je jedovatá jen pro včely. lidem ne. > > Když nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem, > tak používám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle > velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, že nějaká > lokální ohniska významně vyšších teplot nevznikají. A ke všemu jsem to > dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez > cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-) > Karel > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20046
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |